
Praktisk information
Debatten er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her, så modtager du et link samme dag, som onlinedebatten foregår.
Linket skal du bruge, til at logge på mødet fra din computer.
Landbrugspolitikken har altid spillet en central rolle i det europæiske samarbejde. Siden 1962 har den fælles landbrugspolitik (Common Agricultural Policy – CAP) udbetalt store tilskud til landmænd i EU-landene. Den fælles landbrugspolitik er blandt andet blevet kritiseret for at støtte kødproduktion, der er meget skadelig for klimaet.
Ifølge Det Europæiske Miljøagentur stammer 11 procent af drivhusgasudledningerne i EU fra landbruget. Ud af dem kommer hele 70 procent fra husdyrlandbrug. Mens de samlede drivhusgasemissioner i EU er faldet en tredjedel siden 1990, har reduktionen i fra landbrugssektoren i bedste fald været langsom og siden 2005 stort set ikkeeksisterende. Der forventes kun et fald på 1,5 procent i drivhusgasudledninger fra landbruget fra 2020 til 2040.
I Danmark stammer 25 procent af drivhusgasserne fra landbrugssektoren og omkring 90 procent af emissionerne kommer fra husdyr som svin og kvæg. Landbrugssektoren lægger beslag på 60 procent af hele landets areal, hvilket gør Danmark til det mest opdyrkede land i EU og et af de allermest opdyrkede lande i verden. I EU ligger den gennemsnitlige andel af dyrket område på 26 procent.
Kan landbruget omstilles og begynde at bidrage til et klimaneutralt EU? Hvor langt er Danmark fra EU’s klimamål for landbruget? Tør EU tvinge landbruget til at gennemføre en grøn omstilling?
Kom til debat med EU-Parlamentariker Asger Christensen.
Asger Christensen er gårdejer og medlem af Europa-Parlamentet for Venstre. Han sidder i den liberale Renew Europe -gruppen og er medlem af Udvalget om Landbrug og Udvikling og Landdistrikter. Asger Christensen blev valgt i 2019 og genopstiller til EU-valget i 2024.