Juletur til Bruxelles og EU - 2020

Afgang: 28. november 2020

Hjemkomst: 1. december 2020

Rundt om EU på fire dage

Juletur til Bruxelles og EU - 2020

Bliv klogere på de store europæiske temaer lige nu. Se EU-Parlamentet indefra og mød MEP'erne Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Nikolaj Villumsen (Enhedslisten). Vi besøger også EU-Kommissionen, Rådet, en journalist, lobby-vagthunden CEO, Den Danske Fagbevægelses EU-sekretariat og vi oplever den fascinerende by med julelys og det berømte julemarked.

DEO guider dig igennem institutioner, politikere, lobbyister og arbejdsmarkedets parters kampe om europæisk politik. De fire dage giver en grundig indføring i, hvad EU er, og hvordan det europæiske samarbejde fungerer i praksis. På denne tur har vi særligt fokus på klima, arbejdsmarked og EU efter valget i 2019, Brexit og den nye EU-Kommission under Ursula von der Leyen.

Prisen er 4.480 kr. (medlemmer af DEO 4.300 kr.). Prisen inkluderer flybillet tur/retur indtjekket bagage maks. 23 kg, 3 nætter i dobbeltværelse på det 3-stjernede Hotel Bedford inkl. morgenmad, samt alle foredrag og aktiviteter. Tillæg for enkeltværelse 1.100 kr.

Rejsen foregår med fly og ledes af Michael B. Lauritsen, der er cand.mag. i historie og Europastudier og har arbejdet med EU-debat siden 2009 sammen med endnu en EU-ekspert og ildsjæl fra DEO.

Rejseprogram (forbehold for justeringer)

Dag 1, lørdag den 28. november 2020

Vi mødes kl. 9.50 i Københavns Lufthavn, terminal 2, ved Brussels Airlines' skranker. Afgang med Brussels Airlines kl. 11.50 med ankomst i Bruxelles 13.20. Mulighed for afgang fra Billund kl. 12.25, skrives i kommentar ved tilmeldingen. Vi hentes i bus ved lufthavnen og køres til Hotel Bedford.

Kl. 16.00: Hvad er EU i dag? Oplæg på hotellet. DEO's EU-ekspert forklarer, hvad EU er for en størrelse, hvilken rolle institutionerne spiller, hvordan det europæiske demokrati fungerer og sætter spot på aktuelle politiske sager.

Kl. 18.30: Afgang på lille rundtur i området omkring den nærliggende Grand Place og Saint-Catherine kvarteret (ca. 2 km).

Kl. 20.00: Byvandringen slutter på Grand Place, hvor der er mange klassiske restauranter. Rejselederen kan anbefale restauranter i området.

Deo Rejse Bruxelles Grand Place Per Ulrik Pedersen

Aftenbillede fra Grand Place. Foto: Per Ulrik Pedersen, rejsedeltager 2019.

 

Dag 2, søndag den 29. november 2020

Kl. 10.00 Afgang fra hotellet på byvandring med EU- og Europa-journalist Jacob Langvad. Vandringen går via Marolles-kvarteret til Justitspalæet, hvor vi skal høre om Bruxelles, Belgien og Europas historie (ca. 2.5 km).

Kl. 12.00 Dagen er fri til at opleve byen på egen hånd.

Deo Rejse Brux Marolles Loppemarked Kai Johansen

Marolles loppemarkedet. Foto: Kai Johansen, rejsedeltager 2019.

 

Dag 3, mandag den 30. november 2020

Kl. 8.30: Afgang fra hotellet.

Kl. 9.30: Oplæg og debat om europæisk arbejdsmarkedspolitik. Vi møder en repræsentant fra Den Danske Fagbevægelses EU-sekretariat og hører om fagbevægelsens arbejde, redskaber og muligheder for indflydelse i EU-lovgivningsprocesserne, om de største indsatsområder og om, hvorfor fagbevægelsen er samlet til stede i Bruxelles. 

Kl. 11.00: Afgang til EU-kvarteret. 

Kl. 12.00: Frokost på Place Luxembourg

Kl. 13.30: Møde med organisationen Corporate Europe Observatory, der overvåger erhvervslobbyisme i lovgivningsprocesserne i EU. Rue d’Édimbourg 26, 1050 Bruxelles.

Kl. 15.15: Møde med Thomas Mathiesen, der arbejder som oversætter i Rådet for Den Europæiske Union eller Ministerrådet, hvor ministre fra medlemslandene mødes og vedtager lovgivning (i de fleste tilfælde parallelt med EU-Parlamentet). Vi får en rundvisning og ser også Europabygningen, hvor statscheferne mødes i Det Europæiske Råd og Ministerrådets samlinger holdes.

Kl. 17.15: Aftenen er fri.

Dag 4, tirsdag den 1. december 2020

Kl. 8.15 Afgang samlet med bagage i bus fra hotellet.

Kl. 9.30-11.00: Besøg hos EU-Kommissionen, der overvåger EU's budgetter og har monopol på at foreslå lovgivning i EU. EU-Kommissionen er det tætteste man kommer på en regering i EU. Rue de la Loi 170. Bruxelles.

Kl. 11.15: Frokostpause på Place Luxembourg

Kl. 13.00-14.00: Møde på Danmarks Ambassade og EU-repræsentation i Bruxelles, der varetager Danmarks interesser i Ministerrådet. Ministerrådet er en af to institutioner, der forhandler og vedtager lovgivning i EU. Rue d'Arlon 73. B-1040 Bruxelles.

Kl. 14.15: Vi er klar ved EU-Parlamentets besøgsindgang.

Kl. 14.30-17.30: Vi mødes med to danske medlemmer af EU-Parlamentet, Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Nikolaj Villumsen (Enhedslisten)

Kira Marie Peter-Hansen er EU-Parlamentets yngste medlem, og valgt som koordinator for De Grønne i udvalget for beskæftigelse og sociale anliggender (EMPL). Nikolaj Villumsen er ligesom Kira netop begyndt på sin første periode i EU-Parlamentet, ligesom i øvrigt også Enhedslisten er i EU-Parlamentet for første gang. Nikolaj Villumsen er valgt som koordinator for De Grønne i udvalget for beskæftigelse og sociale anliggender (EMPL), ligesom han er valgt som en af fire næstformænd i den venstreorienterede gruppe GUE/NGL.

Efter mødet med de to parlamentarikere ser vi EU-Parlamentets plenarsal. EU-Parlamentet er den ene af to EU-institutioner, der forhandler og vedtager lovgivning i EU.

Kl. 17.45: Tid til køb af sandwich på Place Luxembourg

Kl. 18.30 afgang med bus til lufthavnen

Flyafgang kl. 21.00 til København, ankomst i Kastrup Lufthavn kl. 22.35.
Flyafgang kl. 21.00 til Billund, ankomst i Billund Lufthavn kl. 22.30.

Forbehold for justeringer

Indtryk fra vores Bruxelles-rejser 2019

Deo Rejse Brux Gadebillede Camel Café Scooter Kai Johansen

Typisk Bruxelles gadebillede. Foto: Kai Johansen, rejsedeltager 2019.

Deo Rejse Brux Building The Future Is Europe Kai Johansen

Vægmaleri. Foto: Kai Johansen, rejsedeltager 2019.

Deo Rejse Bruxelles Tintin Vaeg Per Ulrik Pedersen

Et af mange Tintin-vægmalerier. Både Tintin og hans skaber Hergé havde et nært forhold til Bruxelles.

Deo Rejse Brux Europeancommission Berlaymont Group Kai Johansen

EU-Kommissionens hovedkvarter, Berlaymont-bygningen. Foto: Kai Johansen, rejsedeltager 2019.

Deo Rejse Brux Eu Parlamentet Tvillinge Bygninger Kai Johansen

Europa-Parlamentet udefra. Foto: Kai Johansen, deltager på Bruxelles-rejse i 2019.

Deo Rejse Brux Europa Parlamentet Ungdomsfodbold Kai Johansen

Unge spilleder gadefodbold foran EU-Parlamentet. Foto: Kai Johansen, rejsedeltager 2019.

Deo Rejse Bruxelles Greenpeace Per Ulrik Pedersen

Greenpeace-demonstration mod industrielt svinebrug foran EU-parlamentet. Foto: Per Ulrik Pedersen, rejsedeltager 2019.

Deo Rejse Brux Eu Parlamentet Plenarsal Fuld Kai Johansen

Fuld plenarsal i EU-parlamentet. Foto: Kai Johansen, rejsedeltager 2019.

Deo Rejse Bruxelles Jeppe Kofod

Møde med Jeppe Kofod i EU-Parlamentet. Foto: Maria Rosenberg Rasmussen, rejseleder 2019.

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden