Irland og Nordirland – sensommer 2019

Afgang: 19. august 2019

Hjemkomst: 25. august 2019

7 dages rejse om Irlands historie, grænser og Brexit

Irland og Nordirland – sensommer 2019 - UDSOLGT - kom på venteliste

Vi gennemgår Irlands historie og undersøger konsekvenserne af Brexit for hele øen. Vi overnatter i hovedstæderne Dublin og Belfast og historiske Donegal og Derry, og vi oplever de forrygende irske landskaber. Vi mødes med aktivister, akademikere og politikere - sammen med Sara McQuaid, der leder Center for Irske Studier på Aarhus Universitet.

Irland mindes i disse år en række historiske begivenheder, der banede vej for selvstændigheden i 1922. I et officielt ’Årti af 100-års Jubilæer’ fra 2012 – 2022, markeres alt fra den store lock out i 1913, over påskeoprøret i 1916, kvinders stemmeret i 1918, udbruddet af selvstændighedskrigen i 1919 og delingen af øen i 1921, med henblik på at genskabe nationen i lyset af nutidens grænseoverskridende udfordringer og muligheder.

Vi vil se nærmere på, hvordan historien bruges til opbygning og samling af nationen i dagens Irland - ikke mindst i lyset/skyggen af Brexit.

Vi besøger Dublin og Belfast, den irske ø’s to fascinerende hovedstæder, og vi besøger Donegal og Derry/Londonderry, to smukke og historiske byer, der hver især rummer vigtige fortællinger om Republikken Irland og Nordirland. Vi tager et stop i digteren Seamus Heaneys hus i Bellaghy, og vi bevæger os rundt i det forrygende og forrevne landskab på denne rejse på kryds og tværs af øen Irland.

På rejsen møder vi diplomater, politikere, akademikere, samfundsorganisationer, professionelle, der har arbejdet med fredsprocessen, aktivister, studerende og historikere og diskuterer Brexit, EU-medlemskab, abort, finanskrisens efterdønninger, migration, den katolske kirkes ændrede magtstatus, udkantsproblematikker og en mulig fremtidig forening af Irland.

Pris: 9.800 kr. (9.600 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Irland og Nordirland, 6 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Dublin, 1 i Donegal, 1 i Londonderry/Derry og 2 i Belfast). Desuden er inkluderet entreer på museer. Tillæg for enkeltværelse er 2.270 kr.

Rejselederne er Sara Dybris McQuaid, PhD og leder af Center for Irske Studier på Aarhus Universitet, lektor i britisk og irsk historie, samfund og kultur og forsker på Center for International Konfliktløsning ved Københavns Universitet og Finn Ellegaard, der er stifter af DEO og DEO rejser.

Program (forbehold for ændringer)

Dag 1, mandag den 19. august 2019

Vi mødes i Kastrup Lufthavn, terminal 3, ved SAS-skrankerne kl. 8.30. Her vil rejselederne være til stede med et DEO-skilt. Vi flyver med SAS kl. 10.30 med ankomst i lufthavnen i Dublin kl. 11.50.

Her samles vi op i bus, der kører os til centrum af Dublin. Undervejs på de 15 kilometers køretur introducerer rejselederne Sara McQuaid og Finn Ellegaard dem selv og rejsens tematik. Vi opbevarer vores kufferter på vores hotel, Trinity College Campus Accommodation, midt i universitetsparken for Irlands ældste universitet, med alumner som Oscar Wilde og Samuel Beckett. Herfra går vi til frokost i området.

Efter frokost er der intro-oplæg fra Sara McQuaid om Irlands historie, forholdet til Storbritannien helt op til Brexit og brugen af historie i nationsopbygningen i Irland, herunder den officielle fejring af årtiet af tiårsjubilæer, der markerer begivenheder op til den irske selvstændighed i 1922. Vi kommer også omkring legaliseringen af abort, den katolske kirkes ændrede status i samfundet og mulighederne for en fremtidig forening mellem Republikken Irland og Nordirland.

Kl. 17.00: Vi går på en kort byvandring i Dublin, hvorefter aftenen er fri.

Dag 2, tirsdag den 20. august 2019

Kl. 8.30: Efter morgenmaden kører vi seks kilometer med bus mod University College Dublin, hvor vi skal møde David Farrell, som står bag idéen om borgerråd (Citizens' Assembly), et konsultationsorgan - og demokratisk eksperiment - der med stor succes blev anvendt i 2018 i debatten om legaliseringen af abort i Irland op til afstemningen den 25. maj. Afstemningen endte med et klart flertal for at genindføre fri abort, men forud gik en hård debat med en splittet befolkning. Borgerråd hjalp til at gøre debatten konstruktiv og samle befolkningen, og modellen har derfor også har været på tale i Storbritannien ifm. Brexit.

Kl. 10.45: Vi kører tilbage til Dublin og spiser frokost.

Efter frokost sigter vi mod at møde en eller to politikere i det irske parlament til en samtale om de store spørgsmål, Irland i historien og Irland lige nu.

Resten af eftermiddagen og aftenen i Dublin er fri.

Dag 3, onsdag den 21. august 2019

Kl. 9.00: Vi kører 225 kilometer mod Donegal på den smukke irske vestkyst tæt på grænsen til Nordirland. Undervejs krydser vi den usynlige grænse flere gange, og turen tager cirka fire timer. I bussen sætter Sara fokus på velkendte udkants- og grænselandsproblematikker, her tilsat en større dosis usikkerhed i form af Brexit. Hvad betyder det for området, hvis der kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland? Vi spiser frokost undervejs og kører direkte ud til den fantastiske kyst, hvor vi ankommer ca. kl. 15 for at opleve landskabet. Vi arbejder på at mødes med aktivister i dette grænseland mellem Republikken Irland og Nordirland, som bruger kræfter på at genetablere alle former for lokale relationer, ikke mindst med hjælp fra EU's grænseregionale programmer.

Vi kører til centrum og indlogerer os på The Central Hotel Donegal, hvorefter der er fritid til at opleve den charmerende by, hvor der stadig tales gælisk, og hvor man kan opleve masser irsk musik og kultur.

Dag 4, torsdag den 22. august 2019

Kl. 9.00: Vi kører mod Londonderry/Derry, der ligger 77 kilometer fra Donegal, cirka 1,5 times kørsel. Derry ligger på grænsen mellem Irland og Nordirland og lagde bl.a. gader til Bloody Sunday i 1972, hvor britiske soldater i kvarteret Bogside skød og dræbte 14 demonstranter. Her vil vi bl.a. undersøge, hvordan beboerne holder fast i erindringen om uretfærdighed og samtidig bruger den som motor for at genstarte opbygningen af et historisk fattigt område med hjælp fra det internationale samfund.

Vi stiller vores bagage til opbevaring ved ankomsten på Maldron Hotel Derry, og går så på byvandring med Sara McQuaid i den historiske grænseby. Vi går på bymurene fra 1600-tallet, hvorfra der er udsigt til både protestantiske og katolske bydele, Vi besøger kvarteret ’The Bogside’ og ser på og analyserer de berømte politiske gavlmalerier, der har et meget specifikt symbolsprog, og som befinder sig et sted mellem kunst, manifestationer og historiske kilder, og vi går over den monumentale Peace Bridge mellem ’Waterside’ og City Side’, et EU-støttet fredsprojekt, der blev indviet i 2011, dog ulykkeligvis med slåskamp mellem katolikker og protestanter.

Vi spiser frokost, og efter frokosten skal vi opleve Bloody Sunday Museum, som har en meget farverig fremstilling af skurke og helte.

Herefter har vi aftalt et møde i The Nerve Centre, en socioøkonomisk virksomhed og kreativt kunstcenter med kunst, musikværksteder, filmfremvisning, 3D-print, andre værksteder og projekter med fokus på kreativitet, historiebearbejdning, kunst og fremtid.

Dag 5, fredag den 23. august 2019

Kl. 8.30: Vi kører 116 kilometer mod Belfast med stop i byen Bellaghy efter en time. Her besøger vi digteren Seamus Heaneys hus. Nobelpristageren Heaney er en af øens kendteste digtere og har også skrevet en række berømte konfliktdigte. Herefter kører vi den sidste time mod Belfast.

Kl. ca. 12.00 ankommer vi i Belfast, stiller bagagen på vores hotel og går til en nærliggende restauration og spiser frokost.

Kl. ca. 14.00 går vi den korte tur over til Queen’s University Belfast, hvor vi mødes med et par studerende for at høre om livet som ung i Belfast og Nordirland.

Kl. ca. 16.00 går vi over på den anden side af vejen, til Ulster Museum, der ligger i Botanisk have. Her skal vi mødes med Sara McDowell, der er humangeograf og forsker i den såkaldte konfliktturisme i Belfast, altså turisme i de gamle arbejderkvarterer, der har lagt kvarter til den værste vold under konflikten i Nordirland fra 1968-98, (‘The Troubles’). Turismen kommer måske nok de dårligst stillede til gode, men bevarer til en vis grad også fokus på konflikt. Ulster Museum har en god udstilling om ’The troubles’, som der efterfølgende er tid til at opleve.

Kl. ca. 18.00 går vi samlet to kilometer mod centrum af Belfast, hvor aftenen er fri til at opleve byen.

Dag 6, lørdag den 24. august 2019

Kl. 9.00: Vi kører vi i bus gennem den historiske havn og historiske industriområder i Belfast, stadig den største værftsby og en vigtig havn i Storbritannien og desuden en tidlig og vigtig britisk industriby med betydelig tekstilindustri i 1900-tallet, hvor især mange kvinder arbejdede med den økonomiske selvstændighed, det også indebar. Belfast var også en af de første byer til at opleve konsekvenserne af udflytningen af industriarbejdspladser til Asien, men har haltet bagefter med omstilling på grund af den etniske konflikt. Sara guider os gennem industribyens historie fra bussen.

Herefter kører vi gennem nogle af byens gamle arbejderkvarterer for at ende på Dúchas Oral History Archive, der har indsamlet en række af byens indbyggeres fortællinger og fotomateriale fra konflikten. Vi skal høre om arkivets mission om at bevare fortiden og at kigge konstruktivt frem.

Kl. 12 kører vi til centrum af Belfast, og der er fri til frokost, ligesom eftermiddagen er fri til at indsnuse og opleve den fascinerende by og fordøje rejsens program.

Dag 7, søndag den 25. august 2019

Kl. 8.30 pakker vi kufferterne i bussen og kører til møde med Quintin Oliver på hans kontor i PR-virksomheden Stratagem. Oliver ledede kampagnen for et ja til fredsaftalen Good Friday Agreement, der afsluttede den nordirske konflikt i 1998. Han er ekspert i folkeafstemninger, som både Irland og Danmark har haft masser af. Vi skal tale med Oliver om, hvordan man sikrer, at folkeafstemninger bliver et godt værktøj til oplysende debat, om deres indbyggede risiko for splittelse og potentiale for konsensus og informeret samling af befolkningen i vigtige spørgsmål.

Kl. 10.30 kører vi 160 kilometer mod lufthavnen i Dublin. Undervejs spiser vi frokost, og er i lufthavnen senest kl. 14.00. Vi flyver med SAS mod Kastrup lufthavn kl. 16.15, med ankomst kl. 19.25.

Forbehold for ændringer i programmet.