Serbien, Kosovo og Makedonien - sensommer 2019

Afgang: 30. august 2019

Hjemkomst: 7. september 2019

9 dages rejse i historiske byer, smuk natur og højaktuel politik

Serbien, Kosovo og Makedonien - sensommer 2019

Vi rejser i et område med mange etniske og religiøse grupper. Området præges af smuk natur og historiske monumenter, men også ustabilitet og ulighed. Vi møder folk, som arbejder for at genskabe tilliden, bevare den multietniske kulturarv og for at forbedre befolkningens økonomiske forhold.

Vi kører gennem den del af tidligere Jugoslavien, som forblev længst under Osmannerne. Det kan ses og opleves.

Vi dykker ned i områdets historie og hører både om tiderne, hvor de mange forskellige etniske og religiøse grupper i området godt kunne finde ud af at leve side om side og om krigen i Kosovo og Natos bombardement af Serbien. Vi sætter fokus på arbejdsløshed, fattigdom, korruption, etniske spændinger, sprog- og historiebrug og de tre landes mulige EU-medlemskab.

Vi oplever arbejderbyen Niš i Serbien, den multikulturelle Prizren i Kosovo, albanernes hovedby i Makedonien Tetovo, den smukke Ohridsøen og den multietniske storby Skopje i Makedonien. Vi kører i flot natur, ser fæstninger, monumenter og mindesmærker og ikke mindst betagende kirker og moskeer.

Pris: 9.800 kr. (9.600 for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, bustransfer København-Malmø ud og hjem, busrejse i Serbien, Kosovo og Nordmakedonien, 8 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Niš, 2 i Prizren, 1 i Tetovo, 2 i Ohrid og 1 i Skopje), alle oplæg og entréer samt tre frokoster. Tillæg for enkeltværelse er 1.400 kr., 

Rejseleder er Zlatko Jovanovic, som er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993.

Rejseplan (forbehold for justeringer) 

Dag 1, fredag 30. august 2019
Afgang med bus fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Lufthavn. Vi planlægger efter meget tidlig opsamling ved Ingerslevsgade (Leifs busservice). Afgang med fly tidligt om morgenen og ankomst til Niš Lufthavn i Serbien om formiddagen. Her venter vores bus på os.
Vi starter med at køre til Ćele-kula - et makabert kranietårn bygget af Osmannerne efter en fejlslået serbisk opstand i 1809. Her hører vi et oplæg om Balkans historie med fokus på tiden under Osmannerne, inden vi kører til restaurant Kafana Biser 3, hvor vi spiser frokost, mens vores værelser gøres klar til os.
Vi indlogeres på New City Hotel i Niš kl. 14.00, hvorefter der er lidt tid til at slappe af indtil kl. 16.00. Her skal vi møde NGO'en Protecta, som startede som en protestbevægelse mod Milosevic-styret i 1990’erne, og som i dag især arbejder for at styrke nærdemokrati i Niš og Serbien og for en “bæredygtig decentralisering”, der skulle hjælpe det fattige Sydserbien ud af arbejdsløsheden og økonomisk tilbageståenhed. Vi hører bl.a. om situationen i byen og regionen og om samarbejde med andre ngo’er i Serbien og nabolandene.
Efter mødet er der en kort byvandring, hvor vi bl.a. skal se den gamle borg/fæstning, som er en af de største og bedst bevarede på Balkan. Vi skal også se forskellige mindesmærker, herunder to der er rejst i forbindelse med Natos bombardementer. Undervejs vil der være et kort oplæg om Første Verdenskrig og etableringen af den første jugoslaviske stat kort efter krigen i december 1918. Aftenen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i byen.

Dag 2, lørdag 31. august 2019:
Denne dag møder vi to lokale organisationer. Kl. 10.00 møder vi UPSS, en forening, der kæmper mod den ukontrollerede prisstigning på varme og andre boligudgifter. Efter dette møde er der et par timers frokostpause, inden vi om eftermiddagen møder NGO’en 'Plante' og hører om deres folkeoplysningsarbejde, der bl.a. handler om bedre miljø i den store industriby. Derefter kører vi på en udflugt (ca. 4 km.) til memorialparken Bubanj. Mens vi kører, er der et kort oplæg om Første Verdenskrig og om etableringen af den første jugoslaviske stat kort efter krigen i december 1918. I Bubanj-parken ser vi på det monument, der er blevet rejst i Tito-tiden til minde om de internerede og dræbte i den nazistiske kz-lejr, som lå her under Anden Verdenskrig. Her hører vi historien om Anden Verdenskrig og den nye nationalistisk-revisionistiske fortolkning af den (den underspiller partisanbevægelsens rolle i kampen mod nazismen). Vi er tilbage i byen ved 17-tiden, hvorefter der er fri til at finde et spisested og opleve byen. 

Dag 3, søndag 1. september 2019:
Kl. 9.30 pakker vi bagagen i bussen og kører mod Kosovo (i alt ca. 5 timer). Under de første to timers kørsel til grænsen vil der være oplæg om Jugoslaviens historie fra 1918 til 1991. Efter grænseovergangen vil vi først holde en kort frokostpause og derefter besøge Solsortesletten og se monumentet for Kosovo-slaget i 1389. Derfra fortsætter vi mod Kosovos næststørste by Prizren (2 timer). Undervejs hører vi om Kosovos historie og om den politiske situation i landet og landets status ift. EU.
Ca. kl. 16 ankommer vi til Hotel Theranda i centrum af byen. Efter indkvartering tager vi en lille rundtur og ser den centrale bydel, hvorefter aftenen igen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i byen. 

Dag 4, mandag 2. september 2019:
Kl. 9.00 går vi på en lille bytur til Gjon Buzuku Gymnasium, hvor vi vil høre om skolens undervisningspraksis og erfaring i at undervise sine elever på deres forskellige modersmål. Efter mødet går vi tilbage mod den centrale bydel, hvor der er mange caféer og restauranter. På vej dertil besøger vi den serbisk-ortodokse Skt. Georg kirke, som blev ødelagt under optøjerne i 2004. Mens vi vandrer rundt i byen hører vi om Prizrens multikulturelle historie, der har sin rod i Osmannertiden.
Efter frokostpause møder vi først arrangørerne af Prizrens dokumentarfilm festival, som arbejder hårdt for at vise, at Kosovo er andet end krig og etnisk konflikt. Derefter besøger vi den flotte Sinan Pasha moské, inden vi slutter dagens aktiviteter ved at gå til fæstningen, hvorfra man kan nyde den fantastiske udsigt over den gamle by.

Dag 5, tirsdag 3. september 2019:
Kl. 8.30
er der afgang fra hotellet med bagage mod Kosovos hovedstad Priština, hvor vi skal besøge EULEX (EU’s politi- og juridiske mission i Kosovo) og høre om EU’s rolle i Kosovo, om etniske spændinger, kriminalitet og korruption. Efter mødet kører vi til den serbiske enklave Gračanica syd for Priština (20 minutters kørsel), hvor vi først spiser frokost og dernæst besøger det kendte Gračanica Kloster fra det 14. århundrede.
Midt på eftermiddagen kører vi mod Tetovo i Makedonien (2 timers kørsel). På vej dertil opsummerer vi indtrykkene fra dagens møde, samt hører om Makedoniens historie og om den politiske situation i landet med særligt fokus på de etniske stridigheder og borgerkrigen i 2001. Vi ankommer til vores hotel i Tetovo ca. kl. 18.00. Aftenen er fri til selv at vælge et spisested og opleve stemningen i byen. 

Dag 6, onsdag 4. september 2019:
Kl. 9.00 starter vi dagen med at møde NGO’en “Albanske kvinders alliance”. NGO’en startede i 1992 som Makedoniens allerførste. Den blev dannet af en gruppe kvinder med det formål at styrke de albanske kvinders deltagelse i Makedoniens sociale og politiske liv. Formiddagen i Tetovo, som er de makedonske albaneres hovedby, vil også indeholde en kortere byvandring og besøg på den flotte Farvede Moské.
Sidst på formiddagen pakker vi vores ting i bussen og kører mod Ohrid (3,5 times kørsel). Vi kører igennem den meget flotte Mavrovo Nationalpark, hvor vi også vil holde en frokostpause. På turen vil der være oplæg om Makedoniens status som EU-ansøgerland, om korruption og de økonomsike udfordringer i landet.
Kl. 17.00 ankommer vi til vort hotel i Ohrid, tæt på byens centrum, hvor der er gode muligheder at finde et sted at spise eller drikke kaffe. Til dem der gerne vil bade i Ohridsøen, er der en del strande i og omkring byen. 

Dag 7, torsdag 5. september 2019:
Kl. 9.00 møder vi ”Ohrid SOS”, som er et borgerinitiativ, der værner om miljøet og biodiversitet i og omkring Ohridsøen og arbejder for en mere bæredygtig udvikling i områdets turisme. Efter mødet er der byvandring, hvor vi bl.a. kommer til se den gamle bymur, det antikke teater og en del gamle græskkatolske kirker såsom fx Sankt Panteleimon fra det 9. århundrede. Alt imens nyder vi udsigten til søen, der regnes blandt verdens ældste søer. Fra kl. 13 er dagen fri til at opleve byen på egen hånd eller alternativt tager ud at sejle på søen eller bade i den. 

Dag 8, fredag 6. september 2019:
Kl. 8.45 afgang mod Skopje med et stop i byen Struga, hvor vi skal besøge en etnisk blandet skole, hvis lærere arbejder hårdt på integrationen af skolens makedonske, albanske og tyrkiske børn. Undervejs mod Skopje er der oplæg om nationalisme i Makedonien, om det store byfornyelsesprojekt Skopje 2014 og om demonstrationerne i 2016. Inden vi tjekker ind på vores hotel, besøger vi Roma-bydelen Shuto Orizari, hvor vi forsøger at arrangere et møde med Rådhuset eller en NGO. 
Efter indlogering på vort hotel, møder vi journalist John Petersen. John er makedonsk gift og bor fast i Skopje. Han vil fortælle om den politiske udvikling i landet og om sin egen 'dannelsesrejse' i Balkanforhold. Efter mødet er der fællesspisning på en restauration i byens centrum.

Dag 9, lørdag 7. september 2019:
Kl. 10.00
 afgang fra hotellet på byvandring med John Petersen. Vi hører om det store jordskælv i 1963, som smadrede 80 procent af byens bygninger og om den fællesjugoslaviske genopbygning af den. Vi ser på de neoklassiske bygninger, bygget i forbindelse med projektet Skopje 2014 og hører, hvordan det komplicerer Makedoniens EU-optagelse. Vi krydser Vardar floden og går rundt i den gamle osmanniske bydel. Efter byvandringen er der frokostpause.

Vi planlægger afgang fra hotellet om eftermiddagen til lufthavnen i Skopje, med flyafgang om aftenen mod København.

Forbehold for justeringer

Rejsegarantifonden