Efterår i Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien

Afgang: 6. oktober 2017

Hjemkomst: 14. oktober 2017

9 dages rejse i eventyrlig natur, barsk historie og højaktuel politik

Efterår i Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien

Vi dykker ned i Balkans turbulente historie og bliver klogere på de tre landes politiske klima i dag. Vores guide på turen er Zlatko Jovanovic som er Ph.d. i historie, opvokset i Bosnien-Hercegovina og har boet i Danmark siden 1994.

Turen starter med fly fra Malmø (med fællesafgang fra København) til Tuzla hvorfra rejsen foregår i moderne bus. Vi flyver hjem fra Dubrovnik til København.

Vi rejser fra Sarajevos historiske gader, der summer af lyden fra minareterne, over sneklædte bjerge og Europas sydligste fjord til Middelhavets funklende turkisblå hav.

Vi kører i bus rundt i de tre lande og her vil være oplæg om regionens historie, borgerkrigen, forskellen mellem landenes politiske systemer samt korruption, religion og etnicitet. Der vil være byvandringer i Sarajevo, Kotors gamle by og middelhavsperlen Dubrovnik. Derudover mødes vi med den danske konsul i Sarajevo, EU’s specielle repræsentant samt en række lokale organisationer.

De tidligere Jugoslaviske republikker har udviklet sig i meget forskelligt tempo siden borgerkrigen i 1990’erne. Kroatien blev EU-medlem i 2013 og Montenegro afventer lige nu ratificering af deres medlemskab af Nato, mens Bosnien-Hercegovina, der godt nok er EU-ansøgerland, er meget langt fra endelig optagelse.

På denne rejse skal vi se nærmere på levnene fra borgerkrigen, og hvordan de spændinger, der i sin tid førte til en grusom krig, stadig ulmer i dag. Vi skal høre om Bosniens EU-aspirationer, EU’s rolle i landet i dag, ungdomsarbejdsløshed og hvordan mange etniciteter og religioner hver dag lever side om side.

Vi bliver også klogere på demokratiske vilkår i Montenegro og befolkningens bekymringer ved kommende NATO-medlemskab samt stigende ultranationalisme i Kroatien og den latente konflikt med Serbien, som risikerer at bryde ud i lys lue på grund af landets ansøgning om EU-medlemskab. Og så skal vi nyde sydens sol, god vin, spektakulær natur og nogle af Europas smukkeste og mest spændende byer.

Pris: 8.800 kr. (8.600 kr. for medlemmer ad DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, bustransfer fra København til Malmø på udturen, busrejse i Bosnien, Montenegro og Kroatien, 8 overnatninger på gode hoteller med morgenmad (1 i Tuzla, 2 i Sarajevo, 1 i Sutjeska nationalpark, 2 i Kotor og 2 i Dubrovnik), 1 middag, 1 tur med kabelbanen i Dubrovnik og drinks på Srd-bjerget. Tillæg for enkeltværelse er 1.700 kr. Turens guider er Zlatko Jonanovic og Finn Ellegaard.

Rejseplan (forbehold for mindre justeringer)

Dag 1, fredag 6. oktober: Afgang med bus fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Lufthavn. Opsamling på Københavns Hovedbanegård, stoppested ved Ingerslevsgade kl. 17.30. Afgang med fly kl. 20.25 og ankomst til Tuzla Lufthavn kl. 22.35. Her venter vores bus på at køre os de 20 km. til Hotel Tuzla.

Dag 2, lørdag: Kl. 9.00 pakker vi bagagen i bussen og går til Slana Banja parken hvor vi får fortællingen om den multietniske arbejderby Tuzla, om optøjerne i 2014 og den internationale solidaritet med minearbejderne.

Kl. 10.30 kører vi til Srebrenica (2,5 t. kørsel), som i 1990erne var scenen for den værste massakre i Europa siden 2. verdenskrig. På køreturen vil der også være oplæg om borgerkrigen, Srebrenica-massakren og Bosniens historie.

Efter en frokostpause skal vi kl. 14.00 mødes med mødrene til nogle af de 8.000 mænd og drenge, der blev henrettet af Ratko Mladić’ styrker i juni 1995. Vi skal høre om mødrenes kamp for at stille FN og Holland til ansvar for ikke at beskytte Srebrenicas indbyggere, og om stadig at lede efter familiemedlemmer 20 år efter massakren. 

Kl. ca. 16 kører vi til Sarajevo hvor der under turen vil være oplæg om Dayton-aftalen og Bosniens geografi. Vi ankommer ca. kl. 19 hvor aftenen er fri til at gå ud og spise. Vi bor på Hotel Astra Garni i centrum af byen, med 5 minutters gang til Baščaršija, den gamle tyrkiske bydel og lige ved siden af Latinerbroen, hvor drabet på Franz Ferdinand udløste startskuddet til 1. verdenskrig.

Dag 3, søndag: Kl. 9.00 byvandring i Sarajevo med den danske konsul Mirza Durmisevic. Vi skal bl.a. se Latinerbroen, hvor Gavrilo Princip i 1914 udløste 1. Verdenskrig, da han skød Ærkehertug Franz Ferdinand og det gamle tyrkiske kvarter Baščaršija, med de snævre gader og fint udskårne træhuse. Mirza fortæller om byens historie, om at vende tilbage til Bosnien efter mange år i Danmark og om ungdomsarbejdsløshed, samt politiske og økonomiske udfordringer. Og så viser han os sine yndlingssteder i Sarajevo.

Efter en frokostpause besøger vi Gazi Husrev-Beg moskéen, der er en af de flotteste moskeer i Sarajevo.  Besøget vil blive fulgt op af, at Zlatko næste dag fortæller i bussen om europæisk islam, saudiarabiske interesser i Bosnien samt sekularisme og moderne religion.

Kl. 16.15 er dagens program slut.

Dag 4, mandag: Kl. 9.00 afgang fra hotellet med bagage. På EU’s ambassade vil vi høre om EU’s rolle i Bosnien-Hercegovina og om landets specielle politiske system, begge dele direkte konsekvenser af Dayton-aftalen fra 1995, der blev afslutningen på krigen i Bosnien.

Kl. 11.00 kører vi sydpå mod Sutjeska nationalpark. Parken er den ældste og mest mangfoldige i Bosnien-Hercegovina og er hjemsted for Bosanski Maglić, landets højeste bjerg. Der er ca. to timers kørsel og vi spiser frokost undervejs i den lille by Foca. På busturen vil der være oplæg om Balkans historie.

Vi ankommer til Hotel Mladost midt i nationalparken først på eftermiddagen. Efter indkvarterring vil der være fri til at se de massive stenmonumenter, der er rejst her, til minde om Slaget ved Sutjeska mellem de jugoslaviske partisaner og tyskerne. Slaget var en afgørende sejr for partisanerne og blev et vendepunkt i 2. verdenskrig på Balkan. Der vil også være mulighed for at vandre i nationalparken eller man kan slappe af på hotellet.

Kl. 19.30 er der fælles middag i hotellets restaurant (inkluderet i prisen).

Dag 5, tirsdag: Kl. 10.00 afgang med bagage. Vi kører til Kotorbugten i Montenegro med en frokostpause i Trebinje undervejs. På turen vil der være oplæg om Montenegros historie og politiske situation og status som EU-ansøgerland, korruption, demokrati og kommende NATO-medlemskab.

Kl. 16.30 ankommer vi til Hotel Splendido. Her vil være mulighed for at slappe af ved poolen og nyde udsigten over den storslåede Kotorbugt og Montenegros sorte bjerge, eller gå ind til byen.

Dag 6, onsdag: Kl. 9.30 mødes vi på hotellet med Tomislav Zegura som er hovedredaktøren af en lille radiostation. Han vil fortælle om området, om radioen, om situationen i Montenegro og om den NGO som driver radioen, og som i sær henvender sig til unge mennesker.

Efter mødet vil redaktøren lede os på en byvandring i den Unesco-beskyttede Kotor by, med dens labyrint af brostensbelagte og mange små pladser. Vi kommer bl.a. til at kigge nærmere på den gamle bymur fra det 13. og 14. århundrede, samt den katolske Trypthon-katedral fra det 11. århundrede og den smukke ortodokse Skt. Nikolas-kirke.

Fra kl. 13 er dagen fri til at opleve på egen hånd.

Dag 7, torsdag: Kl. 9.00 afgang til Dubrovnik. Vi kører langs Kotorbugten ud til Adriaterhavet og følger den dramatiske kystlinje til Dubrovnik, byen der af mange bliver omtalt som den smukkeste i hele Middelhavet. Ved grænsen til Kroatien kører vi også ind i EU, som landet blev en del af i 2013.

Vi vil i bussen høre oplæg om Kroatiens turbulente historie, dets rolle i borgerkrigen og om den nuværende politiske og økonomiske situation.

Efter en frokostpause ankommer vi kl. 14 til Hotel Lero. Om eftermiddagen mødes vi med Dubrovniks Antifascistiske Forbund, der varetager traditionen fra partisanbevægelsens modstandskamp mod Hitler og Mussolini. Temaet for mødet bliver, hvordan arven fra Nazi-tiden spiller en uhyre levende rolle i dagens polariserede politiske klima i Kroatien.

Dag 8, fredag: Kl. 9.00 er der afgang på en to timers byvandring med Sandra Milovcevic i Dubrovniks gamle bydel, der allerede i 1970 blev føjet til UNESCO’s verdensarvsliste. Vi skal bl.a. se den imponerende bymur, der siden det 7. århundrede har beskyttet Dubrovnik mod angreb fra søsiden, men vandring på muren kan gøres individuelt om eftermiddagen.

Eftermiddagen er fri, men kl. 16.00 mødes vi og tager kabelbanen op på Srd-bjerget bag Dubrovnik og nyder en drink og udsigten over Dubrovniks røde tegltage og det blå Middelhav. (Transport og drinks inkluderet i prisen).

Dag 9, lørdag 14. oktober: Afgang fra hotellet kl. 12.30 til lufthavnen, hvor vi skal med Norwegian kl. 15.05 direkte til Kastrup. Vi ankommer til Københavns Lufthavn kl. 17.25.