Skal hele Balkan med i EU? - Næstved

Tirsdag den 24. september 2019, kl. 19.00-21.00

Grønnegades Kaserne, Grønnegade 10, 4700 Næstved

Debatmøde med Zlatko Jovanovic

Skal hele Balkan med i EU? - Næstved

En ny strategi åbner for, at flere lande på Balkan optages i EU. Det er nye toner fra EU-toppen, der længe har været modvillige overfor nye udvidelser. Mød ekspert og forfatter til DEO's bogen "Skal hele Balkan med i EU?", Zlatko Jovanovic, der bor i Danmark, men er født og opvokset i Bosnien-Hercegovina.

I 2004 blev Slovenien medlem af EU. I 2013 fulgte Kroatien. 
Yderligere seks lande på Balkan: Serbien, Montenegro, Albanien, Makedonien, Bosnien-Hercegovina og Kosovo har søgt om EU-medlemskab. 

Med Sofiaerklæringen i 2018 kom medlemskab et skridt tættere på. Her blev de europæiske ledere enige om at fastholde et europæisk perspektiv for Balkanregionen med udsigt til optagelse af Serbien og Montenegro tidligst i 2025. 

Men landene er præget af store problemer med bl.a. korruption, begrænset pressefrihed og omfattende kriminalitet. EU stiller derfor krav om reformer, der skal hjælpe en demokratiseringsproces på vej og skabe politisk og økonomisk stabilitet.  

Men hvorfor skal Balkan overhovedet med i EU? Det giver DEO's Balkanekspert Zlatko Jovanovic en analyse af. Hør om landene enkeltvis og om de dilemmaer, fordele og interesser, der knytter sig til EU-medlemskab. 

Caroline Bindslev, projektleder i DEO, indleder med et kort oplæg om Københavnerkriterierne, som er de krav et ansøgerland skal opfylde for at komme med i EU-samarbejdet.  

Zlatko Jovanovic er projekt- og rejseleder i DEO og forfatter til bogen: "Skal hele Balkan med i EU?" Han er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet og populærkultur i det tidligere Jugoslavien. Opvokset i Bosnien-Hercegovina, men bosat i Danmark siden 1993. 

Debatmødet afholdes i samarbejde med AOF Næstved. Der vil være en halv times pause undervejs, hvor AOF byder på kaffe og kage. 

Deltagelse: 50 kr. inkl. kage og kaffe samt et eksemplar af bogen "Skal hele Balkan med i EU?", der er en del af serien Samfundstanker.

20 kr. for studerende. Gratis for betalende medlemmer af DEO. 

Tegnebraet 2