EU, Strasbourg og Alsace

Afgang: 30. september 2017

Hjemkomst: 4. oktober 2017

5 dages rejse med politik, historie, vin og EU

EU, Strasbourg og Alsace

Oplev EU og det smukke Alsace. Vi besøger Jens Rohde og Rina Ronja Kari i EU-Parlamentet. Vi besøger Europarådet, oplever den historiske by Strasbourg, borgen Haut Koenigsbourg, kører ad den smukke vinrute med besøg hos vinbonde og en overnatning i Colmar. En tur du ikke fortryder.

Rejsen foregår i en 4-stjernet bus og DEO's chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen og journalist Maria Rosenberg vil under turen holde oplæg om EU og Alsace. Der bliver en overnatning i Bensheim syd for Frankfurt, en i Strasbourg, en i Colmar og en i den tyske by Heidelberg.

Rasmus Nørlem Sørensen er sekretariatsleder i DEO og arbejder til dagligt med at engagere den brede offentlighed i debatten om EU. 

”EU står i et vadested i dag, hvor vi skal finde ud af, hvad vi vil samarbejde om og hvordan. Vi kommer til Strasbourg på et afgørende tidspunkt. Vi er i byen kort efter EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har stået på Parlamentets talerstol i byen og holdt sin ”State of the Union” tale, hvor han skitserer sine ambitioner for EU’s fremtid. Konkret er det Angela Merkel, der står midt i en valgkamp, og en stærkt Frankrigs ikke længere så populære præsident, Emmanuel Macron, der holder nøglen til fremtidens samarbejde,” fortæller han. 

Maria Rosenberg har arbejdet som journalist i Bruxelles i to år. Her har hun selv oplevet, hvordan den fysiske distance mellem Danmark og EU-institutionerne spiller ind i den relation, vi har til EU: ”Borgerne føler, at EU er langt væk. Ved at tage med til Strasbourg kommer EU-systemet forhåbentlig tættere på deltagerne og dermed de vigtige demokratiske debatter om fremtidens EU”. 


Prisen er 3.800 kr. (medlemmer af DEO kun 3.600 kr.) Prisen inkluderer busrejse, overnatning i dobbeltværelser på hotel med morgenmad og entreer og en middag. Tillæg for enkeltværelse 800 kr.

Rejseplan:
Udrejse lørdag den 30. september 2017:

Busopsamling: Auning kl. 5.45, Randers banegaard kl. 6.15, Tilst ved tankstationen/ Mac Donald på Havkærvej kl. 6.50, Fredericia station (parkeringspladsen til højre for udgangen) kl. 8.15 - her er opsamling fra Sjælland og Fyn (passer med intercitytog fra København kl. 6.00), Padborg ved Statoil, industrivej 20 kl. 9.45. Alle deltagere skal selv sørge for transport til opsamlingsstederne.

Efter afgang fra Fredericia serverer vi kaffe og rundstykker i bussen. I bussen er der oplæg om Europarådet, EU, EU's institutioner og om den vigtigste politik i EU lige nu. Vi forventer at være fremme ved vores overnatning syd for Frankfurt omkring kl. 21.

2. dag søndag:
Rundvisning i Strasbourg ved jeres guide på denne rejse Rasmus Nørlem Sørensen. Det gamle Strasbourg er fuldstændig domineret af byens katedral Notre Dame, som er én af Frankrigs mest berømte bygningsværker. Det tog næsten tre hundrede år at opføre den. Byggeriet påbegyndtes i 1176, og spiret blev færdiggjort i 1439. Der er 142 meter op til toppen af kirkespiret, hvilket gjorde Notre Dame i Strasbourg til kristenhedens højeste bygning indtil det 19. århundrede.

Vores byvandring fører os også til "La petite France" - et idyllisk område med kanaler og bindingsværkshuse. Kvarteret er nu berømt for sine mange gode restauranter. Resten af dagen vil der blive lejlighed til at opleve byen på egen hånd, herunder mulighed for en kanalrundfart. Vores hotel ligger centralt, så der er ikke langt til noget i den gamle bydel.

3. dag mandag:
Kl. 9.00 afgang fra hotellet, hvor vi kører ned i Alsace-området. Først kører vi op og ser middelalderborgen Haut Koenigsbourg og nyder udsigten derfra. Så den meget smukke vinby Ribeauville, hvor der er tid til frokost og til at se byen. Herefter besøger vi vinhuset Sipp-Mack i nabobyen Hunawihr, hvor der bliver vinsmagning. Og endelig kører vi til Colmar, hvor vi skal overnatte. Efter indkvartering er der en lille byrundtur. 

4. dag tirsdag:
Kl. 8.00 afgang fra hotellet hvor vi kører til Europarådet, som også holder til i Strasbourg, og som faktisk var den første europæiske institution i Bruxelles og indtil 1999 stillede sin plenarsal til rådighed til brug af Europa-Parlamentet. Fra november overtager Danmark formandsposten for Europarådet.

Efter en frokostpause går vi til EU-parlamentet, hvor vi skal møde Jens Rohde fra de Radikale og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, se mødesalen og høre om hvordan arbejdet foregår. Sidst på eftermiddagen starter vi hjemturen ved at køre et stykke op i Tyskland, hvor vi spiser aftensmad og overnatter.

5. dag onsdag:
Hjemtur med afgang fra hotellet kl. 7.40 og forventet ankomst i Fredericia kl. 20.30.