Serbien, Kosovo og Makedonien - sensommer 2019

Afgang: 30. august 2019

Hjemkomst: 7. september 2019

9 dages rejse med fokus på historie og politisk aktivisme

Serbien, Kosovo og Nordmakedonien - sensommer 2019 - UDSOLGT - kom på venteliste

Vi dykker ned i Balkans turbulente historie og prøver at lære af den og sætter samtidigt fokus på nutidige udfordringer: arbejdsløshed, korruption, sprog- og historieundervisning og ikke mindst de tre landes forhold til EU. Vi møder folk og organisationer, som arbejder for at genskabe tilliden efter 90'ernes blodige konflikter og for at forbedre befolkningens økonomiske forhold.

Vi oplever arbejderbyen Niš i Serbien, den multikulturelle Prizren i Kosovo, albanernes hovedby i Nordmakedonien Tetovo, den smukke Ohridsøen og den multietniske storby Skopje i Nordmakedonien. Vi kører i flot natur, ser fæstninger, monumenter og mindesmærker og ikke mindst betagende kirker og moskeer.

Pris: 9.800 kr. (9.400 for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Serbien, Kosovo og Nordmakedonien, 8 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Niš, 2 i Prizren, 1 i Tetovo, 2 i Ohrid og 1 i Skopje), alle oplæg og entréer samt tre frokoster. Tillæg for enkeltværelse er 1.400 kr., 

Rejseledere er Zlatko Jovanovic og John Petersen. Zlatko er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina og bosat i Danmark siden 1993. John er cand.mag. i historie og religion, journalist, fabrikant, tidligere højskolelærer og NGO-aktivist og bosat i Nordmakedonien siden 2011. John blogger om Makedonien på tekstpetersen.dk 

Rejseplan (forbehold for justeringer) 

Dag 1, fredag 30. august 2019

Vi mødes i Københavns lufthavn kl. 7.30 i terminal 2, ved Air Serbias check-in. Flyet afgår fra Kastrup kl. 9.35, med ankomst i Beograd lufthavn kl. 11.35

Vi bliver hentet i lufthavnen, og kørt til Avala-bjerget, et udsigtsstop i den sydlige kant af Beograd. Her vil vi spise frokost og derefter møde historikeren Dubravka Stojanović. Dubravka vil bl.a. fortælle om opkomsten af nationalisme i Serbien i 1980erne, om Jugoslaviens sammenbrud og om krigen med NATO. Fortællingen sker i et område som er stærkt præget af Serbiens 20. århundredes historie, med monumenterne for både første og anden verdenskrig og et tv-tårn som blev ødelagt af NATO under krigen i 1999. Tårnet er siden blevet restaureret og vi få mulighed for at komme op i det og nyde udsigten, inden vi kører videre mod byen Niš i det sydlige Serbien.

Efter ca. 2,5 timers kørsel ankommer vi til Niš og indlogeres på New City Hotel i Niš. Derefter går vi på en lille rundtur i den centrale bydel for at få lidt fornemmelse af byen og vælge et spisested.

 

Dag 2, lørdag 31. august 2019

Denne dag møder vi to lokale organisationer.

Kl. 10.00 møder vi UPSS, en forening, der kæmper mod den ukontrollerede prisstigning på varme og andre boligudgifter. Vi hører om deres arbejde og om livet i "udkants" Serbien. Efter dette møde er der et par timers frokostpause i den centrale bydel, inden vi om eftermiddagen møder NGO’en 'Plante' og hører om deres folkeoplysningsarbejde, der bl.a. handler om bedre miljø i den store industriby.

Udover disse to møder vil dagen også indeholde en udflugt til memorialparken Bubanj. Mens vi kører de 4 km til Bubanj-parken, er der et kort oplæg om Første Verdenskrig og om etableringen af den første jugoslaviske stat kort efter krigen i december 1918. I parken ser vi på det monument ('Tre knytnæver'), der er blevet rejst i Tito-tiden til minde om de internerede og dræbte i den nazistiske kz-lejr, som lå her under Anden Verdenskrig. Her hører vi historien om Anden Verdenskrig og den nye nationalistisk-revisionistiske fortolkning af den. Fortolkningen underspiller partisanbevægelsens rolle i kampen mod nazismen.

Vi er tilbage i byen ved 17-tiden, hvorefter er dagen fri til at opleve byen på egen hånd.

 

Anden Verdenskrigsmonumentet i Nis"Tre knytnæver-monumentet" i Nis, Serbien, rejst til minde om de dræbte under den tyske besættelse under Anden verdenskrig

 

Dag 3, søndag 1. september 2019

Kl. 9.00 møder vi NGO'en Protecta, som startede som en protestbevægelse mod Milosevic-styret i 1990’erne, og som i dag især arbejder for at styrke nærdemokrati i Niš og Serbien og for en “bæredygtig decentralisering”, der skulle hjælpe det fattige Sydserbien ud af arbejdsløsheden og økonomisk tilbageståenhed. Vi hører bl.a. om situationen i byen og regionen og om samarbejde med andre ngo’er i Serbien og nabolandene.
Efter mødet pakker vi bagagen i bussen og kører mod Kosovo (i alt ca. 5 timers kørsel). Under de første to timers kørsel til grænsen hører vi et kort oplæg om Jugoslaviens historie fra 1918 til 1991. Efter grænseovergangen vil vi først holde en kort frokostpause ved Batlava-søen og derefter besøge Solsortesletten og se monumentet for Kosovo-slaget i 1389.

Derfra fortsætter vi mod Kosovos næststørste by Prizren (2 timers kørsel). Undervejs hører vi om Kosovos historie og om den politiske situation i landet og dets status ift. EU.

Ca. kl. 16 ankommer vi til Hotel Theranda i centrum af byen. Efter indkvartering tager vi en lille rundtur og ser den centrale bydel, hvorefter aftenen igen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i byen. 

 

Dag 4, mandag 2. september 2019

Kl. 9.00 går vi på en lille bytur til Gjon Buzuku Gymnasium, hvor vi vil høre om skolens undervisningspraksis og erfaring i at undervise sine elever på deres forskellige modersmål. Efter mødet går vi tilbage mod den centrale bydel, hvor der er mange caféer og restauranter. På vej dertil besøger vi den serbisk-ortodokse Skt. Georg kirke, som blev ødelagt under optøjerne i 2004, men siden restaureret. Mens vi vandrer rundt i byen hører vi om Prizrens multikulturelle historie, der har sin rod i Osmannertiden.
Efter frokostpause møder vi først arrangørerne af Prizrens dokumentarfilm festival, som arbejder hårdt for at vise, at Kosovo er andet end krig og etnisk konflikt. Derefter besøger vi den flotte Sinan Pasha moské, inden vi slutter dagens aktiviteter ved at gå til fæstningen, hvorfra man kan nyde den fantastiske udsigt over den gamle by.

 

Solnedgang over Prizren

Solnedgang over den gamle by i Prizren, Kosovo

 

Dag 5, tirsdag 3. september 2019

Kl. 8.30 er der afgang fra hotellet med bagage mod Kosovos hovedstad Priština, hvor vi skal besøge EULEX (EU’s politi- og juridiske mission i Kosovo) og høre om EU’s rolle i Kosovo, om etniske spændinger, kriminalitet og korruption.

Efter mødet kører vi til den serbiske enklave Gračanica syd for Priština (20 minutters kørsel), hvor vi først spiser frokost og dernæst besøger det kendte Gračanica Kloster fra det 14. århundrede.

Midt på eftermiddagen kører vi mod Tetovo i Nordmakedonien (godt 2 timers kørsel). På vej dertil opsummerer vi indtrykkene fra dagens møde, samt hører om Makedoniens historie og om den politiske situation i landet med særligt fokus på de etniske stridigheder og borgerkrigen i 2001.

Vi ankommer til Hotel Mercure i Tetovo ca. kl. 18.00. Aftenen er fri til selv at vælge et spisested og opleve stemningen i byen. 

 

Gracanica klostret

Gracanica-klostret ved Pristina i Kosovo, bygget i 1300-tallet

 

Dag 6, onsdag 4. september 2019

Kl. 9.00 starter vi dagen med at møde NGO’en “Albanske kvinders alliance”. NGO’en startede i 1992 som Nordmakedoniens allerførste. Den blev dannet af en gruppe kvinder med det formål at styrke de albanske kvinders deltagelse i Nordmakedoniens sociale og politiske liv. Formiddagen i Tetovo, som er de makedonske albaneres hovedby, vil også indeholde en kortere byvandring og besøg på den flotte Farvede Moské.

Sidst på formiddagen pakker vi vores ting i bussen og kører mod Ohrid (3,5 times kørsel). Vi kører igennem den meget flotte Mavrovo Nationalpark, hvor vi også vil holde en frokostpause. På turen vil der være oplæg om Nordmakedoniens status som EU-ansøgerland, om korruption og de økonomsike udfordringer i landet.

Kl. 17.00 ankommer vi til Hotel Unique Resort & Spa i Ohrid, tæt på byens centrum, hvor der er gode muligheder at finde et sted at spise eller drikke kaffe. Til dem der gerne vil bade i Ohridsøen, er der en del strande i og omkring byen. 

 

Dag 7, torsdag 5. september 2019

Kl. 9.00 møder vi ”Ohrid SOS”, som er et borgerinitiativ, der værner om miljøet og biodiversitet i og omkring Ohridsøen og arbejder for en mere bæredygtig udvikling i områdets turisme.

Efter mødet er der et par timers byvandring med af en af aktivisterne fra borgerinitiativet. Vi vil bl.a. se den gamle bymur, det antikke teater og en del gamle kirker såsom fx Sankt Panteleimon fra det 9. århundrede. Alt imens nyder vi udsigten til søen, der regnes blandt verdens ældste søer.

Fra kl. 13 er dagen fri til at opleve byen på egen hånd eller alternativt tager ud at sejle på søen eller bade i den. 

 

Dag 8, fredag 6. september 2019

Kl. 8.45 afgang mod Skopje med et stop i byen Struga, hvor vi skal besøge skolen Braka Miladinovci, en etnisk blandet skole, hvis lærere arbejder hårdt på integrationen af skolens makedonske, albanske og tyrkiske børn.

Undervejs mod Skopje er der oplæg om nationalisme i Nordmakedonien, om det store byfornyelsesprojekt Skopje 2014 og om demonstrationerne i 2016. Inden vi tjekker ind på vores hotel, besøger vi Roma-bydelen Shuto Orizari, hvor vi forsøger at arrangere et møde med Rådhuset eller en NGO. 

Efter indlogering på Hotel Ibis Skopje City Center vil John fortælle om den politiske udvikling i landet og om sin egen 'dannelsesrejse' i Balkanforhold. Dagen afslutes med fællesspisning på en restauration i byens centrum.

 

Skopje

"Krigeren-monumentet" i Skopje i Nordmakedonien opført i forbindelse med Skopje 2014 byfornyelsesprojekt

 

Dag 9, lørdag 7. september 2019

Kl. 10.00 afgang fra hotellet på byvandring med John og Zlatko. Vi hører om det store jordskælv i 1963, som smadrede 80 procent af byens bygninger og om den fællesjugoslaviske genopbygning af den. Vi ser på de neoklassiske bygninger, bygget i forbindelse med projektet Skopje 2014 og hører, hvordan det kom til at komplicere Nordmakedoniens EU-optagelse. Vi krydser Vardar floden og går rundt i den gamle osmanniske bydel.

Efter byvandringen er der frokostpause.

Afgang fra hotellet om eftermiddagen til lufthavnen i Skopje, hvor der er flyafgang kl. 18.40 med ankomst kl. 21.25 i Kastrup Lufthavn.

Forbehold for justeringer

Rejsegarantifonden