Efterårstur til Bruxelles og EU

Afgang: 4. november 2017

Hjemkomst: 7. november 2017

3 dages rejse til EU's magtcentrum med debat, politik og kultur

Efterårstur til Bruxelles og EU

Kom med til Bruxelles, bliv klogere på EU og oplev byens pulsende politiske liv. Vi besøger bl.a. de forskellige institutioner; den danske repræsentation, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet. I Parlamentet kan du møde to danske medlemmer, MEP’erne Christel Schaldemose (S) og Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU).

På turen vil vi tage debatten om fremtiden for EU-samarbejdet, med et særligt fokus på, hvordan EU håndterer klimaudfordringerne. Der er også afsat tid til at få et indtryk af stemningen i EU's hovedstad.

Ekspertoplæg i bussen

Under busturen derned, klæder vi dig godt på til at møde politikerne med faglige oplæg om EU’s institutioner og om, hvordan magten udøves i det europæiske samarbejde.

Turens rejseleder er Sarah Dieckmann, der er analytiker hos DEO. Hun er redaktør på den seneste bog i serien af Samfundstanker: ”Kan EU redde klimaet?”. Desuden er hun medforfatter på ”Er fri bevægelighed EU’s fremtid?” og hun dukker med jævne mellemrum op i medierne – du kan bl.a. se hende analysere den franske Præsident Macrons EU-visioner hos DR2 Dagen (klippet starter ca. 45 min. inde).

Udover rejseleder Sarah Dieckmann, tager debatpraktikant Ruban Arockiam, samt undervisningspraktikant Cecilie Hornsleth, med på turen. ”Jeg glæder mig rigtig meget til at opleve EU indefra. Når man beskæftiger sig med EU på arbejdet, er det godt at få lov til at se politikernes daglige arbejde med egne øjne. Jeg glæder mig især til at møde Christel Schaldemose og Rina Ronja Kari,” fortæller Cecilie Hornsleth. 

Mød din MEP’er: Christel Schaldemose og Rina Ronja Kari

Christel Schaldemose, der er medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet, sidder i Parlamentets Udvalg for det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, og er med i delegationen, som skal forhandle en handelsaftale med Japan på plads. Hun argumenterer for, at vi skal have ”Et bedre EU – ikke et større”, og at landenes nationale velfærdssystemer skal beskyttes.

Rina Ronja Kari, der repræsenterer Folkebevægelsen mod EU, har senest været ude med en skarp kritik af den optimistiske stemning, som ifølge hende nu præger EU-toppens tankesæt. Hun mener blandt andet, at man svigter borgerne og demokratiet, hvis man ikke lytter til de kritiske røster i Europa, som vi har hørt i forbindelse med blandt andet Brexit. 

Pris: 1.980 kr. (medlemmer af DEO kun 1.800 kr.) inkl. 2 overnatninger på 3-stjernet hotel i dobbeltværelser og morgenmad. Tillæg for enkeltværelse 600 kr. 

Rejseplan

Vi bor på hotel Bedford centralt i Bruxelles. Vi kører dagkørsel ud, og natkørsel hjem.

Udrejse lørdag:
Busopsamling:  Afgang fra Auning kl. 5.45, Randers station kl. 6.15
Tilst ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 6.50, Fredericia station (parkeringspladsen til højre for udgangen) kl. 8.15 - her er opsamling fra Sjælland og Fyn (passer med intercitytog fra København kl. 6.00). Alle deltagere skal selv sørge for transport til opsamlingsstederne.

Efter afgang fra Fredericia serveres gratis kaffe/the og et rundstykke i bussen. På turen holder repræsentanter fra DEO forskellige oplæg om EU. Dels generelt om, hvordan EU fungerer og specifikt om eksempelvis den økonomiske krise og de demokratiske udfordringer, EU står over for.

Forventet ankomst i Bruxelles omkring kl. 20.30, så vi kan nå at gå ud og spise og se den smukke Grand Place. Vi bor på hotel Bedford, rue du Midi 135, centralt i Bruxelles.

Søndag:
Lille byrundtur med Jacob Langvad, korrespondent, bosat i Bruxelles, for bl.a. Weekendavisen. Resten af dagen er fri til at opleve Bruxelles på egen hånd.

Mandag:
Kl. 8.30 Afgang med bagage fra hotellet, hvor vi kører til bydelen med EU-institutionerne.

Dagens program er, at vi besøger Den danske repræsentation, som bl.a. agerer for Danmark i ministerrådet og er regeringens repræsentant i EU.

Så besøger vi EU-Kommissionen, med oplæg af en talsperson om Kommissionens arbejde.

Efter en frokostpause på Place Luxembourg går vi til EU-Parlamentet.

I Parlamentet ser vi plenarsalen og møder EU-parlamentarikerne Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU og Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet.

Kl. 18.15 starter hjemturen med bussen. Kl. ca. 19.30 holder vi ind for pause med aftensmad. Sæderne kan vippes tilbage som flysæder, så man godt kan sove. Medbring evt. pude og tæppe.

Tirsdag morgen:
Forventet ankomst til Fredericia før kl. 7 (Tog til Kbh. kl. 7.22 ankomst i Kbh. kl. 9.05) Ankomst Tilst/Århus ca. kl. 8.30. Ankomst Randers ca. kl. 9.