Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien - oktober 2018

Afgang: 5. oktober 2018

Hjemkomst: 13. oktober 2018

9 dages rejse i eventyrlig natur, barsk historie og højaktuel politik - UDSOLGT - kom på venteliste

Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien - oktober 2018

Vi dykker ned i Balkans turbulente historie og prøver at lære af den. Flere store etniske og religiøse grupper levede fredeligt sammen, og pludselig gik det helt galt. Hvilken rolle spiller EU dengang og nu? Vi kommer hele vejen rundt om historien, og møder folk og organisationer, som arbejder for en bedre fremtid.

Vi oplever arbejderbyen Tuzla, det multikulturelle Sarajevo, naturparken Sutjeska, den smukke Kotorbugt og den berømte middelalderby Dubrovnik. Fra bjerge til det blå Adriaterhav.

Pris: 8.980 kr. (8.800 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, bustransfer fra København til Malmø på udrejsen, busrejse i Bosnien, Montenegro og Kroatien, 8 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Tuzla, 2 i Sarajevo, 1 i Sutjeska nationalpark, 2 i Kotor og 1 i Dubrovnik). Tillæg for enkeltværelse er 1.450 kr. Rejsens guider er Zlatko Jovanovic, som er Ph.d. i historie, opvokset i Bosnien-Hercegovina og har boet i Danmark siden 1993 og Finn Ellegaard, der er DEO’s stifter.

Rejseplan (forbehold for mindre justeringer)

Dag 1, fredag 5. oktober 2018: 
Afgang med bus fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Lufthavn. Opsamling på Københavns Hovedbanegård, stoppested ved Ingerslevsgade kl. 17.30. 
Afgang med fly kl. 20.25 og ankomst til Tuzla Lufthavn kl. 22.35.
Her venter vores bus på at køre os de 20 km. til Hotel Tuzla.

Dag 2, lørdag 6. oktober 2018: 
Kl. 10.00 går vi på byvandring til Slana Banja parken, hvor vi får fortællingen om den multietniske arbejderby Tuzla, om krigen i 1990erne, optøjerne i 2014, og den internationale solidaritet med byens minearbejdere. Byvandringen slutter i den gamle by, hvor der er rigelige muligheder for at spise frokost og drikke kaffe på byens mange caféer.

Vi arbejder på, at vi om eftermiddagen mødes med en forening, der opstod under optøjerne i 2014 og nogle repræsentanter fra en fabrik, hvis arbejdere selv tog initiativet og genstartede produktionen efter fabrikken gik konkurs i forbindelse med dens privatisering.

Dag 3, søndag 7. oktober 2018: Kl. 9.00 pakker vi bagagen i bussen og kører til Srebrenica (2,5 t. kørsel), som i 1990erne var scenen for den værste massakre i Europa siden 2. Verdenskrig. På køreturen vil der også være oplæg om Bosniens historie, borgerkrigen, operationen Bøllebank og Srebrenica-massakren.

Kl. 11.30 besøger vi Folkedrabsmuseet i Srebrenica, hvorefter vi mødes med mødrene til nogle af de 8.000 mænd og drenge, der blev henrettet af Ratko Mladić’ styrker i juni 1995. Vi skal høre om mødrenes kamp for at stille FN og Holland til ansvar for ikke at beskytte Srebrenicas indbyggere, og om stadig at lede efter familiemedlemmer 20 år efter massakren. 

Kl. 13.30 spiser vi frokost i den nærliggende by Bratunac, inden vi kl. 14.30 kører til Sarajevo. Under turen vil der være oplæg om Dayton-aftalen og Bosniens geografi.

kl. 18 ankommer vi til vores hotel Astra Garni, som ligger i centrum af byen, med 5 minutters gang til Baščaršija, den gamle tyrkiske bydel og lige ved siden af Latinerbroen, hvor drabet på Franz Ferdinand udløste startskuddet til 1. Verdenskrig. Efter indkvartering tager vi en lille rundtur og ser den centrale bydel, hvorefter aftenen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i den gamle by.

Dag 4, mandag 8. oktober 2018: 
Kl. 9.00 afgang fra hotellet på lille byvandring til et møde på EU’s ambassade, hvor vi vil høre om EU’s rolle i Bosnien-Hercegovina og om landets komplicerede politiske system, begge dele direkte konsekvenser af Dayton-aftalen fra 1995, der blev afslutningen på krigen i Bosnien.

Dagen i Sarajevo vil desuden indeholde et møde med den danske konsul Mirza Durmisevic, et møde med det multietniske parti Vores Parti, og et besøg i Gazi Husrev-Beg moskéen, der er en af de flotteste moskeer i Sarajevo. I den forbindelse vil I også høre om europæisk islam, saudiarabiske interesser i Bosnien samt sekularisme og moderne religion.

Dag 5, tirsdag 9. oktober 2018:
Kl. 9.00 afgang fra hotellet med bagage. På vej ud af byen besøger vi Tunnelmuseet, der ligger ved lufthavnen. Det viser den tunnel, som indbyggerne gravede under belejringen i 1993, og som sikrede byen kontakt til omverden.

Kl. 10.30 kører vi sydpå mod Sutjeska nationalpark. Parken er den ældste og mest mangfoldige i Bosnien-Hercegovina og er hjemsted for Bosanski Maglić, landets højeste bjerg. Der er ca. to timers kørsel, og vi spiser frokost undervejs i den lille by Foca. På busturen vil der være oplæg om Balkans historie.

Midt på eftermiddagen ankommer vi til Hotel Mladost, som ligger midt i nationalparken. Efter indkvartering ser vi de massive stenmonumenter, der er rejst til minde om Slaget ved Sutjeska mellem de jugoslaviske partisaner og tyskerne. Vi hører et oplæg om slaget, som var en afgørende sejr for partisanerne og blev et vendepunkt i 2. Verdenskrig på Balkan. Efterfølgende er der mulighed for at vandre i nationalparken eller slappe af på hotellet.

Kl. 19.00 er der fælles middag i hotellets restaurant.

Dag 6, onsdag 10. oktober 2018: 
Kl. 9.30 afgang med bagage.
Vi kører til Kotor i Montenegro med en frokostpause i Trebinje undervejs. På turen vil der være oplæg om Montenegros historie og politiske situation og status som EU-ansøgerland, korruption, demokrati og NATO-medlemskab.

Vi arbejder på at aftale et besøg på en skole i byen Kotor, hvor vi vil høre om modstanden mod etablering af etnisk opdelte skoler i Montenegro. Kl. 17.00 ankommer vi til Hotel Splendido. Her vil være mulighed for at bade i bugtens klare vand, slappe af på terrassen og nyde udsigten over den storslåede Kotorbugt og Montenegros sorte bjerge, eller gå ind til byen.

Dag 7, torsdag 11. oktober 2018: 
Kl. 9.30 mødes vi på hotellet med Tomislav Zegura, som er hovedredaktøren af en lille radiostation. Han vil fortælle om området, om radioen, om situationen i Montenegro og om den NGO, som driver radioen, og som især henvender sig til unge mennesker.

Efter mødet vil redaktøren lede os på en byvandring i den Unesco-beskyttede Kotor by, med dens labyrint af brostensbelagte og mange små pladser. Vi kommer bl.a. til at kigge nærmere på den gamle bymur fra det 13. og 14. århundrede, samt den katolske Trypthon-katedral fra det 11. århundrede og den smukke ortodokse Skt. Nikolas-kirke.

Fra kl. 13 er dagen fri til at opleve på egen hånd, herunder en vandring på bymuren, der går op af bjerget, hvor der er en fantastisk udsigt over byen og bugten.

Dag 8, fredag 12. oktober 2018: 
Kl. 9.00 afgang til Dubrovnik.
Vi kører langs Kotorbugten ud til Adriaterhavet og følger den dramatiske kystlinje til Dubrovnik, byen der af mange bliver omtalt som den smukkeste i hele Middelhavet. Ved grænsen til Kroatien kører vi også ind i EU, som landet blev en del af i 2013. Vi vil i bussen høre oplæg om Kroatiens turbulente historie, dets rolle i borgerkrigen og om den nuværende politiske og økonomiske situation.
Kl. 12.00 ankommer vi til vores hotel i Cavtat, hvor vi holder frokostpause og bliver indlogeret. Derefter kører vi videre til Dubrovnik.

Her mødes vi med Dubrovniks Antifascistiske Forbund, der varetager traditionen fra partisanbevægelsens modstandskamp mod Hitler og Mussolini. Temaet for mødet bliver, hvordan arven fra Nazi-tiden spiller en uhyre levende rolle i dagens polariserede politiske klima i Kroatien.

Derefter går vi på en to timers byvandring med Sandra Milovcevic i Dubrovniks gamle bydel, der allerede i 1970 blev føjet til UNESCO’s verdensarvsliste. Vi skal bl.a. se den imponerende bymur, der siden det 7. århundrede har beskyttet Dubrovnik mod angreb fra søsiden, men vandring på muren kan gøres individuelt om eftermiddagen.

Efter nogle timer på egen hånd med bl.a. aftensmadsspisning, er der afgang tilbage til hotellet i badebyen Cavtat.

Dag 9, lørdag 13. oktober 2018: 
Afgang fra hotellet kl. 8.00 de 5 km. til lufthavnen i Dubrovnik, hvor vi skal med Norwegian kl. 10.05 og ankomst i København kl. 12.25.

Rejsegarantifonden