Forårstur til Bruxelles og EU

Forårstur til Bruxelles og EU

09.02.2017

REPORTAGE: 46 deltagere var med DEO på tur til et forårsskønt Bruxelles. Det blev en hyggelig tur, hvor deltagerne blev klogere på EU-institutionerne i byen og Danmarks indflydelse i EU. Undervejs besøgte vi EU-Kommissionen, den Danske EU-Repræsentation og Europa-Parlamentet.

Stemningen var høj, da bussen lørdag den 2. april rullede fra Danmark mod Bruxelles. Undervejs på busturen blev der serveret rundstykker og kaffe – således var rejsedeltagerne klar til et par faglige oplæg om EU.

DEO's guider på turen fortalte om EU’s historie og udfordringer, EU-institutionerne, EU’s handelsaftale med USA, den britiske folkeafstemning, EU’s landbrugspolitik og om den britiske sociolog Anthony Giddens’ bud på, hvordan EU kommer videre fra de mange kriser, der har præget den politiske udvikling de seneste år.

Da vi lørdag aften nåede Bruxelles og hotel Bedford, hvor vi var indkvartede under turen, gik vi i en større flok op til den flotte Grand Place, den historiske markedsplads, der i dag huser rådhuset, bymuseet og mange turistbutikker.

Byvandring med Jacob Langvad

Søndag var der mulighed for at deltage i en byvandring med journalist Jacob Langvad, der bl.a. skriver for Weekendavisen og laver radio for P1. Turen startede ved Notre Dame-kirken i det spraglede Marolles-kvarter. Undervejs kom vi forbi de mange marskandiser-forretninger og der blev også gjort et stop ved kvarterets loppemarked, der bl.a. er kendt for at være stedet, hvor Tintin fandt skatteskibet i tegneserien ’Enhjørningens hemmelighed’. Turen sluttede ved Justitspalæet, som Leopold den 1. fik bygget som symbol på ret og retfærdighed og det nye belgiske kongerige.

Jacob Langvad fortalte om hvilken betydning det har for Bruxelles at mange EU-institutioner er placeret her. Jacob Langvad kom også ind på historikken omkring Belgiens splittede regioner.

Der var også mange af deltagerne, der spurgte ind til terrorangrebet og hvordan Bruxelles var blevet centrum for flere menneskejagter i forbindelse med den seneste tids angreb i Frankrig og Belgien. Senere fik deltagerne mulighed for at opleve Bruxelles på egen hånd. Mange valgte at besøge byens mange museer, mens andre blev udendørs og nød byens forårsstemning.

Dansk repræsentation i EU

Dernæst besøgte vi Danmarks Faste Repræsentation ved EU, der netop havde fået nye fine lokaler. Her blev vi modtaget af Energiattaché Peter Larsen, der fortalte om Repræsentationens arbejde som bindeled mellem den danske regering og EU-institutionerne. Her sørger diverse udsendte medarbejdere fra de forskellige danske ministerier for at varetage danske interesser i lovgivningsprocessen.

Efter en velfortjent frokostpause ved den nærliggende Place Luxembourg var deltagerne mætte og klar til næste omgang i EU-institutionerne. Efter en aflysning fra Christel Schaldemose, som vi ellers skulle have talt med, endte vi i EU-Parlamentets besøgscenter Parlamentarium.

Her kunne deltagerne kigge omkring i det interaktive center, hvor Parlamentets historie og arbejde var i centrum. Efterfølgende gik turen ind i selve parlamentet, hvor vi som det første fik forevist plenarsalen som er parlamentsmedlemmernes mødesal i Bruxelles.

Oplæg fra Auken

Herefter besvarede Olav Gade og Henrik Werner Hansen, som begge varetager besøgsgrupper i Parlamentet på deltagernes mange spørgsmål. Sidste punkt på programmet mandag var et oplæg af Margrete Auken, som sidder i EU-Parlamentets Grønne gruppe for SF. Margrete fortalte om sit arbejde i Parlamentet og om de arbejdsudvalg hun er medlem af.

Således klogere på hvad der foregår i EU-institutionerne og i den danske EU-Repræsentation vendte vi igen snuden mod Danmark. Efter en aftensmadspause var det tid til den traditionelle fællessang, der er et fast punkt på DEO’s busrejser. Her startede vi næsten fra en ende af, og deltagerne skrålede med på de fleste sange i hæftet. Det var således en gruppe i højt humør, der vendte hjem fra DEO’s forårstur til Bruxelles.

Dato: 2/4 2016