Efterår i Estland, Letland og Litauen

Afgang: 31. august 2018

Hjemkomst: 7. september 2018

8 dages rejse gennem tre fascinerende og vidt forskellige lande - UDSOLGT - kom på venteliste

Efterår i Estland, Letland og Litauen

Oplev charmerende Vilnius, den baltiske metropol Riga og historiske Tallinn. Vi møder lokale og danske ildsjæle, organisationer og politikere, der gør os klogere på de tre små lande, hvor historien betyder så meget for samfundet i dag. Hvor er de på vej hen, nu 27 år efter selvstændigheden?

På denne smukke busrejse gennem et landskab med morænebakker, sletter, floddale, søer og masser af skov er der rig mulighed for at iagttage den forskelligartede landbrugsstruktur og nok også se en stork eller to.

I den charmerende renæssanceby Vilinius besøger vi Tomas Tomilinas fra det grønne regeringsparti i det litauiske parlament, vi møder den dansktalende sprogforsker Giedrius Tamasevicius og den dansktalende ildsjæl Gabriele Tervidyte. I storbyen Riga med Jugendstilen og de russiske træhuse møder vi lederen af det danske kulturinstitut Simon Drewsen Holmberg, hører lettisk koklemusik og NGO'en DOTS, der arbejder med demokrati brobygning mellem befolkninger. I middalalderbyen Tallinn møder vi den karismatiske økonomiprofessor Karsten Stæhr. 

På rejsen kommer vi omkring nogle centrale spørgsmål:

  • De tre lande har på grund af krige, deportationer, kriser og udvandring mistet mere end halvdelen af deres befolkninger i det 20. århundrede, mens nye kom til fra Sovjetunionen. Hvordan påvirker så voldsomme demografiske udsving et land?
  • Hvordan er de tre landes økonomi, samfundsstruktur, natur, landbrug, energipolitik og grundlæggende politiske tænkning præget af krigene, besættelserne og befolkningsdræningen?
  • Hvordan præges den politiske tænkning og offentlige samtale af de etniske mindretal, de sproglige forskelligheder, forskellige historiesyn, og den store nabo mod øst?
  • To økonomiske kriser har siden selvstændigheden ramt Baltikum særdeles hårdt. Hvad var reaktionen fra befolkningerne og politikerne? Kan krisernes eftervirkninger ses i dag?
  • Hvad betyder EU og NATO for de tre lande?
  • Hvordan er disse tre seje lande kommet ovenpå igen, kulturelt, sprogligt, økonomisk og politisk, efter så voldsom en historie? Og hvor er de på vej hen i det 21. århundrede?

Vi sejler hjem med en smuk indsejling gennem Stockholms skærgård.

Prisen er 6.980 kr (medlemmer af DEO kun 6.800 kr). Prisen inkluderer 4-stjernet busrejse, fem overnatninger i dobbeltværelse på hotel med morgenmad, færgebilletter samt to overnatninger i 4-køjes kahytter, to middage og en folkloreaften. Tillæg for enkeltværelse på hotellerne kr. 900. Tillæg for 2-køjes kahyt på færgerne kr. 540 pr. person.

Vi kører fra Randers, over Fyn, Høje Taastrup, Karlshamn-Klaipeda og hjem via Tallinn-Stockholm. Der bliver to overnatninger i Vilnius, to i Riga og en i Tallinn. Derudover bliver der to overnatninger på færger.

Rejsens guider er Michael Birkkjær Lauritsen, der er østeuropaekspert og faglig leder af DEO's rejser og Finn Ellegaard, der er stifter af DEO.

Rejseplan med forbehold for justeringer!
Fredag:
 Kørsel til Karlshamn med afgang fra Auning kl. 7.00, opsamling Randers Banegård kl. 7.25, Tilst ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 8.15, Fredericia Station til højre for hovedudgangen kl. 9.40, Nyborg station kl. 10.45, pause på rastepladsen Knudshoved v/Nyborg til kl. 11.30, Slagelse Transportcenter kl. 12.00 og Høje Taastrup station (taxasiden) kl. 13.30. Vi kører over Øresundsbroen med ankomst Karlshamn færgehavn omkring kl. 17. Færgen afgår kl. 19 og ankommer til Klaipeda lørdag morgen kl. 9.

2. dag lørdag: Indsejlingen i den kæmpe industrihavn er en oplevelse, derefter kørsel fra Klaipeda til Vilnius - ca. 300 km. Undervejs spiser vi frokost i byen Elektrenai, der i 1960ernes sovjettid blev opbygget omkring et enormt nyanlagt elektricitetsværk med tilhørende kølesø - og vi hører om Litauens kontroversielle energipolitiske spørgsmål. Dernæst kører vi gennem et rekreativt område med bl.a. middelalderslottet Trakai, inden vi ankommer til hotel Panorama i Vilnius ca. kl 16.30.

Kl. 17.15 går vi fra hotellet via Rådhuspladsen til den selvudråbte 'republik' og kunstnerbydel Uzupis. Her mødes vi, kl. 18.00, med Gabriele Tervidyte for at høre om ”stemningen” i Litauen. Er der begyndt at blive mere tro på, at man kan skabe sig en god fremtid i Litauen. Gabriele taler dansk, er uddannet socialrådgiver og engageret i socialt arbejde. Kl. 19.30 er der fri til aftensmad, evt. på Uzupio Kavine hvor mødet holdes.

3. dag søndag: Kl. 9.00 er der afgang på byvandring med Giedrius Tamasevicius, dansktalende sprogforsker, PhD på Vilnius Universitet. Vi kommer omkring det gamle jødiske kvarter, Domkirken, Universitetet, Præsidentpaladset, m.m. i den charmerende by.

Efter en frokostpause skal vi i Parlamentet og møde den tidligere aktivist og nuværende parlamentsmedlem Tomas Tomalinas, næstformand i Litauens grønne bondeparti, Lithuanian Farmers and Greens Union. Partiet er ved sidste valg gået fra 1 til 54 medlemmer i Parlamentet (ud af 141) med et program, der især gik ud på at standse udvandringen fra landet, bl.a. gennem sociale initiativer. Kl. 16 er resten af dagen fri.

4. dag mandag: Afgang til Riga kl. 9.00 - ca. 300 km. Undervejs en frokostpause og et besøg på 'Korshøjen', som er kommet til at symbolisere både den litauiske frihedskamp under Sovjetunionen, national stolthed og katolisismens stærke stilling i Litauen. Ankomst til Rixwell Gertrude Hotel i Riga ca. kl. 16.30. Ca. 17.20 er der afgang til folkloreaften på det nye Nationalbibliotek med Simon Drewsen Holmberg, leder af Det danske Kulturinstitut i Baltikum, som vært. Aftenen består af rundvisning, kokle-koncert, buffet og foredrag om Letlands voldsomme historie.

5. dag tirsdag: kl. 9.00 vi går på en lille byvandring mod kvarteret med de mange Jugendstil-huse. Her møder vi kl. 10.30 organisationen DOTS, der har rødder i finansmand, filantrop og milliardær George Soros' Open Society-netværk til rundvisning og fortælling om deres arbejde for at styrke demokratiet, understøtte bæredygtige samfundsøkonomiske initiativer og bygge bro mellem etniske og sproglige grupper i Letland.

Kl. 12.00 dagen er fri til at opleve byen på egen hånd.

6. dag onsdag: Afgang til Tallinn kl. 8.00 - ca. 300 km. På vejen gør vi holdt ved et mindesmærke ved KZ-lejren Kurtenhof ved Salaspils. Vi holder frokostpause i badebyen Pärnu. Efter stop ved den legendariske sangfestivalplads i udkanten af Tallinn og ved 'Bronzesoldaten', det kontroversielle mindesmærke for Sovjetunionens soldater under Anden Verdenskrig, ankommer vi klokken ca. 18 til hotel PK Ilmarine. Efter indlogering er der byrundvisning i den centrale middelalderby, og derefter er aftenen fri på egen hånd.

7. dag torsdag: Kl. 9.00 pakkes bagagen i bussen inden et par timers byvandring i den gamle middelalderby med bl.a. besøg i Den Danske Konges Have og slotsområdet hvor Dannebrog faldt ned. Kl 12.00 kører vi til Tallinns Tekniske Universitet, der ligger i en af Tallinns Brezhnev-forstæder, hvor vi skal møde Karsten Stæhr, en dansk økonomiprofessor på universitetet, som har boet en årrække i Estland. Derefter er der afgang til færge ca. kl. 16, og færgen sejler 18.00.

8. dag fredag: Morgenen prydes af flere timers sejlads ind til Stockholm igennem den smukke skærgård. Hjemkørsel fra Stockholm med spisepause på Motel Vätterleden kl. ca. 14. Via Helsingborg-Helsingør forventer vi ankomst til Høje Taastrup inden kl. 20, Slagelse kl. ca. 21, Nyborg kl. ca. 21.30, Aarhus ca. kl. 24, Randers ca. kl. 00.30, Auning ca. kl. 01.00.

Rejsegarantifonden