Film og debat om serbisk nationalisme og EU

Film og debat om serbisk nationalisme og EU

01.03.2018

DOKUMENTARFILM. Den 16. marts står DEO i samarbejde med CPH:DOX for et arrangement om den serbiske dokumentarfilm ’The Other Side of Everything’. Først ser vi filmen, og derefter er der paneldebat med tre stærke Balkaneksperter, modereret af DEO's egen Balkanekspert, Helga Molbæk-Steensig. Arrangementet løber af stablen d. 16. marts fra kl. 16.30 i Dagmar biograf, København.

Kan den unge generation i Serbien genforhandle nationalismen, så landet kan blive EU-medlem?

Det spørgsmål stiller dokumentarfilmen "The Other side of Everything".

Filmen handler om instruktøren Mila Turajlić og hendes mor Srbijanka Turajlić. Srbijanka var en central figur i den politiske bevægelse Otpor! Og i PSG (bevægelsen for frie borgere) som begge med succes kæmpede for demokrati og imod Slobodan Milosević i 1990erne.

I filmen er Srbijanka frustreret over det serbiske samfunds tilbagevenden til etnonationalisme og autokratiske tendenser under den nuværende præsident Vučić. Et centralt spørgsmål i filmen er, hvordan den nye generation, instruktørens generation, skal overtage kampen for demokrati, retsstat og pluralisme i det serbiske samfund.

Det er den unge generation, som portrætteres i filmen, der skal føre Serbien ind i EU, men kan de genforhandle nationalismen, så den bliver acceptabel indenfor de europæiske værdier? Og vil de?

DEO og CPH:DOX inviterer efter filmen til paneldebat med:

Torben Hede Hansen – Balkanredaktør på Magasinet rØST - baggrund i historie og Europastudier. Fokus på Serbien og EU-udvidelse. Har også arbejdet med serbiske ungdomsorganisationer, for eksempel Kulturni Centar Rex samt Slobodna Zona filmfestivalen og rettighedsorganisationen U Pravu Si.

Zlatko Jovanovic - PhD i historie med fokus på nationalidentitet og ungdomskultur i det socialistiske Jugoslavien og tidligere forsker ved Københavns Universitet og University of Michigan i USA. Han har undervist i bl.a. Balkans og Østeuropæisk historie på Københavns og Aarhus Universitet og er i øjeblikket tilknyttet forskningscentret "The Many Roads in Modernity" ved Københavns Universitet, ligesom man kan i øvrigt møde ham som rejseleder på DEOs rejser til Bosnien-Kroatien-Montenegro og Serbien-Makedonien-Kosovo.

Ismar Dedovic – Historiker, som har arbejdet med moderne historie og det jugoslaviske områdes historie, kultur og politiske udvikling. Han har skrevet PhD om historiefagets rolle i skabelsen af nationale identiteter og undervist på historie og Balkanstudier ved Københavns Universitet. Hertil har han været i bestyrelser for flere dansk-bosniske foreninger og arbejdet med frivillighed i ny-danske ungdomsmiljøer.

Ordstyrer er Helga Molbæk-Steensig fra DEO, som har en baggrund fra Balkanstudier og Internationale studier og har skrevet både akademisk og journalistisk om EU-udvidelse på Balkan.

Arrangementet løber af stablen den 16. marts i Dagmar biograf, sal 2, Jernbanegade 2, 1608 København V. Filmen starter kl. 16.30, debatten kører efter filmen ca. kl. 18.15-19.00.

Medlemsrabat: DEO har tre billetter tilbage (per torsdag aften) ud af 10 fribilletter til medlemmer, som fordeles efter først til mølle princippet, én billet per medlemsnummer, to billetter til hustandsmedlemsskaber - skriv en mail til helga@deo.dk

Øvrige billetter skal reserveres her

Man kan læse mere om filmen her på CPH:DOX' hjemmeside