EP afviser kontrol med skattefrie tillæg

EU-parlamentet afviser kontrol med medlemmernes skattefrie tillæg

03.07.2018

NYHED. Europa-Parlamentets ledelse har med det snævrest mulige flertal besluttet fortsat at hemmeligholde det skattefrie tillæg til kontorer i politikernes hjemlande. De socialdemokratiske medlemmer i gruppen S&D gjorde udslaget.

Af Staffan Dahllöf

Med 8 stemmer mod 6 har Europa-Parlamentets præsidium – der består af formanden Antonio Tajani og de 14 næstformænd fra de politiske grupper – afvist at gøre rede for de 33.120 kroner (4.416 euro), som hver og en af de 751 EU-parlamentarikere modtager hver måned udover løn, diæter, rejsegodtgørelser og sekretariatsbistand.

Tillægget, der officielt kaldes ”Tillæg til Generelle Udgifter”, er i Danmark kendt som blyantspenge. Formålet er, at EU-politikerne skal kunne oprette et kontor, der hvor de er valgt, for blandt andet at være tilgængelige for deres vælgere.

I virkeligheden er op mod en tredjedel af de tiltænkte arbejdspladser spøgelseskontorer. 249 ud af 751 parlamentarikere har ikke noget kontor, eller opgiver kontorer på ikke-eksisterende adresser. Det viste en kortlægning foretaget af journalister fra samtlige EU-lande sidste år. En tredjedel af de adspurgte parlamentsmedlemmer nægtede at oplyse, hvordan de bruger blyantspengene.

Stoette Til Spoegelseskontorer

På linje med Messerschmidt

Kun et lille fåtal opgav, at de har forsøgt at betale de penge tilbage, de ikke havde brugt. Flertallet beholdt pengene selve, eller gav dem til deres egne, nationale politiske partier – en handling, der burde være parallel til det som Dansk Folkeparti i Europaparlamentet står anklaget for at have misbrugt andre EU-tilskud på.

Samme dag som det store antal ikke eksisterende kontorer blev kendt, erklærede parlamentsformanden Tajani sig enig i, at der er behov for bedre kontrol. Den slags kontrol stemte han dog selv imod i Parlamentets præsidium den 2. juli.

De 15 stemmeberettigede medlemmer havde foran sig et forslag fra en arbejdsgruppe i Parlamentet om, at kontorpengene skulle indbetales på en særlig konto, at udgifterne skulle dokumenteres med adgang til revisorer, og at penge, som ikke bliver brugt på formålet, skulle betales tilbage.

Ingen dokumentation, ingen kontrol

På det lukkede møde fik arbejdsgruppens forslag støtte fra Den Grønne gruppe, den liberale gruppe ALDE, Venstrefløjsgruppen GUE/NGL og den EU-kritiske gruppe EFD og af to af fire socialdemokrater i S&D-gruppen, i alt 6 stemmer.

Imod forslaget stemte 8 fra den store borgerlige gruppe EPP, som formanden Tajani selv tilhører, den konservative gruppe CRE og to socialdemokrater i S&D-gruppen.

Præsidiets flertal besluttede, at tillægget til kontorhold fremover skal indbetales på en separat konto, men uden krav om dokumentation for, hvordan de bliver brugt, uden revision og uden krav om tilbagebetaling af ubrugte midler.

Det grønne medlem af præsidiet, Heidi Hautala, siger til den spanske avis El Confidential, at hvis bare en socialdemokrat mere havde støttet forslaget, ville det have udstillet formanden Tajani i en nøglerolle med en udslagsgivende stemme. Men Tajani nægtede ifølge Hautala at åbne op for en debat på mødet.

Domstolen får sidste ord

Den grønne EU-parlamentariker Sven Giegold, som stod bag arbejdsgruppens nedstemte forslag, kalder udgangen for et skud i foden på Europæisk demokrati.

Nick Aiossa, fra organisationen Transparency International siger:
”Det er helt skandaløst, at Parlamentet har undladt at skabe bare en smule gennemsigtighed og ansvarlighed over for, hvordan parlamentsmedlemmer bruger 40 millioner euro om året af skatteydernes penge. Parlamentets præsidium har lige spildt sin bedste chance for at foretage en meningsfuld reform inden valgene i 2019."

Anuška Delić, fra Oštro, et slovensk center for undersøgende journalistik, har samordnet de europæiske journalisters kortlægning af, hvordan blyantpengene (ikke) bliver brugt. Hun kalder beslutningen for skammelig, og en hån mod talen om øget åbenhed:

"Tanken om, at EU-parlamentariker står over regler og principper for offentlige udgifter, er ikke kun farligt, men også udemokratisk. Præsidiet har netop sørget for, at EU-borgere fortsat skal holdes udenfor magtcentrene. Det er en trist dag for EU."

Det sidste ord om blyantspengene og spøgelseskontorerne, er dog ikke sagt endnu. Journalisterne bag MEP’s Project, blandt dem DEO’s researcher og journalist, har rejst en sag om Parlamentets afvisning af aktindsigt ved EU-domstolen i Luxembourg.

Domstolen holdt i efteråret 2017 en åben høring med et udvidet dommerpanel i sagen, hvilket må ses som et tegn på, at dommerne i Luxembourg anser sagen som principiel. Det er ikke kendt, hvornår Domstolen vil meddele sin afgørelse.

 

Meps Project

 

Danske deltagere i MEP’s Project har været denne artikels forfatter, Nils Mulvad fra Investigative Reporting Denmark og Peter Jeppesen, Ekstra Bladet.

Tidligere artikler og baggrundsmateriale, herunder et interaktivt kort over de enkelte parlamentarikers (manglende) kontorer kan findes på: The MEP's Project