Irland og Nordirland – sensommer 2019

Afgang: 19. august 2019

Hjemkomst: 25. august 2019

7 dages rejse om Irlands historie, grænser og Brexit

Irland og Nordirland – sensommer 2019 - UDSOLGT - kom på venteliste

Vi gennemgår Irlands historie og undersøger konsekvenserne af Brexit for hele øen. Vi overnatter i hovedstæderne Dublin og Belfast og historiske Donegal og Derry, og vi oplever de forrygende irske landskaber. Vi mødes med aktivister, akademikere og politikere - sammen med Sara McQuaid, der leder Center for Irske Studier på Aarhus Universitet.

Irland mindes i disse år en række historiske begivenheder, der banede vej for selvstændigheden i 1922. I et officielt ’Årti af 100-års Jubilæer’ fra 2012 – 2022, markeres alt fra den store lock out i 1913, over påskeoprøret i 1916, kvinders stemmeret i 1918, udbruddet af selvstændighedskrigen i 1919 og delingen af øen i 1921, med henblik på at genskabe nationen i lyset af nutidens grænseoverskridende udfordringer og muligheder.

Vi vil se nærmere på, hvordan historien bruges til opbygning og samling af nationen i dagens Irland - ikke mindst i lyset/skyggen af Brexit.

Vi besøger Dublin og Belfast, den irske ø’s to fascinerende hovedstæder, og vi besøger Donegal og Derry/Londonderry, to smukke og historiske byer, der hver især rummer vigtige fortællinger om Republikken Irland og Nordirland. Vi tager et stop i digteren Seamus Heaneys hus i Bellaghy, og vi bevæger os rundt i det forrygende og forrevne landskab på denne rejse på kryds og tværs af øen Irland.

På rejsen møder vi politikere, akademikere, samfundsorganisationer, professionelle, der har arbejdet med fredsprocessen, aktivister, og historikere og diskuterer Brexit, EU-medlemskab, abort, finanskrisens efterdønninger, migration, den katolske kirkes ændrede magtstatus, udkantsproblematikker og en mulig fremtidig forening af Irland.

Pris: 9.800 kr. (9.600 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Irland og Nordirland, 6 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Dublin, 1 i Donegal, 1 i Londonderry/Derry og 2 i Belfast). Desuden er inkluderet entreer på museer. Tillæg for enkeltværelse er 2.270 kr.

Rejselederne er Sara Dybris McQuaid, PhD og leder af Center for Irske Studier på Aarhus Universitet, lektor i britisk og irsk historie, samfund og kultur og forsker på Center for International Konfliktløsning ved Københavns Universitet og Finn Ellegaard, der er stifter af DEO og DEO rejser.

Program (forbehold for ændringer)

Dag 1, mandag den 19. august fra Kbh til Dublin

Vi mødes i Kastrup Lufthavn, terminal 3, ved SAS-skrankerne kl. 8.30. Her vil rejselederne være til stede med et DEO-skilt. Vi flyver med SAS kl. 10.30 med ankomst i lufthavnen i Dublin kl. 11.50.

Her samles vi op i bus, der kører os til centrum af Dublin. Undervejs på de 15 kilometers køretur introducerer rejselederne Sara McQuaid og Finn Ellegaard dem selv og rejsens tematik. Vi opbevarer vores kufferter på vores hotel, Trinity College Campus Accommodation, midt i universitetsparken for Irlands ældste universitet, med alumner som Oscar Wilde og Samuel Beckett. Herfra går vi til frokost i området.

Kl. 15.30 er der intro-oplæg fra Sara McQuaid om Irlands historie, forholdet til Storbritannien helt op til Brexit og brugen af historie i nationsopbygningen i Irland, herunder den officielle fejring af årtiet af tiårsjubilæer, der markerer begivenheder op til den irske selvstændighed i 1922. Vi kommer også omkring legaliseringen af abort, den katolske kirkes ændrede status i samfundet og mulighederne for en fremtidig forening mellem Republikken Irland og Nordirland.

Kl. 17.00 går vi på en kort byvandring i Dublin, hvorefter aftenen er fri.

Dag 2, tirsdag den 20. august i Dublin

Kl. 8.30 efter morgenmaden kører vi seks kilometer med bus mod University College Dublin, hvor vi skal møde David Farrell, som står bag idéen om borgerråd (Citizens' Assembly), et konsultationsorgan - og demokratisk eksperiment - der med stor succes blev anvendt i 2018 i debatten om legaliseringen af abort i Irland op til afstemningen den 25. maj. Afstemningen endte med et klart flertal for at genindføre fri abort, men forud gik en hård debat med en splittet befolkning. Borgerråd hjalp til at gøre debatten konstruktiv og samle befolkningen, og modellen har derfor også har været på tale i Storbritannien ifm. Brexit.

Kl. 10.45 kører vi tilbage til hotellet i Dublin og har fri til frokost i området.

Efter frokost sigter vi mod at møde en eller to politikere i det irske parlament til en samtale om de store spørgsmål, Irland i historien og Irland lige nu.

Resten af eftermiddagen og aftenen i Dublin er fri.

Dag 3, onsdag den 21. august Dublin til Donegal

Kl. 9.00 kører vi 225 kilometer mod Donegal på den smukke irske vestkyst tæt på grænsen til Nordirland. Undervejs krydser vi den usynlige grænse flere gange, og turen tager cirka fire timer. I bussen sætter Sara fokus på velkendte udkants- og grænselandsproblematikker, her tilsat en større dosis usikkerhed i form af Brexit. Hvad betyder det for området, hvis der kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland?

Kl. 12 har vi booket frokost i byen Bally Shannon tæt ved den irske vestkyst.

Kl. 13.30 kører vi langs den fantastiske kyst, det sidste stykke til Donegal. Vi arbejder på at mødes med aktivister i dette grænseland mellem Republikken Irland og Nordirland, som bruger kræfter på at genetablere alle former for lokale relationer, ikke mindst med hjælp fra EU's grænseregionale programmer.

Vi indlogerer os på The Central Hotel Donegal, hvorefter der er fritid til at opleve den charmerende by, hvor der stadig tales gælisk, og hvor man kan opleve masser irsk musik og kultur.

Dag 4, torsdag den 22. august Donegal til Derry

Kl. 9.00 kører vi mod Londonderry/Derry, der ligger 77 kilometer fra Donegal, cirka 1,5 times kørsel. Derry ligger på grænsen mellem Irland og Nordirland og lagde bl.a. gader til Bloody Sunday i 1972, hvor britiske soldater i kvarteret Bogside skød og dræbte 14 demonstranter. Her vil vi bl.a. undersøge, hvordan beboerne holder fast i erindringen om uretfærdighed og samtidig bruger den som motor for at genstarte opbygningen af et historisk fattigt område med hjælp fra det internationale samfund. 

Kl. 10.30 stiller vi vores bagage til opbevaring ved ankomsten på Maldron Hotel Derry.

Kl. 11.00 går vi på byvandring med Stuart Ross i den historiske grænseby. Vi går på bymurene fra 1600-tallet, hvorfra der er udsigt til både protestantiske og katolske bydele, Vi besøger kvarteret ’The Bogside’ og ser på og analyserer de berømte politiske gavlmalerier, der har et meget specifikt symbolsprog, og som befinder sig et sted mellem kunst, manifestationer og historiske kilder, og vi går over den monumentale Peace Bridge mellem ’Waterside’ og City Side’, et EU-støttet fredsprojekt, der blev indviet i 2011, dog ulykkeligvis med slåskamp mellem katolikker og protestanter.

Kl. 13.00 fri til frokost, evt. opleve Bloody Sunday Museum, som har en meget farverig fremstilling af skurke og helte, og tjekke ind på hotellet.

Kl. 15.15 afgang fra hotellets reception til et møde med John Peto i The Nerve Centre, en socioøkonomisk virksomhed og kreativt kunstcenter med kunst, musikværksteder, filmfremvisning, 3D-print, andre værksteder og projekter med fokus på kreativitet, historiebearbejdning, kunst og fremtid.

Kl. 17.00 er dagen fri.

Dag 5, fredag den 23. august Derry til Belfast

Kl. 9.00 kører vi 116 kilometer mod Belfast med stop i byen Bellaghy efter en time. Her besøger vi digteren Seamus Heaneys hus. Nobelpristageren Heaney er en af øens kendteste digtere og har også skrevet en række berømte konfliktdigte. Herefter kører vi den sidste time mod Belfast.

Kl. ca. 12.00 ankommer vi til Malone Lodge Hotel i Belfast, stiller bagagen og har fri til frokost i området.

Kl. 14.20 afgang med bus fra hotellet til Spectrum Centre i det protestantiske område af byen. Her skal vi mødes med Sara McDowell, der er humangeograf og forsker i den såkaldte konfliktturisme i Belfast, altså turisme i de gamle arbejderkvarterer, der har lagt kvarter til den værste vold under konflikten i Nordirland fra 1968-98, (‘The Troubles’). Turismen kommer måske nok de dårligst stillede til gode, men bevarer til en vis grad også fokus på konflikt. Ulster Museum har en god udstilling om ’The troubles’, som der efterfølgende er tid til at opleve.

Kl. ca. 17.00 kører vi tilbage til hotellet, og aftenen er fri til at opleve byen.

Dag 6, lørdag den 24. august i Belfast

Formiddagen er fri.

Kl. 13.00 er der afgang på udflugt med bussen. Vi skal møde Sophie Rasmussen, der har boet i Belfast i 15 år, har læst peace and conflict studies, har startet et farmer’s market og en Eid fejring. Hun stiger på bussen og vil give os en række fortællinger om byen. Belfast er stadig den største værftsby og en vigtig havn i Storbritannien og desuden en tidlig og vigtig britisk industriby med betydelig tekstilindustri i 1900-tallet, hvor især mange kvinder arbejdede med den økonomiske selvstændighed, det også indebar. Belfast var også en af de første byer til at opleve konsekvenserne af udflytningen af industriarbejdspladser til Asien, men har haltet bagefter med omstilling på grund af den etniske konflikt.

Kl. 17 slutter dagens program.

Dag 7, søndag den 25. august Belfast til Kbh.

Kl. 8.30 pakker vi kufferterne i bussen og kører til møde med Quintin Oliver på hans kontor i PR-virksomheden Stratagem. Oliver ledede kampagnen for et ja til fredsaftalen Good Friday Agreement, der afsluttede den nordirske konflikt i 1998. Han er ekspert i folkeafstemninger, som både Irland og Danmark har haft masser af. Vi skal tale med Oliver om, hvordan man sikrer, at folkeafstemninger bliver et godt værktøj til oplysende debat, om deres indbyggede risiko for splittelse og potentiale for konsensus og informeret samling af befolkningen i vigtige spørgsmål.

Kl. 10.30 kører vi 160 kilometer mod lufthavnen i Dublin. Undervejs holder vi ind for frokost, og er i lufthavnen senest kl. 14.00. Vi flyver med SAS mod Kastrup lufthavn kl. 16.15, med ankomst kl. 19.25.

Forbehold for ændringer i programmet.