Rom og Italien

Afgang: 22. oktober 2018

Hjemkomst: 26. oktober 2018

5 dage med politik, historie, religion, mafia og mad - UDSOLGT kom på venteliste

Rom og Italien

Vi tager til Rom for at opleve byen og Italien under overfladen. Vi møder journalisterne, danske Eva Ravnbøl, norske Simen Ekern og italienske Marco Brancaccia. Vi besøger Danmarks Ambassade og antimafia-organisationen Libera og vi tager en udflugt til Europas største oliventræ.

På udflugten til Europas største oliventræ tester vi på farmen den nypressede olivenolie og hører om olie og økonomi. Og så skal vi se Vatikanet, de talende statuer og den fantastiske by.

På rejsen er der mulighed for at blive klogere på historien, religionen, familien og måltidets rolle, mafiaen og den aktuelle politik i Italien efter valget i foråret.

Pris: 8.980 kr. (8.800 kr. for medlemmer af DEO). Vi bor på det 4-stjernede hotel Genio i Roms centrum og prisen inkluderer flyrejse tur/retur, transport ml. lufthavn og hotel tur/retur, hotel med morgenmad, udflugt til olivenfarm med lille frokost, lille velkomstmiddag og alle foredrag. Tillæg for enkeltværelse 1.400 kr.

Rejseleder er Søren Rud, fotograf og rutineret Rom-kender.

 

Rejseplan (forbehold for mindre justeringer)

Dag 1, mandag 22. oktober 2018

Kl. 08.00: Mødetid i Kastrup - i Terminal 1 ved DSB billetsalg-automaterne ved udgangen fra metroen.

Kl. 10.05: Afrejse Kastrup/København med SAS og ankomst Fiumicino/Rom kl. 12.35.

Kl. 14: Indkvartering og derefter gåtur i hotellets lokalområde - vi orienterer os i Rom og passerer den officielle magt: Parlamentet / Senatet / Parti-hovedkvartererne.

Kl. 17.00: Eva Ravnbøl fortæller en historie om romersk korruption i praksis. Vi hører om en konkret sag, hvor en forretningsmand blev tilbudt en hurtig byggetilladelse mod at betale politiet bestikkelse. Han nægtede. Historien indeholder telefontrusler, en knækket krykke, store avisartikler og fyringer.
Eva fortæller også om den romerske familie, måltidets do's & dont's og om jobbet som TV2-korrespondent i Rom. Eva har boet knap 30 år i Rom.

Kl. 20.00: En lille velkomstmiddag

 

Dag 2, tirsdag 23. oktober 2018 

Kl. 10.00: Afgang fra hotellet.

Kl. 11.00-12.00: Besøg på Danmarks Ambassade, hvor ambassadør Erik Vilstrup Lorenzen vil give sin vurdering af den politiske situation i Italien efter valget i marts, Italiens rolle i EU, EU's betydning for Italien gennem årene, både gennem støtte, handel og samarbejde, men også i forbindelse med kampen mod korruption og mafia. Har EU været i stand til at spille en rolle der?

Kl. 13.00-15.00: Frokost på egen hånd

Kl. 15.00-17.00: Fra Mussolini til Grillo, en byvandring i Roms nyere politiske historie via terrorisme i 70-erne og nyfascisme i dag. Den norske journalist og forfatter Simen Ekern fortæller om det politiske Rom. Simen Ekern har skrevet den meget spændende bog ”Roma, nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søde liv”. Vi starter ved hotellet.

Kl. 17.00-19.00: De talende Statuer: Renæssancens politiske budskaberSøren Rud viser en tur rundt i Roms centrum, hvor vi hilser på nogle af de talende statuer og hører om deres holdninger og særlige betydning for en vis form for demokratisk ytringsfrihed i det pavelige Rom. Der indlægges en kaffepause i starten.

Herefter fri til aftensmad.

 

Dag 3, onsdag 24. oktober 2018

Kl. 09.00: Afgang fra hotellet

Kl. 10.00-13.00: Vatikanet. Simen Ekern fortæller om kirkens rolle i det moderne Italien - fra Mussolinis Lateran Pagter til Pave Frans’ revolutionære budskab. Vi mødes ved begyndelsen af Via della Conciliazione, nær Tiberen. Vi håber at komme ind bag murene. Hvis Pave Frans er i Rom, vil vi starte med at opleve audiensen på Peterspladsen.

Kl. 13.00-14.45: Vi går til Piazza del Popolo og spiser frokost på egen hånd, og vi går videre samlet mod Campidoglio.

Kl. 15.00-17.00: Vi møder Stefano FassinaRoms Rådhus, Campidoglio, på den højeste af Roms såkaldte syv høje, hvor Roms bystyre har siddet i hele Roms historie. Fassina var viceøkonomi- og finansminister under Det Demokratiske Parti 2013-14. Han tilhørte venstrefløjen i partiet, brød ud i 2015 i uoverensstemmelse med Matteo Renzis linje og har siden stiftet og medstiftet andre venstreflløjsgrupper, mest markant 'Sinistra Italiana' ('Italiensk Venstre') samt arbejdet for samarbejde med andre sydeuropæiske venstrefløjspartier, som Syriza og Podemos. Valgt til byrådet i Rom i 2016. Vi skal snakke med Fassina om bystyret i Rom under Femstjernebevægelsens borgmester Virginia Raggi, om den nuværende regerings levedygtighed og præstation, om mafiaen i Italien, om lighed og retfærdighed og ikke mindst om Italiens europæiske betydning på områder som euroens fremtid og om migranter og flygtninge i Europa.

Resten af dagen fri.

 

Dag 4, torsdag 25. oktober 2018

Kl. 08.00-16.00: Udflugt til olivenfarm. Vi besøger en olivenproducent nord for Rom (40 minutters kørsel). Inden olivenoliesmagning og en let frokost, besøger vi Europas største oliventræ, der er mere end 2000 år gammelt og stadig giver oliven.

Efter hjemkomst er resten af dagen til fri disposition.

 

Dag 5, fredag 26. oktober 2018

Kl. 08.45: Efter morgenmaden tjekker vi ud fra værelserne og opbevarer bagagen på hotellet.

Kl. 9.00-10.30: Den aktuelle politiske situation i Italien. Møde med den politiske journalist Marco Brancaccia fra ANSA (Italiens svar på Ritzau). Marco fortæller om den aktuelle politiske situation i Rom, som han følger dagligt. Der bliver mulighed for at stille spørgsmål og diskutere situationen.

11.00: Vi læsser bagagen på bussen og kører til en konfiskeret mafia-ejendom, nu offentligt bibliotek, Collina della Pace, hvor vi møder anti-mafiaorganisationen Libera (Associazioni, nomi e numeri contro le mafie - Foreninger, navne og tal mod mafiaen). 

12.30-16.00: Møde med Libera ved Ilaria Meli, Giulia Baruzzo fra hhv. Rom-afdelingen og den internationale afdeling samt med andre frivillige fra Libera, herunder Lone Nordly, en dansker bosat i Italien. Vi hører om Liberas anti-mafia arbejde, der breder sig over oplysning, undervisning, kampagne, dyrkning af beslaglagt ejendom og meget mere. Først spiser vi frokost samlet på hotellet.

Kl. 16.00: Afgang mod lufthavnen.

Kl. 19.35: Søren Rud siger farvel i lufthavnen. Afgang med fly fra Fiumicino ankomst Kastrup kl. 22.10.

Der vil løbende på rejsen tilbydes fælles spisning på egen regning, hvor Søren vil trække på sin store erfaring med det kulinariske Rom til at anbefale spisesteder.

 

Søren Rud har arbejdet 20 år som freelance pressefotograf frem til 1998, hvor han i tre år var billedechef på Politiken. Fra 2001 og frem til i dag har han arbejdet i Life Exhibitions med at organisere store udendørs fotoudstillinger, den første i 2001 var Jorden set fra Himmelen, som blev vist på Kgs. Nytorv i København og på Store Torv i Aarhus og siden rundt i hele Europa.

Søren har rejst til Rom siden 1963 og har besøgt byen op mod 100 gange. Under et legatophold i 1991 fotograferede han til udstillingen og bogen Rom under fire Øjne (med Poul Arnedal). Han har derudover illustreret flere bøger om Rom, bla. restaurantguiden Romerske Restauranter/Romerske Retter (sammen med Eva Ravnbøl).  Han har skrevet og fotograferet til utallige rejseartikler bl.a. til Politiken, Gastro og Berlingeren og har som medstifter og bestyrelsesmedlem i Romselskabet S.P.Q.R. organiseret flere rejser til Rom, bl.a. om Thorvaldsen, Fellini og Det romerske Køkken.