Borgerhøring - Hvad betyder det fælles EU-forsvar for Danmark - Næstved

Torsdag den 1. november 2018, kl. 16.00-17.30

Grønnegades Kaserne, Grønnegade 10, 4700 Næstved

Borgerhøring: Hvad betyder det fælles EU-forsvar for Danmark

Hvad mener du? - Næstved

Demokrati kræver deltagelse. Bliv klogere på EU, og fortæl politikerne, hvad du mener. Mød EU-eksperterne Helga Molbæk-Steensig og Maria Rosenberg til debat om forsvar, udenrigspolitik og fremtidens Europa.

"Tiden, hvor vi kunne forade os på andre for vores forsvar, er forbi, og Europa er nødt til at tage skæbnen i egne hænder" - sådan sagde den tyske forbundskansler Angela Merkel efter et skæbnemøde i NATO i maj 2017. Siden er det gået stærkt med oprettelsen af et fælles EU-forsvar, det såkaldte permanente strukturerede samarbejde - PESCO.

På dette debatmøde tager vi fat i spørgsmålene om, hvad PESCO er, hvordan Danmark skal forholde sig til den nye verdensorden med et USA, der ikke vil garantere musketeereden i NATO og et EU, der har lavet et fælles forsvar som Danmark ikke er med i. Vi kigger også på, hvad det betyder for EU's traditionelle forebyggelsesfokuserede udenrigspolitik, at der sker en forøgelse af de militære budgetter gennem PESCO-sarmarbejdet.

Beslutninger, der træffes i EU, påvirker os alle sammen. De sætter rammer for politik i kommunerne og i Folketinget, men påvirker også borgernes hverdag direkte. Derfor er det vigtigt, at vi som borgere tager stilling til, hvilken rolle EU skal spille fremover - og til hvilken rolle Danmark skal spille i Europa.

Borgerhøringen kommer også omkring fire andre afgørende dilemmaer, som vi går i dialog med borgerne om i hele landet:

  • Skal Danmark med i Euroen?
  • Hvordan påvirker Brexit EU og Danmark?
  • Er der arbejde til alle i fremtidens EU?
  • Hvem skal bo i Europa?

DEO's EU-eksperter holder faglige oplæg og svarer på spørgsmål om, hvad EU er for en størrelse og hvad der foregår i europæisk politik i dag. Du er inviteret til at deltage i debatten og komme med dine synspunkter og kommentarer. Dem tager vi med videre til politikerne.

Deltagelse: Gratis, men tilmeld dig gerne her på siden, så vi har kaffe og kage til dig også.

Mødet er arrangeret i samarbejde med AOF Næstved

Maria 500X667

Maria Rosenberg Rasmussen er EU-journalist og projektleder i DEO. Hun har boet tre år i Bruxelles, hvor hun blandt andet har været freelancejournalist for en række danske medier.

Maria er ekspert på europæisk demokrati, arbejdsmarkedspolitik og skatteunddragelse. Hun har bidraget til en række udgivelser i serien Samfundstanker fra DEO.

Helga 500X667

Helga Molbæk-Steensig er analytiker og projektleder i DEO. Hun har i flere år været redaktør for Magasinet rØST og bidrager jævnligt i radio og aviser som ekspert på Balkan og Østeuropa.

Helga er ekspert i flygtningepolitik, menneskeret og sikkerhedspolitik. Hun har blandt andet været fagredaktør på bogen "Kan EU skabe fred i verden?" i serien Samfundstanker.

Borgerhøringer i hele landet

Mødet er en del af DEO’s landsdækkende turné, hvor vi går i dialog med borgerne og indsamler folks holdninger til vigtige spørgsmål om EU og præsenterer det for politikerne på en stor konference på Christiansborg.

Projektet er støttet af et særligt regeringsinitiativ, hvor Europa-Nævnet har uddelt midler til borgerhøringer om EU's fremtid og Danmarks fremtid i EU.

Liste med alle DEO's 13 borgerhøringer 

Læs mere om projektet og se hvad de andre EU-debatorganisationer har arrangeret her.

Du kan også læse om og tilmelde dig konferencen på Christiansborg den 20. november: Borgere i Danmark og Europa.

Turnéen gennemføres med støtte fra Europa-Nævnet.

Europanævnets logo