Hvad vil EU i Arktis

Torsdag den 12. december 2019, kl. 17.00-18.30

Wegeners Gård, Vesterbrogade 60A, København V

Debatmøde med Henrik Larsen og Camilla Nørup

Hvad er EU's rolle i Arktis?

Hvordan forholder EU sig til udviklingen i Arktis, hvor medlemslande som Danmark, Sverige og Finland står over for Kina, USA og Rusland i kampen om indflydelse? EU's strategi er at holde området konfliktfrit, men er det muligt?

I takt med at isen smelter i de arktiske egne og nye sejlruter bliver åbnet, stiger de geopoliske spændinger. Stormagterne Rusland, Kina og USA øger deres tilstedeværelse i området, og der bliver investeret i projekter af både økonomisk, forskningsmæssig og militær karakter.

Rusland har igennem længere tid udbygget sin militære tilstedeværelse i landets arktiske egne, blandt andet for at beskytte adgangen til de mange naturressourser, der findes her. Kina besidder ikke noget territorium i Arktis, men det har ikke afholdt landet fra at foretage massive investeringer i civile projekter og betegne sig selv som en “nær-arktisk stat”.

Det har fået USA til også at rette fokus på Arktis. Senest har der været debat om Præsident Donald Trumps tilbud om at købe Grønland.

Hvilke perspektiver er der for EU’s udenrigspolitik på dette område? Kan Danmark regne med EU’s hjælp, når stormagterne spiller med musklerne? Er EU’s målsætning om et Arktis uden militære spændinger, men med udvikling og samarbejde, overhovedet muligt?

Kom med til debat med professor fra Københavns Universitet, Henrik Larsen, der har speciale i europæisk udenrigspolitik og lektor ved Forsvarsakademiet, Camilla Nørup Sørensen, der har speciale i kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik og arktisk stormagtspolitik.

Deltagelse50 kr. inkl. the og kaffe. 20 kr. for studerende og gratis for medlemmer af DEO.