Kan EU skabe fred i verden? - boglancering

Torsdag den 19. april 2018, kl. 17.00-18.30

Wegeners Gård, Vesterbrogade 60A, København V.

Boglancering og debatmøde

Kan EU skabe fred i verden?

Mulighederne for fred i en stadig mere usikker verden er omdrejningspunkt i ny bog i serien Samfundstanker. Kom til debat med forfatterne Helga Molbæk-Steensig, Staffan Dahllöf og Rasmus Nørlem Sørensen - i debat med udenrigsforsker Peter Viggo Jakobsen.

Krig er ikke en umulighed. Den virkelighed har meldt sig blandt mange europæere, som siden afslutningen på balkankrigene for 25 år siden ellers har vænnet sig til relativt fredeligt samarbejde og sameksistens i Europa.

De ulmende konflikter med Rusland og en ny og uforudsigelig rivalisering med USA, samt brandfarlige forhold i Nordafrika og Mellemøsten og et farvel til Storbritannien, der militært var EU’s stærkeste land, har skabt et behov for en debat om, hvad Europas rolle i verden skal være.

I DEO's nye bog spørger vi, hvilke muligheder EU har for at bidrage til en mere fredelig verden. EU's udenrigspolitik har taget et skridt i retning af et stærkere forsvarssamarbejde med etableringen af det såkaldte strukturerede samarbejde (PESCO). Hvordan påvirker det ambitionen i traktaterne om at skabe fred i verden og tage internationalt ansvar?

Vi fejrer udgivelsen af "Kan EU skabe fred i verden?" debat og efterfølgende håndbrygget fredsøl fra kl. 18.30.

Helga Molbæk-Steensig, fagredaktør og analytiker i DEO, vil fortælle om, hvad fred egentligt er, og hvad der skal til for at skabe en mere fredelig verden.

Rasmus Nørlem Sørensen, udgiver og chefanalytiker i DEO, vil gøre os klogere på, hvordan EU's udenrigspolitik balancerer mellem blød og hård magt.

Staffan Dahllöf, medforfatter og EU-journalist, forklarer, hvad EU's forsvarssamarbejde, PESCO, betyder for fredsambitionerne.

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og professor ved Center for War Studies, Syddansk Universitet, stiller kritiske spørgsmål til bogens forfattere.

Deltagelse: 75 kr. inkl. bogen: "Kan EU skabe fred i verden?" samt adgang til UnConferencens artikler. 50 kr. for studerende og medlemmer af DEO.

 

Arrangementet foregår i forlængelse af workshoppen, UnConference: EU og international konfliktløsning - arrangeret i samarbejde med RIKO.