Hvad vil vi med bankerne? - odense

Hvad vil vi med bankerne?

06.02.2017

REPORTAGE - ODENSE. Bankerne er for store og reguleres for lidt, lød en af konklusionerne på debatmødet om bankernes rolle i samfundet. I alt var 50 mennesker mødt op for at diskutere bankernes rolle i samfundet.

Aftenens debatpanel bestod af Flemming Nielsen, direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, Jonas Jensen fra foreningen Gode Penge og Nis Jul Clausen, juraprofessor på Syddansk Universitet.

Omkring 50 interesserede deltagere var mødt op og bød ind med kritiske spørgsmål til de tre eksperter som udgjorde panelet, da Oplysningsforbundet DEO i samarbejde med Odense Bibliotek havde inviteret til debat om bankerne. Der blev blandt andet stillet spørgsmålstegn ved bankernes etiske kodeks og ansvar overfor samfundet.

Spoerger

Samfundsansvaret bliver til ren forretning for bankerne. Er det fair?” spurgte en af deltagerne blandt andet.

Bankledelsen har svigtet

Men ifølge juraprofessor ved SDU, Nis Jul Clausen, skal man helt ind i bankernes indre opbygning for at finde årsagen til bankernes rolle i finanskrisen. Efter finanskrisen fik bankerne og reglerne et eftersyn, og her var konklusionen klar.

Konklusionen i advokatundersøgelser af krakkede banker siger, at bankledelsen har svigtet,” fortalte han blandt andet, og fortsatte: ”Disse her undersøgelser peger i høj grad på, at bankbestyrelsen ikke har holdt opsyn med direktionen. I en del tilfælde har direktionen styret bestyrelsen og valgt, hvem der skulle sidde i den.”

Konsekvensen af dette har ifølge ham været, at man ikke har været klar over risiciene ved de udlån, man har givet.
Flemming Nielsen, som er direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, var enig i kritikken.

Han pegede dog også på en anden forklaring, nemlig bankernes kistebund: ”I 2005- og 06 var bankernes kapital udpint. Da krisen satte ind var der ikke nogen buffer i bankerne, og derfor slog den så hårdt, som den har gjort.

Panel

Kræv mere af din bank

Selvom de strammere tøjler på mange måder har hjulpet, er der dog ét problem; at byrden lægges over på de mindre banker.

Bestyrelserne bruger rigtig meget tid på det i dag, i forhold til før tiden. Et hav af udvalg for det ene og det andet betyder, at man bliver nødt til at blive større og større for at kunne følge med.

Jonas Jensen fra foreningen Gode Penge rundede af med en konkret opfordring til deltagerne og danskerne generelt: At vi kræver mere af vores banker som politiske forbrugere. ”Vores tankegang som kunder er ofte, at banken er vores rådgivere, men man skal måske tænke banken mere som et supermarked. Hvor får jeg det, jeg leder efter?” spurgte han retorisk.

Vil du have en lav rente, eller vil du have samfundsansvar, eller begge dele? Så find den bank, der svarer til dine krav,” opfordrede han.

Om deltagerne gik hjem og så deres egne banker efter i sømmene, må tiden vise, men oplægsholderne fik store klapsalver med på vejen fra et oplagt publikum.

Hvad vil vi med bankerne?
Dato: 16/11 2016
Hovedbiblioteket, Odense
Kl.17-18.30
Oplægsholdere: Jonas Jensen, Nis Jul Clausen, Flemming Nielsen

Arrangementet er støttet af Europa-Nævnet

Logo Stoettet Af Europanaevnet