Den sorte industri står fortsat stærkest på den politiske scene

Den sorte industri står fortsat stærkest på den politiske scene

28.09.2017

VIDEOINTERVIEW. Kul- og olieindustrien får stadig mest støtte fra det politiske system, lyder det fra Theresa Scavenius, lektor ved AAU. Dansk Industri prøver at repræsentere virksomheder fra begge sider af problematikken i Bruxelles, lyder det.

Det er ikke de grønne interesser, som bliver vægtet højest, men fortsat industriens, lyder det fra Theresa Scavenius, som forsker i europæisk klimapolitik.

Man skal blot se på tallene for CO2-reduktion, mener hun, for at få denne analyse bekræftet. Hun udtaler:

”Der er selvfølgelig der her idé om, at vi kan lave grøn vækst – og at vi samtidig med, at vi laver grøn omstilling, kan få økonomisk vækst. Indtil videre har det bare ikke vist sig at være helt rigtigt, fordi tallene i forhold til CO2-reduktionen, ikke er så tydelige, som mange ville ønske sig”. 

Vi skal tage hensyn til alle vores medlemmer

Brancheorganisationen Dansk Industri har vidt forskellige medlemmer som Vestas og Maersk Container Industry, der ser forskelligt på den grønne dagsorden. Her prøver man at finde et politisk ståsted, hvor alle 10.000 medlemmer kan se sig selv.

Det handler om at finde den rette balance mellem de virksomheder, som fortsat har brug for sikker og stabil energi i deres produktionskæde, og hensynet til de virksomheder, der satser på den grønne bølge, mener Lars Bach Jensen, fagleder hos Dansk Industri.

”Vi har et rådgivende energi- og klimapolitisk udvalg i DI. De har møder fire gange i kvartalet, hvor de diskuterer tingene. Der sidder virksomheder, som både producerer udstyr og virksomheder, der bruger meget energi, så det er en blanding. De bliver enige om noget, og det er så dét, vi mener”, siger han og fortsætter:

”Vi skal på den ene side have en ambitiøs grøn omstilling. På den anden side skal den også være til at håndtere for dem, der bruger meget energi, så de har adgang til stabil og sikker energi.”

De grønne lobbyister skal stå stærkere

Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF, mener, at repræsentanter fra de grønne virksomheder skal være langt bedre til at organisere sig. Det er påkrævet, mener hun, hvis deres holdninger skal smitte af på europæisk politik.

Business Europe, en paraplyorganisation, som Dansk Industri er medlem af, organiserer møder og en samlet politisk agenda for at påvirke morgendagens lovgivning fra bl.a. EU-Kommissionen og EU-Parlamentet.

Og det er i den forbindelse, Margrete Auken mener, at de grønne repræsentanter skal arbejde bedre sammen.

”I sig selv er der ikke noget galt med lobbyismen, der er masser af påvirkninger”, siger hun og uddyber:

”Problemet er, at man har nogle meget, meget gammeldags, erhvervstunge, meget kortsigtede industrier – bilindustrien i Tyskland og landbruget i Danmark – som bruger mange kræfter og ressourcer på at stoppe progressiv lovgivning.”