Sensommer i Estland, Letland og Litauen

Afgang: 1. september 2017

Hjemkomst: 8. september 2017

8 dages rejse gennem tre fascinerende og vidt forskellige lande

Sensommer i Estland, Letland og Litauen

Mød interessante personligheder og bliv klogere på de tre landes historie, samfund, økonomi og politik. Vi sætter på rejsen fokus på mindretal, energipolitik, EU-medlemskab, vækst, ulighed og landenes betydelige forskelligheder.

På busrejsen er der oplæg om landenes og byernes udvikling. Der bliver byvandringer i både Vilnius, Riga og Tallinn. Desuden lokale møder, hvor væsentlige emner belyses og sættes til debat. På hjemturen smuk indsejling gennem Stokholms skærgård.

Vi sætter spot på både succeshistorien omkring den økonomiske vækst, men også den økonomiske og sociale ulighed i landene. Vi hører om de russiske og polske mindretal, som i Letland og Estland for russernes vedkommende udgør en stor del af befolkningen og som for polakkernes vedkommende er et emne i forholdet mellem Polen og Litauen. Vi udforsker, hvilken betydning EU-medlemskabet siden 2004 har haft for landene. Og vi bliver klogere på energipolitikken, som er højaktuel i de tre tidligere sovjetrepublikker. Ved hjælp af henholdsvis vandkraft, skiferolie og måske atomkraft forsøger de tre lande at gøre sig uafhængige af gas fra Rusland. Vi sætter også spot på de betydelige forskelligheder de tre lande imellem. 

Prisen er 6.800 kr (medlemmer af DEO kun 6.600 kr). Prisen inkluderer busrejse, fem overnatninger i dobbeltværelse på hotel med morgenmad, færgebilletter samt to overnatninger i 4-køjes kahytter, to middage og en folkloreaften. Tillæg for enkeltværelse på hotellerne kr. 900. Tillæg for 2-køjes kahyt på færgerne kr. 400 pr. person.

Turen foregår i en 4-stjernet bus. Vi kører fra Randers, over Fyn, Høje Taastrup, Karlshamn-Klaipeda og hjem via Tallinn-Stockholm. Der bliver to overnatninger i Vilnius, to i Riga og en i Tallinn. Derudover bliver der to overnatninger på færger.

Rejseplan med forbehold for justeringer!

Fredag: Kørsel til Karlshamn med afgang fra Auning kl. 7.00, opsamling Randers Banegård kl. 7.25, Tilst ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 8.15, Nyborg station kl. 10.45, pause på rastepladsen Knudshoved v/Nyborg til kl. 11.30 og Høje Taastrup station (taxasiden) kl. 13.30. Vi kører over Øresundsbroen med ankomst Karlshamn færgehavn omkring kl. 17. Færgen afgår kl. 19 og ankommer til Klaipeda lørdag morgen kl. 9.

2. dag lørdag: Indsejlingen i den kæmpe industrihavn er en oplevelse, derefter kørsel fra Klaipeda til Vilnius - ca. 300 km. Undervejs spiser vi frokost i byen Elektrenai der i 1960ernes sovjettid blev opbygget omkring et enormt nyanlagt elektricitetsværk med tilhørende kølesø - op til stoppet er der oplæg om Litauens kontroversielle energipolitiske spørgsmål. Dernæst kører vi gennem et rekreativt område med bl.a. middelalderslottet Trakai, inden vi ankommer til hotel Panorama i Vilnius ca. kl 17.00. Herefter kort byvandring i centrum.

3. dag søndag: Kl. 9.00 er der afgang på byvandring med Giedrius Tamasevicius, som er professor i dansk på Vilnius Universitet. Vi kommer omkring det gamle jødiske kvarter, besøger den selvudråbte 'republik' og kunstnerbydel Uzupis, Domkirken, Universitetet, Præsidentpaladset, m.m. i den charmerende by.

Efter en frokostpause skal vi i Parlamentet og møde den tidligere aktivist og nuværende parlamentsmedlem Tomas Tomalinas, næstformand i Litauens grønne bondeparti, Lithuanian Farmers and Greens Union. Partiet er ved sidste valg gået fra 1 til 54 medlemmer i Parlamentet.

Kl. 16 slutter vi i Parlamentet og resten af dagen er fri.

4. dag mandag: Afgang til Riga kl. 9.00 - ca. 300 km. Undervejs en frokostpause og et besøg på 'Korshøjen', som er kommet til at symbolisere både den litauiske frihedskamp under Sovjetunionen, national stolthed og katolicismens stærke stilling i Litauen. Ankomst til hotel PK Riga ca. kl. 16.30. Herefter afgang til en folkloreaften i et ældre træhuskvarter. Simon Drewsen Holmberg, der er leder af Det Danske Kulturinstitut i de tre baltiske lande, er vært og fortæller om Letland.

5. dag tirsdag: Vi går fra hotellet kl. 9.00 på byvandring med Zane Süpulniece og vi starter med fokus på Jugend-arkitekturen, ser træhuse, smukke ortodokse kirker, det smukke voldanlæg og den gamle middelalderby. Fra kl. ca. 12 er dagen fri til at opleve byen på egen hånd.

6. dag onsdag: Afgang til Tallinn kl. 8.00 - ca. 300 km. På vejen gør vi holdt ved et mindesmærke ved KZ-lejren Kurtenhof ved Salaspils. Vi holder frokostpause i badebyen Pärnu. Efter stop ved den legendariske sangfestivalplads i udkanten af Tallinn og ved 'Bronzesoldaten', det kontroversielle mindesmærke for Sovjetunionens soldater under Anden Verdenskrig, ankommer vi klokken ca. 18 til hotellet. Efter indlogering er der byrundvisning i den centrale middelalderby og derefter aftenen fri på egen hånd.

7. dag torsdag: Kl. 9.00 pakkes bagagen i bussen inden et par timers byvandring i den gamle middelalderby med bl.a. besøg i Den Danske Konges Have og slotsområdet hvor Dannebrog faldt ned. Kl 12.00 kører vi til Tallinns Tekniske Universitet, der ligger i en af Tallinns Brezhnev-forstæder, hvor vi skal møde Karsten Stæhr, en dansk økonomiprofessor på universitetet, som har boet en årrække i Estland. Derefter er der afgang til færge ca. kl. 16, og færgen sejler 18.00.

8. dag fredag: Morgenen prydes af flere timers sejlads ind til Stockholm igennem den smukke skærgård. Hjemkørsel fra Stockholm med spisepause på Motel Wätterleden kl. ca. 14. Via Helsingborg-Helsingør forventer vi ankomst til Høje Taastrup inden kl. 20, Nyborg kl. ca. 21.15, Århus ca. kl. 24, Randers ca. kl. 24.30, Auning ca. kl. 01.