Hvad er EU's fremtid? - Ballerup

Hvad er EU's fremtid?

23.01.2017

REPORTAGE BALLERUP. Debatten om EU’s fremtid trak over 100 deltagere til Ballerup Bibliotek, hvor Europabevægelsens formand Stine Bosse og Oplysningsforbundet DEO’s sekretariatsleder, Rasmus Nørlem Sørensen debatterede EU’s fremtid.

Klokken er lidt i fem en tirsdag eftermiddag i september. Solen bager ned fra over og gør mødesalen under loftet på Ballerup bibliotek varm som en kakkelovn. De grå plastikstole er lænket til hinanden i lange rækker, og over 100 pladser er fyldt. Til højre for mellemgangen sidder det ældre publikum koncentreret med hænderne om de varme plastikkopper og smager forsigtigt på automatkaffen.

Venstre for sidder gymnasieklasserne og snakker lystigt med hinanden. Ved det runde bord på scenen sidder erhvervskvinde og formand for Europabevægelsen, Stine Bosse, og debattør og sekretariatschef for Oplysningsforbundet DEO, Rasmus Nørlem Sørensen, klar til at debattere arbejdskraftens fri bevægelighed.

EU er mere end et fredsprojekt

På slaget fem byder ordstyren velkommen til de godt 100 fremmødte. Med en power point-præsentation spækket med statistikker og grafer skitserer han hovedtrækkene af EU-skepsissen blandt Unionens nu 27 medlemmer, og giver herefter ordet videre til de to debattører.

Europabevægelsens formand griber straks mikrofonen, rejser sig og proklamerer med entusiasme i stemmen, at EU ikke blot er et fredsprojekt, men også et velfærds- og velstandsprojekt, vi kan være glade for og stolte over.

Erhvervskvinden, som er kendt for sin EU-begejstring, forklarer, hvordan Danmark ikke ville være repræsenteret på G20, hvordan handelsaftaler på tværs af landegrænser ville være svære at forhandle på plads og hvordan arbejdsgivere ville have svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft, var det ikke for EU. Hun klappes på plads af publikum. 

Da sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO, Rasmus Nørlem, efterfølgende tager ordet, er det med en mere afdæmpet begejstring for Unionen.

Med sin rolige stemmeføring fortæller han om udfordringerne, som arbejdskraftens fri bevægelighed fører med sig. Han hæfter sig ved Bosses EU-begejstring ud fra erhvervslivets synspunkt, som han ikke mener, nødvendigvis har de samme interesser som resten af samfundet. Han giver udtryk for sin bekymring, at miljøbeskyttelse og hårdt tilkæmpede forbrugerrettigheder betaler prisen for det indre marked. Også han klappes på plads.

Taler EU ned 

Det står hurtigt klart, at de to debattører ser meget forskelligt på EU. Når det gælder politikernes rolle i forhold til EU-oplysning, kan de dog finde fælles fodslag.  

Stine Bosse angriber den forhenværende britiske premierminister, David Cameron, for at forlede sit folk ud i en Brexit-afstemning og anklager UKIP-lederen, Nigel Farage, for at konstruere løgne om EU. Heller ikke den danske statsminister går fri for erhvervskvindes torden.

Lars Løkke efterlader borgere uoplyste, når han på twitter informerer om, hvordan et møde med den canadiske premierminister er kommet i stand. I sin opdatering nævner han ikke EU med ét ord eller at mødet altså kun er muliggjort på grund af EU,” siger en undrende Stine Bosse, mens Rasmus Nørlem Sørensen nikker med.

Særligt afstemningen om det britiske EU-medlemskab, som løb af staben i juni i år, er de to EU-debattører enige om, var en katastrofe. Begge klandrer de, de britiske politikere og medier for at føre en hel forfejlet debat og give efter for populismens kortsigtede løsninger. 

En mere simpel union

Efter en halv time gives debatten fri. Gymnasieeleverne i venstre side af salen, som flittigt har skriblet ned i deres farverige notesblokke, er tilbageholdende med at stille spørgsmål. Det er den notatfrie del af salen dog ikke; her skyder den ene hånd efter den anden i vejret, så ordstyreren har svært ved at nå dem alle.

En person spørger, om euroen er en fejlkonstruktion, mens en anden vil vide, om man kan forestille sig et EU i to tempi. Til dét svarer eksperterne, at euroen allerede er indført i Danmark under dæknavnet ”krone,” og at EU længe har opereret med to hastigheder.  

Svarene vækker opstandelse blandt publikum: Nogle rynker brynene, nogle stikker hovederne sammen i lavmælt hvisken, nogle grifler ned på papir. 

Mens himlen udenfor så småt skifter farve til mørkere nuancer og aftenmadstid rykker nærmere, fortsætter debatten ufortrødent på Ballerup Bibliotek og spørgsmålene vælter fortsat frem fra det EU-interesserede publikum.

Efter halvanden time runder ordstyreren debatten af. Der klappes og uddeles rødvinsflasker til debatpanelet, og de, der ikke fik svar på deres spørgsmål, strømmer de to eksperter i møde. Gymnasieeleverne er allerede dampet af. 

Hvad er EU's fremtid?
Dato: 7/9 2016
Ballerup Bibliotek
Kl.17-18.30
Oplægsholdere: Rasmus Nørlem Sørensen og Stine Bosse

Mødet blev arrangeret i et samarbejde mellem DEO og Ballerup Bibliotek

---------- 

Du kan læse mere om Rasmus Nørlem Sørensens bud på EU's fremtid her:

Interview i Information den 5. juli 2016: "Venstrefløjen er ved at tabe EM i politik"

Kronik i NOTAT den 15. juni 2016: "Velkommen til et andet Europa"

---------- 

Du kan læse mere om Stine Bosses bud på EU's fremtid her:

Debatindlæg på Altinget.dk den 25. maj 2016: "Hvor er visionerne for Europa?"

Kommentar i Ræson den 25. januar 2016: "Er Danmark på flugt?"