Kan EU sikre retsstaten i Rumænien?

Tirsdag den 3. marts 2020, kl. 17.00-18.30

Wegeners Gård, Vesterbrogade 60A, København V

Debatmøde med Zlatko Jovanovic

Kan EU sikre retsstaten i Rumænien?

Hvor Bulgarien i den seneste rapport fra EU-Kommissionen roses for sine fremskridt indenfor retsreformer, bekæmpelse af korruption og organiseret kriminalitet, skoses Rumænien for deciderede tilbageskridt. Hvad gik galt? Og hvem kan gøre noget ved det?

Da den rumænske regering i 2017 vedtog det såkaldte Dekret nummer 13, der nedsatte straffen for korruptionsdømte og gav landets politiske og økonomiske elite udsigt til amnesti, udløste det massive folkelige protester i landet og adskillige løftede pegefingre fra EU.

Senere blev dekretet trukket tilbage, men regeringen inskrænkede beføjelser til den enhed, der efterfølger og retsforfølger korruption, og fyrede dets effektive formand. Alligevel blev regeringspartiets leder, noget overraskende, idømt tre et halvt års fængselsstraf.

Så hvor står Rumænien i dag? Hvad hjælper i kampen mod korruption - trusler fra EU, folkelige protester?

Zlatko Jovanovic er ph.d. i Balkan-historie, forfatter til kapitlet om Rumænien i DEO's seneste udgivelse, Kan EU sikre retsstaten? og rejseleder på DEO's rejser til Balkan og Rumænien/Bulgarien.

Deltagelse: 50 kr. inkl. kaffe/the og et eksemplar af Kan EU redde retsstaten? 20 kr. for studerende, gratis for DEO-medlemmer.

 

DEO udgiver i februar 2020 bogen 'Kan EU sikre retsstaten? - demokratiske udfordringer i Polen, Ungarn og Rumænien'. Det er 13. udgivelse i serien Samfundstanker, en udgivelse, som du modtager fire gange årligt som DEO-medlem. Læs mere om DEO-medlemskab her

DEO rejser den 23.-30. maj til Rumænien og Bulgarien sammen med Zlatko Jovanovic, hvor vi bl.a. zoomer ind på Rumæniens kamp mod korruption gennem møder med en række ildsjæle og borgerinitiativer. Hvis du er nysgerrig eller vil med, kan du læse mere om rejsen her