Hvad vil den nye magt i EU?

Tirsdag den 24. september 2019, kl. 17.00-18.30

Folkestedet. Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus

Debatmøde med professor Derek Beach

Hvad vil den nye magt i EU?

Topkabalen er ved at falde på plads i EU, men hvad kan vi forvente os? Det vil vi diskutere på debatmødet, hvor professor Derek Beach fra Aarhus Universitet i debat med DEO's journalist Maria Rosenberg vil give deres bud på, hvilket EU vi står overfor de næste fem år.

50 procent af de stemmeberettigede EU-borgere stemte ved EP-valget i maj, men hvilket EU får borgerne? Den nuværende formand for Rådet Donald Tusk har været igennem svære forhandlinger for at finde et kompromis til topposterne i EU, som landenes stats- og regeringschefer kunne acceptere.

I skrivende stund er tyske Ursula Von der Leyen indstillet af Det Europæiske Råd til at blive formand for EU-Kommissionen fra 1. november 2019, mens fire topposter er blevet fordelt.

Formanden for Rådet bliver belgiske Charles Michel, tidligere premierminister for Belgien. I EU-Parlamentet har 345 ud af 751 folkevalgte stemt for at deres formand de næste 2 1/2 år bliver italienske David Sassoli fra S&D, mens Det Europæiske Råd har indstillet spanske Josep Borrell Fontelles som kandidat til posten som Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik. Den kommende formand for Kommissionen skal dog give sin endelige samtykke før Fontelles udnævnelse træder i kræft.

Endelige bliver Mario Draghi efter otte år på posten højst sandsynligt erstattet af franske Christine Lagarde som formand for Den Europæiske Centralbank.     

Men hvem er Ursula Von der Leyen, hvilket EU vil hun arbejde for? Og hvad kan vi forvente os af Michel, Sassoli, Fontelles og Lagarde?

Kom til debatmødet, bliv opdateret på magten i det nye EU, og deltag i debatten. 

Deltagelse: Tilmeld dig her på siden. Pris: 50 kr. inkl. kaffe og te. 20 kr. for studerende og gratis for medlemmer af DEO.