Hvad vil Frankrig og Tyskland med EU?

Torsdag den 3. oktober 2019, kl. 17.00-18.30

Wegeners Gaard - Vesterbrogade 60A,1620 København V

Debatmøde om den fransk-tyske akse

Hvad vil Frankrig og Tyskland med EU?

Den franske præsident Macron har længe presset på for at få essentielle EU-reformer vedtaget, men kansler Merkel har holdt igen. Samtidig tyder noget på, at Macron er ved at overtage Merkels førerposition i EU. Hvad kommer det til at betyde for unionen? Kom og hør eksperterne Philipp Alexander Ostrowicz og Jørn Boisen diskutere den nye fransk-tyske akse i EU.

"Merkel-æraen i Bruxelles er forbi. Macron-æraen er indledt". Sådan beskrev DR's EU-korrespondent Ole Ryborg den nye magtbalance i EU efter stats- og regeringscheferne endelig blev enige om, hvem de ville indstille til topposterne i EU efter EP-valget 2019. Merkels plan blev ikke til noget, det gjorde Macrons derimod.

Tyskland og Frankrig har længe været et sammentømret makkerpar, stået i spidsen for EU's vigtigste reformer, og i EU-jargon omtales landene derfor den fransk-tyske aske.    

Men nu ser det ud til, at den tyske kansler ikke kun er svækket hjemme i Tyskland, hvor hun står til at gå af som kansler, men også i Bruxelles. Ifølge Ryborg er det den franske præsident Emmanuel Macron, der nu har overtaget den uofficielle taktstok og dermed den overordnede styring af EU-samarbejdet. 

Hvad kommer det til at betyde for Den Europæiske Union, mere EU? Macron har siden sin præsidentindsættelse i Frankrig talt om et tættere, mere effektivt og solidarisk Europa og efterspurgt en EU-hær, en solidarisk asyl- og udlændingepolitik og reformer af den fælles valuta euroen.  

Kansler Merkel har talt pænt om Macrons to første ideer, men har trådt hårdt på bremsen, når det kommer til at styrke eurozonen.  

Hvilket EU står vi overfor? Det vil vi debattere med tysklandsekspert Philipp Alexander Ostrowicz (CBS) og ekspert i fransk politik og litteratur lektor Jørn Boisen (KU). 

Kom til debatmødet, bliv opdateret på magten i det nye EU, og deltag i debatten.

Ordstyrer: DEO's journalist Maria Rosenberg Rasmussen. 

Deltagelse: Tilmeld dig her på siden. Pris: 50 kr. inkl. kaffe og te. 20 kr. for studerende og gratis for medlemmer af DEO.