Ny dynamik i tysk politik sender Merkel i tænkeboksen

Ny dynamik i tysk politik sender Merkel i tænkeboksen

27.09.2017

REPORTAGE. Knap 70 personer deltog, da DEO og U35, bød velkommen til en analyse af det tyske valgresultat tirsdag den 26. september 2017 på Wegeners Gaard, København V. Lukas A. Lausen og Tobias Pichard Christensen har fulgt valget helt tæt på, og var derfor godt klædt på til debat om fremtiden for den tyske regering, samt valgets indflydelse på EU.

Af Mathilde Møller Christensen 

Valgresultatet og den nye tyske regering

Tobias Pichard Christensen lagde ud med et fokus på den ualmindeligt stille – nogen går endda så langt at sige kedelige – valgkamp i Tyskland. De tyske medier har især kritiseret manglen på uenighed mellem de to største partier, det konservative CDU/CSU og det socialdemokratiske SPD.

Ifølge ham, har det haft den konsekvens, at partier som det liberale FDP og det nationalistiske AfD er gået frem i forhold til meningsmålingerne.

Martin Schultz og hans parti, SPD, har derimod haft et historisk dårligt valg.

Lige nu svirrer rygterne om, at man vil danne en Jamaica-koalition mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne. Spørgsmålet er så, om disse partier overhovedet kan forhandle sig til enighed.

Hvis ikke, er det muligt at lave en mindretalsregering – men det er der kun én procents sandsynlighed for, understregede Lukas Lausen. Det skyldes, at man ikke normalt opererer imod flertal i Tyskland. Også Tobias var skeptisk over for det scenarie: Faktisk afviste han det helt, og forudså i stedet at der kommer et nyvalg, hvis ikke Jamaica-koalitionen lykkes.

Tobias i front

Mere konsistens i EU. Ny dynamik i Tyskland.

Lukas tilføjede, at meget lidt er fastlagt, og at der ikke vil være en ny, tysk regering før om lang tid, da mange ender skal mødes.

Ifølge ham, kunne man, fra de europæiske hovedstæder, høre ”et lettelsessuk, da man så at Merkel blev genvalgt. Det var alle selvfølgelig forberedt på, men alligevel var det vigtigt, efter to år med mange udfordringer i EU, at have mere konsistens i Europas måske stærkeste land.”

Det er vigtigt at huske på, at der ikke er tale om en krise, fremhæver Tobias. Tyskland har haft mange kriser de sidste mange år, men det er et stabilt land med god vækst og faldende arbejdsløshed.

Hvis Merkel indgår koalition med FDP og De Grønne, kan det bringe ”en hel ny dynamik og nye tanker ind i tysk politik – en politik, som måske var blevet for stabil ifølge mange vælgere”

AfD: Det eneste alternativ?

Hvis SPD ikke går i opposition, og i stedet peger på Merkel som forbundskansler – hvilket Lukas Lausen grundlæggende afviste – så bliver AfD det nye store oppositionsparti. Det er dog en vigtig rolle, som SPD ikke vil afgive.

Hvis det alligevel skulle ske, frygter man, at en normaliseringsproces sættes i gang – forstået sådan at tyskerne vil vænne sig til AfD, fordi de ofte vil blive repræsenteret i regeringen. Lukas påpegede, at AfD’s store fremgang skyldes, at nogle kun har stemt af protest.

Dermed har AfD mere været et fravalg af den samme politik, frem for et tilvalg af AfD’s politik: ”Alt for meget politisk grød i Berlin, det er det samme det hele, så nu stemmer vi på AfD for lige at sparke til det,” fortalte Lukas Lausen.

Spørgsmål

Et af de mange gode spørgsmål fra publikum

FDP trækker Merkel væk fra Macron

FDP’s fremgang kan skabe problemer, på både nationalt og EU-plan. Først og fremmest er Merkel blevet svækket – hun har ikke tabt så meget før, og hvis FDP kommer i regering, så kan de blokere for mange af CDU’s politikker på både nationalt og EU plan på grund af partiets fremgang.

FDP vil bremse for stort set alle Macrons visioner om EU’s fremtid – og Merkel ønsker i bund og grund at Macron lykkes.

I forhold til de fremtidsvisioner, som både Macron og Juncker har om EU, så er de afhængige af FDP’s stemme: ”For begge veje er FDP den store markør for, hvad der egentlig er muligt,” fortalte Lukas. Macrons visioner går dermed ”bang on mod FDP, fordi det er præcis det, som de ikke vil have”, herunder bl.a. mere integreret forsvar, samt Eurozone parlament og finansminister.

Hvis FDP kommer i regering, kommer også EU budgettet under pres, da de besidder et meget restriktivt synspunkt og ikke ønsker, at der skal bruges flere penge.

Begge ved bord

Tobias Pichard Christensen (tv.) og Lukas A. Lausen (th.)

Den sociale dimension skaber splid

Et andet område, som publikum var interesseret i at høre om, var de sociale problematikker, herunder bl.a. den store ulighed i Tyskland.

Tobias fremhævede her det tyske paradoks: Ifølge en undersøgelse af forskningsinstituttet DIW [Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung, red.], så er tyskerne mere tilfredse end nogensinde – det højeste siden 1984.

Tyskland har, på sin vis, lagt finanskrisen bag sig: Man har været endnu længere nede at vende, og derfor er det gængse indtryk at det egentlig går meget godt for landet.

Spørgsmålet er, om tyskerne har en anden indstilling til ulighed end andre? Lukas svarede et stort JA; tyskerne har en meget nøjsom indstilling, og så længe det går nogenlunde godt for landet, så er tyskerne tilfredse. Lighed er heller ikke så vigtig for tyskerne – og heller ikke et politisk mål, som det er for danskerne.

Kritikken har ellers tidligere gået på problemet med ”working poor”. Det indebærer, at de tyske lønninger er så lave, at en del af befolkningen ligger under fattigdomsgrænsen på trods af, at de har et fuldtidsarbejde.

Ifølge Lukas Lausen er Macron gået så langt som til at true Tyskland med at hive dem i EU-retten på baggrund af dette, samt for deres overskridende overskud på budgetkontoen. Problemet er dog, at ingen håndhæver de paragrafer, fordi Tyskland ”betaler festen for de andre”.

Publikum2

_________________

Arrangementtitel: ”Mere Merkel - hvad betyder det for EU?"

Tid og sted: Tirsdag den 26. september 2017, Wegenersgaard, Vesterbrogade 60A, København V

Oplægsholdere: Tobias Pichard Christensen fra det danske generalkonsultat i München og Lukas A. Lausen fra U35