Irland og Nordirland 2020

Afgang: 15. juni 2020

Hjemkomst: 21. juni 2020

7 dages rejse om historie, emigration og Brexit

Irland og Nordirland – 2020 - udsolgt - kom på venteliste

Vi gennemgår historien og udvandringen gennem tiderne og kommer selvfølgelig rundt om Brexit. Vi oplever hovedstæderne Dublin og Belfast samt Donegal, Derry og de vilde landskaber. Vi møder aktivister, akademikere og politikere. Arrangeres i samarbejde med Center for Irske Studier på Aarhus Universitet og centrets leder Sara McQuaid.

Hvordan har den irske ø oplevet udvandringen genenm historien, og hvordan har det formet øens selvforståelse og forholdet til modtagerlande som USA? Vi vil se på brugen og betydningen af historien - og om der er noget at lære i historien for de EU-lande (og regioner) som i dag oplever stor udvandring. Selvfølgelig ser vi også nærmere på, hvad Brexit medfører for øen.

Vi besøger Dublin og Belfast, den irske ø’s to fascinerende hovedstæder, og vi besøger Donegal og Derry/Londonderry, to smukke og historiske byer, der hver især rummer vigtige fortællinger om Republikken Irland og Nordirland. Vi tager et stop i digteren Seamus Heaneys hus i Bellaghy, og vi bevæger os rundt i det forrygende og forrevne landskab på denne rejse på kryds og tværs af øen Irland.

På rejsen møder vi politikere, akademikere, samfundsorganisationer, professionelle, der har arbejdet med fredsprocessen, aktivister, og historikere og diskuterer udvandring, udkantsproblematikker, Brexit, EU-medlemskab, abort, finanskrisens efterdønninger, den katolske kirkes ændrede magtstatus og en mulig fremtidig forening af Irland.

Pris: 9.800 kr. (9.600 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Irland og Nordirland, 6 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Dublin, 1 i Donegal, 1 i Londonderry/Derry og 2 i Belfast). Desuden er inkluderet entreer på museer. Tillæg for enkeltværelse er 2.270 kr.

Rejselederne er Sara Dybris McQuaid, PhD og leder af Center for Irske Studier ved Aarhus Universitet, som er medarrangør af rejsen. Sara er lektor i britisk og irsk historie, samfund og kultur og forsker på Center for International Konfliktløsning ved Københavns Universitet og Finn Ellegaard, der er stifter af DEO og DEO rejser.

Program (forbehold for ændringer)

Dag 1, mandag den 15. juni (Kbh. til Dublin)

Vi mødes i Kastrup Lufthavn, terminal 3, ved SAS-skrankerne kl. 8.25. Her vil rejselederne være til stede med et DEO-skilt. Vi flyver med SAS kl. 10.30 med ankomst i lufthavnen i Dublin kl. 11.50.

Her samles vi op i bus, der kører os til Trinity Hall hvor vi skal bo. Undervejs på den halve times køretur introducerer rejselederne Sara McQuaid og Finn Ellegaard dem selv.

Trinity Hall er et Campus-område lidt uden for centrum. Vi får vores værelser og mens vi spiser frokost får vi et intro-oplæg fra Sara McQuaid om Irlands historie og øens erfaringer med udvandring gennem historien.

Kl. 16.00 Møde med Brian Fanning der er professor i migration og socialpolitik. Mødet holdes på museet EPIC.

Kl. 17.00 Fri til at gå rundt på The Irish Emigration Museum EPIC. Det har været kåret til Europas førende turistattraktion.

Kl. 18.45 Museet lukker og aftenen er fri i Dublin.

Kl. 22.00 Fælles afgang tilbage til Trinity Hall.

Dag 2, tirsdag den 16. juni (Dublin)

Kl. 9.00 efter morgenmaden kører vi seksten kilometer med vores bus til Eurofound, der ligger syd for byen. Eurofound er et EU-agentur for forbedring af leve- og arbejdsvilkår. Her skal vi møde danske Maria Jepsen der er nylig ansat vicedirektør. Maria kommer fra en mangeårig lederstilling i den Europæiske Fagbevægelses forskningscenter i Bruxelles. Hun har bl.a. forsket i udviklingen af en social dimension i EU. Hvordan undgår man de dårlige følger af den fri bevægelighed?

Kl. 11.30 kører vi tilbage til Dublin og har fri til frokost i området.

Kl. 14.15 vi mødes foran det irske Parlament i Leinster House, hvor vi starter med en rundvisning.

Kl. 15.15 skal vi møde en parlamentariker fra venstrepartiet Sinn Fèin, den tidligere politiske arm af IRA, der går ind for et samlet Irland i en venstreorienteret version - på trods af lidt forskelle på politikken i hhv. Irland og Nordirland. Sinn Féin har ved Parlamentsvalget den 8. februar fået et kanonvalg. Vi vil tale med Sinn Féin om hvordan de kan bruge deres nye styrke.

Ca. 16.45: Resten af eftermiddagen og aftenen i Dublin er fri.

Dag 3, onsdag den 17. juni (Dublin til Donegal)

Kl. 9.00 kører vi 225 kilometer mod Donegal på den smukke irske vestkyst tæt på grænsen til Nordirland. Undervejs krydser vi den usynlige grænse flere gange, og turen tager cirka fire timer. I bussen sætter Sara fokus på velkendte udkants- og grænselandsproblematikker, som gennem historien har medført og er blevet forstærket af udvandring og afvandring og i dag tilsat en endnu større dosis usikkerhed i kraft af Brexit. Hvad betyder det for området, hvis der kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland?

Kl. 12.45 har vi booket frokost i byen Bally Shannon tæt ved den irske vestkyst.

Kl. 13.45 kører vi langs den fantastiske kyst, det sidste stykke til Donegal og indlogerer
os på The Central Hotel Donegal.

Kl. 15.30 mødes vi på hotellet med forskellige lokale aktivister der har fokus på bl.a. migration og flygtninge. Mødet består af korte indlæg og input fra gruppen.

Kl. 17.30 er der fritid til at opleve den charmerende by, hvor der stadig tales gælisk, og
hvor man kan opleve masser af irsk musik og kultur.

Dag 4, torsdag den 18. juni (Donegal til Derry)

Kl. 9.00 kører vi mod Londonderry/Derry, der ligger 77 kilometer fra Donegal, cirka 1,5 times kørsel. Derry ligger på grænsen mellem Irland og Nordirland og lagde bl.a. gader til Bloody Sunday i 1972, hvor britiske soldater i kvarteret Bogside skød og dræbte 14 demonstranter. Her vil vi bl.a. undersøge, hvordan beboerne holder fast i erindringen om uretfærdighed og samtidig bruger den som motor for at genstarte opbygningen af et historisk fattigt område med hjælp fra det internationale samfund. 

Kl. 10.30 stiller vi vores bagage til opbevaring ved ankomsten på Maldron Hotel Derry.

Kl. 11.00 går vi på byvandring i den historiske grænseby. Vi går på bymurene fra 1600-tallet, hvorfra der er udsigt til både protestantiske og katolske bydele, Vi besøger kvarteret ’The Bogside’ og ser på og analyserer de berømte politiske gavlmalerier, der har et meget specifikt symbolsprog, og som befinder sig et sted mellem kunst, manifestationer og historiske kilder, og vi går over den monumentale Peace Bridge mellem ’Waterside’ og City Side’, et EU-støttet fredsprojekt, der blev indviet i 2011, dog ulykkeligvis med slåskamp mellem katolikker og protestanter.

Kl. 13.00 fri til frokost, og evt. opleve Bloody Sunday Museum, som har en meget farverig fremstilling af skurke og helte, og tjekke ind på hotellet.

Kl. 15.50 afgang fra hotellets reception til et møde med John Peto i The Nerve Centre, en socioøkonomisk virksomhed og kreativt kunstcenter med kunst, musikværksteder, filmfremvisning, 3D-print, andre værksteder og projekter med fokus på kreativitet, historiebearbejdning, kunst og fremtid.

Kl. 17.30 er dagen fri.

Dag 5, fredag den 19. juni (Derry til Belfast)

Kl. 8.45 kører vi 116 kilometer mod Belfast med stop i byen Bellaghy efter godt en time.

Kl. 10.00 besøger vi digteren Seamus Heaneys hus. Nobelpristageren Heaney er en af øens kendteste digtere og har også skrevet en række berømte konfliktdigte. Her spiser vi frokost, hvorefter vi kører videre kl. 12.

Kl. 13.00 ankommer vi til Nordirlands fascinerende parlament Stormont, hvor vi skal have en rundvisning og fortælling om parlamentets historie.

Kl. 14.30 kører vi fra Stormont til vores Hotel Park Inn i centrum via området, hvor Titanic blev bygget - nu et relativt forladt område. Vi tjekker ind på hotellet ca. 15.30.

Kl. 16.15 kører vi til Spectrum Centre i det protestantiske område af Belfast. Her skal vi mødes med Sara McDowell, der er humangeograf og forsker i den såkaldte konfliktturisme i Belfast, altså turisme i de gamle arbejderkvarterer, der har lagt kvarter til den værste vold under konflikten i Nordirland fra 1968-98, (‘The Troubles’). Turismen kommer måske nok de dårligst stillede til gode, men bevarer til en vis grad også fokus på konflikt. Vi skal på en lille vandring i området med Sara McDowell og se på omgivelserne og dets protestantiske gavlmalerier blandt andet. Efter besøget går vi samlet tilbage til centrum, hvorefter aftenen er fri.

Dag 6, lørdag den 20. juni (Belfast)

Vi planlægger møde med Lesley Veronica der er kandidat for Det Grønne Parti i Nordirland. Men derudover vil der være fri til at opleve byen på egen hånd.

Belfast er stadig den største værftsby og en vigtig havn i Storbritannien og desuden en tidlig og vigtig britisk industriby med betydelig tekstilindustri i 1900-tallet, hvor især mange kvinder arbejdede med den økonomiske selvstændighed, det også indebar. Belfast var også en af de første byer til at opleve konsekvenserne af udflytningen af industriarbejdspladser til Asien, men har haltet bagefter med omstilling på grund af den etniske konflikt.

Dag 7, søndag den 21. juni (Belfast til Kbh.)

Kl. 8.30 pakker vi kufferterne i bussen og kører til møde med Quintin Oliver, der driver PR-virksomheden Stratagem. Vi mødes i et projekt han er meget aktiv i, det er en gammel biblioteksbygning, Carnegie Oldpark Library, som de er ved at renovere. Det er blevet kaldt et fyrtårn for håb for det nye Belfast, fordi de vil gøre det til et fristed for alle.

Oliver ledede kampagnen for et ja til fredsaftalen Good Friday Agreement, der afsluttede den nordirske konflikt i 1998. Han er ekspert i folkeafstemninger, som både Irland og Danmark har haft masser af. Vi skal tale med Oliver om, hvordan man sikrer, at folkeafstemninger bliver et godt værktøj til oplysende debat, om deres indbyggede risiko for splittelse og potentiale for konsensus og informeret samling af befolkningen i vigtige spørgsmål. Vi skal også tale med Quintin om integration af migranter i hans ’back to life projekt’ og om hans egen historie som mangeårig migrant udenfor øen.

Kl. 10.30 kører vi 160 kilometer mod lufthavnen i Dublin. Undervejs holder vi ind for frokost, og er i lufthavnen senest kl. 14.00. Vi flyver med SAS mod Kastrup lufthavn kl. 16.15, med ankomst kl. 19.30.

Rejsen er arrangeret i samarbejde mellem Oplysningsforbundet DEO og Center for Irske Studier ved Aarhus Universitet.

Forbehold for ændringer i programmet

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden