Demokratistafetten

Nyborg-rektor modtog demokratistafetten på Grundlovsdag

06.06.2019

Nyborg-rektor, Henrik Vestergaard Stokholm, modtog den ærefulde demokratistafet for sin kamp for søstrene Roda og Roweydas ret til at færdiggøre 10. klasse. Prisen blev overrakt samtidig med, at den udviste somaliske familie får deres rettigheder tilbage. Dermed kan søstrene se frem til at begynde i 1. G efter sommeren på lige fod med deres jævnaldrende klassekammerater.

Det var en lettet og glad mand, der ovenpå de gode nyheder om families sag, modtog Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet, der traditionen tro blev overrakt Grundlovsdag til DEO og Grundtvigsk Forums Grundlovsmøde på Vartov i København. 

Retoren fra Nyborg skabte overskrifter, da han i november 2018 gik imod kommunens afgørelse om at stoppe skolegangen for Roda og Roweyda Abdisalan Hussin, da familiens opholdstilladelse ikke blev forlænget. En kamp mod systemet, som rektoren blev kritiseret for af flere politikere.

En smuk solskinsdag skabte skønne rammer i Vartovs gård for taler, sange, klapsalver og hyldest til demokratiet.

Nedenunder kan du se billeder af talerne, publikum og den nye modtager af Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet, rektor Henrik Vestergaard Stokholm. Derudover finder du også udpluk fra grundlovstalerne samt links til de fulde grundovstaler. 

 

IMG 2552

Foto: Henrik Vestergaard Stokholm

Citater fra Henrik Vestergaard Stokholms tale:

”Vi har kort sagt glemt at tænke selv, fordi vores hjerner er blevet hacket af alt det negative, og virkeligheden ender derfor som en fortegnet karikatur. For ord betyder noget, og lige nu er de negative. Men de verbale masseødelæggelsesvåben må og skal demonteres nu, så vi ikke bruger al energien på det negative og frygten for det, vi ikke umiddelbart forstår!”

IMG 2566

Foto: Henrik Vestergaard Stokholm

Citat fra Henrik Vestergaard Stokholms tale:

”De unge er mit håb, for det er dem som frit og autentisk taler om fællesskaber, hvor alle er med. De oplever selv fællesskaberne hver dag. Ude på skolerne i hele landet er de unge klar på at gøre op med sortsynet, frygten og pessimismen og involvere sig positivt i debatten, hvis de får taletid. De kender hinanden, og der er ikke forskel på, om man hedder Roda, Ruwayda, Rikke eller Rasmus. De unge er bærere af ånden fra Kløvedal. De unge skal ud og skabe gyldenår og blive kulden kvit.”

Læs hele Stokholms takketale her

IMG 2673

Foto: Overrækkelsen af Demokratistafetten fra sidste års vindere, Catarina Bettencourth og Anna Klitgaard, til Henrik Vestergaard Stokholm sammen med Roda og Ruwayda Abdisalan Hussein

IMG 2352

Foto: Hans Jørgen Bonnichsen 

Citat fra Hans Jørgen Bonnichsens tale:

”Denne værdifulde arv, der handler om at bevare troen på den danske befolknings robusthed og rummelighed og evne til at leve med og tolererer andre kulturer og religioner er værd at huske på. Vi er dem der vælger, hvilke skridt vi bør tage. Det sker i dag på selve Grundlovsdagen.”

Find Hans Jørgen Bonnichsens tale her

IMG 2471

Foto: Catarina Bettencourth (tv) og Anna Klitgaard (th)

Citat fra Anna Klitgaards tale:

”Det offentlige rum er en boksearena for udeforstående, men alligevel blev modtageren af stafetten i ringen og kæmpede for det, der er rigtigt – nemlig at give de mest udsatte børn retten til uddannelse. Og kampen har ikke handlet om lige præcis dé børn, men om deres menneskeret. Vores stafetmodtager blandede sig, fordi sagen landende tæt på; fordi den er principiel; og fordi vedkommende også ved, at uddannelse er vejen til et bedre liv for børn, lige meget hvor deres liv kommer til at udspille sig.”

Citat fra Catarina Bettencourts tale:

”Henrik Vestergaard Stokholm – rektor på Nyborg Gymnasium - du har flyttet bjerge for en somalisk familie det sidste år. Du har flyttet bjerge i den offentlige debat, og du har flyttet bjerge hos dem omkring dig. Du har givet dine elever, kolleger og alle omkring dig muligheden for at lære – om medmenneskelighed, om at turde sige sin mening og ikke mindst stå ved den, når samfundet og politikerne hænger én ud. Vi er så glade for og stolte over, at det er dig, vi i dag kan give stafetten videre til. STORT TILLYKKE med den.”

Læs Catarina Bettencourth og Anna Klitgaards fælles tale her.

P6050376

Foto: Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder hos DEO.

Citat fra Rasmus Nørlem Sørensens tale:

"Vi har givet vores stemme til EU-valget for ti dage siden. I dag er der mindst ti procent af vælgerne, der ikke stemmer til Folketingsvalget. Om ti år er det for sent at redde jordens klima. Hvis man skal skære ind til benet, kan man sige, at der kun er to politiske udfordringer.

Den ene er, at vores velstand er skabt og kun kan opretholdes gennem naturødelæggelse. Remsen når man snakker om truende klimaforandringer ikke længere, at vi skal sikre en beboelig planet til vores børn og børnebørn. I dag er det tydeligt for enhver, at vi skal handle nu, hvis vores pensionister (bedsteforældrene) skal opleve en fremtid med rent drikkevand, fisk i havet, dyr i naturen, insekter i luften og et klima, der ikke er på en glidebane, der ender i den totale katastrofe. 

Den anden er, at vores velstand bliver stadig mere ekstremt ulige fordelt".

Læs hele Rasmus Nørlem Sørensens tale her.

IMG 2483

Foto: En tæt pakket forsamling i Vartovs gård med mere end 250 deltagende borgere. 

IMG 2322

Foto: Mange borgere var mødt op for at høre grundslovstaler, se den nye modtager af Demokratistafetten samt synge højskolesange. 

3400X3400

Foto: Lene Andersen 

Fremtidsforsker Lene Andersen holdt ligeledes en stærk grundlovstale, hvor hun understregede, at vi alle har et ansvar. Andersen mindede os om, hvor stor en betydning højskolebevægelsen og dannelse har haft for det danske samfund. Hvor andre samfund bekrigede hinanden, uddannede samfundet sine borgere til dialog.

I dag står det danske samfund imidlertid overfor en udfordring, hvor 2 millioner danskere ikke føler, at de er del af udviklingen og samfundet, da de rammes af et mere ustabilt arbejdsmarked og større ulighed. I stedet for at pege fingre af dem, skal vi forstå deres situation og få dem med på vognen, så de også oplever det moderne samfund, som et samfund, der beriger deres liv, lød det fra Lene Andersen. 

Lene Andersen talte på baggrund af talepunkter, og derfor har vi desværre ikke mulighed for at bringe hendes tale her.  

IMG 2156

Foto: Joachim Vædele, sekretariatsleder hos Grundtvigsk Forum, Vartov. 

Talen af Joachim Vædele vil blive uploadet hurtigst muligt.