Forlader briterne EU?

Torsdag den 24. oktober 2019, kl. 17.00-18.30

Wegeners Gaard - Vesterbrogade 60A, 1620 København V

Debatmøde om Brexit

Forlader briterne EU?

Er tredje gang lykkens gang for briternes farvel til EU? Med få dage til den endelig aftale giver vi en status på forhandlingerne og debatterer konsekvenserne af et "no deal” Brexit, som er et sandsynligt udfald.

Brexit-dramaet fortsætter. To forsøg har UK indtil videre brugt på at blive skilt fra EU, og det tredje er fastlagt til senest at finde sted den 31. oktober. Men bliver det i tredje forsøg, at briterne forlader EU? Og med hvilken aftale? 

Den nyvalgte premierminister Boris Johnson er, ligesom flertallet i det britiske parlament, stærkt utilfreds med den skilsmisseaftale som den tidligere premierminister Theresa May forhandlede sig frem til med EU. Og især den del af aftalen, der kaldes "bagsstopperaftalen", der går ud på, at grænsen mellem Irland og Nordirland forbliver åben. Den åbne grænse betyder, at UK stadig har bagdøren åben til EU, det indre marked, og derfor kan UK ikke melde sig helt ud af det europæiske fællesskab, hvor de fortsat vil være underlagt regler for det indre marked og dermed EU-domstolen. 

Briterne vil have EU til at opgive den irske bagstop og genforhandle aftalen. Det har EU hidtil blankt afvist, og derfor har både briterne og EU forberedt sig på et "no-deal" scenarie. Et flertal i det britiske parlament er dog imod at forlade EU uden en aftale, og senest har den tyske kansler Angela Merkel giver udtryk for, at hun kunne være lydhør overfor Boris Johnsons krav. Så hvad vil der ske?

Vi samler op på forløbet og giver en status på forhandlingerne. Vil det lykkes parterne at nå til enighed om en aftale? Får vi en blød eller hård Brexit? Hvordan ser fremtiden ud for UK, Irland, Danmark og EU?

Mød bl.a. Brexit-ekspert og chefanalytiker i DEO, Rasmus Nørlem Sørensen. 

Deltagelse: Tilmeld dig her på siden. Pris: 50 kr. inkl. kaffe og te. 20 kr. for studerende og gratis for medlemmer af DEO. (Gratis at deltage uden forplejning)