Grundlov_8
Grundlovsarrangement 2011

søndag 5. juni 2011 kl. 10:00 - 14:00

Cirka 200 fremmødte nød godt af kloge taler, fællessang, solskin, rundstykker, kaffe og debat, da Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet skiftede hænder. Carsten Jensen overdragede stafetten til Rune Lykkeberg. Øvrige taler af Flemming Jensen og Hanne Dahl.

Tidligere indehavere er Niels Hausgaard (2005), Flemming Jensen (2006), Lene Andersen (2007), Omar Marzouk (2008), Hans Jørgen Bonnichsen (2009) og altså Carsten Jensen (2010).  Ebbe Kløvedal Reich var en af sin tids største debattører og han var om nogen synonym med Grundtvig og demokratidebat. DEO har oprettet og administrerer stafetten.

grundlov_1

grundlov_2

grundlov_3

Formiddagssolen skinnede over grundlovsmødet. Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder hos DEO (billedet øverst th), bød velkommen fra oplysningsforbundets side, og Hans Grishauge bød velkommen på Vartovs vegne. Tidligere kandidat til EU-Parlamentet for Junibevægelsen, Hanne Dahl (billedet nederst th), stod for årets grundlovstale foran de ca 200 fremmødte.

grundlov_4

Carsten Jensen holder sin motivationstale

Carsten Jensens motivationstale, da han overrakte demokratistafetten til Rune Lykkeberg - som han langt fra altid er enig med - var tankevækkende: klog, forsonende, favnende, rosende og eftertænksom. En ideel tale på en Grundlovsdag. Talen er siden blevet trykt i lettere forkortet udgave i Information, og kan læses via det følgende link: Om nødvendigheden af at lade sig anfægte.

grundlov_5 grundlov_6

Forsamlingen og Grundtvig nyder talerne - Carsten Jensen overgiver demokratistafetten til Rune Lykkeberg

Carsten Jensen vægrede sig ved at skulle slippe demokratistafetten, som han havde været meget glad for at have været i besiddelse af. Derfor var det populært, at demokratistafettens forvaltere - Oplysningsforbundet DEO - har ladet støbe en række permanente indgraverede demokratistafetter til alle tidligere modtagere. På billedet ovenfor til højre ses Carsten Jensen med sin nu permanente stafet, imens Rune Lykkeberg står med den originale stafet, som forpligter ham på inden for det næste år at sætte fokus på demokratiet ved lave et eller flere arrangementer, der sætter fokus på demokrati og folkestyre.

grundlov_7

Tidligere demokratistafet-holdere, Flemming Jensen og Carsten Jensen sammen med det nyeste skud på stammen, Rune Lykkeberg

Både Flemming Jensen og Rune lykkeberg gav glimrende grundlovstaler. Flemming Jensen holdt en både morsom og alvorlig tale om demokratiets tilstand i dag, om et vigende fælles offentligt rum, og om vilkårene for en kritisk offentlighed. Flemming Jensen holdt demokratistafetten i 2006 og fik også en varig og indgraveret demokratistafet med sig hjem til kaminhylden.

Rune Lykkeberg holdt sin tale om demokratiets natur, og om hvordan selve demokratiet som begreb kan misbruges til magtmisbrug og misforstås, hvis ikke det aktivt reflekteres og hvis men prøver at glemme eller skjule, at der forefindes magtudøvelse og autoriteter i ethvert velfungerende samfund og i enhver velfungerende familie. På trods af, at talen ikke ligefrem leflede for publikum, og bragte både K. E. Løgstrup, Søren Kierkegaard, EU og mange års politiske tendenser ind i talen, så var folk fangede fra først til sidst, og talen høstede lange klapsalver.

Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet er en hædersbevisning, der gives til personer, der gør en særlig indsats for demokratiet. Det er dog ikke en demokratipris for allerede afsluttede handlinger, men en stafet, der forpligter modtageren til at styrke demokratiet, og modtageren skal inden for et år lave en eller anden form for arrangement, der sætter fokus på demokrati og folkestyre. Prisen blev indstiftet i 2005 i Ebbe Kløvedal Reichs navn.

Prisen tildeles af den tidligere indehaver i samarbejde med en komité bestående af Elise Bennike Reich, Jens-Peter Bonde, Johannes H. Christensen, Hanne Dahl og Hans Grishauge. Prisen overrækkes Grundlovsdag. Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet administreres af Oplysningsforbundet DEO

Læs mere om Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet

Grundlovsmødet var arrangeret i samarbejde mellem Oplysningsforbundet DEO og Vartov. Læs her om demokratistafetten på Vartovs hjemmeside. Læs her om demokratistafetten på Wikipedia

 

Like og del arrangementet: