Forår i Grækenland - 2019

Afgang: 5. april 2019

Hjemkomst: 12. april 2019

8 dages rejse på opdagelse i den græske nationale identitet

Forår i Grækenland - 2019

Vi besøger tre forskellige byer i Grækenland, og undersøger landets historie, som er med til at definere grækerne i dag. Vi skal besøge SYRIZA's hovedkontor og tale med Thessalonikis progressive og verdensanerkendte borgmester Giannis Boutaris. Vi møder græsrødder og tænkere. Ledet af Trine Stauning Willert, PhD og forkvinde på Det Græske Institut i Danmark samt Balkan-ekspert Zlatko Jovanovic.

Vi starter i Thessaloniki, og som vi bevæger os sydpå, går vi på forskellige måder også tilbage i historien. Thessaloniki repræsenterer det multikulturelle osmanniske Grækenland og er samtidig en pulserende storby i udvikling – på vej ud af krisen. Vi hører om mangfoldighed dengang og nu og møder en politiker, en forsker og en journalist, der hver for sig giver deres syn på situationen i byen og landet - bl.a. flygtningekrisen og Grækenlands forhold til nabolandene. Fra Thessaloniki kører vi mod syd; først til Volos og dernæst til Athen. I Volos sætter vi fokus på Grækenland som nationalstat, på forholdet mellem religion og national identitet i Grækenland og på nogle alternative måder at håndtere den store økonomiske krise, der ramte landet i slutningen af 00'erne. På vej til Athen, og i selve Athen, hører vi om, hvordan oldtidens Grækenland som Europas vugge både er kilde til inspiration, eksistensberettigelse, men også en tung byrde for et lille fattigt land. Her skal vi bl.a. møde forskere, politikere og aktivister og tale med dem om Grækenlands forhold til Danmark og Europa; om krisen og om civilsamfundet.

Rejsen byder også på stop (mellem Volos og Athen) i den smukke bjerglandsby Arachova og det antikke Delphi.

Pris: 9.800 kr. (9.600 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Grækenland, 7 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Thessaloniki, 2 i Volos og 3 i Athen). Desuden er inkluderet alle entreer. Tillæg for enkeltværelse er 1.450 kr.

Rejselederne er Trine Stauning Willert, som er Ph.D. i Grækenlandsstudier med speciale i nationale fortællinger. Trine har undervist og forsket i Grækenland ved flere forskellige universiteter og har for nyligt stiftet Det Græske Institut i København, hvor hun arbejder for at udbrede kendskabet til Grækenlands mangfoldige kultur og historie. Hun taler flydende græsk og har et stort netværk blandt græske intellektuelle, forfattere og musikere. Trine fører jer rundt sammen med Zlatko Jovanovic, som er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993.

Rejseprogram (forbehold for justeringer):

Dag 1, fredag 5. april 2019
København-Thessaloniki
Vi mødes i Københavns Lufthavn kl. 8.15 i terminal 2, ved Austrian Airlines' skranker. Flyet afgår fra Kastrup kl. 10.15, med ankomst i Thessaloniki kl. 15.20. Vi bliver hentet i lufthavnen, og følgende indkvarteret på Hotel ABC, hvor vi skal bo i Thessaloniki.

17.30: Efter indkvartering tager vi på en lidt anderledes guidet tur med udgangspunkt i fortidens lydkulisse. Vi hører om Thessalonikis mangfoldige fortid og besøger nogle interessante jødiske og osmanniske seværdigheder. Byvandringen afsluttes ved en restauration, hvor vi har reserveret plads til at spise aftensmad sammen.

 

Dag 2, lørdag d. 6. april 2019
Thessaloniki
Kl. 09.00: Vi besøger universitetet i Thessaloniki. Det er interessant, fordi det er landets andetstørste (efter Athen), og fordi det er bygget oven på byens jødiske kirkegård, der var Europas ældste, indtil den blev destrueret under den tyske besættelse i 1942. Her vil vi møde forskere fra det samfundsvidenskabelige fakultet, bl.a. Kostas Papasthathis, som arbejder med religion og højreekstremisme i Grækenland, og den norske forsker Vemund Aarbakke, der giver os en introduktion til navnestriden mellem Grækenland og Nordmakedonien og det makedonske spørgsmål.

Kl. 12.00: Vi møder byens progressive borgmester Giannis Boutaris, som har siddet på posten siden 2010. Den politisk uafhængige ejer af et vinimperium er blevet valgt som verdens 8. bedste borgmester i 2014. Vi vil gerne høre om, hvordan borgmesteren har åbnet byen op geografisk og historisk, og om turismen som Thessalonikis (og Grækenlands) vej ud af den økonomiske krise.

Efter disse møder (ca. 13.30) er resten af dagen fri til at opleve byen og dens stemning på egen hånd

 

Dag 3, søndag d. 7. april 2019

Thessaloniki og Volos
Kl. 09.00:
Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, hvorefter vi møder journalisten Marianna Karakoulaki. Karakoulaki har fulgt og dækket flygtningekrisen helt fra starten og vil bl.a. fortælle om forskellige lokale initiativer til flygtningehjælp i Thessaloniki.

Kl. 11.30-13.30: Frokostpause, hvorefter vi kører til Volos (knap 3 timers kørsel). På vejen hører vi om den økonomiske krise og om den ortodokse kirkes betydning for græsk national identitet. Køreturen byder også på dejlig naturoplevelse med udsigt til Olympos-bjerget, mens byen Volos ligger smukt ved foden af Pelion-bjerget og ud til vandet. Det var herfra at Jason sejlede ud med sine argonauter i togtet efter Det gyldne Skind.

Kl. 17.00: Ankomst i Volos og indtjekning på Hotel Electra, hvor vi skal bo.

Kl. 18.30: Efter indkvartering tager vi en lille rundtur og orienterer os i den centrale bydel, hvorefter aftenen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i byen.

 

Dag 4, mandag 8. april 2019
Volos
Kl. 10.00:
 Vi besøger Volos Akademi for Teologiske Studier, hvor vi skal møde Biskop Ignatius. Akademiet har været med til at forme en kritik af den ortodokse kirkes udtalte nationalisme, og biskoppen repræsenterer Den Græske Kirke i EU. Vi vil høre om, hvordan religion og national identitet hænger sammen på Balkan.

Udover besøget på Akademiet vil dagen byde på et møde med de lokale aktivister, som i 2012 etablerede TEM - en alternativ lokal valuta og et byttesystem, der skulle hjælpe indbyggerne igennem krisen. Vi vil høre om baggrunden og ideerne bag dette projekt, samt hvordan systemet fungerede, og hvad der er tilbage i dag. 

Vi slutter dagen med at smagsprøve den lokale brændevin tsipouro.

 

Dag 5, tirsdag 9. april 2019
Volos - Arachova og Delphi - Athen
Kl. 08.00:
Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, som kører os mod Delphi. På vejen vil der være oplæg om antikkens betydning for moderne græsk historie og selvforståelse.

Kl. 11.30 ankommer vi til Arachova - en smuk bjerglandsby på den sydlige skråning af det mytiske bjerg Parnassos. Et skisportsmekka og turiststop, der har bevaret sin særlige lokale identitet. Her holder vi et par timers pause, inden vi kører til Delphi, der ligger blot få kilometer derfra.

Kl. 14.00-16.00/16.30: Ophold i Delphi, hvor vi skal se ruinerne af bl.a. Apollontemplet, skathusene, teateret og stadium.

Efter stop i Arachova og Delphi fortsætter vi mod Athen (2 timers kørsel), hvor vi forventer at være ved vores hoteller omkring kl. 18.30. På turen til Athen vil vi hører mere om Grækenlands nyere historie som baggrund for at forstå landets politiske splittelse i dag. I Athen bor vi på Hotel Byron og Adams Hotel, der ligger centralt i Athen, lige ved siden af hinanden.

Aftenen er derefter fri til på egen hånd at udforske det meget charmerende område omkring hotellet og finde et sted at spise.

 

Dag 6, onsdag 10. april 2019
Athen

Kl. 09:30: Vi starter dagen med en to-timers byvandring, hvor vi bl.a. vil høre om den ’glemte’ osmanniske arv og om Grækenlands nyere historie. Byvandring afsluttes i den gamle bydel Plaka.

Kl. 11.45-13.15: Besøger vi det nærliggende Danske Institut, hvor vi vil høre om instituttets arbejde og historiske bånd mellem Danmark og Grækenland og møde instituttets leder Kristina Winter-Jacobsen.

13.15-14.30: Frokostpause 

Kl. 15.00-16.00: Besøg på hjemløse-avisen Shedia (tømmerflåde), hvor vi møder chefredaktøren Chris Alefantis og hører om avisens arbejde og om hjemløsheden i Athen. Efter mødet vil der være mulighed for de der er interesseret (kun et begrænset antal), at tage på en anderledes byvandring ledet af hjemløse guider og se 'den usynlige Athen', som de fleste turister ikke ser. Ellers er resten af dagen fri til på egen hånd at opleve den græske hovedstad.

 

Dag 7, torsdag 11. april 2019
Athen

Kl. 09.15: Går vi til hovedkontoret for 'Valgforbundet af Venstreorienterede Partier SYRIZA', hvor vi skal møde Lefteris Stoukogeorgos fra forbundets Centralkomité og Europakontor. Vi vil høre om Syrizas syn på krisen, EU's politik og Grækenlands fremtid samt forbundets sikkert lærerige erfaring som magtparti. Mødet varer 1,5 time (10.00-11.30), hvorefter SYRIZA gerne vil byde vores gruppe på let forfriskning.

Kl. 12.00-14.00: Frokostpause.

Kl. 14.30-16.00: Vi mødes med ELIAMEP (The Hellenic Foundation for European and Foreign Policy) - en politisk uafhængig forskningsinstitution, der arbejder med landets udenrigspolitik og europæisk politik. Her vil vi høre om Grækenlands position i Europa og EU - både historisk og i dag. Institutionens direktør Thanos Dokos vil fortælle om de aktuelle udenrigspolitiske spørgsmål og afdelingslederen Dimitris Katsikas om den økonomiske krise i landet.

Kl. 17.00 kører vi til Stavros Niarchos Kulturcenter. Centret er et positivt eksempel på levende civilsamfund og privat-offentlige partnerskaber. Vi møder centrets leder Dimitris Protopsaltou som viser os rundt og fortæller om centrets tilblivelse og aktiviteter samt om det privat-offentlige partnerskab. Her vil vi også spise (på Agora bistro), inden vi kører tilbage til hotellet.

 

Dag 8, fredag 12. april 2019
Athen
Kl. 09.30:
Vi tjekker ud af vores hoteller og pakker vores bagage ind i bussen, som kører os til Khora flygtninge-herberget. Khora er et frivilligkollektiv, som arbejder på at hjælpe de mennesker, der er flygtet gennem Tyrkiet over de græske øer og til Athen. Her vil vi møde nogle af de frivillige, herunder Louise fra Danmark, og høre om kooperativets arbejde og syn på flygtningeproblemet i Europa.

Efter besøget kører vi til lufthavnen, hvor vi skal afsted med Austrian Airlines kl. 14.55 med ankomst i Kastrup kl. 19.20.

Forbehold for justeringer.

Rejsegarantifonden