Efterår i Estland, Letland og Litauen

Afgang: 31. august 2018

Hjemkomst: 7. september 2018

8 dages rejse gennem tre fascinerende og vidt forskellige lande - UDSOLGT - kom på venteliste

Efterår i Estland, Letland og Litauen

Vi møder personer med forskellige ståsteder, der gør os klogere på de tre landes dramatiske historie, samfund, økonomi og politik. Hvor er de på vej hen, nu 26 år efter befrielsen og i 100-året for den første selvstændighed? Hvilken rolle spiller EU og NATO i de unge lande? Oplev charmerende Vilnius, Riga og Tallinn, og på hjemturen Skærgården.

De tre lande har gennem krige og udvandring mistet en stor del af deres befolkning i det 20. århundrede, mens nye er kommet til fra Rusland. Hvordan er den politiske tænkning præget af historien, udfordringerne med store mindretal, forskellige sprog, forskelligt historiesyn, og en stor nabo mod øst?

Vi oplever den charmerende renæssanceby Vilnius, storbyen Riga med Jugendstilen og middelalderbyen Tallinn. Smuk hjemtur med indsejling gennem Stockholms skærgård.

Prisen er 6.980 kr (medlemmer af DEO kun 6.800 kr). Prisen inkluderer busrejse, fem overnatninger i dobbeltværelse på hotel med morgenmad, færgebilletter samt to overnatninger i 4-køjes kahytter, to middage og en folkloreaften. Tillæg for enkeltværelse på hotellerne kr. 900. Tillæg for 2-køjes kahyt på færgerne kr. 540 pr. person.

Turen foregår i en 4-stjernet bus. Vi kører fra Randers, over Fyn, Høje Taastrup, Karlshamn-Klaipeda og hjem via Tallinn-Stockholm. Der bliver to overnatninger i Vilnius, to i Riga og en i Tallinn. Derudover bliver der to overnatninger på færger.

Rejsens guider er Michael Birkkjær Lauritsen, der er østeuropaekspert og faglig leder af DEO's rejser og Finn Ellegaard, der er stifter af DEO.

Rejseplan med forbehold for justeringer!
Fredag:
 Kørsel til Karlshamn med afgang fra Auning kl. 7.00, opsamling Randers Banegård kl. 7.25, Tilst ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 8.15, Nyborg station kl. 10.45, pause på rastepladsen Knudshoved v/Nyborg til kl. 11.30, Slagelse Transportcenter kl. 12.00 og Høje Taastrup station (taxasiden) kl. 13.30. Vi kører over Øresundsbroen med ankomst Karlshamn færgehavn omkring kl. 17. Færgen afgår kl. 19 og ankommer til Klaipeda lørdag morgen kl. 9.

2. dag lørdag: Indsejlingen i den kæmpe industrihavn er en oplevelse, derefter kørsel fra Klaipeda til Vilnius - ca. 300 km. Undervejs spiser vi frokost i byen Elektrenai, der i 1960ernes sovjettid blev opbygget omkring et enormt nyanlagt elektricitetsværk med tilhørende kølesø - og vi hører om Litauens kontroversielle energipolitiske spørgsmål. Dernæst kører vi gennem et rekreativt område med bl.a. middelalderslottet Trakai, inden vi ankommer til hotel Panorama i Vilnius ca. kl 17.00. Herefter kort byvandring i centrum.

3. dag søndag: Kl. 9.00 er der afgang på byvandring med Giedrius Tamasevicius, som er professor i dansk på Vilnius Universitet. Vi kommer omkring det gamle jødiske kvarter, besøger den selvudråbte 'republik' og kunstnerbydel Uzupis, Domkirken, Universitetet, Præsidentpaladset, m.m. i den charmerende by.

Efter en frokostpause skal vi i Parlamentet og møde den tidligere aktivist og nuværende parlamentsmedlem Tomas Tomalinas, næstformand i Litauens grønne bondeparti, Lithuanian Farmers and Greens Union. Partiet er ved sidste valg gået fra 1 til 54 medlemmer i Parlamentet.

Kl. 16 slutter vi i Parlamentet og resten af dagen er fri.

4. dag mandag: Afgang til Riga kl. 9.00 - ca. 300 km. Undervejs en frokostpause og et besøg på 'Korshøjen', som er kommet til at symbolisere både den litauiske frihedskamp under Sovjetunionen, national stolthed og katolisismens stærke stilling i Litauen. Ankomst til Rixwell Gertrude Hotel i Riga ca. kl. 16.30. Herefter afgang til en folkloreaften hvor Simon Drewsen Holmberg, der er leder af Det Danske Kulturinstitut i de tre baltiske lande, er vært og fortæller om Letland.

5. dag tirsdag: Vi går fra hotellet kl. 9.00 på byvandring blandt andet med fokus på Jugend-arkitekturen. Fra kl. ca. 12 er dagen fri til at opleve byen på egen hånd.

6. dag onsdag: Afgang til Tallinn kl. 8.00 - ca. 300 km. På vejen gør vi holdt ved et mindesmærke ved KZ-lejren Kurtenhof ved Salaspils. Vi holder frokostpause i badebyen Pärnu. Efter stop ved den legendariske sangfestivalplads i udkanten af Tallinn og ved 'Bronzesoldaten', det kontroversielle mindesmærke for Sovjetunionens soldater under Anden Verdenskrig, ankommer vi klokken ca. 18 til hotel PK Ilmarine. Efter indlogering er der byrundvisning i den centrale middelalderby, og derefter er aftenen fri på egen hånd.

7. dag torsdag: Kl. 9.00 pakkes bagagen i bussen inden et par timers byvandring i den gamle middelalderby med bl.a. besøg i Den Danske Konges Have og slotsområdet hvor Dannebrog faldt ned. Kl 12.00 kører vi til Tallinns Tekniske Universitet, der ligger i en af Tallinns Brezhnev-forstæder, hvor vi skal møde Karsten Stæhr, en dansk økonomiprofessor på universitetet, som har boet en årrække i Estland. Derefter er der afgang til færge ca. kl. 16, og færgen sejler 18.00.

8. dag fredag: Morgenen prydes af flere timers sejlads ind til Stockholm igennem den smukke skærgård. Hjemkørsel fra Stockholm med spisepause på Motel Vätterleden kl. ca. 14. Via Helsingborg-Helsingør forventer vi ankomst til Høje Taastrup inden kl. 20, Slagelse kl. ca. 21, Nyborg kl. ca. 21.30, Aarhus ca. kl. 24, Randers ca. kl. 00.30, Auning ca. kl. 01.00.

Rejsegarantifonden