Har Viktor Orban lavet et kup i Ungarn?

Har Viktor Orbán lavet et kup i Ungarn?

25.03.2020

RADIO. Vibe Termansen, DEO's analytiker, var mandag i P1 Orientering for at fortælle om en ny bemyndigelseslov i Ungarn, der vil lade Orbán regere per dekret og slå hårdt ned på kritikere. I første omgang under Coronakrisen.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har med baggrund i coronakrisen fremlagt et forslag til en Bemyndigelseslov, der skal sende parlamentet hjem (domstolene er allerede sendt hjem), lade Orban styre per dekret, lade alle hans nye dekret-love trumfe tidligere love, aflyse valg og folkeafstemninger, gøre det strafbart med op til fem års fængsel at sprede "falsk information der hindrer beskyttelsen af folket eller alarmerer det" eller bryde en karantæne.

Det er regeringen, og derfor i sidste ende Orbán, der skal afgøre, hvad der er falsk information. Bemyndigelsesloven skal gælde, indtil krisen er ovre. Det er regeringen, og derfor i sidstge ende Orbán, der afgør, hvornår den er det.

Bemyndigelseslov på vej

Loven, der blev fremlagt fredag den 20. marts, var til debat i det ungarske parlament allerede mandag den 23. marts. Hasteproceduren betød, at der skulle bruges 4/5 flertal i parlamentet for at få den vedtaget. En enig opposition var imod forslaget, så længe det ikke rummede en udløbsdato. Da regeringenspartierne Fidesz og Kristendemokraterne tilsammen kun kan mønstre 2/3 af pladserne i parlamentet, faldt lovforslaget.

Ungarn er i forøvrigt stadig i den undtagelsestilstand, Orbán indførte efter migrantkrisen. Hver 6. måned bliver den blot forlænget.

Det første nederlag betyder ikke, at den nye Bemyndigelseslov ikke kan blive vedtaget. Men det betyder, at det kommer til at gå langsommere. Hvis Orban kan vente til næste uge, er det ikke længere hasteprocedure, og så er 2/3 flertal nok. Hvilket jo nøjagtig er, hvad han har.

50.000 ungarere underskrev lynhurtigt en protest mod denne lov. Men det er ikke Orbáns egne vælgere, de tilhørte i forvejen oppositionen, så de rykker ikke ved magten.

Den nye trussel om fængselsstraf for at sprede "falsk information" må formodes at være præventiv. De ungarske fængsler har ikke kapacitet til... for eksempel de 50.000, der underskrev protesten.

Corona rykker ned på dagsordenen

Under alle omstændigheder har denne politiske krise erobret dagsordenen i de uafhængige medier, så der nu er mindre fokus på de absurd underfinansierede ungarske hospitaler her lige før, krisen for alvor bryder løs i landet - der mangler læger, specielt yngre og midaldrende læger, da de i højt tal er rejst til Vesteuropa.

En del af de læger, der stadig arbejder på ungarske hospitaler, er helt oppe i 70' erne, dvs selv i risikogruppen for covid-19. Der mangler masker og andet basalt udstyr. Og der findes ikke engang sæbe på toiletterne på hospitaler i Ungarn. Skal man besøge en indlagt pårørende, medbringer man mad, sæbe og toiletpapir.

Hvis Orbán ønsker det, og der ikke er sket noget, der får ham til at revurdere situationen, bliver loven stemt igennem næste uge. Massive folkelige protester ville måske kunne få Orban til at ændre kurs, men det ses ikke. EU Kommissionen, Parlamentet samt de nationale regeringer i EU har travlt med corona. Hvis målet var at afskaffe demokratiet, var timingen god.

 

Lyt med!

Du kan høre indslaget med Vibe Termansen, fra DR P1 Orientering, mandag den 23. marts 2020 her: https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2020-03-23/01:19:32