Mafiaen i Europa

Mafiaen i Europa

08.05.2018

REPORTAGE. Omkring 120 mennesker var mødt den 3. maj, da Don Luigi Ciotti fortalte om sit arbejde med at forvandle beslaglagt mafiaejendom til gavn for det italienske samfund.

Af Amalie Holst Madsen

Publikum1

Michael Birkkjær Lauritsen fra DEO introducerede indledningsvist Don Luigi Ciotti og netværket Libera, som Don Ciotti er medstifter af. Derefter stillede Michael aftenens første spørgsmål: hvad er en mafia, og hvordan adskiller den sig fra andre former for kriminalitet?

Don Luigi forklarede, at mafiaen er en kriminel organisation, der opnår sine mål ved at samarbejde med dem, der er uden for mafiaen: politikere, professorer og erhvervs- og industrifolk. Mafiaen trænger ind ved at investere penge der, hvor der er en lovgivning, der ikke forhindrer det, og hvor de kan gemme sig i sociale strukturer på grund af en svag lovgivning. Mafiaen deler et marked, hvor de bl.a. beskæftiger sig med narkotika og våben - markedet svarer til 1% af EU’s BNP. 

DonLuigi2

Efter denne redegørelse af hvad mafiaen er for en størrelse, spurgte Michael, hvad vi i Danmark burde være særligt opmærksomme på. Don Luigi understregede endnu en gang, at mafiaen forsøger at trænge ind på alle niveauer. De prøver at trænge ind, når store offentlige opgaver kommer i udbud. Det har vi allerede set i Danmark og det skal vi være opmærksomme på. Derefter forklarede Don Luigi, at der er fem forskellige niveauer hvad angår bevidstheden om mafiaen i Europa. Don Luigi mente, at vi i Danmark ligger i kategori tre; vi benægter tilstedeværelsen af mafiaen, hvilket betyder, at der på politisk niveau ikke bliver handlet på den viden, vi har om mafiaen i Danmark. 

 Publikum 2

Efter disse indledende spørgsmål fra Michael, blev der åbnet op for publikums spørgsmål. Der blev spurgt ind til, om man burde lave om på EU’s udliciteringsregler for at komme mafiaen til livs, hvilket Don Luigi mente bestemt var nødvendigt. Derefter blev der spurgt ind til, hvorvidt mafiaen er involveret i at smugle migranter fra Sydeuropa til Nordeuropa. Don Luigi sagde, at det ikke lader til at mafiaen tjener penge på at sende migranter videre, men man ved, at de blander sig i driften af modtagelsescentrene i Italien.

Publikum3

Til sidst på mødet blev der spurgt mere specifikt ind til det arbejde, som Libera udfører. Libera arbejder for at støtte de personer, der er pårørende til ofre for mafiaen, for at gøre noget for at skabe beskæftigelse, og samtidig gøre noget for kulturen. Takket være Libera, som skaffede en million underskrifter, kunne der gennemføres en lov, der gør det muligt at konfiskere mafiaens ejendom til fordel for sociale og samfundsmæssige formål. De vil også gerne have ændret lovgivningen i EU, så man kan komme mafiaen til livs. Don Luigi er sikker på, at dette også nok skal lykkedes. 

Oplægsholdere: Michael Birkkjær Lauritsen fra DEO, Don Luigi Ciotti fra Libera, Oversætter: Lone Puerari.

 

DEO møder netværket LIBERA på en rejse til Rom og Italien i oktober. Den kan du læse om her. Rejsen er udsolgt, men en ny med afgang i april er under udarbejdelse og offentliggøres her på siden, ligesom vi underretter alle medlemmer herom.