Debatmiddag om Baltikum

Mandag den 9. september 2019, kl. 18.00-21.00

Spisehuset Karmaman, Frederiksberg Allé 31, 1820 Frederiksberg

Middag og debat: hvor nordiske er balterne?

Debatmiddag om Baltikum

Baltisk inspirerede retter og oplæg ved Estlands-ekspert Mads Michael Hastrup Nilsson og Baltikum-kender Michael B. Lauritsen. I følge myten faldt Dannebrog ned i Estland for 800 år siden, og danskerne deler både Østersøen og den ældre historie med balterne, mens vores nyere historie er dramatisk forskellig. Hvor nordiske er balterne? Hvor meget har vi danskere til fælles med folk i Baltikum?

Siden Middelalderen har Norden og Baltikum været fælles om den betydelige del af historien, der formes af beliggenheden ved Østersøen. Østersøhandel, Hanseforbundet og stormagterne Polen, Tyskland og Rusland er en del af vores fælles historiske bevidsthed, og i mellemkrigstiden konkurrerede danske og litauiske landbrugsprodukter på lige fod på verdensmarkedet.

Størrelsesmæssigt minder landene i Baltikum om Danmark og især estere taler ofte om dem selv som 'nordiske'. Foreningen Norden har siden 1920'erne orienteret sig mod Baltikum, og da landene fik/tog deres selvstændighed i 1990'erne var der livlig aktivitetet de to områder imellem. Men vores fælles historie er også forskellig på mange områder - især Det 20. århundredes dramatiske historie.

Så hvor ens er vi i dag? Hvor deler danskerne værdier med de baltiske folkeslag? Og hvor afviger landene fra hinanden?

Oplægsholder Mads Michael Hastrup Nilsson har boet i Estland siden 1996 og taler flydende estisk - foruden sit danske modersmål, russisk mm. Han er partner i selskabet Panbaltica, og har tidligere arbejdet for Danmarks Ambassade i Estland, foruden Estonian Air. Har netop udgivet bogen 'Estland før og nu - Portræt af det mest nordiske land i Baltikum'.

Aftenens anden oplægsholder og ordstyrer Michael Birkkjær Lauritsen er cand.mag. i historie og Europastudier. Har rejst ekstensivt i de baltiske lande, Polen og Bruxelles som rejseleder og i andre sammenhænge. Har boet i korte perioder i Polen. Stort netværk blandt græsrødder og organisationer i bl.a. Baltikum og Polen.

Program for debatmiddag:

De baltiske lande byder på mange virkelig lækre retter, supper, masser grønt, sild og også en hel del kartofler og svinekød.

17.00: Dørene åbner. Det anbefales at ankomme tidligt, så drikkevarer er bestilt og serveret inden klokken 18.00. Der kan selvfølgelig løbende købes drikkevarer.

18.00: Programmet starter med introduktion fra Michael B. Lauritsen

18.10: Forret. ’Bulviniai blynai’ m/ Ljutica & Kibinai (små kartoffelpandekager med rødbededip & en lille lukket pie med grøntsagsfyld – litauiske specialiteter)

18.25: Oplæg: Tre små lande, der ligner os - men ikke politisk v/ Michael B. Lauritsen

18.45: Pause

19.00: Hovedret. ’Mulgi kapsad’ (marineret langtidsstegt gris m/ perlebyg, svampe & frisk surkål – traditionel estisk gryderet)

19.25: Oplæg: Estland - det mest nordiske land i Baltikum v/ Mads Michael Hastrup Nilsson

19.45: Pause

20.00: Dessert. ’Rupimaizes kārtojums rabarberi’ (trifli med rugbrødscrumple, syrnet creme og rabarber – traditionsdessert fra Letland)

20.15: Debat og spørgsmål v/Mads Michael Hastrup Nilsson og Michael B. Lauritsen

20.45: Afrunding

Deltagelse:

300 kr. (DEO-medlemmer 250 kr.). Prisen er inklusiv menu, men eksklusiv drikkevarer, som kan købes på stedet, Karmaman. Skriv venligst i kommentarfeltet ved tilmelding, hvis du/I har allergiske gener eller er vegetar.

Spisehuset Karmaman på Frederiksberg Allé er en restauration med råvarer i fokus og med en hyggelig, uformel og god stemning.

Michael B. Lauritsen er rejseleder på DEO’s rejser til Baltikum, hvor man også møder Mads Michael Hastrup Nilsson. Rejsen den 30. august - 7. september kan man læse om her.