Efterår i Grækenland - 2019

Afgang: 25. oktober 2019

Hjemkomst: 1. november 2019

8 dages rejse på opdagelse i den græske nationale identitet

Efterår i Grækenland - 2019 - UDSOLGT - kom på venteliste

Vi skal se mange forskellige sider af Grækenland og besøge tre forskellige byer, som hver for sig repræsenterer en vigtig periode i landets historie og er med til at definere grækerne i dag. Vi møder politikere, græsrødder og tænkere og hører om historie, flygtninge, økonomisk krise og fremtiden.

Vi starter i Thessaloniki, og som vi bevæger os sydpå, går vi på forskellige måder også tilbage i historien. Thessaloniki repræsenterer det multikulturelle osmanniske Grækenland og er samtidig en pulserende storby i udvikling – på vej ud af krisen. Vi hører om mangfoldighed dengang og nu og møder en politiker, en forsker og en journalist, der hver for sig giver deres syn på situationen i byen og landet - bl.a. flygtningekrisen og Grækenlands forhold til nabolandene. Fra Thessaloniki kører vi mod syd; først til Volos og dernæst til Athen. I Volos sætter vi fokus på Grækenland som nationalstat, på forholdet mellem religion og national identitet i Grækenland og på nogle alternative måder at håndtere den store økonomiske krise, der ramte landet i slutningen af 00'erne. På vej til Athen, og i selve Athen, hører vi om, hvordan oldtidens Grækenland som Europas vugge både er kilde til inspiration, eksistensberettigelse, men også en tung byrde for et lille fattigt land. Her skal vi bl.a. møde forskere, politikere og aktivister og tale med dem om Grækenlands forhold til Danmark og Europa; om krisen og om civilsamfundet.

Rejsen byder også på stop (mellem Volos og Athen) i den smukke bjerglandsby Arachova og det antikke Delphi.

Pris: 9.800 kr. (9.600 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Grækenland, 7 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Thessaloniki, 2 i Volos og 3 i Athen). Desuden er inkluderet alle entreer. Tillæg for enkeltværelse er 1.450 kr.

Rejselederne er Trine Stauning Willert, som er Ph.D. i Grækenlandsstudier med speciale i nationale fortællinger. Trine har undervist og forsket i Grækenland ved flere forskellige universiteter og har for nyligt stiftet Det Græske Institut i København, hvor hun arbejder for at udbrede kendskabet til Grækenlands mangfoldige kultur og historie. Hun taler flydende græsk og har et stort netværk blandt græske intellektuelle, forfattere og musikere. Trine fører jer rundt sammen med Zlatko Jovanovic, som er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993.

Rejseprogram (forbehold for justeringer, da visse møder stadig mangler bekræftelse):

Dag 1, fredag 25. oktober 2019
København-Thessaloniki
Vi mødes i Københavns Lufthavn kl. 8.15 i terminal 2, ved Austrian Airlines' skranker. Flyet afgår fra Kastrup kl. 10.15, med ankomst i Thessaloniki kl. 15.20. Vi bliver hentet i lufthavnen, og følgende indkvarteret på Hotel ABC, hvor vi skal bo i Thessaloniki.

17.30: Efter indkvartering tager vi på en lidt anderledes guidet tur med udgangspunkt i fortidens lydkulisse. Vi hører om Thessalonikis mangfoldige fortid og besøger nogle interessante jødiske og osmanniske seværdigheder. Byvandringen afsluttes ved en restauration, hvor vi har reserveret plads til at spise aftensmad sammen.

Dag 2, lørdag 26. oktober 2019
Thessaloniki
Vi møder byens progressive borgmester Giannis Boutaris, som har siddet på posten siden 2010 (alternativt en talsperson). Den politisk uafhængige ejer af et vinimperium er blevet valgt som verdens 8. bedste borgmester i 2014. Vi vil gerne høre om, hvordan borgmesteren har åbnet byen op geografisk og historisk, og om turismen som Thessalonikis (og Grækenlands) vej ud af den økonomiske krise.

Vi besøger universitetet i Thessaloniki. Det er interessant, fordi det er landets andetstørste (efter Athen), og fordi det er bygget oven på byens jødiske kirkegård, der var Europas ældste, indtil den blev destrueret under den tyske besættelse i 1942. Vi får en guidet tur på universitetet. Desuden vil vi møde forskere fra det samfundsvidenskabelige fakultet, bl.a. Kostas Papasthatis, som arbejder med religion og højreekstremisme i Grækenland, og den norske forsker Vemund Aarbakke, der giver os en introduktion til navnestriden mellem Grækenland og Nordmakedonien og det makedonske spørgsmål.

Efter disse møder er resten af dagen fri til at opleve byen og dens stemning på egen hånd.

Dag 3, søndag 27. oktober 2019
Thessaloniki og Volos
Kl. 09.00:
Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, hvorefter vi møder journalisten Marianna Karakoulaki. Karakoulaki har fulgt og dækket flygtningekrisen helt fra starten og vil bl.a. fortælle om forskellige lokale initiativer til flygtningehjælp i Thessaloniki.

Kl. 11.30-13.30: Frokostpause, hvorefter vi kører til Volos (knap 3 timers kørsel). På vejen hører vi om den økonomiske krise og om den ortodokse kirkes betydning for græsk national identitet. Køreturen byder også på dejlig naturoplevelse med udsigt til Olympos-bjerget, mens byen Volos ligger smukt ved foden af Pelion-bjerget og ud til vandet. Det var herfra at Jason sejlede ud med sine argonauter i togtet efter Det gyldne Skind.

Kl. 17.00: Ankomst i Volos og indtjekning på Hotel Electra, hvor vi skal bo.

Kl. 18.30: Efter indkvartering tager vi en lille rundtur og orienterer os i den centrale bydel, hvorefter aftenen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i byen.

Dag 4, mandag 28. oktober 2019
Volos
Volos blev verdenskendt, da lokale aktivister i 2012 etablerede TEM - en alternativ lokal valuta og et byttesystem, der skulle hjælpe indbyggerne igennem krisen. Vi møder stifterne af systemet og hører om baggrunden og ideerne bag dette projekt, samt hvordan systemet fungerede, og hvad der er tilbage i dag.

Udover dette møde vil dagen byde på et besøg på Volos Akademi for Teologiske Studier og et møde med Biskop Ignatius. Akademiet har været med til at forme en kritik af den ortodokse kirkes udtalte nationalisme, og biskoppen repræsenterer Den Græske Kirke i EU. Vi vil høre om, hvordan religion og national identitet hænger sammen på Balkan.

Vi slutter dagen med at smagsprøve den lokale brændevin tsipouro.

Dag 5, tirsdag 29. oktober 2019
Volos - Arachova og Delphi - Athen
Kl. 08.00:
Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, som kører os mod Delphi. På vejen vil der være oplæg om antikkens betydning for moderne græsk historie og selvforståelse.

Kl. 11.00 ankommer vi til Arachova - en smuk bjerglandsby på den sydlige skråning af det mytiske bjerg Parnassos. Et skisportsmekka og turiststop, der har bevaret sin særlige lokale identitet. Her holder vi et par timers pause, inden vi kører til Delphi, der ligger blot få kilometer derfra.

Kl. 13.00-15.30: Ophold i Delphi, hvor vi skal se ruinerne af bl.a. Apollontemplet, skathusene, teateret og stadium.

Efter stop i Arachova og Delphi fortsætter vi mod Athen (3 timers kørsel), hvor vi forventer at være ved vores hoteller omkring kl. 18.30. På turen til Athen vil vi hører mere om Grækenlands nyere historie som baggrund for at forstå landets politiske splittelse i dag. I Athen bor vi på Hotel Byron og Adams Hotel, der ligger centralt i Athen, lige ved siden af hinanden.

Aftenen er derefter fri til på egen hånd at udforske det meget charmerende område omkring hotellet og finde et sted at spise.

Dag 6, onsdag 30. oktober 2019
Athen
Kl. 09:30:
Vi starter dagen med en to-timers byvandring, som afsluttes i den gamle bydel Plaka. På turen vil vi bl.a. høre om den ’glemte’ osmanniske arv og om Grækenlands nyere historie.

12.00-13.30: Frokostpause i Plaka.

Kl. 13.30-15.30 besøger vi Det Danske Institut, hvor vi vil høre om instituttets arbejde og historiske bånd mellem Danmark og Grækenland og møde instituttets leder Kristina Winter-Jacobsen.

Kl. 17.00-18.00: Vi møder folkene bag hjemløse-avisen Schedia (tømmerflåde), hører om deres arbejde og om hjemløsheden i Athen. Mødet vil foregå på vores hotel, hvorefter aftenen er fri til at gå ud og opleve den græske hovedstad.

Dag 7, torsdag 31. oktober 2019
Athen
Kl. 09.15:
 Går vi til hovedkontoret for 'Valgforbundet af Venstreorienterede Partier SYRIZA', hvor vi skal møde Lefteris Stoukogeorgos fra forbundets Centralkomité og Europakontor. Vi vil høre om Syrizas syn på krisen, EU's politik og Grækenlands fremtid samt forbundets sikkert lærerige erfaring som magtparti. Mødet varer 1,5 time (10.00-11.30), hvorefter SYRIZA gerne vil byde vores gruppe på let forfriskning.

Kl. 12.00-14.00: Frokostpause.

Kl. 14.30-16.00: Vi mødes med ELIAMEP (The Hellenic Foundation for European and Foreign Policy) - en politisk uafhængig forskningsinstitution, der arbejder med landets udenrigspolitik og europæisk politik. Her vil vi høre om Grækenlands position i Europa og EU - både historisk og i dag. Institutionens direktør Thanos Dokos vil fortælle om de aktuelle udenrigspolitiske spørgsmål og afdelingslederen Dimitris Katsikas om den økonomiske krise i landet.

Kl. 17.00 kører vi til Stavros Niarchos Kulturcenter. Centret er et positivt eksempel på levende civilsamfund og privat-offentlige partnerskaber. Vi møder bestyrelsen og hører om centrets tilblivelse og aktiviteter samt om det privat-offentlige partnerskab. Her vil vi også spise, inden vi kører tilbage til hotellet.

Dag 8, fredag 1. november 2019
Athen
Kl. 09.00:
Vi tjekker ud af vores hoteller og pakker vores bagage ind i bussen, som kører os til Khora flygtninge-herberget. Khora er et frivilligkollektiv, som arbejder på at hjælpe de mennesker, der er flygtet gennem Tyrkiet over de græske øer og til Athen. Her vil vi gerne høre om kooperativets arbejde og syn på flygtningeproblemet i Europa.

Efter besøget kører vi til lufthavnen, hvor vi skal afsted med Austrian Airlines kl. 14.55 med ankomst i Kastrup kl. 19.20.

Forbehold for justeringer, da visse møder stadig mangler bekræftelse.

Rejsegarantifonden