Europas bedste julemarked - Zagreb - december 2018

Afgang: 1. december 2018

Hjemkomst: 5. december 2018

5 dage i Zagreb med politik, aktivisme og EU - UDSOLGT - kom på venteliste

Zagreb og Kroatien

Hvad har fem år i EU betydet for Kroatien? Vi taler med Danmarks ambassadør, med politikere i parlamentet, med en NGO og med folkene bag et borgerinitiativ, der kæmper mod privatisering af byrummet. Det hele foregår i en julesmykket hovedstad Zagreb, tre år i træk kåret som Europas bedste julemarked.

Rejsen foregår med fly og ledes af Zlatko Jovanovic, Ph.D. i jugoslavisk historie, født og vokset op i det tidligere Jugoslavien, bosiddende i Danmark siden 1993.

Pris: 5.960 kr. (medlemmer af DEO 5.800 kr.). Prisen inkluderer flybillet tur/retur, 4 nætter i dobbeltværelse på et centralt 3-stjernet hotel (inkl. morgenmad), transport til og fra lufthavn samt alle besøg og oplæg. Tillæg for enkeltværelse 900 kr.

Rejseprogram (forbehold for justeringer)

Dag 1, lørdag 1. december 2018
Fly fra Kastrup Lufthavn kl. 11.20 med Croatia Airlines. Ankomst i Zagreb kl. 13.10.

Kl. 15.30: Introduktionsmøde på hotellet med et oplæg om Kroatiens historie og EU-medlemskab samt en introduktion til de institutioner vi skal besøge.

Kl. 17.00: Afgang fra hotellet på byvandring igennem Zagrebs nedre by, hvor vi ser Nationalteatret, flere universitetsbygninger og museer. Undervejs hører vi om byens fortid og nutid, inden vi slutter i Zrinjevac-parken. Her tændes julelysene kl. 19.30, hvormed Zagreb julemarked officielt starter. Aftenen er derefter fri til at nyde julemarkedet og spise der eller finde en restaurant i nærheden.

Dag 2, søndag 2. december 2018
Kl. 09.30: Afgang fra hotellet på en 2 timers byvandring hvor vi ser katedralen, markedspladsen Dolac og de historiske kvarterer Gradec og Kaptol i Zagrebs øvre by. Vi slutter ved at gå ad hovedgaden Ilica, som fører til Ban Jelačić Torvet, hvor der ligger et af byens største julemarkeder. Her er mange muligheder for at finde et sted og spise frokost (enten på markedet eller på en af de nærliggende cafeer og restauranter).

Kl. 12.00: Frokostpause.

Kl. 13.30: Vi møder folkene bag borgerinitiativet Zagreb je naš (“Zagreb er vores”) og hører om deres kamp mod privatisering og kommercialisering af byrummet, om deres politiske visioner, virke og indsatsområder. Hvis vejret tillader det, møder vi dem på Cvjetni trg (Blomstertorvet), hvor deres kamp om byen startede, idet man ville bygge et storcenter på dette torv i byens centrum.

Fra kl. 15.00 er resten af dagen fri til at opleve byen og dens julemarkeder på egen hånd.

Dag 3, mandag 3. december 2018
Kl. 9.30: Afgang fra hotellet til Danmarks Ambassade.

Kl. 10.00: Møde på Danmarks Ambassade, hvor vi hører om Kroatiens første EU-medlemsår, Kroatiens forhold til naboerne, samt om landets aktuelle situation og udfordringer.

Kl. 11.30: Frokostpause 

Kl. 13.15: Afgang til NGO-besøg. 

Kl. 14.00: Besøg hos NGO'en Europski edukacijski forum - Europæisk uddannelsesforum, hvor vi hører om deres oplysningsarbejde med fokus på EU.

Kl. 16.00: Besøg på den nærliggende Mirogojkirkegården, en af byens mest kendte seværdigheder. Det er en “by-kirkegård”, hvor alle begraves, uanset etnicitet, religion eller religiøs overbevisning.

Kl. 18.00: Aftensmad på det nærliggende Bryghus Mlinarnica (Adresse: Matije Jandrića 35-36). Efter middagen er der organiseret transport tilbage til centrum (eller hotellet) i lokale taxaer.

Dag 4, tirsdag 4. december 2018
Kl. 10.00: Afgang fra hotellet til Kroatiens Parlament - Sabor.

Kl. 10.30: Politikerbesøg i Kroatiens Parlament – Sabor. Vi arbejder på at arrangere møder med Ivan Vilibor Sinčić fra det lille pro-EU populistiske parti Živi zid (Menneskeskjold) og med Milorad Pupovac, som repræsenterer de kroatiske serbere.

Fra kl. 13.00 er resten af dagen fri til at udforske byen på egen hånd, nyde julestemningen og juleshoppe eller besøge et af byens museer.

Dag 5, onsdag 5. december 2018
Kl. 06.00: Afgang fra hotellet til Zagreb lufthavn, hvorfra vi flyver til København kl. 8.45 med ankomst i Kastrup kl. 10.40.

Forbehold for justeringer i programmet