Den nye magt i EU - Aarhus

Tirsdag den 24. september 2019, kl. 17.00-18.30

Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus

Debatmøde med professor Derek Beach

Den nye magt i EU - Aarhus

Topposterne er fordelt i EU og en ny Kommission er ved at falde på plads. Hvad bliver de politiske kampe, og hvilke politiske fløje er blevet styrket eller svækket? Debat med professor Derek Beach og Maria Rosenberg om EU's fremtid.

Tyske Ursula Von der Leyen er ny formand for EU-Kommissionen fra 1. november 2019. Det står klart, efter at et knebent flertal på blot 10 stemmer i EU-Parlamentet bakkede op om hendes kandidatur. Dagen inden afstemningen præsenterede hun sine visioner for EU, en tale der bar overskriften "En mere ambitiøs Union".

Og ifølge Ursula Von der Leyen skal EU arbejde for lidt af hvert de kommende fem år. EU skal være klima-neutralt i 2050, samarbejdet skal sikre større ligestilling mellem kønnene og bl.a. fastsætte kvoter for kønsfordelingen i bestyrelser. Unionen skal have en europæisk plan til bekæmpelse af kræft, sikre fairbeskatning, arbejde for at "Den Økonomiske og Monetære Unions fundament er stærkere end nogensinde" og meget mere.

Men hvad siger de 28 meget forskellige medlemslande, der udgør Rådet, til Von der Leyens arbejdsprogram?

Og kan hun få sin lovgivning igennem det nye EU-Parlament? EPP (Kristendemokraterne) og Socialdemokraterne kan efter EP-valget 2019 ikke længere skabe et flertal på egen hånd, men er nu afhængige af de øvrige partigrupper for at sikre et flertal. Hvad kommer det til at betyde for EU-samarbejdet? 

Kom til debatmødet, bliv opdateret på magten i det nye EU, og deltag i debatten. 

Deltagelse: 50 kr. 20 kr. for studerende og gratis for medlemmer af DEO. Tilmeld dig her på siden.