Skal hele Balkan med i EU?

Onsdag den 12. september 2018, kl. 17.00-18.30

Store Sal, Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus

Debatmøde med Zlatko Jovanović og Christian Axboe

Skal hele Balkan med i EU?

Bulgariens EU-formandskab har gennem foråret 2018 arbejdet målrettet med at sætte nye EU-udvidelser på agendaen. De danske politikere støtter ikke op om projektet. Men hvad er der egentlig på spil med EU-udvidelser? Og får EU en familieforøgelse 2025?

EU har lanceret en plan for nye udvidelser med landene i det tidligere Jugoslavien. Nye EU-udvidelser ses af mange som en tiltrængt succes efter Brexit. Albanien, Makedonien, Montenegro, Serbien og Tyrkiet er officielle kandidatlande, mens Bosnien-Hercegovina og Kosovo er potentielle. Serbien og Montenegro er længst i forhandlingerne.

Hvad skal der til for at komme med i EU? Kan udvidelsestoget køre for hurtigt – eller for langsomt? Hvilke lande på Balkan er parate? Hvilke er længst fra medlemskab? Ønsker alle befolkningerne på Balkan medlemskab? Er der lande, der aldrig skal være en del af EU?

DEO tager temperaturen på udvidelsesentusiasme og udvidelsestræthed. Hør om fordele og ulemper ved EU-udvidelse, for EU, for kandidatlandene og for os alle sammen.

Zlatko Jovanović er ph.d. i historie og tidligere forsker ved Københavns Universitet og University of Michigan i USA. Han er fagekspert og rejseleder i DEO.

Christian Axboe Nielsen er lektor i Østeuropastudier ved Aarhus Universitet og forfatter til flere bøger om Øst- og Centraleuropæiske lande.

 

Ordstyrer er Helga Molbæk-Steensig, Balkanekspert i DEO samt redaktør på Magasinet rØST - et dansk magasin om Østeuropa.

Deltagelse: 50 kr. Studerende 20 kr.