Kan EU skabe fred i verden?

Stor spørgelyst til DEO's boglancering

25.04.2018

REPORTAGE. Den 19. april 2018 havde DEO inviteret til boglancering og debatmøde om DEO's nye bog: Kan EU skabe fred i verden? Peter Viggo Jakobsen fra forsvarsakademiet var inviteret til at opponere.

Af Vladislav Antonic

Kan PESCO udvikle EU’s militære samarbejde, og kan EU reelt klare sig uden NATO og USA, når det gælder større militære operationer? Dette var nogle af de mange spørgsmål, der blev taget op til debatmødet.

Boglanceringen bestod af en præsentation af hovedindholdet i bogens kapitler ved to af bogens forfattere, Helga Molbæk-Steensig og Staffan Dahllöf efterfulgt af et oplæg ved Peter Viggo Jakobsen og debat med publikum.

Helga

DEO-analytiker Helga Molbæk-Steensig startede ud med at præsentere nogle teoretiske definitioner på, hvad fred egentlig er og hvordan man skaber den. På spørgsmålet om, hvorfor det er lige EU, der skal være frontløber på området, noterede hun sig, at EU har indskrevet et fredsløfte i traktaten og allerede én gang har modtaget Nobels fredspris, så unionen har en del at leve op til.  

Hun forklarede desuden, at EU traditionelt har anvendt sin bløde magt til at påvirke landene i unionens  interessesfære. Sikring af fred og stabilitet i nabolaget er nemlig en god forudsætning for at have fred og stabilitet i unionen.  

Staffan

Staffan Dahllöf, journalist og researcher hos DEO, fulgte op med en analyse af EU's nye samarbejde på sikkerheds- og forsvarsområdet under navnet PESCO (Permanent Struktureret Samarbejde). Han fremførte blandt andet, at PESCO er baseret på et ønske om at opnå strategisk autonomi, hvor EU kan klare sig selv. Han tilføjede dog, at det også kan fungere som en forstærket europæisk søjle i NATO.

Samtidig sagde han, at PESCO kan blive et projekt, der forener et splittet EU. Blandt andet påpegede han Brexit-paradokset, hvor briterne kunne være på vej tilbage - dog iført uniform.

Peter Viggo

Ifølge forsvarsekspert og lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, vil PESCO dog ingen bemærkelsesværdig betydning få. Han mener derimod, at NATO er en meget større spiller, og at militære operationer ganske enkelt vil køre udenom EU.

Medlemslandene bør derfor fortsat fokusere på NATO-samarbejdet i forsvarsregi, mens den bløde magt skal anvendes andetsteds. Altså skal samspillet mellem hård og blød magt fortsætte med at være fordelt på de to organisationer, da man når længst med en sådan kombination.

Peter Viggo 2

Under debatten påpegede Peter Viggo Jakobsen også, at selvom EU-medlemslandene kan være solidariske i forhold til en lang række udenrigspolitiske spørgsmål, så ligger der ingen magt bag solidariteten. Blød magt alene er ikke nok til at løse konflikter. Krigen i det tidligere Jugoslavien og senest den i Syrien er gode eksempler på dette.

Publikum 1

Dertil tilføjede han, at EU stadig kan regne med USA og NATO’s støtte, på trods af de mange tweets fra den amerikanske præsident. Man skal hellere kigge på hvad USA gør end på hvad præsidenten siger. 

PESCO bør i stedet opfattes som industripolitik. Peter Viggo Jakobsen mener, at PESCO-samarbejdet mere end noget andet, er en måde at overtale medlemslandene til at smide flere penge efter teknologi på, og dermed skabe flere arbejdspladser. Dog er det vigtigt at have med, at Europas store indkøb af amerikansk isenkram er med til at sikre amerikanernes støtte.

Arrangementet blev videoptaget af MobileVideo fra Aalborg Universitet.

Oplægsholdere: Helga Molbæk-Steensing og Staffan Dahllöf fra DEO, Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet

Moderator: Rasmus Nørlem Sørensen

Her kan man købe DEO's bog, Kan EU skabe fred i verden?

Torsdagsmøder på Wegeners Gaard:
DEO afholder debatmøder på Wegeners Gaard hver torsdag kl. 17.00-18.30 i 2018. Her sætter vi spot på europæiske problemstillinger, EU’s fremtid og europæisk politik. Møderne fanger højaktuelle debatter og offentliggøres derfor løbende, så hold øje med hjemmesiden, men sæt kryds i kalenderen allerede.

Det næste torsdagsmøde bliver den 26.4., hvor man kan diskutere hvor EU's penge skal komme fra.