Barcelona og Catalonien

Afgang: 21. oktober 2018

Hjemkomst: 26. oktober 2018

6 dages rejse med kultur, selvstændighed og højaktuel politik - UDSOLGT - kom på venteliste

Barcelona og Catalonien

Vi vil under overfladen på Catalonien. Vi besøger Barcelonas rådhus, organisationerne for og imod løsrivelse, borgmesteren i Girona, forfatteren Jordi Amat, journalisterne Sara Høyrup og Helle Kettner, der begge er bosiddende i Catalonien, samt direktøren for Det Danske Handelskammer Narcís Margall.

Vandringer i Barcelonas fascinerende arkitektur og kultur og den smukke by Girona er også på programmet.

Prisen er 7.700 kr. (medlemmer af DEO 7.500 kr.) Tillæg for enkeltværelse: 2.440 kr. Vi bor på Hotel Europark i centrum af Barcelona, og prisen inkluderer flyrejse tur/retur, transport ml. lufthavn og hotel tur/retur, samt hotel med morgenmad.

Rejselederne er Berta Burguete Ors, spanier, antropolog og flydende på dansk samt Michael Birkkjær Lauritsen, rejsechef i DEO.

 

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, søndag 21. oktober 2018

Kl. 18.30: Mødetid i Kastrup. Vi mødes i terminal 2 ud for Norwegians skranker. Her vil rejseleder Michael B. Lauritsen stå med et spansk papirflag.

kl. 20.35: Afrejse fra Kastrup/København med Norwegian.

Kl. 23.25: Ankomst i Barcelona, herefter bagageafhentning. Rejseleder Berta Burguete Ors møder os, og vi har lejet en bus, som kører os til hotellet, hvor vi indkvarterer os og siger godnat.

 

Dag 2, mandag 22. oktober 2018

Kl. 10.00: Introduktion til rejsen og rejselederne, nyttig information og kort introrunde med deltagerne og efterfølgende oplæg om Spanien, Catalonien, Barcelona og selvstændighedsønskets historie. Desuden præsenteres nogle begreber, der kan give nogle både pædagogiske og kritiske rammer for vores møder de følgende dage, ligesom vi gør nogle forsøg på at sætte konflikten i en dansk forståelsesramme. Dette foregår i hotellets mødelokale v/ Michael B. Lauritsen og Berta Burguete Ors.

Kl. 12.30: Afgang til frokost på egen hånd. Forslag til steder i rejsehæftet.

Kl. 14.00: Byrundtur med fokus på den catalanske arkitekt Antoni Gaudí, der var kendt for sin meget originale stil, catalansk modernisme, an variant af den skønvirke/jugendstil/art nouveau, der gjorde sit indtog i starten af 1900-tallet. V/ Berta Burguete Ors.

Kl. 17.00: Møde med den catalanske journalist og forfatter Jordi Amat, der har et midterstandpunkt og kritiserer begge sider i konflikten og har visioner for dialog og en mulig vej frem. Jordi Amat (Barcelona, 1978) er uddannet filolog. Han skriver i den store catalanske avis La Vanguardia og redigerer det politiske tillæg Morgendagens verden. Han er specialiseret Spanien og Cataloniens idéhistorie i sidste del af det 20. årh. Hans essays og biografier har fået forskellige priser. Hans seneste bøger er den meget populære De uansvarliges komplot (La Conjura de los irresponsables, 3. udgave på spansk, 4. udgave på catalansk), essayet Lang proces, bitter drøm (Largo Proceso, amargo sueño) og Kultur og politik i det nuværende Catalonien (Cultura y política en la Cataluña contemporánea). Jordi Amat taler på spansk men oversættes/resumeres til dansk af Berta. Det foregår på kulturcentret 'El Centro Cultural de la Casa-Palau Macaya'.

Kl. 19.00: Aftenen er fri.

 

Dag 3, tirsdag 23. oktober 2018

Kl. 9.00: Møde med danske Helle Kettner Høeberg, der bor i Catalonien, Tarragona, arbejder som kultur-, musik-, politik- og sportsjournalist og er i gang med en Ph.D. i kommunikation. Vi vil høre om livet i Catalonien, selvstændighedskonflikten og spansk politik set med dansk-catalanske øjne.

Kl. 10.30: Vi tager på byvandring i Barcelonas gotiske kvarter med Helle Kettner Høeberg. Vi bevæger os gennem Plaça de Catalunya, der har været epicenter for mange af de store protester, vi ser hyggelige pladser, den fantastiske Havets Katedral og Barcelonas smukke katedral.

Kl. 12.30: Frokost på egen hånd.

Kl. 14.30: Møde med Òmnium Cultural, en organisation med base i Barcelona, dannet i 1960'erne for at fremme catalansk sprog og kultur. Kortvarigt forbudt under Franco indtil 1967. Brugte ofte kreative metoder til at fremme sine mål lovligt. Òmnium har fra 2012 åbent virket for catalansk selvstændighed og var en af hovedorganisationerne bag selvstændighedsafstemningen den 1. oktober 2017. Òmniums leder Jordi Cuixart blev i efteråret 2017 arresteret for oprør mod den spanske stat sammen med Jordi Sànchez, lederen af ANC, den anden store selvstændighedsorganisation.

Kl. 16.30: Møde med Societat Civil Catalana, en organisation fra april 2014, der samler tilhængerne af spansk enhed og altså modstanderne af catalansk uafhængighed. Med i organisationens bestyrelse sidder repsæsentanter for det konservative regeringsparti PP, det liberale midterparti Ciudadanos og socialdemokraterne PSC-PSOE.

Kl. ca. 18.00: Aftenen er fri.

 

Dag 4, onsdag 24. oktober 2018

Kl. 8.30: Vi kører mod Girona, en meget smuk og historisk by i Catalonien, der bl.a. har været brugt til mange optagelser af den storslåede serie Game of Thrones. Her er selvstændighedsbevægelsen rigtig stærk, og her fungerede eksilpræsident Carles Puigdemont som borgmester, før han blev valgt som catalansk præsident. På vejen til Girona samler vi op på de foredrag og møder, vi har oplevet hidtil, vi taler om forskelle i historiebrug og vi introduceres for byen Girona. Turen tager knap 2 timer, afhængigt af trafik.

Kl. 10.30: byvandring i den smukke by ved Berta Burguete Ors.

Kl. 12.00: Vi møder Udenrigsborgmester Narcís Sastre i Gironas byråd og hører om stemningen i byen i dag i relation til selvstændighedskonflikt, efterkrise og livet generelt.

Kl. 13.15: Vi går til bussen og kører mod byen Figueres. I bussen introduceres vi for Figueres, Salvador Dalí og den surrealistiske bølge.

Kl. 14.15: Vandring til centrum med Berta Burguete Ors, og derefter tid til frokost og til at opleve byen Figueres og bysbarnet Salvador Dalís museum, hvis man ønsker dette.

Kl. 17.15: Vi kører tilbage mod Barcelona. I bussen samler vi op på dagen, og vi introducerer Barcelonas borgmester og hendes parti, som vi skal møde dagen efter. Aftenen er fri på egen hånd.

 

Dag 5, torsdag 25. oktober 2018

Kl. 8.30: Vi går mod Barcelonas rådhus, hvor vi skal møde folk fra borgmester Ada Colaus, kontor. 42-årige Ada Colau er Barcelonas første kvindelige borgmester, valgt i 2015, fra borgerplatformen Barcelona en Comú, der forsøger at balancere melllem fløjene i selvstændighedskonflikten og på nationalt plan samarbejder med Podemos. Ada Colau var medstifter af organisationen PAH, der kæmpede boligudsættelse af Spaniere i kølvandet på krisen, og som i den forbindelse var kritiske overfor både den spanske banksektor og masseturisme i Barcelona.

Kl. 11.00: Foredrag med den Barcelona-baserede danske journalist Sara Høyrup på hendes tagterrasse i Barcelonas centrum. Om den politiske konflikt og dens sociale konsekvenser i spaniernes/catalanernes hverdag. Sara Høyrup har boet sammenlagt 12 år i Barcelona, fra 1996 til 2007 og igen fra januar 2017. Hun er Magasinet Europas Spanienskorrespondent, og har dækket og debatteret selvstændighedskonflikten i Weekendavisen, Information, Kristeligt Dagblad, Arbejderen, Sjællanske Medier og DR Deadline. Senest har hun skrevet i POV International om den anspændte mindedag for terrorattentatet i fjor.

Kl. 13.00: Solid frokost på en restaurant, som vi har reserveret til formålet. Vi vælger hver især mellem kød, fisk og vegetarisk. Under frokosten vil der være mulighed for at spørge ind til konflikten, samfund og hverdagsliv i Catalonien set med dansk-spanske øjne. Udover Sara Høyrup deltager direktøren for Det Danske Handelskammer i Barcelona, Narcís Margall, samt tre øvrige gæster, alle bosiddende i Barcelona.

Kl. 15.00: Byvandring med Sara Høyrup gennem hendes nabolag, det multietniske og spraglede kvarter El Raval, ned til havnen, hvorefter vi slutter i Det Gotiske Kvarter eller ved stranden alt efter lyst.

Kl. 17.00: Herefter er dagen fri til at udforske byen på egen hånd.

 

Dag 6, fredag 26. oktober

Kl. 7.15: Afgang mod lufthavnen i bus (cirka en time). Vi samler op på rejsen i bussen og Berta siger farvel ved lufthavnen.

Kl. 10.25: Afgang med Norwegian fra Barcelona med ankomst i Kastrup/København kl. 13.25.

 

Med forbehold for mindre justeringer og forbedringer i programmet.