Dette er DEO’s arkivside

Her finder du billeder og reportager fra arrangementer og rejser i perioden 2005-2017. Vores aktuelle tilbud og projekter kan du læse mere om på www.deo.dk

DEO's nye side
Dette er DEO's arkivside

Vi har fået ny hjemmeside, hvor du kan tilmelde dig til arrangementer og rejser. Denne side bliver ikke længere opdateret. Du kan stadig finde referater og billeder fra tidligere arrangementer her på siden.

 
 
Bog Eus Fremtid 175X175
Er fri bevægelighed EU’s fremtid? - København

Wegeners Gaard, Vesterbrogade 60A, København V.

DEO udgiver sin anden bog i serien Samfundstanker. Til boglanceringen diskuterer vi, hvordan den frie bevægelighed bør reguleres og eventuelt reformeres med politikerne Peter Hummelgaard Thomsen (S), Rina Ronja Kari (FB) og Rasmus Nordqvist (Alt).

 
 
Jakob Nielsen Titel
Hvad sker der på Balkan?

REPORTAGE: I aftenens mulm og mørke var 130 deltagere mødt op for at blive klogere på Balkan og den nuværende situation i regionen, samt hvad fremtiden vil bringe for de tidligere Jugoslaviske-lande. Aftenens oplægsholder var Jakob Brink Rasmussen, historiker og Ph.d. studerende ved Forsvarsakademiet, der havde valgt at fokusere især på situationen i Bosnien & Hercegovina.

 
 
Ulriktitelgm
Hvad sker der på Balkan?

REPORTAGE: Der var fuldt hus på Dokk1 i Aarhus, da 100 Balkan-interesserede mennesker var mødt op for at høre Ulrik Kohl fortælle om situationen på Vest-Balkan. Aftenens debat var især præget af spørgsmål om økonomi, EU og Balkans fremtid.

 
 
European Union Law 770X578
Ekspertseminar om EU's Udstationeringsdirektiv og social dumping

Der var fuldt hus, da 40 publikummer havde lagt vejen forbi DEO’s nye lokaler i Studiestræde for at debattere EU’s udstationeringsdirektiv med Matthias Tesfaye (S), Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), Finn Sørensen (EL), Stephan Agger (LO), Palle Bisgaard (3F) og Carsten Bansholm Hansen (BJMF).

 
 
Velkommen til 2017

I 2016 gennemførte DEO 52 åbne arrangementer med i alt 5.000 deltagere, referater kan ses under "Tidligere aktiviteter". Rejserne i det nye år er alle slået op nedenfor og to af dem er allerede udsolgt. Der bliver debatmøder i hele landet, men kun nogle få er allerede slået op. Vi sender orienteringsmail når der er flere klar.

 
 
Titelbillede Verdenshandel
Hvem skal bestemme over verdenshandlen?

Onsdag d. 14. December blev DEO’s efterårsprogram afsluttet, med en sidste frihandelsdebat, i efterdønningerne på præsidentvalget i USA. Donald Trump vil ændre præmisserne for verdenshandelen, og TTIP-forhandlingerne mellem EU og USA ser ud til at være sat på pause. Over 100 ivrige deltagere mødte op i VerdensKulturCentret for at være med i diskussionen om hvor EU’s handelspolitik står i dag.

 
 
Sarah Dieckmann Byder Velkommen
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - AARHUS

Dokk1’s store sal var fyldt med omkring 120 unge og gamle fra Aarhus og omegn. Alle med interesse for, hvad banker er for noget, og hvad vi ønsker deres rolle i samfundet skal være. 7. december kl. 17 bød Sarah Dieckmann velkommen til sidste stop på debatturneen, hvor DEO har været rundt i hele landet, med debat om de banker, som er en central del af vores økonomiske infrastruktur.

 
 
Jarlov KBH
Er de åbne grænsers tid forbi?

Fællessalen, Christiansborg

Fællessalen på Christiansborg var denne aften pakket med folk, der var klar til debat om Schengensamarbejdet og flygtningestrømmen igennem Europa.

 
 
Titelbillede
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - HERNING

Kørner2, Herning Bibliotek, Østergade 8, 7400 Herning

Publikum blev mødt af tre eksperter, onsdag aften på Herning Bibliotek, der var klar til at diskutere bankernes rolle i samfundet. Der blev snakket både pengeskabelse og regulering og de begrænsninger det ligger på især de små pengeinstitutter. En eksperts mente, at løsningen er mere tillid og mindre regulering.

 
 
IMG 7457
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - AALBORG

I Glashjørnet på Aalborg bibliotek var 80 nysgerrige deltagere i går mødt op for at blive klogere på bankverdenen. Biblioteket havde i samarbejde med Oplysningsforbundet Demokrati i Europa inviteret til til debat om bankernes rolle i samfundet.

 
 
Brussels winter
Juletur til Bruxelles og EU

87 deltagere tog turen til Bruxelles for at blive klogere på EU institutionerne og EU’s nuværende situation, samt opleve julestemningen i byen. Turen varede fra lørdag d. 26. november, og vi tog fra Bruxelles igen mandag aften d. 29. november.

 
 
Titelbillede
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - KOLDING

Store Sal, Kolding Bibliotek, Slotssøvejen 4, 6000 Kolding

Der er en bankunion under forhandling i EU, og i Danmark skal vi på et tidspunkt tage stilling til, om vi vil være med. Men hvad er det for et banksystem vi har, og hvordan påvirker regulering bankerne? Hvad betyder det for samfundet?

 
 
Titelbillede
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - RANDERS

Salen, Hovedbiblioteket, Stemannsgade 2, 8900 Randers C

Denne onsdag aften havde DEO inviteret til debat om bankernes rolle i samfundet, i samarbejde med Randers Hovedbibliotek. Tre eksperter var taget med til Randers, for at både oplyse og debattere med de 25 deltagere, som var mødt op, og klar til debat om hvad vores samfund vil med bankerne. Aftenens ordstyrer var Sarah Hyldahl Dieckmann fra DEO.

 
 
IMG 7124
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - HOLBÆK

”Før finanskrisen var stemningen euforisk blandt pengeinstitutterne. Alt kunne lade sig gøre. Der var rigtig meget personlig grådighed, og uredelig adfærd blandt bankerne. Det gælder ikke alle pengeinstitutter, men det var grimt for sektoren,” fortalte Bruno Riis-Nielsen fra Sparekassen Sjælland til Oplysningsforbundet DEO’s debataften om bankernes rolle i samfundet.

 
 
Stine Bosse Titelbillede
Er de åbne grænsers tid forbi? - Aarhus

Store Sal, Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus

Ikke mindre end 230 deltagere var mødt op torsdag den 17. november, på Dokk1 i Aarhus for at følge og deltage i debatten om flygtninge og Schengensamarbejdet.

 
 
IMG 7091
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - ODENSE

Bankerne er for store og reguleres for lidt, lød en af konklusionerne på debatmødet om bankernes rolle i samfundet, som blev afholdt onsdag eftermiddag på Hovedbiblioteket i Odense.

 
 
IMG 7047
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - NÆSTVED

Bankernes størrelse er den største trussel mod demokratiet, lød en af konklusionerne, da Oplysningsforbundet DEO i samarbejde med AOF Næstved og Susålandet satte bankerne til debat i Musikstalden i Grønnegade Kulturcenters flotte, historiske ryttergård.

 
 
Skals Efterskole 2
Hvad er EU's fremtid? - Skals

Skals Efterskole, Kærvej 11, 8832 Skals

Omkring 200 elever og lærer fra Skals Efterskole samt lokale borgere var med på Skals Efterskole torsdag den 10. november, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt Europaparlamentsmedlem Jens Rohde fra Det Radikale Venstre, formand for Nyt Europa og tidligere folketingsmedlem for SF, Steen Gade, og Thorkild Sohn fra folkebevægelsen.

 
 
IMG 6970
HVAD VIL VI MED BANKERNE? - VEJLE

Selvom finanskrisen sjældnere er på folks læber end tidligere, var det centrum for aftenens debat da Oplysningsforbundet DEO og Vejle bibliotek inviterede Vejlensere til bankdebat torsdag den 10. november. Man skal være vaks ved havelågen, var en af konklusionerne.

 
 
Irland Brexit
Hvad sker der med Irland efter Brexit?

Alexandersalen, Bispetorvet 1-3, København K.

Hvordan forholder irerne sig til en fremtid med Brexit? Hvordan påvirker det Irlands forhold til EU, fredsprocessen og de gamle konflikter? Anne Haubek er vært og udspørger landets førende eksperter på Brexit og Irland.

 
 
Forsidekapitaldebat
Fri bevægelighed for kapital – er det en god ide?

Fællessalen, Christiansborg

Fordele og ulemper ved den fri bevægelighed for kapital blev diskuteret livligt da 125 deltagere, 3 eksperter og to politikere var samlet til folkehøring på Christiansborg. Fokus blev i høj grad muligheder for at regulere finanssektoren, skatteunddragelse og finansskat.

 
 
Den Rytmiske Efterskole
Hvad er EU's fremtid? - Asperup

Den Rytmiske Efterskole i Baaring, Kaj Thanings Alle 4, 5466 Asperup

Omkring 100 elever og lærer fraden Rytmiske Efterskole samt lokale borgere var med torsdag den 10. november, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt folketingsmedlem Karsten Hønge fra SF, folketingsmedlem Eva Flyvholm fra enhedslisten og folketingsmedlem Trine Bramsen fra Socialdemokratiet.

 
 
Plenarsal
Efterårstur til Bruxelles og EU

”Uanset hvor besværlig og irriterende det er at samarbejde i EU, må vi samarbejde og overkomme forskelle, for at løse de grænseoverskridende udfordringer”, lød det fra Jens Rohde, medlem af EU-Parlamentet, som satte punktum på en lærerig og spændende efterårstur til Bruxelles.

 
 
Dejbjerglund 2
Hvad er EU's fremtid? - Skjern

Dejbjerglund efterskole, Uglbjergvej 10, 6900 Skjern

Omkring 150 elever og lærer, og en snes lokale borgere var med på Drejbjerglund Efterskole mandag den 3. november, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, folketingsmedlem Andreas Steenberg fra Radikale Venstre og Thorkil Sohn fra Folkebevægelsen mod EU.

 
 
Bank 175X175
Hvad vil vi med bankerne? - København

Wegeners Gaard, Vesterbrogade 60A, 1620 Kbh V

Der er en bankunion under forhandling i EU, og i Danmark skal vi på et tidspunkt tage stilling til, om vi vil være med. Men hvad er det for et banksystem vi har, og hvordan påvirker regulering bankerne? Hvad betyder det for samfundet?

 
 
Skovlund
Hvad er EU's fremtid? - Ansager

Skovlund Efterskole, Bygvænget 4, 6823 Ansager

Omkring 120 elever og lærer fra Skovlund Efterskole og Varde gymnasium samt lokale borgere var med på Skovlunde Efterskole mandag den 31. oktober, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen fra Socialdemokratiet, folketingsmedlem fra Anni Matthiesen fra Venstre og Thorkild Sohn fra folkebevægelsen.

 
 
Rejseby
Hvad er EU's fremtid? - Skærbæk

Rejsby Europæiske Efterskole, Kogsvej 3, 6780 Skærbæk

Omkring 150 elever, lærere og udefrakommende var med på Rejsby Europæiske Efterskole torsdag den 27. oktober, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt Anni Matthiesen (V) og Troels Ravn (S) og Maya-Louise Ryum Nielsen (EL).

 
 
Kapaarhusforside175x175
Fri bevægelighed for kapital - er det en god idé? - Aarhus

Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus. Lokalet er denne gang flyttet fra Store Sal til Udsigten/2017 området på niveau 2 - spørg evt. om vej i receptionen.

Der var 62 spørgelystne deltagere, der havde slået vejen forbi Dokk1 i Århus, for at høre om og diskutere kapitalens fri bevægelighed i EU, hvad fordele og ulemper ved den er, og om der er brug for ny regulering.

 
 
Eisbjerghus
Hvad er EU's fremtid? - Nørre Aaby

Eisbjerghus Internationale Efterskole, Eisbjergvej 2, 5580 Nørre Aaby

Omkring 150 elever, lærere og udefrakommende var med på Eisbjerghus Internationale Efterskole onsdag den 26. oktober, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt Erling Bonnesen (V), Carsten Rasmussen (FB) og Karsten Hønge (SF).

 
 
Sundeved 2
Hvad er EU's fremtid? - Aabenraa

Sundeved Efterskole, Bovrup Storegade 5, 6200 Aabenraa

Omkring 170 elever, lærere og udefrakommende var med på Sundeved Efterskole tirsdag den 25. oktober, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt Carl Holst (V), Hans Hansen (FB) og Catja C. Gaebel (K).

 
 
Frihandelpublikun175x175
Frihandel for hvem og hvorfor?

Fællessalen, Christiansborg (via besøgsindgangen i Rigsdagsgården)

Fællessalen på Christiansborg var fyldt til et udsolgt møde, hvor 150 engagerede deltagere diskuterede EU’s frihandelspolitik med eksperter og politikere. Valloniens blokering af CETA-aftalen gjorde mødet højaktuelt.

 
 
Haarslev Logo
Hvad er EU's fremtid? - Næstved

Hårslev Efterskole, Hårslevvej 33, 4262 Sandved v/Næstved

Omkring 100 elever, lærere og udefrakommende var med på Hårslev Efterskole tirsdag den 11. oktober, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt Kenneth Kristensen Berth (DF), Karen Melchior (R) og Jean Thierry (N).

 
 
Faxehus 2
Hvad er EU's fremtid? - Faxe Ladeplads

Faxehus Efterskole, Strandstræde 3, 4654 Faxe Ladeplads

Omkring 120 elever, lærere og udefrakommende var med på Faxehus Efterskole mandag den 10. oktober, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt Rasmus Nordqvist (ALT), Søren Søndergaard (EL) og Karen Melchior (RV).

 
 
Ttipaarhus3
Frihandel for hvem og hvorfor? - Aarhus

Store Sal, Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus

Tre oplagte oplægsholdere og 60 spørgelystne publikummer var samlet til debat om frihandel på Dokk1 i Aarhus 6. oktober 2016. Der blev diskuteret tvistbilæggelsespaneler (ISDS) i TTIP og CETA-aftalerne, reguleringssamarbejde, forhandlingsteknik og generelt fordele og ulemper ved frihandel.

 
 
Aabybro Efterskole
Hvad er EU's fremtid? - Aabybro

Efterskolen, Højskolevej 7, 9440 Aabybro

Knap 200 elever, lærere og udefrakommende var med på Hårslev Efterskole tirsdag den 3. oktober, hvor EU’s fremtid var til politisk debat blandt Peder Hvelplund (FB), Steen Gade (SF) og Morten Thiessen (K).

 
 
EU parlament Strasbourg
EU, Strasbourg og Alsace 2016

Med en fyldt bus, 54 personer, drog vi afsted til Strasbourg for at blive klogere på EU og opleve det smukke Alsace.

 
 
DEO konference for undervisere om EU
Har EU en fremtid?

70 undervisere fra hele Sjælland var 27. september 2016 kommet til det smukke Ørestads Gymnasium for at blive klogere på EU's fremtid og de store visioner for samarbejdet og for at få input til formidling af EU-undervisning til deres elever.

 
 
250Xjulie Kjaergaard
Har EU en fremtid? - Aarhus

60 undervisere fra hele Jylland var 21. september 2016 kommet til VUC Aarhus på en solskinsdag, for at blive klogere på EU's fremtid og de store visioner for samarbejdet og for at få input til formidling af EU-undervisning til deres elever.

 
 
250X173 Ekspertpanelet
Skal arbejdskraftens fri bevægelighed begrænses?

70 oplagte og diskussionslystne publikummer havde tirsdag d. 20. september 2016 fundet vej til Fællessalen på Christiansborg, hvor de skulle debattere social dumping, hvordan EU bør regulere arbejdskraftens fri bevægelighed og i samarbejde med 3 eksperter og tre politikere forsøge at finde svar på hvordan EU skal se ud i fremtiden.

 
 
Mazurien
Mazurien - Polen og Litauen

Dette var en jomfrurejse, men alt klappede perfekt og der var stor tilfredshed. Vi arbejder dog med, hvordan vi kan putte endnu flere oplevelser på. Det har ikke været kræfter til, at skrive referat fra turen, så det er blot programmet der kan læses her.

 
 
Titel - 250x173
Skal arbejdskraftens fri bevægelighed begrænses? - Aarhus

Christiane Miβlbeck-Winberg fra Dansk Arbejdsgiverforening og Stephan Agger fra LO mødtes 9. september på Dokk1 i Århus for at debattere hvad EU og princippet om arbejdskraftens fri bevægelighed betyder for arbejdsgivere, arbejdstagere og vores samfund.

 
 
Stine Bosse
Hvad er EU's fremtid?

Debat om EU's fremtid tiltrak over 100 deltagere på Ballerup Bibliotek. Her mødtes Stine Bosse fra Europabevægelsen og Rasmus Nørlem Sørensen fra Oplysningsforbundet DEO for at debattere deres meget forskellige syn på EU i dag og i fremtiden.

 
 
Baltikum
Sensommer i Estland, Letland og Litauen

Det blev en vellykket rejse, hvor vi fik viden fyldt på og mange tanker til reflektion. Der har ikke været kræfter til at skrive et referat fra turen, men vi vil samle nogle billeder fra deltagerne og lægge på siden.

 
 
DSC 0146
Viggo Kampmann og Danmarks vej til EU - København

Mens sensommeren viste sig fra sin bedste side havde over 100 mennesker fundet vej indendørs til Vartov i tirsdags, for at lytte til journalist Poul Smidts fortællinger om en af efterkrigens centrale politikere. Det var fuldt hus, da DEO havde inviteret til debatmøde i forbindelse med Poul Smidts nyudgivne biografi om tidligere statsminister Viggo Kampmann.

 
 
Titelbillede
Brexit-debat og gravøl for NOTAT

I den solbeskinnede gård på Fælledvej 12 var cirka 50 mennesker mødt op for at få et perspektiv på det skelsættende udfald af den britiske folkeafstemning om udmeldelse af EU. Arrangementet omfattede også et farvel til Notat som skriftlig udgivelse, hvilket blev markeret med håndbrygget gravøl.

 
 
Gravøl
Gravøl for EU-magasinet NOTAT - og debat om EU's fremtid

Efter 40 år som avis og magasin lukkede NOTAT med et gravølsarrangement på Folkemødet.

 
 
Titelbillede
Demokratistafetten skifter hænder

Özlem Cekic blev den nyeste modtager af Ebbe Kløvedal Reichs demokratistafet, da Oplysningsforbundet DEO i samarbejde med Vartov samlede 200 mennesker til grundlovsarrangement. Der var også grundlovstaler fra Hanne Dahl, Flemming Jensen, Michael Birkkjær Lauritsen og Lars Pehrson.

 
 
Baltikum forår 2016 - forside
Forårstur til Estland, Letland og Litauen

Rejsen til Litauen, Letland og Estland forløb i høj solskin og med en fuld bus gennem tre ret forskellige lande, der dog deler en række fællestræk. Alle er de prægede af finanskrisen, af EU's krise med Rusland og af det 20. århundredes voldsomme europæiske historie. Men sine steder også af muligheder og en gryende optimisme.

 
 
Titelbillede
Hvorfor falder tilliden til politikerne? - Aarhus

110 deltagere fandt vej til DOKK1 på denne forårsdag i Aarhus. Der var korte indledende oplæg fra Jørgen Goul Andersen og Gitte Sommer Harrits om den faldende tillid til politikerne - både på nationalt og europæisk plan. Og efter de to oplæg var der masser af gode og tænksomme spørgsmål fra salen til en inspirerende debat.

 
 
Høringforside3
Hvorfor smuldrer tilliden til politikerne?

Der var godt fyldt op i Landstingssalen på Christiansborg, hvor cirka 200 gæster var mødt op til debat om den faldende tillid til politikerne. Et emne, der var valgt af forfatter og debattør Lars Olsen, der sidste år modtog demokratistafetten.

 
 
Titelbillede
Forårstur til Bruxelles og EU

46 deltagere var med DEO på tur til et forårsskønt Bruxelles. Det blev en hyggelig tur, hvor deltagerne blev klogere på EU-institutionerne i byen og Danmarks indflydelse i EU. Der blev både tid til en byvandring i den skønne forårssol og et besøg i EU-Kommissionen, den Danske EU-Repræsentation og Europa-Parlamentet.

 
 
Titelbillede
Flygtninge - hvor findes løsningen?

Omkring 50 personer havde fundet vej til Møderiet for at deltage i debatmødet med journalist Lise Møller Schilder og integrationskonsulent ved Dansk Flygtningehjælp Mobin Hossaini. På denne flotte forårsdag var formålet at blive klogere på flygtninge, og især hvilke muligheder der er i EU for at løse konflikterne omkring flygtningesituationen.

 
 
Titelbillede
Flygtninge - hvor findes løsningen? - Aarhus

80 mennesker mødte op til et spændende debatmøde på DOKK1 i Århus for at blive klogere på, hvordan vi løser flygtningekrisen. Der var oplæg fra Radwan Abdullah - der selv er flygtet fra Syrien, fra Anne Lejbach Jørgensen - specialkonsulent i Dansk Røde Kors, fra Lise M. Schilder - freelance-journalist og temaredaktør på NOTAT's udgivelse om flygtningekrisen samt fra Louise Halleskov Storgaard, post.doc. ved Aarhus Universitet.

 
 
Titelbillede
Visiting the Tax-avoidance Experts

Omkring 50 personer havde fundet vej til Møderiet for at deltage i debatmødet med sociolog Brooke Harrington for at blive klogere på, hvordan de superrige forvalter deres formuer. Eller rettere sagt, hvordan de får såkaldte formueforvaltere (wealth managers) til at omgås især skattelove, så formuerne bliver beskattet så lidt som muligt.

 
 
Titelbillede
Har EU lært af krisen?

På årets første forårsdag deltog 120 mennesker i DEO’s debatmøde om finanskrisen i Møderiet på Nørrebro. Her var oplæg af Lars Pehrsson, bankdirektør i Merkur Andelskasse og Kenneth Haar, researcher i Corporate Europe Observatory.

 
 
125_23-2-2016_referatfoto_stort
Har EU lært af krisen? Aarhus

60 videbegærlige publikummer havde fundet vej til DOKK1 i Århus for at blive klogere på, hvilke tiltag der er gjort for at dæmme op for finanskrisen. Oplysningsforbundet DEO havde inviteret til debat med oplæg af Anders Grosen, professor på Aarhus Universitet.

 
 
Forsidebillede
Er fri bevægelighed også for fattige? Aarhus

80 mennesker trodsede vinterregnen i Aarhus for at blive klogere på EU’s fri bevægelighed, hvor DEO inviterede til debat i det nye kulturhus og bibliotek, DOKK1. Der var oplæg fra arbejdsmarkedskonsulent Nadja Lundholm Olsen.

 
 
Forside
Er fri bevægelighed også for fattige?

Møderiet, Fælledvej 12, 2200 København N

80 deltagere var tilstede, da DEO bød på debat med spørgsmålet om fri bevægelighed i EU også er for fattige. Debatten kom omkring mange væsentlige emner med god energi og spørgelyst blandt de veloplagte deltagere.

 
 
Deo Logo
Generalforsamling i DEO

Oplysningsforbundet DEO, Nordkystvejen 2F, 8961 Allingåbro

Ordinær generalforsamling i Oplysningsforbundet DEO blev afholdt på DEOs kursussted i Allingåbro. Valg til bestyrelsen, program for 2016, rejser, debataktiviteter og projekter var på dagsordenen.

 
 
Dreng Stjerner
DEO vil skabe samfundsdebat

Bliv orienteret om kommende arrangementer

Magasin, debatmøder, høringer, lokale debatter, oplysningsrejser m.v. Over 40 arrangementer om året. Eksempler kan ses under "tidligere aktiviteter". Får du ikke allerede mails fra os, så tryk på overskriften og tilmeld dig til at blive orienteret.

 
 
Træt redaktør
Valgaften med DEO

Oplysningsforbundet DEO Ravnsborggade 11, Global Platform, lokale U11 2200 København N.

Kig forbi til en valgaften med DEO og NOTAT's sekretariat. Vi fejrer alle dem, der har bidraget til vores debat og oplysningsarbejde de seneste måneder. Konceptet er: Øl, snacks & valgquiz. Alle er velkomne.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Næstved

Omkring 100 var fremmødt til Oplysningsforbundet DEO’s oplæg og den efterfølgende debat om det danske retsforbehold og den forestående folkeafstemning lige på falderebet den 2. december på Faxehus Efterskole. Mette Gjerskov (S), Marcus Knuth (V) og Eva Flyvholm (EL) udgjorde det politiske panel som sørgede for en spændende debat.

 
 
Titelbillede
Juletur til Bruxelles og EU

I alt 43 deltagere tog med DEO til et Bruxelles, der var præget af efterdønningerne fra november måneds terrorangreb i Paris. Det blev en hyggelig tur, hvor deltagerne blev klogere på institutionerne i byen og på den danske folkeafstemning om afskaffelsen af retsforbeholdet. På turen kom vi forbi EU-Parlamentet, den danske Repræsentation og fik besøg af en repræsentant fra Landbrug & Fødevarers kontor i Bruxelles.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Vejle

På Skibet Skole. Oplægsholder: Turid Danielsen, DEO. Politikere: Benny Engelbrecht (S), Tonny Hansen (SF), Henrik Dahl (LA). Deltagerantal: 50 personer.

 
 
Titelbilled
Retsforbeholdet - hvad vil politikerne?

Landstingssalen på Christiansborg, 1240 København K

Onsdag aften bød en fuld Landstingssal på Christiansborg på debat mellem seks politikere og over 200 interesserede borgere. Det var Oplysningsforbundet DEO, der arrangerede debatten og stod for det indledende oplæg, for politikerne og borgere blev sluppet løs med og mod hinanden.

 
 
Titelbillede Ungpol Retsforbehold
Hvad stemmer din ungdomspolitiker?

120 deltagere trodsede tirsdag aften vind og vejr, da DEO i samarbejde med Politiken havde fornøjelse af at invitere deltagerne indenfor i varmen til skarp ungdomspolitisk debat i Politikens Hus. Debatmødet varede i alt halvanden time, og salen var godt pakket, da 10 velforberedte formænd og –kvinder fra landets ungdomspartier mødte op til debat om folkeafstemningen om det danske retsforbehold d. 3. december.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Vejen

På Askov Efterskole. Oplægsholder: Turid Danielsen, DEO. Politikere: Jesper Petersen (S), Henrik Dahl (LA) og Ulla Lyk-Jensen (Dansk Industri). Deltagerantal: 113 elever og 20 personer udefra.

 
 
Czeslaw Kbh
Polakker på vandring

Bandet Czeslaw Spiewa har med deres seneste plade om polske vandrere skabt stor debat i Polen. Nu kan de høres i Danmark, hvor forsanger Czeslaw Mozil sammen med et ekspertpanel vil debattere med publikum. For hvem er den polske vandrer - og hvordan bliver det danske arbejdsmarked påvirket af vandringen?

 
 
Czeslaw Aal
Polakker på vandring - Aalborg

Bandet Czeslaw Spiewa har med deres seneste plade om polske vandrere skabt stor debat i Polen. Hør dem nu i Danmark, hvor forsanger Czeslaw Mozil sammen med et ekspertpanel vil debattere med publikum. For hvem er den polske vandrer - og hvordan bliver det danske arbejdsmarked påvirket af vandringen?

 
 
Debatkoncert Aarhus forside
Polakker på vandring - Aarhus

Omkring 140 ivrige publikummer var fredag den 20. november mødt op i det nye kulturhus og bibliotek DOKK1 i Aarhus for at høre polsk-dansk folk-rock og blive klogere på vandrende polsk arbejdskraft.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Farsø

På Farsø Efterskole. Oplægsholder: Turid Danielsen, DEO. Politikere: Søren Gade (V) og Niels Dyrholm Jensen (FB). Deltagerantal: 95 elever og 60 personer udefra.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Sæby

På Hørby Efterskole. Oplægsholder: Turid Danielsen, DEO. Politikere: Marianne Jelved (R) og Stine Brix (Enh.). Deltagerantal: 110 elever og 30 personer udefra.

 
 
Titelbillede BXL 3
Efterårstur til Bruxelles og EU

Den kommende danske folkeafstemning om afskaffelsen af retsforbeholdet til fordel for en tilvalgsordning var i høj grad på dagsordenen, da 56 deltagere tog til Bruxelles for at blive klogere på EU. På turen kom vi både forbi EU-institutionerne, den danske Repræsentation til EU og en byvandring med fokus på EU og Belgiens historie.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Kalundborg

På Tømmerup Fri- og Efterskole. Oplægsholder: Ditte Juul Reder & Michelle Dahl, DEO. Politikere: Esben Roald Madsen (FB), Karen Melchior (R) og Jeppe Jakobsen (DF). Deltagerantal: 95 elever og 15 personer udefra.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Ribe

På Rejsby Europæiske Efterskole. Oplægsholder: Turid Danielsen, DEO. Politikere: Margrethe Auken (SF), Henrik Dahl (LA) og Kim Haggren (Dansk Industri). Deltagerantal: 190 i alt, 140 elever, 20 personale og 30 personer udefra.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Middelfart

På Den Rytmiske Efterskole i Baaring. Oplægsholder: Ditte Juul Reder & Michelle Dahl, DEO. Politikere: Jane Heitmann (V), Steen Gade (tidl. SF) og Esben Roald Madsen (FB). Deltagerantal: 100 elever og 40 personer udefra.

 
 
Michael B. Lauritsen - square
Polen - under huden på en ny stormagt

Folkeuniversitet i København, City Campus Kursus, 5 torsdage, den 29. oktober, 5 ., 12., 19., og 26. november

Efter 300 år som centrum for verdenskrige og skiftende stormagters tilbøjeligheder rejser Polen sig i disse år som selvbevidst regionalmagt. Forelæsningsrække med Michael B. Lauritsen, Peter Zacho og Jacob Lolck

 
 
Titelbillede
Hvad kan Grækenland gøre?

Omkring 100 deltagere var mødt op i Store Sal på Dokk1 i Århus torsdag den 29. oktober for at blive klogere på den økonomiske situation i Grækenland. Her blev de mødt med et oplæg fra en Christen Sørensen i storform. Christen er professor i økonomi og tidligere økonomisk vismand.

 
 
Forside
Magteliten og uligheden

Det var en stuvende fyldt sal, der tirsdag aften dannede ramme om debatten om magteliter og ulighed i det danske samfund. 125 mennesker lyttede interesseret med til aftenens veloplagte uligheds-og magteksperter, Lars Olsen, Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard.

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Nordborg

På Nordborg Slots Efterskole. Oplægsholder: Turid Danielsen, DEO. Politikere: Benny Engelbrecht (S), Lars Holm Nielsen (Dansk Industri) og Henrik Munk Jeppesen (DFU). Deltagerantal: 100 elever, 50 personer udefra.

 
 
Henning Bang Fuglsang
Hvad er EU's retspolitik - Odense

Store Sal, Kulturmaskinen, Farvergården 7, Odense C

80 deltagere mødte op til dette møde om, hvordan EU’s retspolitik har udviklet sig?

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Slagelse

På Hårslev Efterskole. Oplægsholder: Ditte Juul Reder & Michelle Dahl, DEO. Politikere: Rasmus Helveg Petersen (R) og Eva Flyvholm (Enh.). Deltagerantal: 92 elever og 25 personer udefra.

 
 
Titelbillede Retspolitik
Hvad er EU's retspolitik - Aalborg

Omkring 50 deltagere var den 20. oktober mødt op i foredragssalen på Aalborg Hovedbibliotek for at blive klogere på EU’s retspolitik og det danske retsforbehold forud for den planlagte folkeafstemning den 3. december. Aftenens oplægsholder var Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, adjunkt på Syddansk Universitet.

 
 
1
Hvad er demokrati i EU? - Aarhus

Da DEO’s egen sekretariatsleder Rasmus Nørlem Sørensen gæstede det nye bibliotek Dokk1 i Aarhus, var salen fyldt med et diskussionsivrigt publikum i alle aldre. 90 var mødt op til en snak om demokratiet i EU.

 
 
Alsace forside
Strasbourg og Alsace

DEO besøgte Rina Ronja Kari og Christel Schaldemose i EU-Parlamentet og Claus von Barnekov i Europarådet på busrejse med 51 personer. Vi oplevede den historiske by Strasbourg, borgen Haut Koenigsbourg, et besøg hos vinbonden Jaques Sipp-Mack og den ældste vinby i Alsace.

 
 
Forside
Retsforbeholdet - hvad stemmer vi om? - Aarhus

Ca. 130 deltog i DEO's heldagskonference for at blive klædt på til folkeafstemningen den 3. december. Her følger et referat af slagets gang, hvor deltagerne bl.a. fik svar på spørgsmål som: Hvad er baggrunden for afstemningen? Hvordan har EU’s retspolitik udviklet sig, og hvor bevæger den sig hen?

 
 
Hvad er EU's retspolitik - Viborg

På Skals Efterskole. Oplægsholder: Turid Danielsen, DEO. Politikere: Karin Gaardsted (S), Kim Andersen (tidl. V) og Niels Dyrholm Jensen (FB). Deltagerantal: 145 elever og 25 personer udefra.

 
 
Forside retsforbeholdskonference kbh
Retsforbeholdet - hvad stemmer vi om?

Ca. 130 deltog i DEO's heldagskonference for at blive klædt på til folkeafstemningen den 3. december. Her følger et referat af slagets gang, hvor deltagerne bl.a. fik svar på spørgsmål som: Hvad er baggrunden for afstemningen? Hvordan har EU’s retspolitik udviklet sig, og hvor bevæger den sig hen?

 
 
Rasmus
Folkeuniversitetet: Hvad er demokrati i EU?

Folkeuniversitet i København, CSS Kursus tirsdage den 22. september, 29. september og 6. oktober

EU anklages ofte for at lide af demokratisk underskud. Men hvad vil det egentlig sige? Hvad forstår vi ved demokrati i EU-sammenhæng? Hvad er det for et demokrati, vi gerne vil have?

 
 
Polen forside
Gdansk, Warszawa og Poznan

41 deltagere oplevede tre forskelligartede polske byer: Gdansk, Warszawa og Poznan. Et par kommentarer fra rejsedeltagere: "Tak for en udbytterig tur til Polen i den forgangne uge. Der var så megen oplysning på højt fagligt plan". "Mange tak for en skøn tur til Polen. Fantastisk at vende hjem med ny viden – og lyst til at vide mere om Polen. En fin blanding af saglighed og humør".

 
 
Hvad-er-EUs-retspolitik_490x327
Hvad er EU's retspolitik? - Aarhus

Hele 160 engagerede borgere var mødt op i Dokk1’s smukke, nye sal på havnen i Aarhus for at blive klogere på retsforbeholdet forud for folkeafstemningen d. 3. december.

 
 
titelbillede
Hvad er EU's retspolitik?

Der var stor interesse for folkeafstemningen, tilvalgsordningen og EU’s retspolitik da Fælledvej 12 var pakket til randen med borgere i alle aldre tirsdag eftermiddag. 150 deltagere var mødt op for at høre lektor på KU Rebecca Adler-Nissen, som forsker i EU's udvikling og forholdet mellem medlemsstaterne.

 
 
Baltikum forside
Sensommer i Estland, Letland og Litauen

54 mennesker blev klogere på de tre baltiske lande, med foredrag, møder og byvandringer i de tre smukke og meget forskellige hovedstæder Vilnius, Riga og Tallinn.

 
 
Titelbillede Waever Og Boserup
Hvad er EU’s rolle i Nordafrika?

Situationen i Nordafrika er ustabil. Oprørsgrupper og terrorgrupperinger dominerer i stigende grad og er siden det arabiske forårs kulmination i 2011 begyndt at ramme alt fra turisme til den politiske dagsorden. Over 100 deltagere var mødt op i København for at diskutere den europæiske rolle i Nordafrika.

 
 
Forside - demokrati kræver deltagelse
Ungdomsdebat om fremtidens EU

Et tæt fyldt med unge og lidt ældre debatterede, hvilken rolle EU skal spille i fremtiden i forhold til bl.a. klima og energi, asylpolitik, krise, arbejdsløshed og handel med et panel af skarpe ungdomspolitikere på Folkemødet lørdag den 13. juni. DEO og Globale Gymnasier inviterede i fællesskab.

 
 
Forside - stafetoverrækkelse
Demokratistafetten skifter hænder

Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet skifter hvert år hænder på Grundlovsmødet på Vartov den 5. juni. I år var cirka 200 mennesker mødt op, og kunne overvære Lars Olsen modtage stafetten. Før overrækkelsen var der taler fra taler af Jesper Tynell, Lisbeth Zornig, Hanne Dahl, Drude Dahlerup og Rasmus Nørlem Sørensen.

 
 
Forside - Baltikum
Forårstur til Estland, Letland og Litauen

Forårsrejsen i Baltikum bød på viden om tre meget forskellige lande og guidede rundvisninger i deres tre smukke hovedstæder. Vi fik oplysning og debat om alt fra ulighed til Rusland, samt møder med danske professorer i kunst og økonomi, en politisk aktivist og lederen af kulturinstituttet for Estland, Letland og Litauen. 47 mennesker var afsted.

 
 
Tynell Titel 2
Mørkelygten: 40 foredrag klogere

Jesper Tynell modtog Demokratistafetten på grundlovsdag sidste år. Nogle måneder senere udkom han med bogen Mørkelygten, der sætter spot på embedsværkets rolle i demokratiet. Det sidste halve år har Tynell fortalt om og drøftet bogens pointer med Gud og hver (embeds-) mand rundt omkring i landet.

 
 
Forside2
Skal EU være solidarisk om flygtninge? - Aarhus

Omkring 60 deltagere var mødt op til Oplysningsforbundet DEO’s højaktuelle debatmøde om EU’s indsats over for flygtninge. Juraprofessor fra Aarhus Universitet, Jens Vedsted-Hansen og antropolog Julie Nynne Bune stod for aftenens oplæg.

 
 
Titelbillede
Skal EU være solidarisk om flygtninge?

Debatmøde med Thomas Gammeltoft-Hansen tirsdag den 5 maj 2015. DEO og Trampolinhuset inviterede en regnfuld eftermiddag til debat om EU’s flygtningepolitik. Over 100 mennesker mødte op til en debat med brugere af huset og asylekspert Thomas Gammeltoft-Hansen.

 
 
Plunge 1
By og natur i Litauen

En flok på 27 var på besøg hos ostemagere, en brygger og kroejer, en skolelærer, en sygeplejerske, en kunstprofessor, en viceborgmester og en borgmester. Vi besøgte også Ignalina atomkraftværket, Litauens parlament, Kofoeds Skole, Danmarks Ambassade og den charmerende hovedstad Vilnius.

 
 
Titelbillede
Kan EU skabe jobs?

Omkring 25 mennesker var mødt op i Møderiet på Nørrebro i København for at høre om og påvirke det arbejde, som to danske medlemmer af EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg udfører.

 
 
4 Titelbillede
Polakker på vandring - Odense

Omkring 110 ivrige publikummer var mødt op i Mødehuset Odense for at blive klogere på den polske vandrer og for at få en musikalsk oplevelse med det polsk-danske band Czeslaw Spiewa, der netop har udgivet en plade til hyldest for polsk vandring.

 
 
forside
Forårstur til Bruxelles og EU 2

Stemningen var god da bussen d.18. april trillede fra Danmark med kurs mod EU's magtcentrum, Bruxelles. Her blev 54 deltagere langt klogere på, hvad EU er for en størrelse, hvordan EU's institutioner er organiseret og hvilke politiske sager, der er på dagsordenen lige nu.

 
 
Titelbillede
Folkehøring om skattely og finansskat

100 mennesker var mødt op i Møderiet på Nørrebro den 16. april for at høre Morten Messerschmidts (DF) og Jeppe Kofoeds (S) holdninger til skattely og finansskat.

 
 
Forside - fremtiden for EUs landbrug Aarhus
Hvad er fremtiden for EU’s landbrug? - Aarhus

45 spørgelystne deltagere var mødt op på Godsbanen i Aarhus for at høre mere om EU’s landbrugspolitik og økologisk landmand og forfatter Lone Vitus’ syn på fremtidens landbrug.

 
 
Titelbillede
Hvad er fremtiden for EU’s landbrug?

Der var kog i de store gryder på restauranten Il Buco på Islands Brygge, da 100 mennesker satte sig til bordene for at indtage en seks retters debatmiddag i selskab med økologisk landmand og forfatter Lone Vitus. Der blev først serveret et par forretter, så folk kunne lytte til oplægsholderen på en nogenlunde mættet mave inden de næste kulinariske oplevelser fulgte.

 
 
Europaparlament Bruxelles
Forårstur til Bruxelles og EU 1

Opsamling med bus i Randers, Tilst/Aarhus, Fredericia og Padborg

Vi tager til Bruxelles for at blive klogere på EU. Vi besøger de forskellige institutioner, og i EU-Parlamentet snakker vi med to af de danske medlemmer. Der er også tid til at få et indtryk af stemningen i hovedstaden. Under busturen giver vi en generel indføring i, hvad EU er for en størrelse, hvordan beslutningerne træffes, og hvordan magten i EU udøves.

 
 
Titelbillede
Hvilken energipolitik ønsker du i EU?

Dørene blev åbnet for folkelig lobbyisme, da tre danske medlemmer af EU-Parlamentet var samlet til en snak om EU’s energipolitik, som de beskæftiger sig med til daglig. Der var nok af holdninger fra en velinformeret sal.

 
 
forside1
Hjælp, hvordan underviser jeg i EU?

Omkring 30 lærere og lærerstuderende fra Odense og omegn deltog i seminaret om EU i grundskolen. Her blev de klogere på de nye fælles mål for samfundsfaget og fik inspiration til, hvordan man engagerer grundskolens elever i europæiske politiske problemstillinger.

 
 
Frihandel Aarhus forside
Kampen for frihandel - Aarhus

45 deltagere var mødt op på Hovedbiblioteket i Århus for at blive klogere på TTIP. Den transatlantiske frihandelsaftale, der netop nu forhandles mellem EU og USA. Nanna Clifforth fra miljøorganisationen NOAH og Hans Martens fra tænketanken European Policy Centre stod for aftenens oplæg.

 
 
forside2
Hjælp, hvordan underviser jeg i EU?

Godt 55 lærere og lærerstuderende deltog i seminaret ’Hjælp, hvad stiller jeg op med EU-undervisningen’. Her blev de klogere på de nye fælles mål for samfundsfaget og fik inspiration til, hvordan man engagerer grundskolens elever i det komplekse EU-stof, samt hvilke europæiske problemstillinger, der er vigtige at sætte fokus på.

 
 
Titelbillede
Folkehøring om EU's frihandelsaftaler

Den første folkehøring i en lang række løb af stablen på Møderiet på Nørrebro torsdag d. 19 marts. Her var 120 borgere stuvet sammen for at udøve borgerlobbyisme. Temaet var EU’s frihandelsaftaler, og særligt den igangværende forhandling med USA blev omdrejningspunktet for aftenen debat.

 
 
Publikum2
EU i undervisningen - sådan! - Aarhus

Omkring 80 undervisere og studerende var mødt op til DEOundervisnings konference om casebaseret EU-undervisning på Aarhus Universitet. Her blev de klogere, på hvordan man engagerer eleverne i undervisningen og mulighederne for at bygge bro mellem flere fag

 
 
Tilskuer2
EU i undervisningen - sådan!

100 undervisere og studerende var samlet til konference om casebaseret undervisning på Niels Brock i København. De var mødt op for blive klogere på, hvordan man tilrettelægger EU-undervisningen, der både engagerer eleverne i EU-stoffet og bygger bro mellem flere fag.

 
 
forside - finn Ø
Hvem kan bringe EU ud af krisen? - Aarhus

Omkring 70 mennesker var mødt op på Hovedbiblioteket i Aarhus til en debat om krisens årsager og løsninger. Økonomiprofessor Finn Østrup fra CBS var aftenens oplægsholder. For ham var det klart at politikerne er rygende uenige om årsagerne til krisen - og derfor også har forskelligartede bud på løsninger.

 
 
Ny Krise
Hvem kan bringe EU ud af krisen?

Langt over 100 mennesker var stuvet sammen på Wegeners Gaard på Vesterbro for at diskutere krisens årsager og løsninger. Konklusionen fra økonomiprofessor Finn Østrup var klar – der er blevet gjort for lidt og for sent. Vi har gennemgået to faser af krisen, og er måske på vej ind i en tredje, der ifølge Finn Østrup er præget af en politisk krise.

 
 
forside
Podemos: En ny vej for Spanien? - Aarhus

40 deltagere var mødt op på Hovedbiblioteket i Århus for at blive klogere på det nye spanske parti, Podemos. Partiet er store kritikere af korruptionen, der hersker i Spaniens politiske system og har allerede fået stor tilslutning i landet med en arbejdsløshed på hele 23 procent. Mads Torp Jespersen, Spanien-ekspert og projektleder i Oplysningsforbundet DEO stod for aftenens oplæg.

 
 
Forsidebillede Podemos En Ny Vej For Spanien
Podemos: En ny vej for Spanien?

90 deltagere var mødt op på Møderiet i København for at høre om spanske Podemos. Podemos er sprunget ud af bevægelsen Indignados, og bygger på borgerinddragelse og kritik af korruptionen i det politiske system i Spanien. Det har har givet Podemos vind i sejlene i et kriseramt Spanien, hvor arbejdsløsheden ligger på 24 procent. Mads Torp Skafte Jespersen, Spanien-kender og projektleder hos DEO, var aftenens oplægsholder.

 
 
drengdeo
Generalforsamling 2015

Den ordinære generalforsamling i Oplysningsforbundet DEO blev som vanligt afholdt på kursusstedet i Allingåbro. Nye bestyrelsesmedlemmer blev valgt ind, og DEO's program for rejser, undervisning og debat i forår og efteråret 2015 blev diskuteret.

 
 
Opslagsbillede Vinder Syrisa Valget Oplysningsforbundet DEO
Vinder Syriza valget?

Omkring 60 deltagere var mødt frem til en debat om en mulig Syriza-sejr ved det højaktuelle valg i Grækenland, der løber af stablen den 25 januar. Tobias Clausen, folketingskandidat for Enhedslisten og Syriza kender, og Tom T. Kristensen, ekstern lektor på KU og ekspert i græske samfundsforhold, fortalte om Syrizas udfordringer og muligheder i den nuværende valgsituationen i Grækenland.

 
 
Forsidebillede Skal Data Beskyttes Aarhus
Skal data beskyttes? - Aarhus

25 deltagere mødte op til debatmøde i Aarhus om den nye datalov, der er under forhandling i EU i øjeblikket. Et underbelyst, men ikke desto mindre vigtigt emne, der rejste mange spørgsmål blandt aftenens deltagere.

 
 
Titelbillede
Skal data beskyttes?

Omkring 70 deltagere var mødt frem til en debat om et underbelyst, men vigtigt emne, nemlig den omfattende datalov, som er under forhandling. Sanni Aakjær-Olesen fra EU-Kommissionen, dataekspert Christian Wiese Svanberg og freelancejournalist Staffan Dahllöf, debatterede fordele og ulemper ved Kommissionens udkast om øget databeskyttelse

 
 
Titelbillede1
Læring i et nyt Europa - Aarhus

140 videbegærlige undervisere og lærerstuderende var mødt op på Aarhus Universitet til DEO’s undervisningskonference ”Læring i et nyt Europa”, der satte fokus på EU i undervisningen. Her fik de faglig input, inspiration og materialer til brug i undervisningen, sammen med en række spændende oplæg fra prominente EU-eksperter.

 
 
Søren+Klaus
Energiunion?

Der tegner sig så småt en konsensus i EU om, at man skal arbejde for en såkaldt Energiunion. Men der er forskellige holdninger til, hvad den skal indeholde. Den 11. september i Wegeners Gård på Vesterbro gav Klaus Thostrup fra Energinet.dk og Søren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd deres holdninger til - og vurderinger af energiunionens fremtid til de knap 70 fremmødte. Aftenen og den efterfølgende debat blev indledt og styret af DEO’s Mads Torp Jespersen.

 
 
Forside Billede Til Aarhus Referat
Energiunion: en løsning på flere udfordringer?

Den nye EU-Kommissionen har en fælles europæisk Energiunion på dagsordenen, og 50 deltagere var den 6. november mødt op i Aarhus til et vellykket debatmøde om hvad der mens med en Energiunion, og hvor EU er på vej hen inden for klima- og energiområdet.

 
 
Mange
Læring i et nyt Europa

100 undervisere havde fundet vej til Niels Brock Handelsgymnasium, hvor konferencen ’læring i et nyt Europa’ satte fokus på EU i undervisningen. Dagen bød på oplæg fra prominente EU-eksperter og lærebogsforfattere, og de mange deltagere fik faglig input, inspiration og materialer med hjem til brug i undervisningen.

 
 
Titelbillede2
Mørkelygten - boglancering

Man skulle ikke tro, at en debat om embedsværkets rolle i demokratiet havde samme tiltrækningskraft som et middelstort rock-band. Men mere end 400 deltagere dukkede op i Christian Hansen auditoriet til oplæg og debat med Jesper Tynell torsdag den 30. oktober.

 
 
strasbourg - titel
Strasbourg og Alsace

Den 17. - 22. oktober oplevede en fyldt bus EUs andet hovedsæde Strasbourg, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og EU-Parlamentet. På rejsen var der desuden plads til at opleve det historiske Strasbourg og omgivelserne i smukke Alsace, herunder borgen Haut Koenigsbourg og byerne på vinruten Ribeauville, Hunawihr og Riquewihr. På vejen besøgte vi også vinbonden Sipp Mack.

 
 
bruxelles og eu - titel
Bruxelles og EU (oktober)

EU’s nye magthavere, frihandelsaftalen mellem EU og USA og ’grilning’ af nye EU-kommissærer var på dagsordenen, da 53 deltagere tog til Bruxelles for at blive klogere på EU. Formålet med turen var at komme helt tæt på magtens centrum og opleve de forskellige institutioner: Den danske Repræsentation, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet.

 
 
Forside Polen
Polen: Warszawa, Gdansk og Poznan

DEO besøgte 20.-27. september Polen med 54 mennesker. Vi rundede Barka-skolen i Poznan, der kan sammenlignes med Kofoeds skole i København, danskinstituttet på universitetet i Poznan, den danske advokat Peter Tærø, der siden 1989 har virket i Polen og Danmarks ambassadør Steen Hommel. Peter og Steen sammenholdt danske og polske forhold og gav et dybere grundlag for forståelse. Vi besøgte også det polsk parlament Sejmen.

 
 
Titelbillede
Er Ukraine på randen af et sammenbrud?

Wegeners gård var fyldt godt op af 140 fremmødte, da DEO afholdt debatmøde om konflikten i Ukraine onsdag den 17. september. Peter Zacho Søgaard, DEO's Ukraine ekspert, Matilde Kimer DR's korrespondent i Ukraine og Claus Mathiesen fra forsvars akademiet gav hver et veloplagt oplæg efterfulgt af spørgsmål fra deltagerne.

 
 
Titelbill
Spillet om verdenshandlen

Wegeners gård var fyldt godt op af 120 fremmødte, da DEO afholdt debatmøde om EU’s frihandelsaftaler torsdag den 11. september. Jens Ladefoged, der er lektor på Københavns universitet og Kenneth Haar, researcher ved Corporate Europe gav hvert et veloplagt oplæg efterfulgt af spørgsmål fra deltagerne.

 
 
spillet om verdenshandlen aarhus - titel
Spillet om verdenshandelen - Århus

I Århus samledes 40 deltageretil et vellykket møde om spillet om frihandelsaftalen mellem EU og USA, der forhandles netop nu. En veloplagt Amin Alavi, lektor på Aarhus Universitet og Rasmus Nørlem Sørensen fra DEO, stod for aftenens oplæg.

 
 
Litauen forside
Oplev Litauen

En busfuld af 47 mennesker oplevede store og små landbrug, smagte gedeost, traditionel mad og håndbryggede øl, oplevede et atomkraftværk under afmontering, et elkraftværk for fuld damp, så parlamentet Seima og forskellige skoler, mødte en borgmester, en ambassadør, dansktalende litauere med socialt engagement og meget mere.

 
 
Vignet
Kan EU skabe fred i Gaza?

Mere end 100 deltagere kom rundt om EU's rolle i Gaza-konflikten, da Leila Stockmarr og Lars Erslev Andersen indtog Wegners Gård i København.

 
 
Forside Baltikum
Estland, Letland og Litauen

En busfuld af 56 mennesker oplevede 6.-13. juni de tre smukke og ret forskellige naboer ved Østersøen, Estland, Letland og Litauen. Vi hørte traditionel folkesang, lyttede til oplæg fra økonomer, kulturpersonligheder, politikere og folk med turbulent historie inde under huden. Vi kørte gennem smuk natur, oplevede hovedstæderne og lærte landene at kende gennem masser oplæg og samtale om historie, arkitektur, samfund, kultur og politik.

 
 
Tynell Og Pehrson 2
Grundlovsmøde 2014

Solen skinnede og vejret viste sig fra sin bedste side, da Oplysningsforbundet DEOs traditionelle grundlovsmøde løb af stablen under åben himmel i Vartovs gård i København.

 
 
Holbaek
Valgmøde i Holbæk

Hovedbiblioteket - salen, Nygade 9-13, Holbæk

Torsdag aften lagde Holbæk Bibliotek lokaler til Oplysningsforbundet DEOs debatkaravanes sidste stop før Europaparlamentsvalget d. 25 maj. Holbæks borgere svigtede ikke på trods af den flotte sommeraften: 40 borgere var mødt frem for at høre politikernes holdninger til og løsninger på problemer som social dumping, frihandel, flygtninge og hvad EU parlamentet overhovedet betyder i EU.

 
 
Forside
Valgmøde i Køge

Teaterbygningen - Musikcaféen, Bag Haverne 1, Køge

Den varme sommeraften i Køge fik ikke folk til at blive væk, da Oplysningsforbundet DEO indbød til EU debat om Europaparlamentsvalget store spørgsmål på Køge Teater. 70 mennesker dukkede op og ville høre politikernes holdninger til og løsninger på problemer som social dumping, EU mindsteløn, bankunion, finansskat, flygtninge og meget mere.

 
 
EU Debat Titelbillede
Valgmøde i Roskilde

Hovedbiblioteket - salen, Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde

EU-kandidaterne fra de otte partier var fyr og flamme, da de tirsdag aften besøgte Roskilde til vælgermøde. Publikum blev ikke væk på trods af den flotte sommeraften og ville kende politikernes holdning til især patentdomstolen og social dumping.

 
 
Titelbillede Ny Kampagnevideo Fra Josefine Kofoed
Valgmøde i Helsingør

Helsingør Kulturværft - Lille scene, Allegade 2, Helsingør

Mandag aften i Helsingør inviterede Oplysningsforbundet DEO til EU debat med et panel af kandidater til Europaparlamentsvalget d. 25 maj. De 80 engagerede borger der fyldte salen denne aften ville især gerne høre om Energisikkerhed, nye arbejdspladser i EU, skattely, social dumping og afstemningen om EU-patentdomstolen.

 
 
Deltager Paa Twitter
Valgmøde i Næstved

Grønnegade Kasernes Kulturcenter, Grønnegade 10, Næstved

Oplysningsforbundet DEO inviterede sammen med AOF Næstved onsdag aften til valgdebat for interesserede borgere i Grønnegades Kasernes kulturcenter. Næstvedborgerne ville især gerne spørge til hvad kandidaterne ville gøre ved social dumping.

 
 
Rasmus Og Salen Titelbillede
Valgmøde i Odense

Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, Odense

Odenses EU-interessede borgere mødte glade op til debat, da Fyens Stiftstidende og DEO afholdt EU-debatmøde tirsdag d. 13 maj i Odense. Energipolitik, Ukraine, Social dumping, Euroen og Bankunion var kun få emner blandt mange, der blev behandlet af kandidatpanelet denne aften.

 
 
20140512 Svendborg Spoerger
Valgmøde i Svendborg

Borgerforeningens Kulturhus - Guldsalen, Ramsherred 4, Svendborg

Lobbyisternes magt, grøn omstilling og arbejdsløsheden i Europa. Det var nogle af de emner, som optog de over 100 deltagere på vælgermødet i Svendborg.

 
 
Anders og panel
Valgmøde i Randers

Fritidscenteret - Teatersalen, Vestergade 15, Randers

Det gik ikke ubemærket hen, at 5 ivrige EU-kandidater plus en repræsentant fra socialdemokraterne onsdag besøgte Fritidscenteret i Randers for at debattere EU med borgerne. Omkring 50 randrusianere var mødt op for at blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds søndag den 25. maj, hvor der er valg til EU-Parlamentet.

 
 
Forside
Valgmøde i Esbjerg

Hovedbiblioteket - salen, Nørregade 19, Esbjerg

Der var godt gang i debatten, da syv EP-kandidater kom til Esbjerg for at diskutere EU med vælgerne. I alt var 55 Esbjergensere mødt op for at blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds søndag den 25. maj, hvor der er valg til EU-Parlamentet.

 
 
forside
Vaglmøde i Aarhus

Hovedbiblioteket - salen, Møllegade 1, Aarhus

Der var et kæmpe opbud at EU interessede Aarhus borgere, da DEO tirsdag d. 6 maj afholdte valgmøde på hovedbiblioteket i Aarhus. I alt 150 Aarhusianere var mødt op for at blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds søndag den 25. maj, hvor der er valg til EU-Parlamentet.

 
 
Forside1
Valgmøde i Holstebro

Hovedbiblioteket - salen, Kirkestræde 13, Holstebro

Der var gang i kandidaterne fra syv af de otte partier, der mandag besøgte Holstebro til et fælles valgmøde. Ca. 60 Holstebrogensere deltog i debatten og ville høre politikernes bud på, hvordan vi sikrer den danske model, forhindrer social dumping og afskaffer det såkaldte ”flyttecirkus”.

 
 
EU-debat4
Valgmøde i Vejle

Hovedbiblioteket - salen, Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle

100 Vejlensere var mødt op for at blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds søndag den 25. maj, hvor der er valg til EU-Parlamentet.

 
 
Forside
Valgmøde i Kolding

Kolding Uddannelses Center - Auditoriet, Ågade 27, Kolding

Omkring 60 deltagere var mødt op for at blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds søndag den 25. maj, hvor der er valg til EU-Parlamentet. Koldinggenserne var på mærkerne og ville høre politikernes bud på, hvordan vi kommer den høje arbejdsløshed til livs og forhindrer social dumping.

 
 
forside
Valgmøde i Aalborg

Hovedbiblioteket - Foredragssalen, Rendsburggade 2, Aalborg

Det var et godt fyldt Hovedbibliotek, der dannede ramme om EU-debatmødet i Aalborg. I alt var 80 Aalborgensere mødt op for at blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds søndag den 25. maj, hvor der er valg til EU-Parlamentet.

 
 
Forside2
Valgmøde i Hjørring

Hovedbiblioteket - salen, Østergade 30, Hjørring

Det gik ikke ubemærket hen, at otte ivrige EU-kandidater torsdag besøgte Hovedbiblioteket for at debattere EU med borgerne. I alt 34 hjørringensere var mødt op for at blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds søndag den 25. maj, hvor der er valg til EU-Parlamentet.

 
 
Titelbillede - oplægsholderne
Hvad vil vi med bankerne? (3)

92 mennesker var mødt op til tredje og sidste debatmøde i rækken om bankernes rolle i samfundet, som indehaver af demokratistafetten Lars Pehrson har stået for.

 
 
forside1
Startskud på EU-parlamentsvalget

Torsdag eftermiddag var fællessalen på Christiansborg pakket til randen med 150 nysgerrige tilhørere, der ville se og høre EU-spidskandidaterne sætte gang i valgkampen frem mod d. 25 maj, hvor vi alle skal til stemmeurnerne for at vælge et nyt Europaparlament.

 
 
Titelbillede
Hvad vil vi med bankerne? (2)

85 mennesker var mødt op, da DEO og Vartov tirsdag den 1. april kl. 17 åbnede dørene for andet møde i rækken af bankdebatter med indehaver af demokratistafetten Lars Pehrson.

 
 
Hvad vil vi med bankerne - Lars Pehrson
Hvad vil vi med bankerne? (1)

Onsdag den 26. marts 2014 bød oplysningsforbundet DEO ind til debat om bankernes rolle i samfundet i Vartovs smukke lokaler overfor Københavns Rådhus. 110 deltagere bød ind i debatten.

 
 
Forside billede
Er der arbejde til alle?

De smukke lokaler i Arbejdermuseets festsal var 12. marts ramme om et velbesøgt debatmøde. 125 mennesker fik vendt og drejet spørgsmål om arbejdsløshed, løntrykkeri, adgang til velfærdsydelser og meget mere.

 
 
Titelbillede Arbejde Til Alle
Er der arbejde til alle?

I Aarhus samledes 70 deltagere til debatmøde om arbejdsløsheden i Europa. VUC-elever, pensionister, fagligt aktive og almindeligt interesserede deltog i en spændende debataften med Nadja Lundholm Olsen og Anette Borchorst.

 
 
Titelbillede
Hvad sker der i Ukraine?

Debatmøde på Onkel Dannys plads trak fulde huse. 75 deltagere blev klogere på situationen i det store land mod øst, hvor Maidan-demonstrationerne henover de sidste uger har udviklet sig en egentlig revolution.

 
 
patent københavn
Hvorfor en patentdomstol?

Der var fuldt hus med over 80 deltagere til DEO's debatmøde i København om den europæiske patentdomstol. NOTAT-redaktør Michael B. Lauritsen lagde ud med en introduktion til emnet og derefterfulgte en levende debat mellem Enhedslistens Nikolaj Villumsen og Lars Holm Nielsen, der arbejder med patenter som chefkonsulent i Dansk Industri.

 
 
patent-aarhus
Hvorfor en patentdomstol?

Det blev et succesfuldt møde i Aarhus med 56 deltagere, en oplysende introduktion fra NOTAT-redaktør Michael B. Lauritsen og derefter en seriøs og oplysende debat med Enhedslistens Nikolaj Villumsen og Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

 
 
eu undervisningen kbh
EU i Undervisningen - Sådan!

83 videbegærlige undervisere i samfundsfag mødte den 30. januar op til undervisningskonference i Alexandersalen på Københavns Universitet arrangeret af DEO. Her fik de en række oplæg og konkrete bud på hvordan man kan tilrettelægge et undervisningsforløb om EU op til EU-parlamentsvalget.

 
 
generalforsamling
Generalforsamling 2014

Den ordinære generalforsamling i Oplysningsforbundet DEO blev som vanligt afholdt på kursusstedet i Allingåbro. Den indledtes med en debat om, hvordan DEO kan medvirke til at skabe en nuanceret og levende debat op til EU-Parlamentsvalget.

 
 
eu undervisningen aarhus
EU i Undervisningen - Sådan!

Over 100 undervisere havde fundet vej til Århus universitet d. 23 januar 2014, for at deltage i DEO's konference ”EU i undervisningen – Sådan!” Temaet for konferencen var det forestående Europaparlamentsvalg og eftermiddagen bød på en række interessante oplæg samt en paneldebat med kandidater fra seks af de opstillede partier. Arrangementet blev rundet af med et engagerende oplæg fra den internationalt anerkendte EU ekspert Hans Martens, der veloplagt delte ud af sin store viden og gav de tilhørende masser af stof til eftertanke

 
 
Bruxelles november 2013 1
Bruxelles og EU (november)

En busfuld af DEO-rejsende og gymnasieelever var 23.-26. november i Bruxelles for at blive klogere på EU. Vi besøgte Den danske Repræsentation, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet, snakkede med to danske parlamentarikere og fik også tid til at se nærmere på den fascinerende hovedstad.

 
 
Frihandel for hvem - forside
Frihandel for hvem?

Det var en tæt pakket kulturstald, der den 5. november dannede ramme om debatmødet om frihandelsaftalen mellem EU og USA. Godt 70 mennesker var samlet for at høre handelsekspert Helene Bank og researcher ved Corporate Europe Observatory Kenneth Haar, give deres vurdering af forhandlingsprocessen og mulige konsekvenserne af øget samhandel mellem verdens to største økonomier.

 
 
Frihandel for hvem - ekspertseminar - titelbillede
Frihandel for hvem? Free trade for whom?

Well around 45 NGO workers, journalists and other interested parties attended the seminar on the free trade negotiations between the US and EU on Wednesday afternoon, November 30. The seminar was in English. Presentations were made by Tom Kucharz (Ecologistas en Acíon), Kenneth Haahr (Corporate Europe Observatory) and Lyda Fernando Ferero (Transnational Institute).

 
 
Strasbourg parlament
Strasbourg og Alsace

En engageret gruppe DEO-rejsende blev både klogere på EU, frihandelsaftale, krise, rejsecirkus, Europarådet og Menneskerettighedsdomstolen, og fik set og smagt på smukke Alsace. Vi besøgte den historiske by Strasbourg, borgen Haut Koenigsbourg og kørte af vinruten med besøg hos en vinbonde og den ældste vinby i Alsace. Og så nåede vi lige at se Aung San Suu Kyi i EU-Parlamentet.

 
 
OB ved tavle
Hvad er penge?

Godt 30 interesserede og diskussionslystne deltagere mødte frem da DEO arrangerede debatmøde om penge med sociolog Ole Bjerg og socialdemokraten Orla Hav i Aalborg torsdag den 10. oktober. Mødet fandt sted i et godt fyldt lokale ved Medborgerhuset i Aalborg.

 
 
DSCF1171
Kan EU gennemføre en grøn omstilling?

Omkring 80 videbegærlige deltagere mødte torsdag den 10. september op til DEOs debatmøde om grøn omstilling på Wegeners Gård på Vesterbro. Her fortalte Jørgen Henningsen, der har næsten 20 års erfaring med EU's klimapolitik, og Kristian Ruby, der i dag er ansat ved klimakommissær Connie Hedegaards kabinet, om deres syn på mulighederne for at EU gennemfører en grøn omstilling.

 
 
Brux 9
Bruxelles og EU (oktober)

DEO var i Bruxelles, og blev klogere på EU. På de forskellige institutioner: Den danske Repræsentation, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet. Og på de igangværende forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og USA. Der var også tid til at få et indtryk af stemningen i EUs hovedstad.

 
 
Hvad vil tyskerne med EU aarhus forside
Hvad vil tyskerne med Europa?

Tysklands indflydelse på EU har aldrig været større end i dag, og i weekenden var de til valg. Spørgsmålet er, hvad vil tyskerne med EU og Europa?

 
 
Hvad vil tyskerne med Europa
Hvad vil tyskerne med Europa?

Onsdag den 25. september havde DEO inviteret til debatmøde oven på søndagens tyske valg, og hvilken betydning valgets resultater har for den tyske EU-politik. Omkring 60 deltagere mødte op til en engageret debat med oplæg fra Carl Christian Lammers, lektor i historie og Jan Bo Hansen, journalist fra Weekendavisen.

 
 
EU i undervisningen - sådan a
EU i undervisningen - sådan!

127 lærere fra både grundskolen og gymnasiet var mødt op til DEOs undervisningskonference på Aarhus Universitet den 17. september. Her var der blandt andet oplæg fra en række forskere, og med fokus på klimaet og eurokrisen fik lærerne en masse konkrete bud på metoder og materialer til brug i undervisningen om EU.

 
 
2013 01 01 20 23702
EU i undervisningen - sådan!

89 videbegærlige undervisere i EU mødte den 10. september op til undervisningskonference i Alexandersalen på Københavns Universitet arrangeret af DEO. Her fik de konkrete bud på temaer, metoder og materialer til undervisningen i EU.

 
 
Polen c
Polen: Warszawa, Gdansk og Poznan

56 deltagere blev klogere på Polens historie, samfund, økonomi og politik. Vi satte på rejsen fokus på Polens stigende indflydelse i EU siden udvidelsen og den økonomiske succeshistorie. Men også på vrangsiden, nemlig ulighed, arbejdsløshed og svag venstrefløj.

 
 
Debatmoede Om Skattely 122
Kan EU lukke skattely?

DEO indbød onsdag den 5. september til debatmøde om skattely. Formålet var at belyse om EU kan gøre noget for at lukke skattely. Omkring 70 interesserede tilhørere fandt vej til Nørrebro, hvor der var oplæg fra Lars Koch, politik- og kampagnechef ved IBIS, og Jens Joel fra Socialdemokraterne.

 
 
Kan Eu lukke skattely 2
Kan EU lukke skattely?

Hvad er skattely? Hvordan fungerer de? Hvordan kan store virksomheder, der tjener deres penge i EU-landene, ende med at betale tæt på ingenting i skat? Hvad er det for tiltag, der er på vej fra EU – og vil de virke? Professor dr. jur. og skattely-forsker Jan Pedersen gav et overblik og en forklaring til en forsamling på knap 50 mennesker i Aarhus den 3. september.

 
 
Michael og gruppen
Byvandring i København med bankdebat

Søndag den 25. august inviterede DEO til byvandring og debat med fokus på banker. 45 mennesker mødte op og blev guidet igennem Københavns gader og bankhistorie af tidligere højskolelærer Michael Carlsen, for siden at debattere bankdrift og regulering med bankdirektør Lars Pehrson.

 
 
JanPedersen til hjemmesiden
Hvordan fungerer skattely?

Skattelylande er parasitter, sagde Århus-professor på et DEO-debatmøde tirsdag aften. Skattetænkning følger det rindende vands princip.

 
 
Riga
Estland, Letland og Litauen (juni)

Årets anden busfuld oplevede de tre interessante, forskellige og smukke baltiske lande fra 7.-14. juni.

 
 
05.06.2013 - Grundlovsdag demokratistafet (62)
Grundlovsmøde 2013

Lars Pehrson, direktør i Merkur Andelskasse, modtog Ebbe Kløvedal Reihcs demokratistafet på grundlovsmødet 2013. Over 250 mennesker deltog i mødet.

 
 
Bevægelsernes topmøde a
Bevægelsernes topmøde

DEO indbød onsdag d. 29. maj til debatmøde om Bevægelsernes Topmøde ”Alter Summit”, som fandt sted i juni 2013 i Athen. Interesserede tilhørere fandt vej til Forsamlingshuset på Onkel Dannys Plads, hvor Kenneth Haar fra Corporate Europe Observatory og Inger V. Johansen fra Transform Denmark informerede om Alter Summit.

 
 
Vilnius
Estland, Letland og Litauen (maj)

En busfuld oplevede på årets første af to rejser de tre interessante, forskellige og smukke baltiske lande fra 17.-24. maj.

 
 
portræt
Hvorfor presser EU Afrika?

Mellemfolkeligt Samvirkes lokale ”Møderiet” på Nørrebro dannede d. 15. maj rammen for en aftendebat om EU’s handelspolitik og forholdet mellem EU og Afrika. Formålet med debatarrangementet var at stille skarpt på, hvorfor EU ikke i højere grad skaber sammenhæng mellem handels- og udviklingspolitikken.

 
 
kan eu styre finanskapitalen aarhus - forside
Kan EU styre finanskapitalen?

De fleste stole i Salen på Hovedbiblioteket var besatte, da DEO på en solrig 6. maj 2013 afholdte debatmøde om EU's kontrol med bankerne. Og det skortede da heller ikke på engagement blandt publikum, der fra start til slut bidrog med kvalificerede spørgsmål og uddybende kommentarer.

 
 
kan eu styre finanskapitalen kbh - 4
Kan EU styre finanskapitalen?

Omkring 90 mennesker trodsede solen og mødte op på CBS i København lørdag den 4. maj for at høre og debattere reformer af reglerne for EUs banker. Indenfor blev budt på veloplagte oplæg om spillet bag finansreguleringen, forholdet mellem stat og finanssektor i vore dages pengeproduktion og de nyeste reglers virkning på henholdsvis små og store banker. Arrangementet sluttede med politikerdebat og var løbende garneret med engagerede spørgsmål.

 
 
anne og staffan
EU under overfladen

DEO afholdte torsdag den 2. maj 2013 en halvdagskonference på journalisthøjskolen i Århus om undersøgende EU-journalistik. På konferencen – ”EU under overfladen” – deltog både studerende fra journalisthøjskolen og almindeligt interesserede borgere. I alt var ca. 100 mennesker mødt op. Alle for at blive klogere på, hvordan man graver i EU-sager.

 
 
Hvad er demokrati i EU - JPB 4
Hvad er demokrati - i EU? (4)

Der var langt op til den store finale, da tidligere EU-parlamentariker Jens Peter Bonde, i en samtale med Rasmus Nørlem Sørensen, afsluttede DEO’s demokrati-maraton tirsdag aften på Vartov. Tre forelæsningsrækker og fire debatarrangementer om demokrati i EU er løbet af stabelen de par sidste måneder, og nu skulle det sidste slag slås.

 
 
Wammen i København forside
Hvordan får du indflydelse på EU?

Godt 70 mennesker, unge og ældre, var mødt op i København for at høre Europaminister Nicolai Wammen og tidligere EU-parlamentariker Jens-Peter Bondes bud, hvordan man som borger i Danmark kan få indflydelse på beslutninger i EU. Modereret af demokratiforsker og holder af Ebbe Kløvedahl Reichs demokratistafet Gitte Sommer Harrits.

 
 
Wammen
Hvordan får du indflydelse på EU?

Debat med Europaminister Nicolai Wammen og tidligere MEP Jens-Peter Bonde om muligheder for indflydelse i EU. Desuden indlæg af Jakob Ellemann-Jensen (V) og Merete Riisager (LA).

 
 
DSCF9661
Hvad er demokrati - i EU? (3)

Europæiske politikere regner fejlagtigt økonomi som en slags naturvidenskab – og det koster demokratiet i EU dyrt. Der mangler selvbevidsthed om de politiske budskaber, mener forfatter Carsten Jensen.

 
 
UK i EU i Aarhus forside
Hvad vil briterne i EU?

40 mennesker var mødt op i Salen på Hovedbiblioteket i Aarhus, for at høre om forholdet mellem Storbritannien og EU lige nu. Mødet tog udgangspunkt i NOTATs nys udgivne temanummer. Læs Arthur Wieremas referat nedenfor. Temanummeret kan man læse mere om på NOTATs hjemmeside: www.notat.dk.

 
 
Italiensmøde
Hvad sker der i Italien?

Forsamlingshuset ved kulturstaldene på Vesterbro var endnu engang propfyldt. Denne gang var næsten 80 mennesker mødt op for at få et indblik i, hvad der sker i Italien netop nu. Hvilken vej Italien vælger politisk og økonomisk, får stor betydning for resten af Europa, da Italien er EU’s tredjestørste økonomi.

 
 
Rune - titelbillede
Hvad er demokrati - i EU? (2)

Rune Lykkeberg debatterede EU's demokrati med sekretariatsleder i DEO, Rasmus Nørlem Sørensen, og proppet sal med mere end 150 engagerede deltagere.

 
 
Wammen i Aarhus forside
Hvordan får du indflydelse på EU?

For de fleste aarhusianere er der langt til glashallerne i Bruxelles. Men europaminister Nicolai Wammen kan sagtens komme på måder, hvorpå ganske almindelige borgere kan få indflydelse på EU. Debatmøde i Aarhus den 4. marts 2013.

 
 
wind-jespersen forside
Hvad er demokrati - i EU? (1)

To markante skikkelser - EU-forsker Marlene Wind og økonomiprofessor Jesper Jespersen – mødtes tirsdag i skarp debat om demokrati i EU sammen med 160 interesserede.

 
 
Nicolai Wammen
Hvordan får du indflydelse på EU?

Mandag den 25. marts var mere end 100 mennesker samlet i Aalborg, for at høre gode bud på, hvordan man får indflydelse på EU. I panelet sad demokratiforsker Gitte Sommer Harrits, Europaminister Nicolai Wammen og tidligere MEP Jens-Peter Bonde.

 
 
Demokrati 3-forside
Demokrati i Europa - forelæsning III

Hvad forstår vi ved demokrati, og hvordan kan man demokratisere det europæiske samarbejde? Hvad er det for et demokrati, vi vil have? Elitedemokrati eller deltagelse?

 
 
demokrati II forside
Demokrati i Europa - forelæsning II

Hvordan er EU's demokrati skruet sammen? Hvem repræsenterer hvem? Hvem bestemmer i EU? Sekretariatsleder i DEO, Rasmus Nørlem Sørensen forelæste og lagde op til debat for 60 veloplagte mennesker fra alle aldersgrupper.

 
 
Europas ledere i Aarhus forside
Hvad tænker Europas ledere?

EU har altid været en slagmark mellem mere eller mindre union. Også ved seneste topmøde. Hvor står kampen lige nu? Hvad er de historiske perspektiver? Hvordan vil krisen forme EU? Det interviewede redaktør Ole Aabenhus professor Thorsten Borring Olesen om i Aarhus på Hovedbibliotekets foredragssal, mandag den 4. februar på baggrund af seneste NOTAT-nummer.

 
 
demokratiforelæsning I forside
Demokrati i Europa - forelæsning I

Hvad er demokrati? Hvordan kan vi få mere af det i EU? Denne første studiekreds af tre blev afholdt den 30. januar. Forelæsningen blev afholdt af sekretariatsleder i DEO, Rasmus Nørlem Sørensen.

 
 
Diskussion
Secure from what?

Det var en spændende blanding af Ngo’er, forskere og journalister der var samlet d. 29/1 for at diskutere sikkerhedsliggørelse af EU’s politikker på seminaret Secure from what? Arrangementet blev afholdt i samarbejde mellem Oplysningsforbundet DEO, organisationen Statewatch, og centret CAST på KU.

 
 
deo
Generalforsamling 2013

Den ordinære generalforsamling i Oplysningsforbundet DEO blev som vanligt afholdt på kursusstedet i Allingåbro og indledtes med et lille foredrag og en frokost.

 
 
Dan Jørgensen og Jakob Ellemann-Jensen
EU i undervisningen - sådan!

30 lærere i grundskolen mødte Dan Jørgensen (S) fra EU-Parlamentet og Jakob Ellemann-Jensen (V) fra Europaudvalget i Folketinget og fik konkrete bud på temaer, metoder og materialer til undervisningen i EU.

 
 
Bruxelles forside
Bruxelles november 2012

REPORTAGE: En studierejse med DEO til Bruxelles eller Strasbourg kan være en god måde for elever at lære om EU på. Læs her om to gymnasieklassers tur til Bruxelles.

 
 
har eu et romaproblem I
Har EU et romaproblem? - København

Fordomme og stereotype forestillinger står i kø når emnet falder på Europas største etniske minoritet, romaerne. Men hvem er romaerne og hvordan kan de blive et anerkendt folkeslag i EU? 70 personer var med, da Oplysningsforbundet DEO d. 22. november inviterede til debatmøde i København om romaerne og hvilken rolle EU spiller i forhold til at sikre mindretal.

 
 
DSCF8387
Har EU et romaproblem? - Aarhus

Romaerne er EU's fattigdomsmigranter. Ringe viden om deres kultur og historie er en del af af problemet med at integrere romaerne. Europas største minoritet er "fattigdomsmigranter" og "sande europæere", lyder det fra Malene Fenger-Grøndahl.

 
 
SetWidth184-brittakvindemuseet
Menneskehandel kræver en international indsats

Men at EU’s rolle i bekæmpelsen er kilde til uenighed stod klart, da Kvindemuseet i Århus – ganske symbolsk – lagde hus til debat med politikere og eksperter.

 
 
mesk handel kbh
Det er ikke kun sort/hvidt

Godt 60 mødte op til seminaret "kan EU bekæmpe menneskehandel - uden EU" i Wegeners Gård torsdag d. 8. november 2012. Tre kvinder med lang erfaring, men med forskellig tilgang diskuterede indlevende hvordan menneskehandel i Europa kan bekæmpes, og hvilken rolle EU skal spille.

 
 
Trykker EU lønnen?
Trykker EU lønnen?

Omtrendt 60 mennesker var mødt op den 6. november i Vesterbro Forsamlingshus for at høre Chefkonsulent Karen Roiy fra Dansk Arbejdsgiverforening debattere EU og løndumping med cheføkonom i 3F Anita Vium Jørgensen og Social- og arbejdsmarkedseksperten Nadja Lundholm Olsen

 
 
Ungdomskonference 299
Hvad vil vi med EU?

Den store sal i Vartovs historiske lokaler i indre København udgjorde scenen for flere end 100 deltagere, der var mødt op for at høre de danske partiers ungdomspolitikere forholde sig til EU og dillemaet mellem demokrati og effektivitet. De blev indledende udfordret af demokratiforsker Gitte Sommer Harrits fra Aarhus Universitet, økonomiprofessor Jesper Jespersen og EU-forsker Rebecca Adler-Nissen.

 
 
strasbourg
Strasbourg / Alsace 2012

DEO rejste den 20.-24. oktober med en busfuld til Alsace. Vi besøgte EU-parlamentet, den historiske by Strasbourg, borgen Haut Koenigsbourg og kørte af den smukke vinrute med besøg hos en vinbonde og den ældste vinby i Alsace.

 
 
Bruxelles oktober II
Bruxelles oktober 2012

En blandet busfuld var af sted i Bruxelles fra 6.-10. oktober. Læs det udførlige referat nedenfor.

 
 
40 år eu kbh
40 år med EU - København

Salen var fyldt til debat med Jens-Peter Bonde og Uffe Østergaard til markeringen af 40 år med dansk medlemskab af EU tirsdag den 2. oktober 2012.

 
 
40 år med EU (Herning)
40 år med EU - Herning

65 deltog i debatmødet med Jens-Peter Bonde og Uffe Østergaard mandag den 1. oktober kl. 17-18.30.

 
 
Who runs the European Union
Who runs the European Union?

DEO havde et spændende arrangement med premiere på dokumentarfilmen Brussels Business, der handler om EU's lobbyisme. Det løb af stablen i Vester Vov Vov, der var godt fyldt op med 55 deltagere. Lobbyovervåger Kenneth Haar var til stede for spørgsmål.

 
 
Europamessen 2012
Europamessen 2012

Hans Jørn Clemmensen, Michael Carlsen og Therese Lihn Thomsen udgjorde DEOs repræsentation ved Europamessen 2012

 
 
Krakow II
Krakow 2012

Oplysningsforbundet DEOs to rejser til Krakow i september 2012 er vel overståede. To busser med i alt 100 rejsedeltagere var afsted, og som så ofte før førte Poul Gregersenbag rattet os med mesterlig, rolig og stabil hånd ned gennem Tyskland og Polen og tilbage igen.

 
 
Afghanistans kvinder - nøglen til bæredygtig fred?
Afghanistans kvinder - nøglen til bæredygtig fred?

FN's fredsdag blev fredag markeret ved en konference, der paradoksalt nok stod i det krigsramte Afghanistans tegn. Med særligt fokus på landets kvinder, bragte et tætpakket program deltagerene på en livagtig rejse rundt i et hårdtprøvet land med en hårdt prøvet befolkning.

 
 
Undervisningskonference kbh
EU i undervisningen - København

Der blev fremført idéer til, hvordan man kan formidle EU-stof og den europæiske krise på en engagerende måde i undervisningen, da DEO undervisning afholdte konference for 130 undervisere i Ørestads Gymnasiums lokaler. Dagen bød på oplæg fra bl.a. Laust Gregersen fra Concord, Anders Wivel og Ulf Michael Bergman fra KU, lærebogsforfatterne Julie Hassing, Mads Dagnis og Hans Branner, Laura Horn og Jesper Jespersen fra RUC, samt Michael B. Lauritsen og Rasmus Nørlem Sørensen fra DEO.

 
 
undervisningskonference aahus forside
EU i undervisningen - Aarhus

DEO undervisning og samarbejdspartnere bød på ideer og inspiration til EU-undervisning i krisens tegn, på denne undervisningskonference på Aarhus Universitet. Der var oplæg fra EU-forsker Derek Beach, økonome og tidligere overvismand Claus Vastrup, forfatter Malene Fenger-Grøndahl, lærebogsforfattere Julie Hassing og Mads Dagnis, demokratiforsker Tore Vincents Olsen, samt DEO's Rasmus Nørlem Sørensen og Michael B. Lauritsen.

 
 
Billeder Tysklands rolle
Hvad er Tysklands nye rolle i EU?

Der var tæt pakket i Vesterbro Forsamlingshus på Onkel Dannys Plads, da DEO og NOTAT torsdag inviterede til debatmøde om Tysklands nye rolle i EU. I alt 75 var mødt op for at høre NOTAT's redaktion repræsenteret ved Ole Aabenhus, Staffan Dahllöf og Jesper Vestermark Køber give deres bud. De talte hver i 10 minutter, og derefter blev der åbnet for en livlig debat med publikum.

 
 
Byvandring med asyldebat
Byvandring i København med asyldebat

For tredje år i træk var DEO arrangør af byvandring og efterfølgende foredrag hos Dansk Flygtningehjælp. Byvandringens historiske afsæt blev koblet sammen med den aktuelle situation for flygtninge og asylansøgere i EU og Danmark. Arrangementet var begunstiget med godt vejr, oplagte oplægsholdere og engagerede deltagere, der flittigt kommenterede og stillede spørgsmål.

 
 
canzone_forsideII
Det lettiske kor Canzones miniturné i DK

I samarbejde med Det Danske Kulturinstitut i Riga, arrangerede DEO en turné i Danmark for det lettiske sangkor Canzone. Det blev til otte koncerter i kirker, på en højskole, biblioteker og en organisation.

 
 
Asyldebat Aarhus
Asyldebat om Fort Europa i Aarhus

Dorte Smed fra Dansk Flygtningehjælp og Jens Vedsted-Hansen, professor i jura ved Aarhus Universitet opdaterede de godt 40 fremmødte i FOs lokaler på EU's asylpolitik. Det blev hurtigt tydeligt, at dagens gæster var engagerede og debatlystne. Det blev en god og livlig debat mellem gæsterne og de to jurister.

 
 
Asyldebat på Folkemødet
Asyldebat på Folkemødet

Omkring 45 deltagere lyttede og deltog i debatten med Britta Thomsen (S) og Margrete Auken (SF) fra EU-parlamentet og Claus Juul, juridisk konsulent fra Amnesty International, da DEO arrangerede asyldebat under Folkemødet på Bornholm.

 
 
Asyldebat II
Asyldebat på Fort Europa

Konference på Flakfortet. Vejret var fantastisk og stemningen var høj, da DEO arrangerede et halvdagsarrangement på Flakfortet, som gav deltagerne mulighed for at blive opdateret på asylpolitik i et europæisk perspektiv. Dagen kombinerede oplæg fra forskere, samfundsaktører og beretninger fra asylansøgere, der hver især bidrog til at belyse problemstillingen om asylansøgere fra deres forskellige vinkler.

 
 
grundlovsmøde_forsideII
Demokratistafet gik til demokratiforsker

200 mennesker var mødt op på en kølig grundlovs formiddag til taler og sange. DEO's Rasmus Nørlem Sørensen holdt årets grundlovstale. Økonomiprofessor Jesper Jespersen holdt et indlæg om eurokrisen og demokratiet. Storytelleren Gravers Graversen underholdte om at lukke øjnene for virkeligheden og sandheden. Og Rune Lykkeberg og stafetkomiteen havde valgt at overdrage Ebbe Kløvedal Reichs demokratistafet til demokratiforsker Gitte Sommer Harrits.

 
 
baltikum_forside
Estland, Letland og Litauen

DEO var med fuld bus i de baltiske lande over tre omgange: fra 4. - 11. og 18. - 25. maj og fra 8. - 15. juni. Gruppen så natur, arkitektur, hørte oplæg, mødte mennesker og havde tid alene.

 
 
lykkeberg-svensson-for
Krisen, demokratiet og fremtiden for EU

Rune Lykkeberg fik 2011 på Grundlovsdag overdraget Ebbe Kløvedal Reichs demokratistafet af forfatteren Carsten Jensen. Derfor havde han inviteret Palle Svensson, der gennem 30 år beskæftiget sig med demokrati, magt, folkeafstemninger og EU, til en samtale om disse emner på Hovedbiblioteket i Aarhus den 25. april. 85 mennesker var mødt op, og samtalen blev både klog og dyb, men på samme tid livlig, tilgængelig og spændende for den interesserede forsamling.

 
 
ungarn_forsideII
Hvorfor er Ungarn i klemme i EU?

NOTAT-redaktør Ole Aabenhus og journalist Staffan Dahllöf bød indenfor i Vesterbro Forsamlingshus til debat om Ungarns seneste skærmydsler med EU sammen med cirka 50 mennesker.

 
 
dscf5975
Krisen, demokratiet og fremtiden for EU

Demokratistafetholder Rune Lykkeberg havde budt tidligere udenrigsminister Per Stig Møller indenfor i et fyldt Vartov til en samtale om EU og demokratiet.

 
 
DSCF5546
Kan EU sikre et bæredygtigt fiskeri?

I samarbejde med Afrika Kontakt, PUGAD, Levende Hav og Concord Danmark afholdte DEO fredag d. 23. marts konferencen "Kan EU sikre et bæredygtigt fiskeri"? i Landstingssalen på Christiansborg. 150 deltagerer var vidne til, at både politikere og interesseorganisationer fremhævede deres bekymring for verdens fiskebestande, men var uenige i løsningsmodellerne. Men vilje samlede aktørerne - en formand for en lille interesseorganisation for småfiskere blev blandt andet inviteret til Bruxelles af to MEP'ere.

 
 
lobbyisme
Lobbyisme for 7 mia.

DEO bød indenfor til debat om fødevarelobbyisme i Wegeners Gård med oplæg fra Kenneth Haar, Olivier Hoedeman fra Alter-EU, Rasmus Kjeldahl fra Forbrugerrådet, Anne Marie Damgaard fra Dansk Erhverv, Lars L. Nielsen fra Finansrådet, Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU og Michael B. Lauritsen og Rasmus Nørlem Sørensen fra DEO.

 
 
Stafet I - Uffe Og Rune - Titel (1)
Demokratimøde med Uffe Østergård

Den 13. marts brød forårssolen frem og hjalp 120 mødedeltagere gennem byen til Vartov, hvor aftenens undren startede med spørgsmål som: Hvad er det for en krise, EU er kastet ud i? Hvordan har EU reageret? Hvem bestemmer? Hvordan skal det gå med demokratiet i fremtidens EU? Rune Lykkeberg bød på demokratistafetmøde med Europaforsker Uffe Østergaard.

 
 
mogens ove madsen 1
Bliv klogere på EU og krisen

Lektor i økonomi ved Aalborg Universitet, Mogens Ove Madsen lagde op til debat på et velbesøgt møde om Euroens fremtid i Randers

 
 
hvad er pengeII
Hvad er penge?

Sociolog og pengeforsker gav en glimrende introduktion til penge; statspenge og kreditpenge, fysiske penge og bankskabte penge foran en oplagt forsamling i en fyldt Wegeners Gård.

 
 
hvad er bankernes rolle
Hvad er bankernes rolle i krisen?

Lars Pehrson, der er direktør i den bæredygtige Merkur Andelskasse lagde op til debat om bankernes rolle i samfundet i Vesterbro Forsamlingshus, der var fyldt til bristepunktet.

 
 
Er EU på vej ud af krisen?
Er EU på vej ud af krisen?

EU-forsker Derek Beach lagde op til debat om krisen, dens baggrund og fremtidsscenarierne for EU på Aarhus Hovedbibliotek.

 
 
euroen his
Er Euroen historie?

To 'grand old men', økonomen Jesper Jespersen og Europahistoriker Uffe Østergaard, der fra forskellige udgangspunkter begge har beskæftiget sig indgående med EU- og Europrojektet mødtes til debat, samtale og tankerevision i Vesterbro Forsamlingshus. Det var omkring 70 mennesker mødt op for at tage del i, og de gik ikke skuffede hjem.

 
 
En demokratisk vej ud af krisen?
En demokratisk vej ud af krisen?

NOTAT-redaktør Ole Aabenhus og journalist Staffan Dahllöf bød indenfor til debat om EU's finanspagt og sparepolitik i et fyldt Vesterbro Forsamlingshus.

 
 
Har EU et svar på krisen?
Har EU et svar på krisen?

Den internationalt anerkendte finansekspert Sony Kapoor lagde op til efterfølgende debat om EU og krisen mellem socialdemokraterne og Enhedslistens EU-ordførere i en fyldt Wegeners Gård med cirka 120 aktive mødedeltagere.

 
 
europamesse 2011
Europamesse 2011

DEO var som vanligt flot repræsenteret med materialer, frivillige og medarbejdere - sammen med en række andre modtagere af Europa-Nævnets puljemidler.

 
 
bruxelles nov 11
Bruxelles om EU - 2011

Det blev til en helt udsolgt tre-dages studietur med bus til Bruxelles den 26.–29. november 2011. 54 mennesker var dermed i Bruxelles for at blive klogere på EU, denne gang med temaet: "Kan EU begrænse spekulation i fødevarepriser?"

 
 
fødevarespekultation aalborg
Debatmøde i Aalborg om fødevarespekulation

Omkring 25 mennesker havde fundet vej gennem kulden til Studenterhuset i Aalborg. Aftenens tema var prisstigninger i fødevarepriser, hvad konsekvenserne af dette er, og hvad EU gør for at dæmme op for problemet.

 
 
Konference om fødevarespekulation 006
Kan EU begrænse fødevarespekulation?

DEO bød sammen med CARE Denmark, Concord Denmark og Corporate Europe Observatory indenfor til konference om fødevarespekulation i Landstingssalen på Christiansborg foran over 100 mennesker. Oplæg fra Mike Masters fra bettermarkets.org, Ayisha Idrissu Mikey fra CAREs program for landbrugsudvikling i Ghana, Henrik Zobbe, institutleder på Fødevareøkonomisk Institut, KU og Kenneth Haar fra Corporate Europe Observatory. Afrundet af politikerpanel med syv af Folketingets otte partier.

 
 
Christiansborg_3
Rundvisning på Christiansborg

Oplysningsforbundet DEO inviterede torsdag den 10. november til en rundvisning på Christiansborg med Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V).

 
 
Dostojevskij - mellem himmel og kælder

Magasinet rØST afholdt lørdag den 22. oktober - i samarbejde med Oplysningsforbundet DEO og ToRS-instituttet ved Københavns Universitet et stort seminar om Fjodor Dostojevskij.

 
 
Er Polen en foregangsland
Er Polen et foregangsland?

DEO afholdte i midten af oktober, i samarbejde med Magasinet rØST, to debatmøder om Polen under titlen "Er Polen et forgangsland". Debatmøderne blev afholdt hhv. den 11. oktober i København på Wegeners Gård og den 13. oktober på Folkeoplsningens Hus i Aarhus.

 
 
Undervisning_thump
EU i undervisningen - sådan! - Aarhus

Hvordan gør man undervisningen i EU interessant for eleverne? Hvilke gode ressourcer er der til undervisning i EU? Hvilke temaer er aktuelle i forhold til EU? Hvorfor undervise i EU?

 
 
hvor meget bestemmer eu
Hvor meget bestemmer EU?

På baggrund af NOTAT-temanummeret 'HVor meget bestemmer EU?' holdt DEO debat- og informationsmøde om, hvor stor indflydelse EU har i danskernes hverdag. Det foregik i Vesterbro Forsamlingshus foran cirka 50 personer. Oplægsholdere var Andreas Marckmann Andreasen, Niels Erik Kaaber Rasmussen, Staffan Dahllöf og Rasmus Nørlem Sørensen.

 
 
Veje til fred - er krig en løsning?

Center for Konfliktløsning, Rådet for International konfliktløsning (RIKO), FN-forbundet, Nordiske Mediatorer, Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed og Esperantoforeningen og DEO bød på debat i Wegeners Gård foran cirka 120 mennesker i anledning af FN's Fredsdag den 21. september. Oplægsholdere var Kai Frithjof Brand-Jacobsen, direktør ved Romanian Peace Institute (PATRIR) og Søren Friis fra RIKO. Politikerdebat ved Frank Aaen (E) og Holger K. Nielsen (SF).

 
 
dresden_thump
Kulturrejse til Dresden

DEO arrangerede i september en udsolgt 5-dages kulturrejse til den genopbyggede barokby Dresden.

 
 
velfærd II
Hvordan påvirker EU velfærden?

75 deltagere var mødt op til debat om, hvordan EU påvirker velfærden. Det smukke konferencelokale i Wegeners Gård dannede ramme om en hel lørdag med faglige oplæg fra et panel af Danmarks førende forskere - og med holdningsindlæg fra politikere.

 
 
byvandring2011_thump
Byvandring i København

Oplysningsforbundet DEO inviterede søndag den 21. august på en byvandring for at se på sporene fra den tidlige indvandring i København. Tidligere højskolelærer Michael Carlsen ledte 45 mennesker rundt. Byvandringen blev efterfulgt af oplæg og debat om EU's fælles asyl- og indvandringsregler hos Dansk Flygtningehjælp.

 
 
Er Robin Hood-skat en løsning?

DEO inviterede til velbesøgt konference om den såkaldte Robin Hood-skat den 9. juni 2011 på Wegeners Gård i København.

 
 
Grundlov_8
Grundlovsarrangement 2011

Cirka 200 fremmødte nød godt af kloge taler, fællessang, solskin, rundstykker, kaffe og debat, da Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet skiftede hænder. Carsten Jensen overdragede stafetten til Rune Lykkeberg. Øvrige taler af Flemming Jensen og Hanne Dahl.

 
 
fosdalen5
Mød Ole Christensen i naturen

Naturvandring i Fosdalen ved Brovst, Nordjylland 30 deltagere var mødt op ved Fosdalens Naturcenter, da DEO søndag d. 22. maj havde inviteret til naturvandring. Denne gang var det MEP Ole Christensen (Soc.), der var dagens politiker. Ole har altid stillet op, når DEO har bedt ham om det, - både herhjemme og i Bruxelles - og søndag var ingen undtagelse: Han mødte op i selskab med sin kone, og han lagde op til at deltagerne kunne stille spørgsmål og give kommentarer lige fra begyndelsen.

 
 
Svanholm X
Mød Emilie Turunen i naturen

lørdag 21. maj 2011 kl. 13:00 - 16:00 Lørdag eftermiddag, den 21. maj, var godt 65 interesserede mødt op til naturvandring, EU-debat med SF'eren Emilie Turunen fra Europa-Parlamentet og rundvisning på produktionskollektivet Svanholm i Hornsherred. Vejret viste sig fra sin bedste side, og folk var videlystne, både med hensyn til Emilies arbejde i Europa-Parlamentet og overfor Svanholms lange, brogede historie.

 
 
baltikum I
Estland, Letland og Litauen 2011

DEO var to gange af sted i Baltikum i 2011. Den første tur, som lå fra 7. maj - 14. maj, blev hurtigt overtegnet, hvorfor vi måtte arrangere endnu en tur fra 28. maj - 4. juni. Begge udsolgte rejser vakte begejstring.

 
 
kan 1 mio
Kan 1 mio. påvirke EU?

Torsdag den 5. maj var 37 deltagere mødt op for at blive klogere og diskutere, hvordan man bedst bruger sine kræfter, når man vil påvirke EU's beslutninger. Sker det bedst ved hjælp af det såkaldte europæiske borgerinitiativ, eller er der andre og bedre måder at bruge sin energi på? Debatmødet bød på ekspertoplæg fra Kenneth Haar og Olivier Hoedeman fra lobbyovervågningsorganisationen Corporate Europe Observatory (CEO) og Morten Emil Hansen fra NGO-paraplyorganisationen Concord.

 
 
bruxelles 2011
Bustur til Bruxelles april 2011

De fleste politiske beslutninger, der regulerer vores hverdag træffes i EU. Op til Påsken, fra 16. - 20. april, var DEO afsted på den traditionsrige halvårlige tur til Bruxelles for at blive klogere på hvem der bestemmer i EU.

 
 
Lobbyisme_forside
Lobbyisme i EU

Der var mødt omkring 25 deltagere op til en spændende debat om europæisk lobbyisme, da Oplysningsforbundet DEO i Støberiet havde sat Anne Marie Damgaard, der er EU-chef i Dansk Erhverv stævne med Jens Mattias Clausen, der har arbejdet med lobbyovervågning i den Bruxellesbaserede NGO Corporate Europe Observatory.

 
 
velfærd i århus
EU og fremtidens velfærd - Aarhus

Debatmøde med Anette Borchorst den 13. april 2011 i Folkeoplysningens hus, Århus. 32 debatlystne deltagere gjorde, at det var svært at få afsluttet mødet til den fastsatte tid, da Anette Borchorst fortalte om de mange påvirkninger EU har på velfærdspolitikken.

 
 
ForståEU-Mads
Forstå EU - den 7. april

Torsdag den 7. april holdte DEO et oplysningsarrangement om beslutningsprocesserne i EU og hvordan du som borger kan få indflydelse på dem.

 
 
VelfaerdOdense.titel
EU og fremtidens velfærd - Odense

Onsdag den 6. april mødte 27 mennesker op i Kulturmaskinen i Odense for at blive klogere på, hvordan EU påvirker den danske velfærdsmodel - og hvordan fremtiden for velfærdsstaten på den baggrund tegner.

 
 
det neoliberale europa
Det neoliberale Europa

Debatmøde med Rasmus Willig og Anders Ejrnæs, begge lektorer ved Roskilde Universitet. Mødet blev afholdt den 5. april 2011 i Kulturstaldenes forsamlingshus på Vesterbro i København.

 
 
forstå eu 5 april
Forstå EU - den 5. april

Tirsdag eftermiddag, den 5. april, inviterede DEO og Øbro Jagtvej Bibliotek til oplysningsarrangement om EU og lobbyisterne

 
 
finanslov aarhus
Finansloven og EU - Aarhus

Det blev et højaktuelt og velbesøgt debatmøde om "Hvorfor skal finansloven godkendes i EU?" som DEO holdt torsdag den 24. marts 2011 i Foredragssalen, Folkeoplysningens hus i Århus.

 
 
DSCF1596
EU i undervisningen - sådan! - København

Tirsdag den 22. marts 2011 deltog mere end 60 undervisere fra hele landet i en stor konference om EU i undervisningen. Dagen bød på et tætpakket og intensivt program med indlæg fra en række af landets førende eksperter og fagbogsforfattere på EU-området. Der var stor tilfredshed med arrangementet og god respons på de mange interessante indlæg.

 
 
eu og balkan
EU og Balkan

En lille dedikeret skare på 12 personer havde fundet vej gennem snestormen til et lokalt debatmøde i Kulturhuset Støberiet. Det var Magasinet rØST's Balkan-eksperter, der holdt oplæg og de brugte aftenen på en tour de force gennem især Bosniens historie - men også Balkans.

 
 
EU og Finansloven (13)
Finansloven og EU - København

Hvorfor skal finansloven godkendes i EU? Torsdag den 10. marts bød på en mørk og regnfuld aften, men forhindrede ikke et fint fremmøde til debatten i Kulturstaldenes forsamlingshus.

 
 
Dan Jørgensen
Kan EU afvænnes fra kul og olie?

Lørdag d. 5. marts inviterede DEO sammen med Klimabevægelsen til debat om klima, under overskriften kan EU afvænnes fra kul og olie? - Og hvad er Danmarks rolle i det.

 
 
Pirat
EU's pirater - skal viden slippes fri?

Oplysningsforbundet DEO og Kulturhuset Støberiet bød i fællesskab velkommen til debat og oplysning torsdag den 24. februar i Støberiet på Blågårds Plads.

 
 
Spanien_i_krise_2
Hvorfor er Spanien i krise?

Torsdag den 24. februar indbød DEO til debatmøde om den økonomiske krise og Spanien. Den økonomiske krise er noget der påvirker alle, og som alle snakker om. Men meget få af os har en fuldstændig forståelse for hvorfor vi har den. Det udmøntede sig i fuldt hus til arrangementet, og omtrent 55 spørgelystne deltagerer.

 
 
Mads Brügger
Pressens demokratiske ansvar

Torsdag den 10. februar inviterede DEO til debat om EU-journalistik og pressens demokratiske ansvar med DR-journalist Mads Brügger. Det foregik i Wegeners Gård på Vesterbro.

 
 
eu for begynder 24 januar
EU for begyndere - den 24. januar

Mandag aften fra 17-19 åbnede Gentofte bibliotek deres skønne lokaler for DEO Øst, der stod for et oplæg om ’EU for begyndere’.

 
 
På rov i Afrikas farvande
På rov i Afrikas farvande?

DEO afholdte konference i Landstingssalen på Christiansborg i samarbejde med Fiskerifagligt Netværk (PUGAD, Afrika Kontakt og Levende Hav). Cirka 200 mennesker deltog. Blandt oplægsholderne var Isabella Lövin (MEP), Ahmed Mahmoud Chérif, præsident for NGOen Pechecops og Ole Poulsen, kontorchef i fiskeripolitisk kontor, Fødevareministeriet. Debatpanel med fem partier, styret af Anna von Sperling.

 
 
Bustur til Bruxelles
Bustur til Bruxelles

DEO rejste fra 27-30. november til Bruxelles med en busfuld nysgerrige. Der var så stor søgning, at vi fyldte en dobbeltdækkerbus og det var folk i alle aldre og med forskellige udgangspunkter, der deltog.

 
 
EU's klimapolitik - Status efter COP15 og hvad nu?
EU's klimapolitik efter COP15

DEO bød på debat i Kulturhuset Støberiet på Blågårds Plads i København. Der var oplæg fra Søren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd, Professor Mikael Skou Andersen fra Det Europæiske Miljøagentur og Jørn Andersen fra Klimabevægelsen.

 
 
Carsten Jensen om Afghanistan
Carsten Jensen om Afghanistan

Et demokratistafet-arrangement hvor indehaveren af Ebbe Kløvedal Reichs demokratistafet Carsten Jensen holdt en serie på tre forelæsninger om krigen i Afghanistan i Politikens Hus, København. Alle tre aftener var udsolgt med over 300 deltagere.

 
 
På rov i Afrikas farvande? - Aarhus
På rov i Afrikas farvande? - Aarhus

DEO holdt debatmøde i Aarhus om EUs fiskeripolitik i samarbejde med Ibis, Fiskerifagligt Netværk og Greenpeace. På mødet var der oplæg fra Greenpeaces Hanne Lyng Winter og Afrika Kontakts Carsten Pedersen.

 
 
EU-rundvisning på Christiansborg
EU-rundvisning på Christiansborg

DEO og Bjarne Laustsen (S) inviterede på rundvisning på Christiansborg, herunder Europaudvalget. Cirka 40 mennesker var med.

 
 
På rov i Afrikas farvande? - København
På rov i Afrikas farvande? - København

DEO bød sammen med Ibis, Fiskerifagligt Netværk og Greenpeace på debat om EUs fiskeripolitik i Ibis' lokaler på Nørrebro. Der var oplæg fra Carsten Pedersen (Afrika Kontakt), Lars Koch (Ibis) og HAnne Lyng Winther (Greenpeace).

 
 
Oplev EU og det smukke Alsace
Oplev EU og det smukke Alsace

5-dages højskolebustur til Strasbourg lørdag-onsdag den 16.- 20. oktober 2010. Det blev nok en vellykket tur hvor vi fik et indblik i EU og en oplevelse af det smukke Alsace. Det har været en årlig tilbagevendende tur, men vi springer den over i 2011, så næste gang er 2012.

 
 
EU og borgerinddragelse
EU og borgerinddragelse

Debat om borgerinddragelse i Vesterbro Forsamlingshus. Oplægsholdere var borgerinddragelsesforsker Tormod Olsen, EU-forsker Rebecca Adler-Nissen og forsker i kreativ aktivisme Silas Harrebye. Lene Andersen fra debatorganisationen hvadharvigangi? var ordstyrer og samarbejdspartner.

 
 
Fremtidens EU-journalistik
Fremtidens EU-journalistik

120 mennesker i en udsolgt Wegeners Gård oplevede EU-journalist Poul Smidt guide igennem en dag med oplæg fra Ph.D. og medieforsker Mark Blach-Ørsten fra RUC, Andreas Marckmann Andreassen, EU-journalist og initiativtager til bloggen EUzoo.dk, et redaktørpanel bestående af Jakob Nielsen, Politiken, Anne Haubek, P1, Ole Aabenhus, Zealand/Denmark og Kenneth Haar, NOTAT. Politikerpanel ved Morten Løkkegaard (V) Emilie Turunen (SF) og Søren Søndergaard (Folkebev.)

 
 
Europamessen 2010
Europamessen 2010

DEO's bod på Europamessen september 2010 var velbemandet og velbesøgt.

 
 
FN's fredsdag: Peace One Day
FN's fredsdag: Peace One Day

60 mennesker var mødt op i Vartovs smukke lokaler for at lytte til indlæg, oplæg og filmklip og for at diskutere, hvad det indebærer for Danmark at være en krigsførende nation og have soldater i Afghanistan, hvor det ikke går fremad med hverken freden, friheden eller demokratiet - og hvor det heller ikke går tilbage for taleban - hvad taleban så end er for en størrelse.

 
 
EU og pressens rolle
EU og pressens rolle

75 personer deltog den 9. september i et spændende møde på Vesterbro Forsamlingshus med en række gode kritiske spørgsmål - og en lang række velbegrundede svar fra EU-journalist Poul Smidt.

 
 
EU og pressens rolle - Aarhus
EU og pressens rolle - Aarhus

Den rutinerede EU-journalist Poul Smidt var i Aarhus for at tale med en stor forsamling om pressens rolle i den danske EU-debat. Det foregik i FO's lokaler.

 
 
EU for begyndere
EU for begyndere

Michael B. Lauritsen fra Oplysningsforbundet DEO udredte foran 15 mennesker på Øbro Bibliotek i København, hvordan EU fungerer, og hvad EU er for en størrelse.

 
 
Byvandring i København om indvandring
Byvandring i København om indvandring

Rutinerede Michael Carlsen, der er tidligere højskolelærer, ledte 45 mennesker rundt i København, og fortalte om indvandringens historie. Herefter mødtes for4samlingen med jurist og specialkonsulent Dorte smed fra Dansk Flygtningehjælp, og debatterede EU's asylpolitik med hende.

 
 
Estland, Letland og Litauen - efter 6 år i EU
Estland, Letland og Litauen - efter 6 år i EU

Aftenmøde om Baltikum med folkene bag Magasinet rØST DEO inviterede til aftenmøde med folkene bag Magasinet rØST, torsdag den 17. juni. Vi havde et rigtig spændende møde med knap 60 deltagere, præsentation af internetmagasinet rØST, gode kager i de baltiske flags farver og en engageret debat om Estland, Letland og Litauen.

 
 
SorenSondergaardogDEOpanaturvandring
EU-debat i naturen

Oplysningsforbundet DEO inviterede søndag den 13. juni til naturvandring ved Bagsværd Sø med Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen med EU. 33 mennesker deltog i vandringen og den efterfølgende debat om Sørens arbejde i Europaparlamentet.

 
 
grundlo_2010
Ebbe Kløvedal Reichs demokratistafet 2010

200 deltagere lyttede grundlovsdag på Vartov til grundlovstaler fra Hanne Dahl og Anna Zink Mortensen, sidstnævnte var vinder af konkurrencen om 'ungdommens grundlovstale 2010', som Hans Jørgen Bonnichsen havde udskrevet som demokratistafetholder. Stafetten blev givet videre til Carsten Jensen, Jesper Klein holdte takketalen som stedfortræder. Læs her alle talerne og motivationerne og se billederne.

 
 
Eurodebatiaarhusi
Hvad er fremtiden for Euroen? - Aarhus

Debatmødet med Claus Vastrup og Mogens Ove Madsen den 2. juni 2010 i Århus tiltrak 25 deltagere, som fik en informativ gennemgang af tankerne bag etableringen af Euroen og udsigterne for fremtiden. Bliver Grækenland tvunget til at forlade samarbejdet? Eller trækker Tyskland sig ud, så det hele falder på gulvet?

 
 
eurodebat2010
Hvad er fremtiden for euroen?

Til DEO's debatmøde, tirsdag d. 25. maj 2010 var det euroens fremtid der stod for skud. Der var stuvende fuldt i Kulturstaldenes debathus og spørgelysten var i top. Tidligere rådgiver for Jacques Delors, Niels Thygesen og euroskeptiker Jesper Jespersen repræsenterede de to politiske fløje i henhold til eurosamarbejdet og dets fremtid.

 
 
fiskeri%203
Er EU's fiskeripolitik bæredygtig?

Debatmøde med Knud Andersen, fisker Søndag den 16. maj 2010 kl. 13-15.30 på Århus Havn, arrangeret i samarbejde med Foreningen Levende Hav og Kutteren Anton

 
 
riga_skyline
Rejse til Estland, Letland og Litauen

En busfuld af nysgerrige danskere begav sig den 17. april med DEO ud for at se lidt nærmere på verden. Rettere: på de tre baltiske lande Litauen, Letland og Estland.

 
 
gruppediskussion3demokrat-og-retssikkerhed-kbh_forside
EU, demokrati og retssikkerhed - København

Den 13. april deltog omkring 50 personer i debatmødet om EU, demokrati og retssikkerhed. Mødet blev holdt i Kulturstaldene på Vesterbro i København. I panelet sad professor og retsfilosof, Peter Høilund, ekspert i sociale bevægelser René Karpantschof og direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen. Mødet var arrangeret i samarbejde med debatforeningen Hvadharvigangi?

 
 
odense_retssikkerhed_forside
Odense: EU, demokrati og retssikkerhed

Tør vi være samfundskritiske? Knap 40 personer deltog i debataftenen med Danmarks førende eksperter i retssikkerhed, folkeligt forankret demokrati og EU; Eva Smith, René Karpantschof og Thomas Elholm. Rammerne om debatten var den hyggelige cafe Mimeteatret i Odense - og debatten handlede om retsikkerhed, om borgernes frihed til at deltage i demokratiet og om EU's rolle som lovgiver. Arrangementet blev afholdt tirsdag den 6. april 2010 i samarbejde med debatforeningen Hvadharvigangi?

 
 
fadime-forside
Forenet i mangfoldighed

Tirsdag den 9. marts blev dørene åbnet i Vesterbro Forsamlingshus til en ny og eksperimenterende debat om integration og EU med masser skæve og humoristiske vinkler. 45 deltagere var mødt op til det anderledes debatmøde, hvor der både var rig mulighed for at trække på smilebåndet og for at få sat spørgsmålstegn ved måden hvorpå vi forvalter integrationen i Danmark. En mulighed for at blive et både klogere og bedre menneske!

 
 
hans-jrgen-bonnichsen
Århus: Politisamarbejdet i Europa

Hans Jørgen Bonnichsen, årets bærer af Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet, fortalte i Aarhus foran 52 deltagere i FO's lokaler om forholdet mellem EU og det danske politi og efterretningsvæsen. Det lagde op til god og kritisk debat.

 
 
bjorn-elmquist
Ytringsfrihedens vilkår i Europa

Ytringsfrihedens vilkår i Europa Debatmøde med Bjørn Elmquist Tirsdag den 23. februar 2010, Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads, Halmtorvet 13 C, København V. Hvad er vilkårene for den europæiske retspolitik - når det kommer til ytringsfrihed? 50 personer var mødt op for at høre formanden for Retspolitisk Forening lægge op til debat.

 
 
stiftende-band
Stiftende møde & blues

Stiftende møde af DEO København, torsdag den 21. januar 2010 i Vesterbro Forsamlingshus. 40 interesserede københavnere og DEO-medlemmer fra sjælland, var mødt frem for at stifte en lokalafdeling af DEO. Efterfølgende blues ved T. Love and his Blues Masters.

 
 
lidegaard-hus-udefra
Kan transport gøres klimavenlig?

Debatmøde med Martin Lidegaard Torsdag den 21. januar 2010 Forsamlingshuset, Halmtorvet 13C, Kbh. Over 70 deltagere var mødt op for at få en status på transport og klima, og for at debattere hvad vi kan forvente EU og af den danske regering?

 
 
kenneth%20haar
Generalforsamling 2010

DEO holdt Generalforsamling 2010 den 16. januar kl. 11-16. Kenneth Haar berettede med afsæt i en verdensomrejse om globale udfordringer. Klik ind og læs program og referat.

 
 
Demokrati i Europa
Demokrati i Europa

45 deltog i dette fyraftensmøde og fik en spændende debat med Lene Andersen og Jens-Peter Bonde om Hvordan vi får et demokrati i Europa til at fungere. Mødet foregik torsdag den 12. november 2009 kl. 17–18.30 i Europahuset, Gothersgade 115, København K

 
 
eu_rundvisning2
EU-rundvisning på Christiansborg

Hvad betyder EU for folketingets arbejde? - EU rundvisning den 26. oktober 2009

 
 
ep-bruxelles
Klimatur til EU’s hovedstad Bruxelles

EU er et afgørende omdrejningspunkt for bl.a. den danske klimaindsats. I EU aftales klimamål og metoderne i klimakampen lægges til rette. Det kan ofte være svært at få greb om, hvad der foregår i EU’s hovedstad Bruxelles, også på klimaområdet.

 
 
strasbourg I
Alsace-tur om vin, landbrug og EU

Alsace-tur 18. - 22. oktober 2008 Turen indeholdt 2 overnatninger i Strasbourg, 1 i vinbyen Riquewihr og 1 i den tyske by Bensheim.

 
 
bruxelles-oktober
Bruxellestur om Fair Trade

Der var 52 tilmeldte til turen om EPA-forhandlingerne mellem EU og Afrika, hvor de var rundt og møde både Belgiens største ulandsorganisation, EU-Kommissionen, Den danske regerings forhandler, AVS-landenes forhandler og 2 danske medlemmer af Parlamentet. En tur der har fået meget ros.

 
 
silkeborg gårdhave
Er naturen trængt og hvad kan vi gøre ved det?

Naturvandring med EU-debat – i Linådalen ved Silkeborg. Naturbeskyttelse og landbrugspolitik er områder hvor der besluttes i EU. Peder Størup, Elisabeth Arnold, Hanne Dahl havde inviteret til debat i naturen.

 
 
retspolitik
Bustur til Bruxelles om retspolitik

retspolitik Vil du klædes på til en folke-afstemning om retsforbeholdet? Retspolitik bliver et af de store samarbejdsområder i EU og der er adviseret en dansk folkeafstemning om ophævelse af vores forbehold. Sådan lød oplægget til den rejse til Bruxelles, som DEO gennemførte i dagene 24.-27. maj 2008

 
 
Kursus: Læserbreve, netdebat, blog
Kursus: Læserbreve, netdebat, blog

Lørdag-søndag den 15.-16. marts afholdte DEO i samarbejde med JuniBevægelsen et læserbrevskursus og Kursus for nye net-debattører og bloggere. Begge kurser vil blive afholdt igen i løbet af 2008.

 
 
EU's globale rolle
EU's globale rolle

70 deltagere til et møde hvor gnisterne føg i en ophidset debat mellem Peter Gowan og Gorm Rye Olsen.

 
 
madlavning
Kulinarisk højskoleweekend

Et DEO-kursus som stod i fødevarernes og kogekunstens tegn blev en stor succes. Vi mødte Ane Bodil Søgaard, Bent Hindrup Andersen, Tom Bytoft og Hanne Dahl. Vi hørte oplæg og kokkererede.

 
 
images
Min yndlingsplet i Danmark

Utraditionel blanding af natur og politik fik stor succes. Læs om naturvandringen søndag den 20. maj 2007.

 
 
berlin spree
Europas hovedstæder: Berlin

Busrejse 20-23. april 2007. Da Tyskland har formandskabet i EU i den første halvdel af 2007, arrangerede DEO en busrejse til Tysklands nye/gamle hovedstad Berlin.

 
 
Bliv foredragsholder for DEO

Vi var 11 på kurset, men er indstillet på, at holdet stadig er åbent for nye.

 
 
Bliv aktiv hjemmesidebruger

10. – 11. februar 2007. Lær om programmet Joomla, kåret i 2006 som det bedste Open Source CMS-system ud af 70 mulige. Og bliv aktiv i udviklingen af DEOs egen hjemmeside.

 
 
Generalforsamling i DEO

3. februar 2007. Foredrag og generalforsamling i Oplysningsforbundet Demokrati i Europa. Nils Mulvad, Årets europæiske journalist 2006 fortalte om sit arbejde for åbenhed omkring EUs landbrugsstøtte og på generalforsamlingen blev aktiviteterne for de kommende år diskuteret og vedtaget.

 
 
Bliv læserbrevsskribent

20. januar 2007. Hvordan skriver man et godt læserbrev. Tips om teknikker, de forskellige medier, praktiske cases og etablering af netværk til løbende udveksling og sparring.

 
 
strasbourg
EU- og Vinrejse til Alsace

Alsace-hovedstaden Strasbourg er hjemby for EU-parlamentet hvor vi var på besøg. Og vi besøgte en vinbonde og smagte nogle af de fantastiske Alsace-vine.

 
 
Hvordan åbnes et lukket EU?

I samarbejde med Attac holdt DEO 1. oktober 2006 et seminar i København om lobbyister, PR-firmaer og ekspertkomitéerne i Bruxelles. Den hollandske antilobby-ekspert Olivier Hoedeman var blandt oplægsholderne

 
 
pict0017
Ebbe Kløvedal Reichs demokratistafet 2006

Flemming Jensen, skuespiller, forfatter m.v. modtog i år stafetten fra Niels Hausgaard, som fik den i 2005.

 
 
Kursus om EU og u-landene

I weekenden den 11.-12. marts 2006 holdt DEO et vellykket kursus om EU og u-landene sammen med Ibis. Der var 60 deltagere og kurset gav inspiration til en temaavis og til 15 møder rundt i hele landet.

 
 
Opstartsåret 2005

Aktivitetsmæssigt var 2005 DEOs opstartsår. Derfor var første del af arbejdet bredt udadvendt i forhold til at skabe interesse for at være med til at debattere EU set fra en kritisk, men optimistisk og resultatsøgende tilgang.