Forside - stafetoverrækkelse
Demokratistafetten skifter hænder

Grundlovsmøde på Vartov

fredag 5. juni 2015 kl. 10:00 - 11:30

Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet skifter hvert år hænder på Grundlovsmødet på Vartov den 5. juni. I år var cirka 200 mennesker mødt op, og kunne overvære Lars Olsen modtage stafetten. Før overrækkelsen var der taler fra taler af Jesper Tynell, Lisbeth Zornig, Hanne Dahl, Drude Dahlerup og Rasmus Nørlem Sørensen.

Det var ellevte gang, Demokratistafetten skiftede hænder, og ved siden af det jubilæum fejrede DEO samtidig også et mere rundt et af slagesen, nemlig 100-året for kvinders valgret samt grundloven af 1915.

Forsamlingen 1

Det er en fast tradition, at solen skinner, når DEO og Vartov afholder grundlovsmøde

Mødet blev åbnet op af Caroline Bindslev fra Oplysningsforbundet DEO og sekretariatsleder Joachim Vædele fra Vartov.

Caroline Bindslev

Caroline Bindslev byder velkommen og præsenterer dagens program.

Rasmus Nørlem Sørensen

Rasmus Nørlem Sørensen, der er sekretariatsleder i DEO, lagde ud med den første grundlovstale.

Rasmus Nørlem Sørensens tale tog udgangspunkt i ligestilling i samfundet mellem mænd og kvinder, politisk som økonomisk. Desuden luftede han, om det mon ikke er tid til at Danmarks grundlov anerkendte, at vi er med i den retsorden, der hedder EU. Og så spurgte han, hvorfor vi ikke ser noget til EU i valgkampen; hverken partiernes EU-politik på asylområdet, i forhold til bankregulering, i forhold til frihandelsaftaleforhandlingerne mellem EU og USA, på retsområdet eller i forhold til at få Europa endeligt ud af krisen, hører vi om.

Find Rasmus Nørlem Sørensens Grundlovstale her. 

Forsamlingen 2

Der var mange gode pointer at plukke af i Rasmus Nørlems tale.

Drude Dahlerup

Rasmus Nørlem Sørensen blev efterfulgt i talerækken af Drude Dahlerup, nordisk feminismes 'grand old lady', der talte om ligestilling idag med et historisk blik tilbage på de seneste 100 år i anledning af 100-året for kvindernes stemmeret.

Hanne Dahl

Herefter kom en sprudlende Hanne Dahl til mikrofonen og gav i sin tale de forskellige partiers valgslogans et kritisk grundlovstjek.

Find Hanne Dahls Grundlovstale, Vartov, 5. juni 2015 her.

Hanne Dahl 2

Hanne Dahl

Forsamling 7

Mellem talerne blev der sunget

Lisbeth Zornig

Lisbeth Zornig.

Lisbeth Zornigs glimrende tale tog udgangspunkt i de mest økonomisk udsatte grupper i Danmark, der jo også fik stemmeret sammen med kvinderne i 1915. Denne gruppe fylder ikke meget i valgkampen, og det er ikke her, den store indsats bliver lagt fra nogle af partierne. Dette på trods af, At Lisbeth Zornig med projektet 'stemmer på kanten' havde stor succes med at få stemmeprocenten op ved Danmarks seneste kommunalvalg i 2015. 

Find Lisbeth Zornigs grundlovstale her.

Forsamling 5

Pointerne gik ikke tabt

Jesper Tynell 2

Dagens andensidste taler var Jesper Tynell, det forløbne års stafetholder.

Jesper Tynell holdt tale om valgkamp og om centraladministrationen, der til tider agarer meget politisk i dets kommunikation, endda til grænsen af usandhed. Det sker bl.a. som konsekvens af den såkaldte lydgihedspligt, der byder troskab fremfor alt andet, overfor deres politiske chefer. Tynell kiggede i 'egen' barm, og beskyldte medierne for ofte ikke at være deres opgave voksen og spørge ind til eller undersøge de svære spørgsmål, fremfor blot at foprmidle de lette og hurtige nyheder. Jesper gjorde flere gange klart, at han tilhører en journalistisk skole, der mener, at man bør tale til 'kongen' i folk, fremfor til 'stodderen'.

Jesper Tynell

Jesper Tynell.

Jesper Tynell modtog selv demokratistafetten på grundlovsdag 2014 på baggrund af sit dybdegående graverarbejde som retspolitisk medarbejder på programmet Orientering på P1, med begrundelsen om hans vedholdenhed og tålmodighed i afdækningen af tunge og tekniske sager. Demokratistafettens formål er ikke blot at præmiere det, som modtageren allerede har gjort, men forpligter til at gøre en indsats for demokratiet, og siden har Jesper Tynell med stafetten i hånden skabt fokus på embedsmænds rolle i demokratiet med bogen ’Mørkelygten’.

Forsamlingen 3

Der lyttes i stilhed - før stormen

Stafetoverrækkelse 2

Og så blev spændingen udløst, da Lars Olsen fik overrakt Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet af Jesper Tynell.

Ved slutningen af arrangementet blev næste årets stafetmodtager afsløret. Jesper Tynell og stafetkomiteen begrundede overdragelsen til Lars Olsen med hans insisteren på, at demokrati er for alle i samfundet:

»Lars Olsens vedvarende insisteren på, at demokrati kræver deltagelse og adgang for mennesker i alle samfundsgrupper, gør ham til den helt rette modtager af Demokratistafetten. Denne insisteren er der desværre stadig brug for her i 100-året for Grundloven af 1915, der for første gang gav stemmeret til andre end samfundets mest velstillede 20-25-procent. Derfor er vi glade for, at Lars Olsen har sagt ja til at løfte den opgave, det er, at bære demokratistafetten videre.«

Stafetoverrækkelse 3

Jesper Tynell og Lars Olsen

Lars Olsen er forfatter til en lang række bøger, blandt andet ’Klassekamp fra oven’ (2014) og ’Eliternes Triumf’ (2010). Her afdækker han, hvordan eliten med en klassekamp fra oven isolerer sig i særlige velhavergehttoer i København og Aarhus, at utrygheden vokser, og at den sociale arv bliver tungere.

»Jeg er glad og beæret over at modtage stafetten, især fordi det er en demokratistafet. Der sker i disse årtier nogle dramatiske forandringer. Historisk havde Danmark et bredt favnende folkestyre, båret af stærke folkelige bevægelser. I dag er Christiansborg blevet en mere afsondret boble, med sit eget spil mellem politikere, embedsmænd og medier. Det skaber nye brudflader i forhold til store dele af befolkningen,« siger Lars Olsen.

Stafetoverrækkelse

Overrækkelsen. Jesper Tynell må slippe stafetten til stor glæde for Lars Olsen.

Lars Olsen er cand.phil. i samfundsfag og har været journalist i mere end 25 år. Blandt andet på Politiken og Mandag Morgen. Fra 2002 til 2007 var han analytiker på Ugebrevet A4. Han er ikke medlem af noget parti, men har med sit forfatterskab skabt debat om Danmarks sammenhængskraft og klasseskel.

Lars Olsen 2

Lars Olsen holdt dagens sidste tale efter modtagelsen af demokratistafetten.

Lars Olsen tog i sin tale afsæt i, at demokratiet lige siden grundloven af 1849 har fungeret ved at forskellige samfundsgrupper og -bevægelser har formået at gøre deres indflydelse gældende i statsstyringen, herunder både intellektuelt borgerskab, bønder og arbejdere. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at folketinget i dag hovedsageligt består af akademikere, og at samfundet derfor ikke længere er bredt repræsenteret i landets parlament - hverken aldersmæssigt, uddannelsesmæssigt eller i forhold til køn og klasse, som også tidligere talere havde været inde på.

Forsamling 4

Grundlovsmødets deltagere gjorde dog deres bedste for at sikre bred deltagelse i demokratiet - både køns- og aldersmæssigt

Forsamling 8

Fuld opmærksomhed til det sidste

Finn Ellegaard

DEO's administrative leder Finn Ellegaard rundede arrangementet af med at overdrage en miniature-stafet til Jesper Tynell, så han ikke skulle være alt for ked over savnet af den midlertidige stafet.

Finn Ellegaard og Jesper Tynell

Dagens anden overdragelse.

Forsamling 6

Og en sidste sang...

Tidligere indehavere af Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet:

2014: Jesper Tynell, forfatter og radiojournalist

2013: Lars Pehrson, direktør i Merkur Andelskasse

2012: Gitte Sommer Harrits, demokratiforsker

2011: Rune Lykkeberg, forfatter og redaktør

2010: Carsten Jensen, forfatter og debattør

2009: Hans Jørgen Bonnichsen, tidl. PET-chef og debattør

2008: Omar Marzouk, skuespiller og komiker

2007: Lene Andersen, forfatter og debattør

2006: Flemming Jensen, skuespiller og instruktør

2005: Niels Hausgaard, politisk satiriker

 

Like og del arrangementet: