Forlader briterne EU?

Torsdag den 21. marts 2019, kl. 17.00-18.30

Wegeners Gård, Vesterbrogade 60A i København V

Debatmøde om Brexit

Forlader briterne EU?

Brexit-dramaet er på sit højeste. Med blot en uge til briternes exit fra EU giver vi en status på forhandlingerne og analyserer udfordringerne. Mød chefanalytiker, Rasmus Nørlem Sørensen og Irlands-ekspert, Sara Dybris McQuaid.

Den 29. marts skal vilkårene for UK's skilsmisse med EU være forhandlet på plads. Det ser vanskeligt ud for Theresa May, der endnu ikke er lykkedes med at opnå en aftale, som det britiske parlament og EU bakker op om. Samtidig stiger presset fra egne rækker og fra oppositionspartiet Labour, der nu ønsker en ny folkeafstemning om Brexit. 

Dét, der især splitter parterne, er spørgsmålet om den såkaldte bagstopper, der skal forhindre en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Med aftalen om bagstopperen forbliver Nordirland i toldunionen indtil, der er fundet en løsning på grænseudfordringen. Briterne frygter imidlertid, at den vil fastholde UK i toldunionen på ubestemt tid, og at den vil skade deres handelsinteresser. 

Bliv klogere på, hvor langt forhandlingerne er. Får briterne en forlængelse af tidsfristen? Hvad er de største slagsmål? Risikerer briterne at forlade EU uden en aftale, og hvad er konsekvenserne i så fald? Hvad betyder Brexit for UK, Irland og EU? 

Sara Dybris McQuaid er lektor i Britisk og Irsk historie, og centerleder ved center for irske studier på Aarhus Universitet. Hun er desuden rejseleder på DEO's rejse til Irland og Nordirland i august 2019. Hør Sara fortælle om Brexit set med irske øjne og om udfordringer og slåskampe omkring bagstopper-aftalen. 

Rasmus Nørlem Sørensen er sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO. Han har beskæftiget sig indgående med spørgsmålet om Brexit og EU's fremtid efter Brexit. Hør ham fortælle om de mulige udfald af forhandlingerne og om konsekvenserne, hvis UK forlader EU uden en aftale. 

Deltagelse: 50 kr./20 kr. for studerende. Gratis adgang for medlemmer af DEO.