Estland, Letland og Litauen - sensommer 2019

Afgang: 30. august 2019

Hjemkomst: 7. september 2019

9 dages rejse gennem tre fascinerende og vidt forskellige lande

Estland, Letland og Litauen - sensommer 2019

Oplev charmerende Vilnius, den baltiske metropol Riga og historiske Tallinn. Vi møder lokale og danske ildsjæle, organisationer og politikere, der gør os klogere på de tre små lande, hvor historien betyder så meget for samfundet i dag. Hvor er de på vej hen 28 år efter selvstændigheden?

De tre lande har gennem krige og udvandring mistet en stor del af deres befolkning i det 20. århundrede, mens nye er kommet til fra Rusland. Hvordan er den politiske tænkning præget af historien, udfordringerne med store mindretal, forskellige sprog, forskelligt historiesyn, og en stor nabo mod øst?

Vi oplever den charmerende renæssanceby Vilnius i Litauen, Letlands hovedstad, storbyen Riga med Jugendstilen, Estlands kreative og intellektuelle hovedstad Tartu med regionens ældste universitet og den udsøgt velbevarede middelalderby Tallinn. Smuk hjemtur med indsejling gennem Stockholms skærgård.

Prisen er 8.800 kr (medlemmer af DEO kun 8.400 kr). Prisen inkluderer busrejse, seks overnatninger i dobbeltværelse på hotel med morgenmad, færgebilletter samt to overnatninger i 4-køjes kahytter, to middage og en folkloreaften. Tillæg for enkeltværelse på hotellerne er kr. 1.130 kr. og tillæg for 2-køjes kahyt på færgerne er 500 kr. pr. person.

Turen foregår i en 4-stjernet bus. Vi kører fra Randers, over Fyn, Høje Taastrup, Karlshamn-Klaipeda og hjem via Tallinn-Stockholm. Der bliver to overnatninger i Vilnius, to i Riga, en i Tartu og en i Tallinn. Derudover bliver der to overnatninger på færger.

Rejselederne er Michael Birkkjær Lauritsen, Østeuropaekspert og rejsechef i DEO og Finn Ellegaard, stifter af DEO og DEO rejser.

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, fredag 30. august 2019: 
Kørsel til Karlshamn med afgang fra Auning kl. 7.00, opsamling Randers Banegård kl. 7.25, Tilst ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 8.15, Fredericia Station til højre for hovedudgangen kl. 9.35, Nyborg station kl. 10.45, pause på rastepladsen Knudshoved v/Nyborg til kl. 11.30, Ringsted v/BurgerKing kl. 12.15 og Høje Taastrup station (taxasiden) kl. 13.30. Vi kører over Øresundsbroen med ankomst Karlshamn færgehavn omkring kl. 17. Færgen afgår kl. 19 og ankommer til Klaipeda lørdag morgen kl. 9.

Dag 2, lørdag 31. august 2019:
Indsejlingen i den store industrihavn er en oplevelse, derefter kørsel fra Klaipeda til Vilnius - ca. 300 km. Undervejs spiser vi frokost i byen Elektrenai, der i 1960ernes sovjettid blev bygget sammen med et elektricitetsværk med tilhørende kølesø - og vi hører om regionens svære energipolitiske spørgsmål. Vi kører gennem et rekreativt område med bl.a. middelalderslottet Trakai, inden vi ankommer til hotel Panorama i Vilnius ca. kl 16.30.

Kl. 17.15 har vi et møde om hvad landets placering og historie har betydet for litauernes syn på samfundet i dag. Kl. 19.30 er der fri til aftensmad.

Dag 3, søndag 1. september 2019:
Kl. 9.00 er der afgang på byvandring med Giedrius Tamasevicius, PhD og lektor i dansk på Vilnius Universitet. Vi kommer omkring det gamle jødiske kvarter, besøger den selvudråbte 'republik' og kunstnerbydel Uzupis, Domkirken, Universitetet, Præsidentpaladset, m.m. i den charmerende by.

Efter en frokostpause skal vi i Parlamentet og møde den tidligere aktivist og nuværende parlamentsmedlem Tomas Tomalinas, næstformand i Litauens grønne bondeparti, Lithuanian Farmers and Greens Union. Partiet er ved sidste valg gået fra 1 til 54 medlemmer i Parlamentet.

Kl. 16 slutter vi i Parlamentet og resten af dagen er fri.

Dag 4, mandag 2. september 2019:
Afgang til Riga kl. 9.00 - ca. 300 km. Undervejs en frokostpause og et besøg på 'Korshøjen', som er kommet til at symbolisere både den litauiske frihedskamp under Sovjetunionen, national stolthed og katolisismens stærke stilling i Litauen. Ankomst til Wellton Hotel & Spa i Riga ca. kl. 16.30.

Herefter afgang til en folkloreaften i Rigas nationalmuseum. Simon Drewsen Holmberg, der er leder af Det Danske Kulturinstitut i de tre baltiske lande, er vært og fortæller om Letlands samfund og historie.

Dag 5, tirsdag 3. september 2019:
Vi går fra hotellet kl. 9.00 på minibyvandring med efterfølgende møde med en lettisk NGO, der har fokus på demokrati, deltagelse og mindretalsrettigheder i det demokratisk set hårdt prøvede land.

Efter frokost er dagen fri til at opleve byen på egen hånd.

Dag 6, onsdag 4. september 2019:
Afgang mod Tartu kl. 8.00 - ca. 250 km. På vejen gør vi holdt ved et mindesmærke ved arbejdslejren Kurtenhof ved Salaspils.

Vi er fremme i Tartu ca. kl. 12, hvorefter vi spiser frokost. Herefter er der byvandring, besøg på byens universitet, der blev grundlagt af Gustav 2. Adolf af Sverige i 1632 og hører til blandt de ældste universiteter i det nordlige Europa.

Vi arbejder på et møde med en estisk journalist, og hertefter er aftenen fri til at opleve den intime og charmerende by på egen hånd.

Dag 7, torsdag 5. september 2019:
Afgang mod Tallin kl. 8.00 - ca. 200 km. I udkanten af Tallinn stopper vi ved den legendariske sangfestivalplads i udkanten af Tallinn og ved 'Bronzesoldaten', det kontroversielle mindesmærke for Sovjetunionens soldater under Anden Verdenskrig.

Vi ankommer på hotellet før middag, og afleverer vores kufferter til opbevaring. Efter en byvandring i den fascinerende middelalderby er der frokost. Vi arbejder på et møde efter frokost, men ellers er eftermiddagen fri til at opleve mere af den overskuelige bymidte på egen hånd.

Dag 8, fredag 6. september 2019:
Kl. 9.00 pakkes bagagen i bussen inden et par timers byvandring i den gamle middelalderby med bl.a. besøg i Den Danske Konges Have og slotsområdet hvor Dannebrog faldt ned.

Kl 12.00 kører vi til Tallinns Tekniske Universitet, der ligger i en af Tallinns Brezhnev-forstæder, hvor vi skal møde Karsten Stæhr, en dansk økonomiprofessor på universitetet, som har boet en årrække i Estland. Derefter er der afgang til færge ca. kl. 16, og færgen sejler 18.00.

Dag 9, lørdag 7. september 2019:
Morgenen prydes af flere timers sejlads ind til Stockholm igennem den smukke skærgård. Hjemkørsel fra Stockholm med spisepause på Motel Vätterleden kl. ca. 14. Via Helsingborg-Helsingør forventer vi ankomst til Høje Taastrup inden kl. 20, Ringsted kl. ca. 20.45, Nyborg kl. ca. 21.30, Aarhus ca. kl. 24, Randers ca. kl. 00.30, Auning ca. kl. 01.00.

Forbehold for justeringer i programmet

Rejsegarantifonden