Estland, Letland og Litauen - sensommer 2019

Afgang: 30. august 2019

Hjemkomst: 7. september 2019

9 dages rejse gennem tre fascinerende og vidt forskellige lande

Estland, Letland og Litauen - sensommer 2019

Oplev charmerende Vilnius, den baltiske metropol Riga og historiske Tallinn. Vi møder en mangfoldighed af ildsjæle, organisationer og politikere, der gør os klogere på de tre små lande, hvor historien betyder så meget for samfundet i dag. Hvor er de henne i dag, 800 år efter Dannebrog angiveligt faldt ned fra himlen i Estland?

De tre lande har gennem krige og udvandring mistet en stor del af deres befolkning i det 20. århundrede, mens nye er kommet til fra Rusland. Hvordan er den politiske tænkning præget af historien, udfordringerne med store mindretal, forskellige sprog, forskelligt historiesyn, og en stor nabo mod øst?

Vi oplever den charmerende renæssanceby Vilnius i Litauen, Letlands hovedstad, storbyen Riga med Jugendstilen, Estlands kreative og intellektuelle hovedstad Tartu med regionens ældste universitet og den udsøgt velbevarede middelalderby Tallinn. Smuk hjemtur med indsejling gennem Stockholms skærgård.

Prisen er 8.800 kr (medlemmer af DEO kun 8.400 kr). Prisen inkluderer busrejse, seks overnatninger i dobbeltværelse på hotel med morgenmad, færgebilletter samt to overnatninger i 4-køjes kahytter, to middage og en folkloreaften. Tillæg for enkeltværelse på hotellerne er kr. 1.130 kr. og tillæg for 2-køjes kahyt på færgerne er 500 kr. pr. person.

Turen foregår i en 4-stjernet bus. Vi kører fra Randers, over Fyn, Høje Taastrup, Karlshamn-Klaipeda og hjem via Tallinn-Stockholm. Der bliver to overnatninger i Vilnius, to i Riga, en i Tartu og en i Tallinn. Derudover bliver der to overnatninger på færger.

Rejselederne er Michael Birkkjær Lauritsen, cand.mag. i historie og Europastudier, som har rejst ekstensivt i de baltiske lande, Polen og Bruxelles som rejseleder og i andre sammenhænge. Stort netværk blandt græsrødder og organisationer i bl.a. Baltikum og Finn Ellegaard, stifter af DEO, DEO rejser, NOTAT og meget andet. 45 år som central græsrod i den danske Europa-debat. Har rejst ekstensivt i Baltikum, Polen, Bruxelles og på Balkan, ikke mindst som logistisk rejseleder med DEO. Stort netværk i Danmark og Europa.

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, fredag 30. august 2019

Kørsel til Karlshamn med afgang fra Auning kl. 7.00, opsamling Randers Banegård kl. 7.25, Tilst ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 8.15, Fredericia Station til højre for hovedudgangen kl. 9.35, Nyborg station kl. 10.45, pause på rastepladsen Knudshoved v/Nyborg til kl. 11.30, Ringsted v/BurgerKing kl. 12.15 og Høje Taastrup station (taxasiden) kl. 13.30. Vi kører over Øresundsbroen med ankomst Karlshamn færgehavn omkring kl. 17. Færgen afgår kl. 19 og ankommer til Klaipeda lørdag morgen kl. 9. Det er langsom og rolig sejlads, så man nyder sejlturen uden vipperi.

Dag 2, lørdag 31. august 2019

Indsejlingen i den store industrihavn er en oplevelse, derefter kørsel fra Klaipeda til Vilnius - ca. 300 km. Undervejs spiser vi frokost i byen Elektrenai, der i 1960ernes sovjettid blev bygget sammen med et elektricitetsværk med tilhørende kølesø - og vi hører om regionens svære energipolitiske spørgsmål. Vi kører gennem et rekreativt område med bl.a. middelalderslottet Trakai, inden vi ankommer til hotel Panorama i Vilnius ca. kl 16.30.

Kl. 17.15 har vi et møde om hvad landets placering og historie har betydet for litauernes syn på samfundet i dag. Kl. 19.30 er der fri til aftensmad.

Dag 3, søndag 1. september 2019

Kl. 9.00 er der afgang på byvandring med Giedrius Tamasevicius, PhD og lektor i dansk på Vilnius Universitet. Vi kommer omkring det gamle jødiske kvarter, besøger den selvudråbte 'republik' og kunstnerbydel Uzupis, Domkirken, Universitetet, Præsidentpaladset, m.m. i den charmerende by.

Efter en frokostpause skal vi i Litauens parlament Seimas og møde den tidligere aktivist og nuværende parlamentsmedlem Tomas Tomalinas, næstformand i Litauens grønne bondeparti, Lithuanian Farmers and Greens Union. Partiet er ved sidste valg gået fra 1 til 54 medlemmer i Parlamentet.

Kl. 16 slutter vi i Parlamentet og resten af dagen er fri.

Dag 4, mandag 2. september 2019

Afgang til Riga kl. 9.00 - ca. 300 km. Undervejs en frokostpause og et besøg på 'Korshøjen', som er kommet til at symbolisere både den litauiske frihedskamp under Sovjetunionen, national stolthed og katolisismens stærke stilling i Litauen. Ankomst til Wellton Hotel & Spa i Riga ca. kl. 16.30.

Herefter afgang til en folkloreaften med spisning og underholdning i Rigas nationalbibliotek. Simon Drewsen Holmberg, der er leder af Det Danske Kulturinstitut i de tre baltiske lande, er vært og fortæller om Letlands samfund og historie.

Dag 5, tirsdag 3. september 2019

Vi går fra hotellet kl. 9.00 på minibyvandring og slutter i det berømte og smukke Jugend-kvarter i Riga.

Kl. 10.00 skal vi her møde demokrati-NGOen DOTS, der har fokus på demokrati, deltagelse og mindretalsrettigheder i det demokratisk set hårdt prøvede land. DOTS står bag LAMPA - den lettiske version af Folkemødet, og de samarbejder med folkemøder over hele skandinavien og norden.

Efter frokost er dagen fri til at opleve byen på egen hånd.

Dag 6, onsdag 4. september 2019

Afgang mod Tartu kl. 8.00 - ca. 250 km. På vejen gør vi holdt ved et mindesmærke ved arbejdslejren Kurtenhof ved Salaspils.

kl. 12 ankommer vi til Tartu, hvor vi spiser frokost. Vi skal i Tartu møde Nastja Pertsjonok, leder af Det Internationale Hus, der hjælper flygtninge og nye indbuyggere. Nastja er ekspert i mindretal, flygtninge og integration, og vi skal tale med hende om russiske og andre mindretal, flytgninge og integration i Estland og debatten om disse emner. Nastja har studeret og taler dansk.

kl. 12 ankommer vi til Tartu, hvor vi går til Det Internationale Hus. Her har Said fra Tajikistan lavet frokost til os og vi skal mødes med husets leder Nastja Pertsjonok, som erekspert i russiske og andre mindretal, flygtninge og integration, til en samtale om debatten om disse emner i Estland. Nastja har studeret og taler dansk.

Kl. 15.00 afgang på byvandring ved Merike Jürna. Merike Jürna er fra Estland og arbejder som sprogforsker og underviser i dansk på Tartu Universitet. Merika har både læst og arbejdet med dansk i København i længere tid, som dansk-underviser på Studieskolen og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

På byvandringen ser vi Tartu Universitet, der er grundlagt af Gustav 2. Adolf af Sverige i 1632 og hører til blandt de ældste universiteter i regionen. Vi kommer også forbi Rådhuspladsen, St. Johannes Kirke og Dombjerget (det gamle universitetscampus). Vi slutter ved universitetets Skandinavistika-afdeling, hvor vi håber at møde en gruppe studerende til samtale om at studere dansk i Estland.

Kl. 17.30 tjekker vi ind på Hotel Dorpat og aftenen er fri til at opleve den intime og charmerende by på egen hånd.

Dag 7, torsdag 5. september 2019

Afgang mod Tallin kl. 8.00 - ca. 200 km. I udkanten af Tallinn stopper vi ved den legendariske sangfestivalplads i udkanten af Tallinn og ved 'Bronzesoldaten', det kontroversielle mindesmærke for Sovjetunionens soldater under Anden Verdenskrig.

Vi ankommer på hotellet før middag, og afleverer vores kufferter til opbevaring. Efter en byvandring i den fascinerende middelalderby er der frokost.

Efter frokost mødes vi med Mads Michael Hastrup Nilsson, der er forfatter til bogen Estland før og nu. Han har boet i Estland i tyve år, har tidligere arbejdet på Danmarks Ambassade og er medejer af virksomheden Panbaltica.

Eftermiddagen er fri til at opleve mere af den overskuelige bymidte på egen hånd.

Dag 8, fredag 6. september 2019

Kl. 9.00 pakkes bagagen i bussen inden et par timers byvandring i den gamle middelalderby med bl.a. besøg i slotsområdet og Den Danske Konges Have, hvor Dannebrog angiveligt faldt ned fra himlen for præcis 800 år siden.

Kl 12.00 kører vi til Tallinns Tekniske Universitet, der ligger i en af Tallinns Brezhnev-forstæder, hvor vi skal møde Karsten Stæhr, en dansk økonomiprofessor på universitetet, som har boet en årrække i Estland. Derefter er der afgang til færge ca. kl. 16, og færgen sejler 18.00.

Dag 9, lørdag 7. september 2019

Morgenen prydes af flere timers sejlads ind til Stockholm igennem den smukke skærgård. Hjemkørsel fra Stockholm med spisepause på Motel Vätterleden kl. ca. 14. Via Helsingborg-Helsingør forventer vi ankomst til Høje Taastrup inden kl. 20, Ringsted kl. ca. 20.45, Nyborg kl. ca. 21.30, Aarhus ca. kl. 24, Randers ca. kl. 00.30, Auning ca. kl. 01.00.

Forbehold for justeringer i programmet

Rejsegarantifonden