Hvem skal betale skat?

Fredag den 2. marts 2018, kl. 10.00-13.00

Fællessalen, Christiansborg, 1240 København K

Konference om EU's kamp for fair skat

Hvem skal betale skat?

EU-landene går hvert år glip af flere tusinde milliarder kroner i skat. EU har kastet sig ind i kampen for fair skat, men hvad skal der til og hvad står i vejen? Mød Sarah Dieckmann, Thomas Tørsløv, Ludvig Wier, Thomas Rønfeldt, Michael Vedsø og Jesper Petersen.

Luxembourg-lækagen, Panama-papirerne og Paradis-papirerne har vakt harme i befolkningen og skabt et stærkt momentum for politisk handling. EU har igangsat en række initiativer, men EU’s traktatgrundlag står i vejen og medlemslandene holder fast i kravet om enstemmighed på beslutninger om skat. 

  • Har EU de redskaber, der skal til for at dæmme op for skattesnyd?
  • Er det på tide at løsne op for medlemslandenes suverænitet på skatteområdet?
  • Er Danmark og andre lande nødt til at gå forrest med initiativer uden om EU?

Konferencen tager udgangspunkt i DEO's nyeste udgivelse "Hvem skal betale skat?", der blandt andet undersøger disse spørgsmål. Se mere og køb bogen "Hvem skal betale skat?" her.

På programmet:

  • Velkomst ved Jesper Petersen, medlem af Folketinget og skatteordfører for S
  • Sarah Dieckmann, DEO's analytiker giver et overblik over de seneste års skattedebat og EU's forskellige indsatser og udfordringer med at sætte en stopper skattesnyd og skattely.
  • Thomas Tørsløv og Ludvig Wier, økonomer og ph.d.stipendiater ved KU har kortlagt omfanget af skattesnyd og de mange milliarder, der havner i skattely.
  • Thomas Rønfeldt, jurist og lektor ved AAU (orlov), har undersøgt hvordan EU's grundlov, Maastricht-traktaten, gør det svært at dæmme op for snyd med selskabsskat.
  • Paneldebat: EU - en del af løsningen eller problemet? 
    I panelet sidder bl.a. Michael Vedsø, økonomisk rådgiver fra EU-kommissionens repræsentation i Danmarkog Jesper Petersen (S). De giver deres bud på, om EU's fremlagte initiativer kan sikre fair skat.

Dagens ordstyrere er DEO's skatte-eksperter og forfattere til bogen: Maria Rosenberg Rasmussen og Sarah Reifling Dieckmann.

Deltagelse: 100 kr. inklusiv kaffe, 50 kr. for studerende og medlemmer af DEO. Deltagere får et gratis eksemplar af bogen ”Hvem skal betale skat?".

Indgang via besøgsindgangen til højre for hovedtrappen. Dørene åbnes kl. 9.15 og lukkes kl. 9.45, da alle skal nå gennem sikkerhedstjek.

Se også debatmødet "Hvem skal betale skat? - Mød de nye forskere?" hvor tre ph.d.-stipendiater, der forsker i skattesnyd på tværs af disciplinerne kommer med bud på udfordringen med at få alle til at betale fair skat.