EU, Strasbourg og Alsace - efterår 2020

Afgang: 3. oktober 2020

Hjemkomst: 7. oktober 2020

5 dages rejse med EU, historie og smukke Alsace

EU, Strasbourg og Alsace - efterår 2020

Vi oplever historiske Strasbourg, besøger borgen Haut Koenigsbourg, flere vinbyer og vinbonden Sipp-Mack. Vi ser parlamentsbygningen indefra og møder MEP'erne Margrete Auken (SF) og Nikolaj Villumsen (Enhedslisten), samt embedsmænd fra EU's Ombudsmand og den Europæiske Centralbank (ECB). Undervejs er der oplæg om de store europæiske temaer og EU lovgivningsproces.

Rejsen foregår i en 4-stjernet bus. Der bliver to overnatninger i Strasbourg, en i vinbyen Riquewihr og en i Frankfurt.

Prisen er 4.480 kr. (medlemmer af DEO kun 4.300 kr.) Prisen inkluderer busrejse, overnatning i dobbeltværelser på hotel med morgenmad og entreer. Tillæg for enkeltværelse 990 kr.

Rejsen ledes af Michael B. Lauritsen, der er cand.mag. i historie og Europastudier og har arbejdet med EU-debat siden 2009 sammen med endnu en EU-ekspert og ildsjæl fra DEO.

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, lørdag den 3. oktober 2020

Udrejse, busopsamling: Auning kl. 5.45, Randers banegaard kl. 6.15, Tilst ved tankstationen/ Mac Donald på Havkærvej kl. 6.50, Fredericia station (parkeringspladsen til højre for udgangen) kl. 8.15 - her er opsamling fra Sjælland og Fyn (passer med intercitytog fra København kl. 6.00), Padborg ved Statoil, Industrivej 20 kl. 9.45. Alle deltagere skal selv sørge for transport til opsamlingsstederne.
Efter afgang fra Fredericia serverer vi kaffe og rundstykker i bussen. I bussen er der flere forskellige oplæg, om Europarådet, EU, EU's institutioner og om den vigtigste politik i EU lige nu. Vi holder tisse- og spisepauser undervejs og forventer at være fremme i Strasbourg omkring kl. 23, hvor vi bor centralt på Hotel Mercure, rue du Maire Kuss.

 

Dag 2, søndag den 4. oktober 2020

Kl. 10.00 Rundvisning i Strasbourg. Det gamle Strasbourg er fuldstændig domineret af byens katedral Notre Dame, som er én af Frankrigs mest berømte bygningsværker. Det tog næsten tre hundrede år at opføre den. Byggeriet påbegyndtes i 1176, og spiret blev færdiggjort i 1439. Der er 142 meter op til toppen af kirkespiret, hvilket gjorde Notre Dame i Strasbourg til kristenhedens højeste bygning indtil det 19. århundrede.

Vores byvandring fører os også til "La petite France" - et idyllisk område med kanaler og bindingsværkshuse. Kvarteret er nu berømt for sine mange gode restauranter. Resten af dagen vil der blive lejlighed til at opleve byen på egen hånd, herunder mulighed for en kanalrundfart. Vores hotel ligger centralt, så der er ikke langt til noget i den gamle bydel.

Deo Rejse Strasbourg 2019 Per Ulrik Pedersen

Strasbourg, den gamle by. Foto: Per Ulrik Pedersen, rejsedeltager 2019

 

Dag 3, mandag den 5. oktober 2020

Kl. 9.00 er der afgang fra hotellet, hvor vi kører ned i Alsace-området. Først kører vi op og ser middelalderborgen Haut Koenigsbourg og nyder udsigten derfra. Så den meget smukke vinby Ribeauville, hvor der er tid til frokost og til at se byen. Herefter besøger vi vinhuset Sipp-Mack i nabobyen Hunawihr, hvor der bliver vinsmagning. Og endelig kører vi til den smukt bevarede middelalderby Riquewihr, hvor vi skal overnatte på Hotel Le Riquewihr. Efter indkvartering er der en lille byrundtur.

Deo Rejse Alsace 2019 Sipp Mack Per Ulrik Pederse

Vores bus udenfor vinhuset under besøget ved Sipp Mack. Foto: Per Ulrik Pedersen, rejsedeltager 2019.

 

Dag 4, tirsdag den 6. oktober 2020

Kl. 8.00 er der afgang fra hotellet, hvorfra vi kører tilbage til Strasbourg.

Kl. 10.00 ankommer vi til EU-Parlamentet, hvor vi skal møde en embedsmand fra EU's ombudsmandsinstitution, se det grandiose parlament og møde de to danske MEP'er Margrete Auken (SF) og Nikolaj Villumsen (Enhedslisten).

Kl. 10.30-12.00 mødes vi med embedsmand fra EU's ombudsmandsinstitution. Ombudsmanden Emily O'Reilly er netop blevet genvalgt af EU-parlamentet i december 2019 ved et kampvalg, hvor store dele af EU-Parlamentets største gruppe, de konservative EPP, var skeptiske overfor en forlængelse af mandatet. Emily O'Reilly er kendt som en meget aktivistisk ombudsmand, der ikke er bange for at være højlydt kritisk, også overfor EU-Kommissionen og magtfulde embedsmænd, når der er grund til det.

Kl. 12.00er der frokost i parlamentets kantine.

Kl. 13.30 møder vi Margrete Auken (SF) og Nikolaj Villumsen (Enhedslisten). MargreteAuken er Danmarks p.t. længst siddende parlamentariker, og blev valgt ind første gang i 2004. Hun er medlem af Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) samt Udvalget for Andragender (PETI) for gruppen De Grønne. Nikolaj Villumsen er netop begyndt på sin første periode i EU-Parlamentet, ligesom i øvrigt også Enhedslisten er i EU-Parlamentet for første gang. Nikolaj Villumsen er valgt som koordinator for De Grønne i udvalget for beskæftigelse og sociale anliggender (EMPL), ligesom han er valgt som en af fire næstformænd i den venstreorienterede gruppe GUE/NGL.

Kl. 15.00 ser vi EU-Parlamentets mødesal, hvor EU-parlamentet mødes tolv gange årligt for at stemme om og debatere EU-lovgivning.

Kl. 16.30 er der afgang mod Frankfurt, hvor vi skal overnatte på Leonardo Hotel Frankfurt City South.

Deo Rejse Strasbourg Parlamentet 2019 Per Ulrik Pedersen

EU-Parlamentet i Strasbourg. Foto: Per Ulrik Pedersen, rejsedeltager 2019

 

Dag 5, onsdag den 7. oktober 2020

Kl. 7.30 kører vi fra hotellet til ECB i Frankfurt.
Kl. 8.30 Møde med en embedsmand fra Den Europæiske Centralbank ECB.
Kl. 9.30 Afgang hjemad, hvor vi uddyber snakken om euroen. Vi holder frokost-, tisse- og aftensmadspauser undervejs. Forventet ankomst til Padborg kl. 20, Fredericia kl. 21.30, Tilst kl. 23.00, Randers kl. 23.30 og Auning kl. 24.

Forbehold for justeringer

 

Flere rejseindtryk fra deltagere i 2019

Deo Rejse Alsace 2019 Niels Munksgaard

Efterår i Alsace. Foto: Niels Munksgaard, rejsedeltager 2019

Deo Rejse Alsace 2019 Per Ulrik Pedersen

Hunawihr. Foto: Per Ulrik Pedersen, rejsedeltager 2019

Deo Rejse Parlamentet Strasbourg 2019 Per Ulrik Pedersen

EU-Parlamentet i Strasbourg indefra, presseområdet udenfor plenarsalen. Foto: Per Ulrik Pedersen, rejsedeltager 2019.

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser
Rejsegarantifonden