Barcelona og Catalonien

Afgang: 21. oktober 2018

Hjemkomst: 26. oktober 2018

6 dages rejse med kultur, selvstændighed og højaktuel politik

Barcelona og Catalonien

Vi vil under overfladen på Catalonien. Vi møder de store organisationer for og imod selvstændighed, vi besøger Barcelonas rådhus, borgmesteren i Girona og møder forfatteren Jordi Amat, samt journalisterne Sara Høyrup og Helle Kettner, begge bosiddende i Catalonien.

Vandringer i Barcelonas fascinerende arkitektur og kultur og den smukke by Girona er også på programmet.

Prisen er 7.700 kr. (medlemmer af DEO 7.500 kr.) Tillæg for enkeltværelse: 2.440 kr. Vi bor på et godt hotel i Barcelona, og prisen inkluderer flyrejse tur/retur, transport ml. lufthavn og hotel tur/retur, samt hotel med morgenmad.

Rejselederne er Berta Burguete Ors, spanier og flydende på dansk samt Michael Birkkjær Lauritsen, rejsechef i DEO.

 

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, søndag 21. oktober 2018

Kl. 18.30: Mødetid i Kastrup

kl. 20.35: Afrejse fra Kastrup/København med Norwegian.

Kl. 23.25: Ankomst i Barcelona, bagageafhentning, transport til hotellet, indkvartering og godnat.

 

Dag 2, mandag 22. oktober 2018

Kl. 10.00: Introduktion til rejsen og rejselederne og efterfølgende introoplæg i hotellets mødelokale, om Catalonien, Barcelona og selvstændighedsbevægelsens historie v/ Michael B. Lauritsen.

Kl. 13.00: Afgang til frokost på egen hånd på et fælles spisested.

Kl. 14.30: Byrundtur med fokus på den catalanske arkitekt Antoni Gaudí, der var kendt for sin meget originale stil, ofte benævnet catalansk modernisme, an variant af den skønvirke/jugendstil/art nouveau, der gjorde sit indtog i starten af 1900-tallet. V/ Berta Burguete Ors.

Kl. 17.00: Møde med den catalanske journalist og forfatter Jordi Amat, med kritik af begge sider i selvstændighedskonflikten og med visioner for dialog og en mulig vej frem.

Kl. 19.00: Aftenen er fri.

 

Dag 3, tirsdag 23. oktober 2018

Kl. 9.00: Vi arbejder på et møde med Det Danske Handelskontor i Barcelona. Her vil vi høre om Barcelona, Catalonien og Spanien set med danske øjne, og høre om handels- og kulturrelationerne mellem Danmark og Spanien.

Kl. 11.30: Vi går fra Handelskontoret på byvandring mod Barcelonas gotiske kvarter. Vi bevæger os gennem Plaça de Catalunya, der har været epicenter for mange af de store protester, vi ser hyggelige pladser, den fantastiske Havets Katadral og Barcelonas smukke katedral. Vi slutter med frokost på egen hånd på cafeen Els Quatre Gats, opført i 1896 og som var stamsted for mange markante kunstnere heriblandt Picasso.

Kl. 14.30: Møde med Òmnium Cultural, en organisation med base i Barcelona, dannet i 1960'erne for at fremme catalansk sprog og kultur. Kortvarigt forbudt under Franco indtil 1967. Brugte ofte kreative metoder til at fremme sine mål lovligt. Òmnium har fra 2012 åbent virket for catalansk selvstændighed og var en af hovedorganisationerne bag selvstændighedsafstemningen den 1. oktober 2017. Òmniums leder Jordi Cuixart blev i efteråret 2017 arresteret for oprør mod den spanske stat sammen med Jordi Sànchez, lederen af ANC, den anden store selvstændighedsorganisation.

Kl. 16.00: Møde med Societat Civil Catalana, en organisation fra april 2014, der samler tilhængerne af spansk enhed og altså modstanderne af catalansk uafhængighed. Med i organisationens bestyrelse sidder repsæsentanter for det konservative regeringsparti PP, det liberale midterparti Ciudadanos og socialdemokraterne PSC-PSOE.

 

Dag 4, onsdag 24. oktober 2018

Kl. 9.00: Vi går mod Barcelonas rådhus, hvor vi skal møde folk fra den populære borgmester, Ada Colaus, kontor. 42-årige Ada Colau er Barcelonas første kvindelige borgmester, valgt i 2015, fra borgerplatformen Barcelona en Comú, der står for et midtersynspunkt i selvstændighedskonflikten og på nationalt niveau kan sammenlignes med Podemos. Ada Colau var medstifter af den meget indflydelsesrige organisation PAH, der kæmpede for de mange spaniere, der blev sat ud af deres hjem i kølvandet på krisen, og som i den forbindelse var meget kritiske overfor den spanske banksektor.

Kl. 11.00: Foredrag med den Barcelona-baserede danske journalist Sara Høyrup på hendes tagterrasse i Barcelonas centrum. Om den politiske konflikt og dens sociale konsekvenser i spaniernes/catalanernes hverdag. Sara Høyrup har boet sammenlagt 12 år i Barcelona, fra 1996 til 2007 og igen fra januar 2017. Hun er Magasinet Europas Spanienskorrespondent, og har dækket og debatteret selvstændighedskonflikten i Weekendavisen, Information, Kristeligt Dagblad, Arbejderen, Sjællanske Medier og DR Deadline.

Kl. 12.30: Byvandring med Sara Høyrup i hendes nabolag, det multietniske og spraglede kvarter El Raval og det tilstødende historiske Gotiske kvarter. Her er der også lejlighed til at spørge ind til hverdagslivet i Catalonien set med dansk-spanske øjne.

Kl. 14.00: Lækker frokost med Sara Høyrup på den hyggelige restaurant Silenus, som vi har reserveret til formålet. Vi bestiller samlet på forhånd og betaler seperat. Til frokosten er der fortsat mulighed for at spørge ind til hverdagslivet i Catalonien set med dansk-spanske øjne.

Kl. 16.00: Møde med den danske journalist Helle Kettner, der bor i Catalonien og arbejder for Catalan News, der ser konflikten med catalansk vinkling. Vi vil høre om livet i Catalonien, selvstændighedskonflikten og spansk politik set med dansk-catalanske øjne.

Kl. 17.30: Vi går sammen til Den oplympiske by, hvor der er et godt overblik over den smukke by, og hvorefter eftermiddagen er fri til at udforske byen på egen hånd.

 

Dag 5, torsdag 25. oktober 2018

Kl. 8.30: Vi kører mod Girona, en meget smuk og historisk by i Catalonien, der bl.a. har været brugt til mange optagelser af den storslåede serie Game of Thrones. Her er selvstændighedsbevægelsen rigtig stærk, og her fungerede eksilpræsident Carles Puigdemont som borgmester, før han blev valgt som catalansk præsident. På vejen til Girona samler vi op på de foredrag og møder, vi har oplevet hidtil. Turen tager knap 2 timer, afhængigt af trafik.

Kl. 10.30: byvandring i den smukke by ved Berta Burguete Ors.

Kl. 12.00: Vi møder Gironas borgmester Marta Madrenas i Mir og hører om stemningen i byen i dag i relation til selvstændighedskonflikt, efterkrise og livet generelt.

Kl. 13.00: Fritid i Girona til sightseing og frokost på egen hånd (frokostrestauranterne åbner kl. 13.30).

Kl. 15-16: Vi kører mod byen Figueres

Kl. 16-18: Byvandring i smukke Figueres ved Berta Burguete Ors, og lejlighed til at opleve bysbarnet Salvador Dalís berømte museum.

Kl. 18.00: Vi kører tilbage mod Barcelona.

Kl. 20.00: Mulighed for fællesspisning og præsentation af den catalanske specialitet Calçots.

 

Dag 6, fredag 26. oktober

Kl. 8.00: Afgang mod lufthavnen.

Kl. 10.25: Afgang med Norwegian fra Barcelona med ankomst i Kastrup/København kl. 13.25.

 

Med forbehold for mindre justeringer og forbedringer i programmet.