Estland, Letland og Litauen - forår 2020

Afgang: 15. maj 2020

Hjemkomst: 23. maj 2020

9 dages rejse gennem tre fascinerende og vidt forskellige lande

Estland, Letland og Litauen - forår 2020

Oplev charmerende Vilnius, den baltiske metropol Riga, kulturbyen Tartu og middelalderbyen Tallinn. Vi møder en mangfoldighed af ildsjæle, organisationer og politikere, der gør os klogere på de tre små lande, hvor den voldsomme historie betyder så meget for samfundet i dag.

De tre lande har gennem krige og udvandring mistet en stor del af deres befolkning i det 20. århundrede, mens nye er kommet til fra Rusland. Hvordan er den politiske tænkning præget af historien, udfordringerne med store mindretal, forskellige sprog, forskelligt historiesyn, og en stor nabo mod øst?

Vi oplever den charmerende renæssanceby Vilnius i Litauen, Letlands hovedstad, storbyen Riga med Jugendstilen, Estlands kreative og intellektuelle hovedstad Tartu med regionens ældste universitet og den udsøgt velbevarede middelalderby Tallinn. Smuk hjemtur med indsejling gennem Stockholms skærgård.

Prisen er 8.800 kr (medlemmer af DEO kun 8.400 kr). Prisen inkluderer busrejse, seks overnatninger i dobbeltværelse på hotel med morgenmad, færgebilletter samt to overnatninger i 4-køjes kahytter, to middage og en folkloreaften. Tillæg for enkeltværelse på hotellerne 1.280 kr. Tillæg for 2-køjes kahyt på færgerne 510 kr..

Turen foregår i en 4-stjernet bus. Vi kører fra Randers, over Fyn, Høje Taastrup, Karlshamn-Klaipeda og hjem via Tallinn-Stockholm. Der bliver to overnatninger i Vilnius, to i Riga, en i Tartu og en i Tallinn. Derudover bliver der to overnatninger på færger.

Rejselederne er Michael Birkkjær Lauritsen, cand.mag. i historie og Europastudier, som har rejst ekstensivt i de baltiske lande, Polen og Bruxelles som rejseleder og i andre sammenhænge. Stort netværk blandt græsrødder og organisationer i bl.a. Baltikum og Finn Ellegaard, stifter af DEO, DEO rejser, NOTAT og meget andet. 45 år som central græsrod i den danske Europa-debat. Har rejst ekstensivt i Baltikum, Polen, Bruxelles og på Balkan, ikke mindst som logistisk rejseleder med DEO. Stort netværk i Danmark og Europa.

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, fredag 15. maj 2020

Kørsel til Karlshamn med afgang fra Auning kl. 7.00, Randers Banegård kl. 7.25, Tilst ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 8.15, Vejle ved afkørsel 61A kl. 9.05, Fredericia Station til højre for hovedudgangen kl. 9.35, pause på rastepladsen Knudshoved v/Nyborg til kl. 11.30, Høje Taastrup station (taxasiden) kl. 13.30. Vi kører over Øresundsbroen med ankomst Karlshamn færgehavn omkring kl. 17. Færgen afgår kl. 19 og ankommer til Klaipeda lørdag morgen kl. 9. Det er langsom og rolig sejlads, så man nyder sejlturen uden vipperi, og kan købe aftensmad ombord.

Dag 2, lørdag 16. maj 2020

Indsejlingen i den store industrihavn er en oplevelse, derefter kørsel fra Klaipeda til Vilnius - ca. 300 km. Undervejs spiser vi frokost i byen Elektrenai, der i 1960ernes sovjettid blev bygget sammen med et elektricitetsværk med tilhørende kølesø - og vi hører om regionens svære energipolitiske spørgsmål. Vi ankommer til Hotel Panorama i Vilnius ca. kl 16.00.

Kl. 17.30 på Uzupio Kavine skal vi møde Rūta Kačkutė, der er direktør for Litauens Nationalmuseum om udvandring og livet i Litauen, samt Ida Harboe Knudsen, der har forsket i det litauiske landbrug og henholdsvis Sovjetunionen og EU's påvirkning af landbruget og samfundet generelt. (mødet foregår på dansk)

Kl. 19.30 er der fri til aftensmad.

Dag 3, søndag 17. maj 2020

Kl. 9.00 er der afgang på byvandring med Giedrius Tamasevicius, PhD og lektor i dansk på Vilnius Universitet. Vi kommer omkring det gamle jødiske kvarter, besøger den selvudråbte 'republik' og kunstnerbydel Uzupis, Domkirken, Universitetet, Præsidentpaladset, m.m. i den charmerende by. (byvandringen foregår på dansk)

Efter en frokostpause skal vi i Litauens parlament Seimas og møde den tidligere aktivist og nuværende parlamentsmedlem Tomas Tomalinas, næstformand i Litauens grønne bondeparti, Lithuanian Farmers and Greens Union. Partiet er ved sidste valg gået fra 1 til 54 medlemmer i Parlamentet. (mødet er på engelsk med dansk resumé)

Kl. 16 slutter vi i Parlamentet og resten af dagen er fri.

Dag 4, mandag 18. maj 2020

Afgang til Riga kl. 9.00 - ca. 300 km. Undervejs en frokostpause og et besøg på 'Korshøjen', som er kommet til at symbolisere både den litauiske frihedskamp under Sovjetunionen, national stolthed og katolisismens stærke stilling i Litauen. Ankomst til Hotel Rixwell Gertrude i Riga ca. kl. 16.30.

Herefter afgang til en folkloreaften med spisning og underholdning i Rigas nationalbibliotek. Simon Drewsen Holmberg, der er leder af Det Danske Kulturinstitut i de tre baltiske lande, er vært og fortæller om Letlands samfund og historie.

Dag 5, tirsdag 19. maj 2020

Denne formiddag arbejder vi på et programpunkt om uddannelsessystemet og det russiske mindretal.

Efter frokost er dagen fri til at opleve byen på egen hånd.

Dag 6, onsdag 20. maj 2020

Kl. 8.00 afgang mod Tartu - ca. 250 km. med lille pause undervejs. Når vi ankommer i Tartu, spiser vi frokost samlet.

Kl. 15.00 afgang på byvandring ved Merike Jürna. Merike Jürna er fra Estland og arbejder som sprogforsker og underviser i dansk på Tartu Universitet. Merika har både læst og arbejdet med dansk i København i længere tid, som dansk-underviser på Studieskolen og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet. (byvandringen foregår på dansk)

På byvandringen ser vi Tartu Universitet, der er grundlagt af Gustav 2. Adolf af Sverige i 1632 og hører til blandt de ældste universiteter i regionen. Vi kommer også forbi Rådhuspladsen, St. Johannes Kirke og Dombjerget (det gamle universitetscampus). Vi slutter ved universitetets Skandinavistika-afdeling, hvor vi håber at møde en gruppe studerende til samtale om at studere dansk i Estland.

Kl. 17.00 tjekker vi ind på Hotel Dorpat og aftenen er fri til at opleve den intime og charmerende by på egen hånd.

Dag 7, torsdag 21. maj 2020

Afgang mod Tallin kl. 8.30 - ca. 200 km. med frokostpause undervejs. I udkanten af Tallinn stopper vi ved den legendariske sangfestivalplads i udkanten af Tallinn og ved 'Bronzesoldaten', det kontroversielle mindesmærke for Sovjetunionens soldater under Anden Verdenskrig.

Kl. 14.00 ankommer på Hotel PK Ilmarine og indkvarterer os.

Kl. 15.00 afgang på byvandring med Mads Michael Hastrup Nilsson, der er forfatter til bogen Estland før og nu. Han har boet i Estland i tyve år og har tidligere arbejdet på Danmarks Ambassade.

Kl. 17.30 er dagen fri til at opleve mere af den overskuelige bymidte på egen hånd.

Dag 8, fredag 22. maj 2020

Kl. 9.00 læsses bagagen i bussen og formiddagen er fri til at opleve byen på egen hånd. 

Kl 12.30 kører vi til Tallinns Tekniske Universitet, der ligger i en af Tallinns Brezhnev-forstæder, hvor vi skal møde Karsten Stæhr, en dansk økonomiprofessor på universitetet, som har boet en årrække i Estland.

Kl. 16.00 afgang til færgen som sejler kl. 18.00.

Dag 9, lørdag 23. maj 2020

Morgenen prydes af flere timers sejlads ind til Stockholm igennem den smukke skærgård. Hjemkørsel fra Stockholm med spisepause på Motel Vätterleden kl. ca. 14. Via Helsingborg-Helsingør forventer vi ankomst til Høje Taastrup inden kl. 20, Nyborg kl. 22, Fredericia kl. ca. 23, Tilst/Aarhus ca. kl. 24, Randers ca. kl. 00.30, Auning ca. kl. 01.

Forbehold for justeringer i programmet

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden