Efterår i Grækenland - 2020

Afgang: 23. oktober 2020

Hjemkomst: 30. oktober 2020

8 dages rejse på opdagelse i den græske nationale identitet

Efterår i Grækenland - 2020

Vi skal se mange forskellige sider af Grækenland og besøge tre forskellige byer, som hver for sig repræsenterer en vigtig periode i landets historie og er med til at definere grækerne i dag. Vi møder politikere, græsrødder og tænkere og hører om historie, flygtninge, økonomisk krise og fremtiden.

Vi starter i Thessaloniki, og som vi bevæger os sydpå, går vi på forskellige måder også tilbage i historien. Thessaloniki repræsenterer det multikulturelle osmanniske Grækenland og er samtidig en pulserende storby i udvikling – på vej ud af krisen. Vi hører om mangfoldighed dengang og nu og møder en politiker, en forsker og en journalist, der hver især giver deres syn på situationen i byen og landet - bl.a. flygtningekrisen og Grækenlands forhold til nabolandene. Fra Thessaloniki kører vi mod syd; først til Volos og dernæst til Athen. I Volos sætter vi fokus på Grækenland som nationalstat, på forholdet mellem religion og national identitet i Grækenland og på nogle alternative måder at håndtere den store økonomiske krise, der ramte landet i slutningen af 00'erne. På vej til Athen, og i selve Athen, hører vi om, hvordan oldtidens Grækenland som Europas vugge både er kilde til inspiration, eksistensberettigelse, men også en tung byrde for et lille fattigt land. Her skal vi bl.a. møde forskere, politikere og aktivister og tale med dem om Grækenlands forhold til Danmark og Europa; om krisen og om civilsamfundet.

Rejsen byder også på stop (mellem Volos og Athen) i den smukke bjerglandsby Arachova og det antikke Delphi.

Pris: 9.800 kr. (9.600 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Grækenland, 7 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Thessaloniki, 2 i Volos og 3 i Athen). Desuden er inkluderet alle entreer. Tillæg for enkeltværelse 1.330 kr.

Rejselederne er Trine Stauning Willert, som er Ph.D. i Grækenlandsstudier med speciale i nationale fortællinger. Trine har undervist og forsket i Grækenland ved flere forskellige universiteter og har for nyligt stiftet Det Græske Institut i København, hvor hun arbejder for at udbrede kendskabet til Grækenlands mangfoldige kultur og historie. Hun taler flydende græsk og har et stort netværk blandt græske intellektuelle, forfattere og musikere. Trine fører jer rundt sammen med Zlatko Jovanovic, som er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993.

Rejseprogram (forbehold for justeringer)

Dag 1, fredag 23. oktober 2020

København-Thessaloniki
Vi mødes i Københavns Lufthavn kl. 8.15 i terminal 2, ved Austrian Airlines' skranker. Flyet afgår fra Kastrup kl. 10.15, med ankomst i Thessaloniki (via Wien) kl. 15.20. Vi bliver hentet i lufthavnen, og følgende indkvarteret på Hotel ABC, hvor vi skal bo i Thessaloniki.

17.30: Efter indkvartering tager vi på en lidt anderledes guidet tur med udgangspunkt i fortidens lydkulisse. Vi hører om Thessalonikis mangfoldige fortid og besøger nogle interessante jødiske og osmanniske seværdigheder. Byvandringen afsluttes ved en restauration, hvor vi har reserveret plads til at spise aftensmad sammen.

Dag 2, lørdag 24. oktober 2020

Thessaloniki
Vi starter dagen med et besøg på universitetet i Thessaloniki. Det er interessant, fordi det er landets andetstørste (efter Athen), og fordi det er bygget oven på byens jødiske kirkegård, der var Europas ældste, indtil den blev destrueret under den tyske besættelse i 1942. Vi får en guidet tur på universitetet. Desuden vil vi møde forskere fra det samfundsvidenskabelige fakultet, bl.a. Kostas Papasthatis, som arbejder med religion og højreekstremisme i Grækenland, og den norske forsker Vemund Aarbakke, der giver os en introduktion til navnestriden mellem Grækenland og Nordmakedonien og det makedonske spørgsmål.

Om eftermiddagen møder vi Giannis Boutaris, som sad på posten som Thessalonikis borgmester fra 2011 til 2019. Den politisk uafhængige ejer af et vinimperium er blevet valgt som verdens 8. bedste borgmester i 2014. Vi vil gerne høre om, hvordan han som borgmester åbnede byen op geografisk og historisk, og om turismen som Thessalonikis (og Grækenlands) vej ud af den økonomiske krise.

Efter disse møder er resten af dagen fri til at opleve byen og dens stemning på egen hånd.

Det hvide tårn i Thessaloniki 450

Det hvide tårn i Thessaloniki - billede fra rejsedeltager 2019

Dag 3, søndag 25. oktober 2020

Thessaloniki og Volos
Kl. 09.00: Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, hvorefter vi besøger NGO’en Elpida Home (Hjem for håb), hvor vi møder repræsentanter fra forskellige lokale initiativer til flygtningehjælp.

Kl. 11.30-13.30: Frokostpause, hvorefter vi kører til Volos (knap 3 timers kørsel). På vejen hører vi om den økonomiske krise og om den ortodokse kirkes betydning for græsk national identitet. Køreturen byder også på dejlig naturoplevelse med udsigt til Olympos-bjerget, mens byen Volos ligger smukt ved foden af Pelion-bjerget og ud til vandet. Det var herfra at Jason sejlede ud med sine argonauter i togtet efter Det gyldne Skind.

Kl. 17.00: Ankomst i Volos og indtjekning på Hotel Kypseli, hvor vi skal bo.

Kl. 18.30: Efter indkvartering tager vi en lille rundtur langs havet og til den gamle bydel, hvor der er reserveret plads til spisning på en restauration.

Dag 4, mandag 26. oktober 2020

Volos
Kl. 10.00: Vi besøger Volos Akademi for Teologiske Studier, hvor vi bl.a. vil møde Biskop Ignatius. Akademiet har været med til at forme en kritik af den ortodokse kirkes udtalte nationalisme, og biskoppen har taget initiativ til dialog med andre trosretninger og inklusion af marginaliserede grupper som græske romaer. Vi vil høre om, hvordan religion og national identitet hænger sammen på Balkan.

Udover besøget på Akademiet vil dagen byde på et møde med lokale aktivister der i 2012 etablerede TEM - en alternativ lokal valuta og et byttesystem, der skulle hjælpe indbyggerne i Volos igennem krisen. Vi arbejder på at møder stifterne af systemet og hører om baggrunden og ideerne bag dette projekt, samt hvordan systemet fungerede, og hvad der er tilbage i dag. Vi slutter dagen med et besøg hos en lokal solidaritetsforening, der hjælper fattige grækere og flygtninge der bor i forstaden Nea Ionia i udkanten af Volos. 

Dag 5, tirsdag 27. oktober 2020

Volos - Delphi og Arachova - Athen
Kl. 08.00: Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, som kører os mod Delphi. På vejen vil der være oplæg om antikkens betydning for moderne græsk historie og selvforståelse.

Ca. kl. 11.00 ankommer vi til den lille by Delphi, hvor vi starter med en kort frokostpause, inden vi besøger den antikke Delphi med ruinerne af bl.a. Apollontemplet, skathusene, teateret og stadium. 

Kl. 15.00-16.00: Ophold i den nærliggende Arachova - en smuk bjerglandsby på den sydlige skråning af det mytiske bjerg Parnassos. Et skisportsmekka og turiststop, der har bevaret sin særlige lokale identitet. 

Efter stop i Delphi og Arachova fortsætter vi mod Athen (knap 3 timers kørsel), hvor vi forventer at være ved vores hoteller omkring kl. 19.00. På turen til Athen vil vi hører mere om Grækenlands nyere historie som baggrund for at forstå landets politiske landskab. I Athen bor vi på Hotel Byron og Hotel Phaedra, der ligger centralt i Athen, meget tæt ved hinanden.

Aftenen er derefter fri til på egen hånd at udforske det meget charmerende område omkring hotellerne og finde et sted at spise.

Dag 6, onsdag 28. oktober 2020

Athen
Kl. 10.00-12.00: besøger vi Det Danske Institut, hvor vi møder den danske ambassadør i Athen og hører om forholdet mellem Danmark og Grækenland og den aktuelle situation i landet

Kl. 12.00-13.30: Frokostpause. 

Kl. 14.00-15.30: Vi møder ELIAMEP (The Hellenic Foundation for European and Foreign Policy) - en politisk uafhængig forskningsinstitution, der arbejder med landets udenrigspolitik og europæisk politik. Her vil vi høre om Grækenlands position i Europa og EU - både historisk og i dag.

Kl. 17.00 kører vi til Stavros Niarchos Kulturcenter. Centret er et positivt eksempel på levende civilsamfund og privat-offentlige partnerskaber. Vi møder en repræsentant for centrets ledelse og hører om centrets tilblivelse og aktiviteter samt om det privat-offentlige partnerskab. Her vil vi også spise, inden vi kører tilbage til hotellet.

Dag 7, torsdag 29. oktober 2020

Athen
Kl. 09:30: Vi starter dagen med en to-timers byvandring, som afsluttes i den gamle bydel Plaka. På turen vil vi bl.a. høre om den ’glemte’ osmanniske arv og om Grækenlands nyere historie.

Kl. 12.00-13.30: Frokostpause

Kl. 13.45: Går vi til Europakontoret for 'Valgforbundet af Venstreorienterede Partier SYRIZA', hvor vi vil høre om Syrizas syn på krisen, EU's politik og Grækenlands fremtid samt forbundets sikkert lærerige erfaring som magtparti. 

Kl. 15.30-16.30: Vi møder folkene bag hjemløse-avisen Schedia (tømmerflåde), hører om deres arbejde og om hjemløsheden i Athen. Efter mødet vil der være mulighed for de, der er interesseret (kun et begrænset antal), at tage på en anderledes byvandring ledet af hjemløse guider og se ’det usynlige Athen’, som de fleste turister ikke ser. Ellers er resten af dagen fri til på egen hånd at opleve den græske hovedstad.

Det gamnle Athen 450

Det gamle Athen - billede fra rejsedeltager 2019

Dag 8, fredag 30. oktober 2020

Athen
Morgenen er fri til museumsbesøg eller anden selvvalgt aktivitet.

Kl. 11.45: Vi tjekker ud af vores hoteller og kører vi til lufthavnen, hvor vi skal afsted med Austrian Airlines kl. 14.35 med ankomst i Kastrup kl. 19.00.

Forbehold for justeringer, da visse møder stadig mangler bekræftelse.

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden