Kan EU redde klimaet? - Holbæk

Tirsdag den 27. november 2018, kl. 17.00-18.30

Holbæk Bibliotek, Nygade 9-13, 4300 Holbæk

Debatmøde om COP24 i Polen

Kan EU redde klimaet? - Holbæk

Polen er vært for FN-klimatopmødet COP24 til december 2018. Det var Polen også i 2013, hvor landet fik meget kritik for dets klimapolitik i EU. Hvordan ligger landet i dag? Kan EU-landene blive enige om en ambitiøs position? Er det nok til at hive verden i samme retning?

Målet i december 2018 er en ny klimaaftale, hvor regerings- og statsledere skal bevise, at de tager klimaudfordringerne alvorligt. Den polske by Katowice – et historisk centrum i Polen for minedrift og tung industri - er dermed centrum for klimaeksperter, lobbyistgrupper, NGO’er, journalister og politikere fra hele verden.

Under COP21 i 2015 fik 196 lande forhandlet sig frem til den såkaldte Parisaftale. Her blev landene enige om en juridisk bindende aftale, som blandt andet skal begrænse globale temperaturstigninger til et stykke under 2 grader i forhold til den førindustrielle temperatur. Dog udgav FN’s klimapanel for nyligt en rapport, der konkluderede, at temperaturerne ikke må stige med mere end 1,5 grader, uden fatale konsekvenser.

Vil den polske regering leve op til værtskabet som foregangsland for mere ambitiøse klimamål eller snarere hive i en anden retning? I slutningen af november spiller EU-kommissionen ud med en ny langsigtet klimastrategi for EU. Kan vi forvente et højere ambitionsniveau, som kan leve op til Paris-aftalen? Kan EU-landene blive enige om at træde i karakter som global leder i klima-kampen? Og kan vi forvente, at COP24 tager den nye rapport fra FNs klimapanel om 1,5 grader alvorligt?

DEO lægger op til debat om klimaforhandlingerne ved COP24 i Katowice. Som optakt giver Katarzyna Szczygiel og Kristoffer Kjærsgaard fra DEO en status på hhv. Polen og EU's positioner op til COP24, og tidligere sekretariatsleder fra Det Økologiske Råd, lobbyist for det grønne og ekspert på miljø- og klimapolitik, Christian Ege, giver sit bud på, hvad man kan forvente fra klimaforhandlingerne.

Deltagelse: gratis, men tilmeld dig her på siden

Arrangementet er støttet af Europa-Nævnet og Miljø- og Energifonden.