Serbien, Kosovo og Makedonien - 2019

Afgang: 30. august 2019

Hjemkomst: 7. september 2019

9 dages rejse i historiske byer, vild natur og højaktuel politik

Serbien, Kosovo og Makedonien - 2019

Vi rejser i et område med mange etniske og religiøse grupper. Området præges af smuk natur og historiske monumenter, men også ustabilitet og ulighed. Vi møder folk, som arbejder for at genskabe tilliden, bevare den multietniske kulturarv og for at forbedre befolkningens økonomiske forhold.

Vi kører gennem den del af tidligere Jugoslavien, som forblev længst under Osmannerne. Det kan ses og opleves.

Vi dykker ned i områdets historie og hører både om tiderne, hvor de mange forskellige etniske og religiøse grupper i området godt kunne finde ud af at leve side om side og om tider med konflikt og krig. Vi hører om krigen i Kosovo og Natos bombardement af Serbien, om arbejdsløsheden i det sydlige Serbien, korruptionen og de etniske spændinger i Kosovo og Makedonien. Vi sætter fokus på arbejdsløshed, fattigdom, sprog- og historiebrug og de tre landes mulige EU-medlemskab.

Vi oplever arbejderbyen Niš, Kosovos to største og meget forskellige byer Priština og Prizren, den smukke Ohridsøen og den multietniske storby Skopje. Vi kører i flot natur, ser fæstninger, monumenter og mindesmærker og ikke mindst betagende kirker og moskeer.

Pris: 9.800 kr. (9.600 for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, bustransfer København-Malmø ud og hjem, busrejse i Serbien, Kosovo og Nordmakedonien, 8 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Nis, 1 i Pristina, 2 i Prizren, 2 i Ohrid og 1 i Skopje), alle oplæg og entréer samt enkelte måltider.  Der er tillæg for enkeltværelse, præcist beløb offentliggøres snarest. 

Rejselederne er Zlatko Jovanovic, som er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993 og Helga Molbæk-Steensig, som er Balkanredaktør på Magasinet rØST og Balkanekspert i DEO, på Radio 24Syv og P1, uddannet i Balkanstudier og Internationale studier.

Rejseplan (forbehold for justeringer) 

Dag 1, fredag 30. august 2019:
Afgang med bus fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Lufthavn. Vi planlægger efter meget tidlig opsamling ved Ingerslevsgade (Leifs busservice). Afgang med fly tidligt om morgenen og ankomst til Niš Lufthavn i Serbien om formiddagen. Her venter vores bus på os.

Vi starter med at køre til Ćele-kula - et makabert kranietårn bygget af Osmannerne efter en fejlslået serbisk opstand i 1809. Her hører vi et oplæg om Balkans historie med fokus på tiden under Osmannerne, inden vi kører til restaurant “Kafana Biser 3”, hvor vi spiser frokost mens vores værelser gøres klar til os.

Vi indlogeres på hotel i Niš kl. 14.00, hvorefter der er lidt tid til at slappe af indtil kl. 16.00. Her skal vi møde NGO'en Protecta, som startede som en protestbevægelse mod Milosevic-styret i 1990’erne, og som i dag især arbejder for at styrke nærdemokrati i Niš og Serbien og for en “bæredygtig decentralisering”, der skulle hjælpe det fattige Sydserbien ud af arbejdsløsheden og økonomisk tilbageståenhed. Vi hører bl.a. om situationen i byen og regionen, om Natos bombardement osv.

Efter mødet er der en kort byvandring, hvor vi bl.a. skal se den gamle borg/fæstning, som er en af de største og bedst bevarede på Balkan. Aftenen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i byen.

Dag 2, lørdag 31. august 2019:
På rejsens anden dag møder vi to lokale organisationer. Kl. 10.00 møder vi ”Lejerforeningen”, der kæmper de fattige lejeres sag. Efter dette møde er der et par timers frokostpause, inden vi om eftermiddagen møder NGO’en “Plante”, og hører om deres folkeoplysningsarbejde, der bl.a. handler om bedre miljø i den store industriby. Derefter kører vi på en udflugt (ca. 4 km.) til memorialparken Bubanj. Mens vi kører, er der et kort oplæg om Første Verdenskrig og om etableringen af den første jugoslaviske stat kort efter krigen i december 1918. I Bubanj-parken ser vi på det monument, der er blevet rejst i Tito-tiden til minde om de internerede og dræbte i den nazistiske kz-lejr, som lå her under Anden Verdenskrig. Her hører vi historien om Anden Verdenskrig og den nye nationalistisk-revisionistiske fortolkning af den (den underspiller partisanbevægelsens rolle i kampen mod nazismen). Vi er tilbage i byen ved 17-tiden, hvorefter der er fri til at finde et spisested og opleve byen. 

Dag 3, søndag 1. september 2019:
Kl. 9.00 pakker vi bagagen i bussen og kører mod Kosovos hovedstad Priština (5 t. kørsel). Undervejs vil der være oplæg om Jugoslaviens historie fra 1918 til 1991, vi vil holde frokostpause, og der vil være oplæg om Kosovos historie og politiske situation og om landets status ift. EU. Lige inden vi når Priština, kører vi en lille omvej omkring byen og besøger Solsortesletten og monumentet for Kosovo-slaget i 1389.
Ca. kl. 17 ankommer vi til hotel i centrum af byen. Efter indkvartering tager vi en lille rundtur og ser den centrale bydel, hvorefter aftenen igen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i Kosovos hovedstad. 

Dag 4, mandag 2. september 2019:
Vi starter dagen ved at møde den svensk finansierede NGO ”Cultural Heritage without Borders”, der arbejder for bevarelsen af Balkans kulturarv på tværs af landegrænser, hvorefter vi pakker vores ting i bussen og kører til den serbiske enklave Gračanica syd for Priština (20 minutters kørsel). Her besøger vi det kendte Gračanica kloster fra det 14. århundrede, spiser frokost og hører, hvordan det er at være serber i Kosovo i dag.
På vej ud af Priština mod Kosovos næststørste by Prizren kører til EULEX (EU’s politi- og juridiske mission i Kosovo), hvor vi vil høre om EU’s rolle i Kosovo, om etniske spændinger, kriminalitet og korruption.
Tilbage på vej til Prizren opsummerer vi indtrykkene fra dagens møder, samt hører om Prizrens multikulturelle historie, der har sin rod i Osmannertiden.
Vi ankommer til vores hotel i Prizren ca. kl. 18.00, i den gamle osmanniske bydel, med mange caféer og restauranter. 

Dag 5, tirsdag 3. september 2019:
Kl. 9.00 går vi på en lille bytur til Gjon Buzuku Gymnasium, hvor vi vil høre om skolens undervisningspraksis og erfaring i at undervise sine elever på deres forskellige modersmål. Dagen i Prizren vil også indeholde et møde med arrangørerne af Prizrens dokumentarfilm festival, som arbejder hårdt for at vise, at Kosovo er andet end krig og etnisk konflikt. Senere på eftermiddagen besøger vi den flotte Sinan Pasha moské, den ødelagte serbiske bydel, og slutter denne anden del af byvandringen på fæstningen, hvorfra man kan nyde den fantastiske udsigt over den gamle by. 

Dag 6, onsdag 4. september 2019:
Kl. 9.00 afgang fra hotellet med bagage mod Ohrid i Makedonien (5,5 t. kørsel). Vi kører igennem et meget flot bjergrigt område. Vi kører faktisk igennem to nationalparker - Shar bjergene nationalpark i Kosovo og Mavrovo nationalparken i Makedonien. Vi holder en frokostpause i den sidste på en cafée med udsigt til Mavrovo-søen. På turen vil der være oplæg om Makedoniens historie og politiske situation og status som EU-ansøgerland, korruption og de etniske stridigheder i landet. Det sidste stop på turen er i byen Struga, der ligger ud til Ohridsøen, hvor vi skal besøge en skole og høre om problemerne med etnisk opdeling af skolerne.

Kl. 18.00 ankommer vi til vort hotel i Ohrid, tæt på byens centrum, hvor der er gode muligheder at finde et sted at spise eller drikke kaffe. Til dem der gerne vil bade i Ohridsøen, er der en del strande i og omkring byen. 

Dag 7, torsdag 5. september 2019:
Kl. 9.00 møder vi ”Ohrid SOS”, som er et borgerinitiativ, der værner om miljøet og biodiversitet i og omkring Ohridsøen og arbejder for en mere bæredygtig udvikling i områdets turisme. Efter mødet er der byvandring, hvor vi bl.a. kommer til se den gamle bymur, det antikke teater og en del gamle græskkatolske kirker såsom fx Sankt Panteleimon fra det 9. århundrede. Alt imens nyder vi udsigten til søen, der regnes blandt verdens ældste søer. Fra kl. 13 er dagen fri til at opleve byen på egen hånd eller alternativt tager ud at sejle på søen eller bade i den. 

Dag 8, fredag 6. september 2019:
Kl. 8.30 afgang til Skopje. Undervejs oplæg om nationalisme i Makedonien, om det store byfornyelsesprojekt Skopje 2014 og om demonstrationerne i 2016. Inden vi tjekker ind på vores hotel, besøger vi Roma-bydelen Shuto Orizari, hvor vi forsøger at arrangere et møde med borgmesteren. Midt på eftermiddagen indlogerer vi os på vores hotel.

Kl. 17.30 møder vi journalist John Petersen på Bushi Resort i den gamle by. John er makedonsk gift og bor fast i Skopje. Han vil fortælle om den politiske udvikling i landet og om sin egen "dannelsesrejse" i Balkanforhold.
Kl. 19.30 er der fællesspisning samme sted.

Dag 9, lørdag 7. september 2019:

Kl. 10.00 afgang fra hotellet på byvandring med John Petersen. Vi hører om det store jordskælv i 1963, som smadrede 80% af byens bygninger og om den fællesjugoslaviske genopbygning af den. Vi ser på de neoklassiske bygninger, bygget i forbindelse med projektet Skopje 2014 og hører, hvordan det komplicerer Makedoniens EU-optagelse. Vi krydser Vardar floden og går rundt i den gamle osmanniske bydel. Efter byvandringen er der frokostpause.

Vi planlægger afgang fra hotellet om eftermiddagen til lufthavnen i Skopje, med flyafgang om aftenen mod København.

Rejsegarantifonden